Liian kallista liikuntaa

Edessä on liikunnan laitospaikkojen purkaminen. Enää ei ole varaa keskittää liikuntapaikkoja laitoksiin. Jokainen haluaa liikkua mahdollisimman pitkään kodissaan tai lähellä sitä. Päädymme liikunnan kotihoitoon ja liikkumiseen kodinomaisissa ympäristöissä. Kauhulla muisteleme hulluja päättäjiä, jotka rakensivat kalliita homeisia liikuntahalleja. Tämä hetki ei ole kaukana, kun rahat on loppu.

Laitostamista pitää välttää, vanhustenhoidossa se jo ymmärretään. Kasvatus- ja koulujärjestelmä sen sijaan laitostaa liikkumiseen ja laitostaminen alkaa jo kotona. On toki hyvä tutustuttaa nuoret joukkuelajeihin, mutta kasvatus omatoimiseen liikuntaan kodin ympäristössä on jäänyt taka-alalle.

Omatoimisuus ei ole trendikästä. Siitä ei ole tehty trendikästä eikä siitä voi enää helpolla tehdä trendikästä, sillä rakennettuihin halleihin pitää saada käyttäjiä ja maksajia.

Hämeenlinna on profiloitunut korkeatasoisten liikuntapaikkojen rakentajana. Kaiken pitää olla vähintäin pohjoismaiden parasta. Kaupunkia on siunattu myös muutamalla muulla hullutuksella. Ahveniston maauimala piti korjata alkuperäiseen asuunsa. Harvassa kaupungissa on järven vieressä lämmitettävä maauimala. Toinen hullutus liikunnan laitostamisesta on pulkkamäki keskellä kaupunkia. Kun laitostamiseen on lähdetty, niin Hämeeenlinnassa se tehdään kunnolla.

Kadulle Lyseon nurkalle ajetaan vuosittain pulkkamäkeä varten kuormakaupalla lunta. Se siis lastataan jossain, ajetaan, kipataan ja kaivuri levittää sen, muutaman tunnin takia. Sitten se lastataan lavoille, ajetaan pois ja kipataan taas jonnekin. Varmasti on fiksua ja halpaa. Hämeenlinnassa olisi luontaisiakin pulkkamäkiä talvella, vaikkapa Ahvenistolla.

Liikunnan merkitystä ihmisten kaikkinaiseen hyvinvointiin ei voi liikaa korostaa. Omatoimiseen liikkumiseen tottunut kaupunkilainen todennäköisesti liikkuu myös vanhempana ja pysyy terveempänä.  Liikuntaa ovat myös marjastus, metsästys, kalastus pilkki- ja souturetkineen tai kävely työpaikalle. Auton jättäminen keskustan ulkopuolelle ja muutaman sadan metrin kävely duuniin voi korvata osan päivittäisestä liikunnasta. Kaikkeen ei tarvita halleja.

Mikä on Hämeenlinnan liikunta- ja hyvinvointistrategia? Ei sellaista ole olemassakaan! Jos liikuntarakentamisesta pitää jotain päätellä, strategiana on keskittää liikkuminen laitoksiin. Pullerin laitosalueella on talvella lämmitettyä nurmikenttää ja jalkapallohallia sekä jäähdytettyjä halleja ja tekojäitä. Uusimpana tulokkaana upea pesäpallokenttä, jota innokkaimmat haluaisivat sekä jäähdyttää että lämmittää. Kaikki kiva maksaa. Kun rakennetaan käyttökustannuksiltaan kallista, lähiöiden ja liitoskuntien pienille lähiliikuntapaikoille ei ole enää varaa tehdä mitään ja ne on käyttäjilleen vaarallisina suljettava. Lopulta myös pururadat ja ladut suljetaan. Tällainen ei tue asukkaiden omatoimista liikkumista lähiympäristössään. Nykynen kehitys johtaa kalliisiin kustannuksiin käyttäjilleen ja veronmaksajille.

Hienoja liikuntapaikkoja voidaan pitää myös vetovoimatekijöinä. Niillekin on laskettava hinta ja löydettävä maksaja. Kun kaikki kunnat rakentavat kilpaa yrityksille tiloja ja vetovoimatekijöinä kulttuuri- ja liikuntapaikkoja, joku häviää aina kilpailun. Hävijäjinä ovat olleet pääosin syrjäiset maaseutukunnat ja pienet kaupungit. Jos kilpavarustelu aina vaan jatkuu, maksajina ovat lopulta kaikki, Voittajat maksavat hävinneidenkin kuntien rakentamis- ja käyttökustannukset valtionosuuksilla.

Sote-uudistus avaa veronmaksajien silmät lopulta myös Hämeenlinnassa. Kun koko sotepotti perataan pois kaupungin budjetista, jäävät jäljelle pääosin vain varhaiskasvatus, peruskoulutus, kulttuuri ja liikunta sekä niiden investoinnit ja velat. Toivottavasti silloin kaikki ymmärtävät , miten paljon maksamme nykyisestä liikuntakulttuurista. Kukaan ei varmaan edes uskalla laskea yksittäisiä käyttäjämääriä ja profiloida  liikuntalaitosten käyttäjäkuntaa. Selvitys käyttäjäryhmistä on kuitenkin tehtävä. Vasta sen jälkeen saadaan vastaus siihen, miten nämä laitokset aktivoivat sitä joukkoa, joka ei saa liikuntaa tarpeeksi terveyden ylläpitämiseksi.

Olemme panostaneet seiniin ja ohjaus- ja kasvatustarjonta on jäänyt pois lähes kokonaan. Ydin on hukattu, kun varaa ei enää olekaan ohjaajiin ja muihin sparraajiin. Ahveniston maauimalan vuotuisilla lyhennys- ja käyttömenoilla , n 320 000 euroa, saisi palkattua vuosittain  kahdeksan  nuoriso-ohjaajaa tai sitten muuta vastaavaa. Kaupungin pitäisi tukea enemmän urheiluseuroja ja muita yhdistyksiä rakentamisen sijaan. Tämä edistäisi myös paikallisten liikuntapaikkojen kunnossapitoa. Jos kolmasosa liikuntalaitosten menoista ohjattaisiin urheiluseuroihin, yhdistyksiin ja ohjaajien palkkamiseen , saisimme mahtavasti enemmän aikaiseksi. Nuorten syrjäytyminen vähenisi ja liikkumattomia saataisiin aktivoitua.

Viimeistään nyt on kaupunkilaisten herättävä ja nykäistävä poliittisia päättäjiä hihasta ja vaadittava muutosta. Nykymenolla käyttömenot tulevat sekä kaupungille että käyttäjille liian kalliiksi.

24 kommenttia artikkeliin “Liian kallista liikuntaa”
 1. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Hande!
  Tästä blogistasi saat kymmenen pistettä ja papukaija-merkin,
  kun en kuulu Finlandia-palkinnon jakajien sisäpiiriin.
  Just noin minäkin olen miettinyt ja ihmetellyt.
  Hyvä etten ole ainoa.
  Viime vuonna taivastelin, ettei kaupungilla silloin ollut rahaa
  jäädyttää muutamaa luistelukenttää.
  Pienikin ele ulkona liikkuvien kaupunkilaisten puolesta olisi sijoitus.
  Miksi urheilullisiksi profiloituvat päättäjämme
  eivät halua uskoa että villa-pipo piisaisi pakkasella,
  ei ko. liikuntamuotoihin tarvitse aina seiniä pystyttää.
  Hukataan energiaa taivaan tuuliin,
  lämmittämällä nurmikenttää talvella ja betonilootan vettä kesällä, huhhuh…
  Olisi hyvä joskus tulla sieltä ”tuulitunnelista” ulos kurkkaamaan vähän laajemmin,
  ettei putkinäkö pahenisi.
  Riitta

 2. Jari Mäkelä sanoo:

  Iltaa Hannulle !

  Nyt osuit kyllä enemmän kuin nappiin kirjoituksessasi. Vanhusten laitospaikat kyllä innolla yksityistetään, mutta kun on kyse pääasiassa seuroja hyödyntävistä palloiluhalleista tai rokkilavoista, rahahanat aukeavat ikäänkuin automaatista. On ollut todella surullista seurata Hämeenlinnan päättävän kärjen arvovalintoja viime vuosina. Homekoulut ja päiväkodit seuraavat toistaan, ja vastaus on että kyllä ne hoidetaan sitten jossain hamassa tulevaisuudessa ja 50 miljoonaa on jo näihin varattu. Reaaliajassa tapahtuu ainoastaan urheilun ja viihteen saralla ja kyllä oli valtuustojohtajakin riemusta sekaisin kuin tämä vaihtovirta tasavirta kuulemma ensi kesänä kaupunkiin saapuu. Veikkaan ettei tulevaisuudessa nämä astmakoululaiset ole tästä kehityksestä valtuustojohtajan kanssa ihan yhtä innoissaan kun lääkkeitä tautiinsa apteekista kyselevät.

 3. Seppo Rehunen sanoo:

  Sinulle Hannu kaksi kommenttia.

  Ensinnäkin mitään uuttaa upeaa (?) pesäpallostadionia ei tarvita, kun Hämeensaaren Sinistä Laguunia ja sillä talvisin olevaa kaupungin suosituinta jääkenttää ei tuhota. Sininen Laguuni on aikanaan – vuonna 1999 – lahjoitettu valmiina kaupungille ja se on suunniteltu, rakennettu ja rahoitettu talkoovoimin. Ymmärtääkseni kentän alla on erilaisia jäänteitä, jotka pitää poistaa ennen kentän päälle rakentamista.

  Kiitän Sinua ja kaikkia niitä, jotka olette myötävaikuttaneet hiihto-olosuhteiden parantamiseen Hämeenlinnassa. Joulukuun ja tammikuun pakkasten aikana talkoolaisten ja kaupungin yhteisin voimin tykitetty lumi kantaa nyt myönteistä satoaan. Esimerkiksi tänään oli hiihtokeskuksessa (moottoriradalla) loistavat olosuhteet ja niillä oli satoja kaiken ikäisiä käyttäjiä. Koulutkin näyttävät vielä hyödyntävän aurinkohiihtomahdollisuutta. Kiitän omasta ja muiden ulkona raikkaassa luonnossa terveyttä edistävää liikuntaa harrastavien puolesta!

 4. kaisa kuusinen sanoo:

  Tuuloksessa aiotaan taas päätösesityksen mukaan säästää 50 tonnii kirjaston lakkautuksella. Olisi muuten Häsalta fixua aina nimetä tämä päätösesityksen tekijä ja siitä vastuunkantaja. Lautakunta päätti nyt toisin, mutta liipasimellahan tämä kirjasto on ollut jo iät ja ajat, joten lienee vain ajan kysymys koska se sieltä häviää. Tässä varmasti käy niin kuin ruununmyllyn koululla, kun kh ei saanut lautakunnalta mieleistään vastausta vedettiin asia takaisin ja homma järjestyikin äkkiä.

 5. Antti Sulonen sanoo:

  Näitä liikuntapaikkojen rakentelemista en ymmärrä lainkaan ja varsinkaan sitä minä en ymmärrä miksi minun pitää osallistua erilaisten hallien ja liikuntapaikkojen rakentamiseen ja ylläpitoon.

  En ymmärrä myöskään Hannu Kärpäsen esittämää kiitosta ”Laitostamista pitää välttää, vanhustenhoidossa se jo ymmärretään.” Nyt on tilanne se, että on paljon vanhuksia, jotka ovat huutavassa pulassa, kun vanhainkodit on hävitetty ja hävitetään. Yksin kotona ei ole vanhukselle paras paikka. Kokeilkaa asua YKSIN KOTONA päivästä toiseen sängyllä maaten, ei kukaan käy mahdatteko voimiltanne pystyä verhoja raottamaan, kokeilkaa tuota autuutta. Katsokaa Ylen ohjelma MOT maanantai 9.3.2015 areenasta, jos se siellä näkyy.

  Vanhusten ja sairaiden hoidossa laitostamista pitää kehittää, eikä suinkaan hävittää. Siinä on muuten työsarkaa niin Iisakille kuin muillekin iisakeille valtion ja kuntien tehtävien hoidossa, eikä tarvitse kokemattomuuttaan kuten Iisakki Kiemunki Talvivaaran valtiollistamista haikaillla.

 6. Hannu Kärpänen sanoo:

  Moron!
  Palveluverkkoselvityksessä kannattaa ottaa huomioon myös liikunta ja kulttuuri. Millaisia palveluita on tarjolla kävelyetäisyydellä, viiden kilometrin etäisyydellä jne? Ja mitä palveluita taataan lähipalveluina kaikille.
  Minulle on syntynyt mielikuva, ettei lähiliikunnan merkitystä ole millään tavalla otettu huomioon terveyden edistämisessä, siis kaupungin toimesta. Eikä eri liikuntarakentamisen ja eri liikuntaolosuhteiden tulos-panos vertailua ole tehty koskaan. Enempi ollaan edetty kansainvälisten turnausten hypessä. Olisi liikunta -ja hyvinvointistrategian aika.

 7. Hannu Kärpänen sanoo:

  Moron Antti S!
  Toivon, että ymmärrät sanan laitostaminen oikein. Se sana on kirjoitettu juuri oikein ja harkitusti tekstiin kuvaamaan sitä, mitä tarkoitan. Eli monisanaisemmin suomennettuna uudelleen: Laitostamisella tarkoitan vastentahtoista laitosasumista. -Pakolla ohjataan vain ainoaan vaihtoehtoon, laitokseen (myös tekstissä viittaus pakonomaiseen liikuntalaitostamiseen, kun ei anneta muita mahdollisuuksia). Pidän laitospaikkoja edelleen tarpeellisena ja välttämättöminä vanhuksille, mutta on hyvä myös tarjota mahdollisuus kodinomaiseen asumiseen niille , jotka sitä haluavat ja voivat niin asua. Samaa toivoisin lähiliikunnan osalta niille, jotka sitä haluavat, – siis ettemme tarjoaisi liikuntamahdollisuuksia ainoastaan liikuntalaitoksissa. Tämä oli koko asian ydin, harmi jos ei selvinnyt tekstistä.
  Ps selvisikö nyt?

 8. Antti Sulonen sanoo:

  Hannu

  Toiveesi ei kuitenkaan toteudu. Minä ymmärrän laitostamisella kaikenlaista laitosasumista. Mielestäni ns.palvelukeskuksetkin ovat laitosmaisia, ainakin hallinnoltaan jos ei muuten. Pakkolaitosasuminen on eri asia ja olisi syytä tuoda tekstissä selvemmin esille.
  Laitosasuminen ei välttämättä ole kodinomaisen asumisen vastakohta. Sellaiselle henkilölle joka rakastaa seiniä se toki saattaa olla, mutta ihminen, joka on tottunut pitämään kotinaan asuinpaikkaansa pystyy kotinsa perustamaan vieraaseenkin ympäristöön.
  Tässä samalla kysynkin sinulta Hannu, kun olet siellä kaupunginvaltuustossa mitä meidän tulisi tehdä. Lammilla oli ja on edelleen vanhainkotirakennus, jossa jokin aika sitten pidettiin paloharjoitus ja tuossa harjoituksessa havaittiin, ettei kaikki asiakkaat pääse rakennuksesta riittävän ripeästi ulos. Päätös rakennuksen 2 ylintä kerrosta suljettiin paloturvallisuuteen vedoten. Äitini 93 vuotta on asunut rivitalossa muutaman vuoden vanhainkodin välittömässä läheisyydessä Jos samaan aikaan paloharjoitus olisi tehty hänen huoneistossaan ja olisi todettu sama seikka, hän ei olisi päässyt ulos riittävän nopeasti. Olisiko asunto suljettu asumiskelvottomana. Nyt äitini on sairauden takia ollut hoidossa sairaalassa ja hänet ollaan kotiuttamassa YKSIN KOTONA asuvaksi. Tällä hetkellä ei ole puhettakaan, että hän kykenee tulipalon syttyessä pääsemään omin avuin ulos riittävän nopeasti. Pitääkö tuo asunto sulkea kelvottomana ja mihin äitini pitää muuttaa?
  Osaatko antaa neuvoja ihmisarvoiseen elämään YKSIN OMASSA KOTONA, lähes liikuntakyvyttömänä?

 9. Kimmo Kautio sanoo:

  Hyvää tekstiä, mutta salibandytyöläisenä pari kommenttia: Jos kaupunki ei pysty järjestämään olosuhteita esimerkiksi salibandyseuralle, niin ne seuralle osoitetut tukirahat menevät seuran kautta niihin seiniin. Ei muutaman kymppitonnin tuella palkata ketään. Jos hallia ei ole, sen pystyttäminen esim. vuokrattuun teollisuushalliin maksaa pitkälti parisataatuhatta vuodessa.

  Olen samaa mieltä siitä, että omatoimista lähiliikuntaa pitäisi jotenkin pystyä lisäämään, mutta liikuntakin seuraa aikaansa ja sitä soisi poliitikonkin tekevän. Lyömällä liikuntatrategiaan, että laitetaan rahahanat kiinni halleilta ja ohjataan nykynuoria marjastuksen, hiihdon ja suunnistuksen pariin, voi tappaa senkin liikunnan innon, mitä tällainen ”laitostunut” liikunta voi antaa.

  Pitää myös muistaa, että laitosliikunta ei ole vastakkainen omatoimiselle lähiliikunnalle ja luonnossa liikkumiselle. Kyllä se haaste on passiivisissa elämäntavoissa, älylaitteiden näpelöinnissä, konsolipeleissä, hömppäviihteessä ja mässäilyssä. Joka taholla tunnistetaan tämä ongelma.

 10. Antti Sulonen sanoo:

  Kimmo

  Ei kai kukaan ole liikuntaa tappamassa. Kysymys kuuluu miksi minun pitää tukea sinun salibandyharrastustasi?
  Miksi salibandyharrastaja (laitosurheiluharrastaja) ei itse hanki harrastuksensa tarvitsemaa rahoitusta vapailta markkinoilta?

  Aikoinaan oli veikkaus, joka hoiti urheilun tukemisen. Siihen aikaan jokainen sai itse päättää tukeeko urheilua vai ei. Urheilun tonnalla on hävitetty pahanteko, vai onko? Urheilun tonnalla on hävitetty sairastuvuus, vai onko? jne. Aina keksitään uutta mihinkä on lääke jokin, joka voidaan muilla maksattaa siihen harrastukseen tai osallistumattomilta. Pitää tehdä esim. salibandystä niin kiinostava, että siitä kiinnostuneet maksavat tuon lystin.

  Eikös kerjäämisestä ole olemassa jonkin sortin lakikin? Varsinkin kansanedustajaehdokkaan pitäisi esittää tuon lain noudattamista vaadittavan kaikkeen kerjäämiseen. Sinä Kimmo olet piilokerjäläinen salibandeinesi.

 11. Simo Kaltiainen sanoo:

  Tästä tuli taas mukava juupas eipäs väittely. Erityisesti Antin kommentti särähti korvaan. ”Kysymys kuuluu miksi minun pitää tukea sinun salibandyharrastustasi?”

  Mielestäni jopa hieman älytön kommentti, suorastaan tyhmä! Salibandya harrastaa muutama muukin kuin Kimmo. Itse asiassa tässäkin kylässä arviolta muutama tuhat.

  Vastavuoroisesti voisin kysyä miksi minun täytyy tukea kirjastoa, uimahallia, jäähallia, jalkapallohallia, kunnosapitoa kaduilla joita en käytä, vanhusten huoltoa, pyöräteitä, hiihtolatujen ylläpitoa, terveyskeskusta, teatteria, kansalaisopistoa, jne? Kannattaa oikeasti joskus miettiä mitä suustaan laukoo…

 12. Antti Sulonen sanoo:

  Lienee kysymys arvomaailmasta, ainakin niiltä osin mitä Simo Kaltiaisen kommenttiin tulee.

  Mikäli harrastajia on tuhansia, mikä estää heitä rahoittamasta harrastustaan. Miksi he vaativat sellaisia henkilöitä maksamaan harrastuksestaan, jotka eivät ole millään lailla kiinnostuneita heidän harrastuksista? Tuohon kysymykseen ei Simo Kaltiainen vastannut, en tiedä vastaako.

  Ei pidä sekoittaa katujen kunnossapitoa, vanhusten huoltoa, terveyskeskuskuksia, koulutusta harrastuksiin.

  On mielestäni suorastaan tyhmää väittää ettei käytä katuja ja sivistymätöntä verrata vanhusten sairaiden hoitoa harrastuksiin ja väittää ettei niitä itse tarvitse. Luoja varjelkoon sinua Simo sairauksilta ja vanhuudelta, salibandy ei sinua tule niiltä suojaamaan.

  Omassa arvomaailmassani vanhusten huolto ja sairaiden hoito on valovuosia tärkeämpi tehtävä kuin harrastushallien rakentaminen ja ylläpito, olkoon se sitten vaikka jonkun mielestä tyhmää. En myöskään tarvitse mielipiteelleni tuhansia muita, se on minun mielipiteeni.

 13. Timo sanoo:

  Voidaan, Antti Sulonen, myös kysyä miksi salibandyä harrastavan ja terveydestään huolta pitävän pitäisi maksaa tupakanpolttoa ja viinanjuontia tai mäkkiruokaa ja karkinsyöntiä harrastavan sairaushoidot? Harrastuksesta aiheutuvia kustannuksia nekin.

  Eri asia on sitten kysymys siitä mihin pisteeseen saakka yhteiskunnan tulisi tukea harrastamista. Onko esimerkiksi huippuolosuhteissa 10 kertaa viikossa harjoittelu ammattivalmentajan johdolla harrastamista, vai jotain ihan muuta.

  Suomessa ei taida yhteiskunta kovin voimakkaasti tukea esimerkiksi matematiikan tai fysiikan harrastamista, verrattuna vaikkapa jääkiekon harrastamiseen. Koulussa keskitytään tasapäistämään ja tukemaan heikoimpia, parhaat ja harrastuneisuutta eniten osoittavat eivät saa riittävää tukea kehitykselleen, jotta pysyisivät muun maailman huippujen tahdissa. Tästä asiasta kaipaisin keskustelua.

 14. Antti Sulonen sanoo:

  Yritän vastata Timolle.

  Ensiksikin mikä takaa, että esim. salibandya harrastava ei harrasta myös mainitsemiasi harrastuksia? Ei ole olemassa takeita, että nuo urheilulajit olisivat terveydestään huolta pitävien harrastuksia. Päinvastaisiakin tapauksia on olemassa ja niistä on jopa näyttöjä.

  Mikäli terveys on liikunnasta kiinni, sitä voi pitää yllä ilman verovaroja.

  Toisaalta tupakanpolton, viinanjuonnin, mäkkiruoan ja karkinsyöjän harrastajat maksavat itse harrastuksensa ja osallistuvat siinä ohessa myös valtiolle heidän aiheuttamansa sairauksien hoitokulujen maksuun.

  Itse en noitakaan harrastuksia harrasta, en käytä niitä lainkaan. En tosin ole huomannut, että joku olisi minua vaatinut osallistumaan tuollaisten harrastusten maksatukseen.

  Viimeisessä kappaleessasi tuot ongelman esiin, johon ilmeisesti salibandystit ja muut urheilukerjäläiset osanneevat vastata, tai eivät osaa.

 15. Simo Kaltiainen sanoo:

  En ole sinua, enkä ketään muutakaan vaatinut maksamaan harrastuksestani. Maksan harrastukseni ihan itse. Saliaika maksaa 40€/h ja varusteetkin hankin ihan itse, joten en vieläkään ihan täysin ymmärrä purkaustasi.

 16. valitan sanoo:

  Valtio tukee maanviljeilijöiden harrastusta melkoisen mittavilla summilla, Antti Suloselle, varmaan olet tästäkin verovarojen käytöstä pahoittanut mielesi.

 17. Antti Sulonen sanoo:

  Simo Kaltiainen, tuolla aiemmin Kimmo kertoi salibandynkin kaipaavan kaupungin avustuksia toiminnalleen. Sinä kerroit teitä harrastajia olevan tuhansia lähialueella. Jatkossa sinä kerrot teidän maksavan saliajasta 40 € /h.

  Mihinkä te enää tukirahoja tarvitsette? Eikö teillä ole ammattitaitoista rahastonhoitajaa, vai onko hän mahdollisesti liian ammattitaitoinen ja näin ollen osaa vetää siivun omaan pussiinsa.

  Kun teitä on tuhansia, se tarkoittaa sitä, että teitä on ainakin 2000, jolloin te pystytte keräämään vuodessa 80 000 € salimaksua, pelkästään pelaamalla kukin yhden tunnin ajan.

  Vanhan ajan helmitaululaskimella pystyt aika helposti laskemaan, että teidän vuotuinen salivuokratuottonne on sitä luokkaa, että silllä pääsee jopa bisneksen tekoon. Ei siinä tarvita valtion eikä kaupungin tukea. pelaathan sinäkin useamman tunnin kuin yhden tunnin vuodessa ja ilmeisesti myös ne 1999 muuta pelaajaa.

 18. Simo Kaltiainen sanoo:

  Käsitit vähän väärin. Minä en tarvitse harrastukselle tukea enkä edes saa sellaista. Lisäksi kun ymmärryksesi salivuokrista seudulla on olematon, niin valaisen hieman. Salivuokra on 40€/h. Ei 40€/pelaaja.

  Hämeenlinnan seudulla toimii kuitenkin kymmeniä isompia ja pienempiä seuroja joilla on myös junioritoimintaa. Pelkästään Steelersillä on n. 1000 harrastajaa, joista nuorimmat ovat 5- 6 vuotiaita. Salibandy suhteessa muihin lajeihin saa Hämeenlinnassa huomattavasti vähemmän tukea kuin muut lajit. Sinä päätit kuitenkin ottaa juuri salibandyn hampaisiisi. Ymmärrän että on helppo vastustaa ja väheksyä sellaisia asioita jotka ei kosketa itseä.

  Kun nyt kuitenkin tunnut tietävän tuosta salibandyn tuesta niin paljon, niin kerrotko meille tietämättömille missä muodossa salibandy saa kaupungilta tukea ja kuinka paljon?

 19. Antti Sulonen sanoo:

  Simo Kaltiainen, taitaa olla niin, että sinäkin olet käsittänyt väärin. Kirjoituksesi antoi ymmärtää, että sinä maksat salivuokraa 40 €/ h ja lisäksi hankit varusteetkin ihan itse. Eli itse maksat salivuokrankin. Mikäli salivuokra on noin alhainen saanet harrastuksellesi kaupungin, tai kenenkä sali sitten lieneekään tukea. Ei siinä mitään, jos yksityinen taho jollekin salia 40 €/ h vuokraa niin en voi muuta todeta kuin ettei kysymyksessä ole bisnes ja pääomatkin tuolta saliyrittäjältä pikaisesti loppuvat. Se tosin on tuon saliyrittäjän ongelma.

  En minä ole sen kummemmin ottanut salibandya hampaisiini, Kimmo vain tuolla edellä toi esim. valossa salibandyn. Kaikki halliurheilu on minun hampaissani samalla viivalla, tai yleensä tukiruikuttajien urheilu, olkoon se vaikka hiihtolatu. Samoja kerjäläisiä ovat.

  Tuohon kysymykseesi annoinkin jo vastauksen , jos osasit sen oikein lukea.

  Karjalaiset laulavat karjalaisten kaupunki, nykyään kaupungit ovat kerjäläisten kaupunkeja.

 20. Simo Kaltiainen sanoo:

  No joo. Saatoin olla hieman epätarkka hinnan suhteen, mutta jokainen täysipäinen varmaan ymmärsi mitä termi ”saliaika” tuossa tarkoitti

  Nyt päästiin kuitenkin asian ytimeen. Eli kaikki urheilua harrastavat ovat mielestäsi kerjäläisiä, eikä hallien pyörittäminen ole bisnestä. Mitä mieltä olet esim. kirjastosta jonka käytöstä ei makseta yhtään mitään? Entä muista tapahtumista joita järjestetään samoissa halleissa joissa myös sisäliikuntaa harrastetaan. Tarkoitan näillä konsertteja messuja ym. kissanristisäisiä.

 21. Antti Sulonen sanoo:

  Taitaa olla täyspäisyytesi aikaansaanosta, että kuvittelet mileipiteitäni. En ole missään vaiheessa sanonut, että kaikki urheilua harrastavat olisivat kerjäläisiä. Mitä sitten tulee hallien pyörittämiseen bisnes-pohjalta, niin niiden pitäisi olla nimenomaan kunkin harrastajan vastuulla. Mikäli haluan heittää kuperkeikkaa hallissa, minun pitää hankkia halli, jossa kuperkeikkaa heitän eikä suinkaan sinun tarvitse sen hallin rakentamiseen, tai ylläpitoon osallistua.

  Mitä sitten täyspäisyydellä tarkoitetaan, en tiedä, mutta vajaapäinenkin ymmärtää, että hän vastaa itse harrastuksistaan. Kerjäämättä joko julkisesti tai piilotettuna.

  Minulle sopii, että perit kirjastoista maksun samoin kuin konserteista, messuista ja kissanristiäisistä. Miten muuten kissanristiäiset eroaa 1 tunnin salibandyharjoituksesta, ilmeisesti vajaapäisenä en sitä ymmärrä? Selventäisitkö täysipäisenä Simo tuon eron, jos kyseessä on fanaattinen salibandyharrastaja, tai fanaattinen kissanristijä. Kumpikin noista fanaatikoista löytää varmaan ainakin terveydelliset hyödyt harrastuksilleen. Ettei salibandy olisi nyt sitten hampaissa saat vapaasti pistää sen tilalle mieleisesi harrastuksen.

  Vajaapäisenä pidän sellaisia tahoja kerjäläisinä, jotka eivät pysty itse omia harrastuksiaan kustantamaan ja vaativat muita osallistumaan harrastustensa kustannuksiin.

 22. Simo Kaltiainen sanoo:

  En ”keskustelun” alkumetreillä tajunnutkaan minkälaisen henkilön kanssa viestittelen. Nyt ymmärrän…

  Kannattaa siis lanata maan tasalle kaikki mahdolliset hallit joissa liikuntaa voi harrastaa.

 23. Antti Sulonen sanoo:

  Nyt, kun ymmärsit, niin saanen sinulta tarvittaessa psygologisen lausunnon itsestäni.

  Tosin sehän, että millainen ihminen olen, ei ollut käsittääkseni tämänkään keskustelun aihe.

  Omat kykyni eivät riitä arvioimaan sitä millainen ihminen olet näiden keskustelujen pohjalta. Tosin kerjäläiseksi omassa arvomaailmassani sinut asetan ja senhän sinä jo tiedätkin, tai ainakin pitäisi tietää. Ymmärtää…

 24. JP sanoo:

  Antti Sulonen kirjoittaa yllä näin: ”Vajaapäisenä pidän sellaisia tahoja kerjäläisinä, jotka eivät pysty itse omia harrastuksiaan kustantamaan ja vaativat muita osallistumaan harrastustensa kustannuksiin.”

  SDP-Hämeenlinna on erimieltä, sata vuotta sitten Forssassa teesinsä ”kiveen hakanneena”. ” Siitä ei voida lähteä, että harrastajat maksaisivat laskun, näkee SDP:n ryhmänjohtaja…” Kyseessä oli jääkiekko.

  Siis lue uudestaan: ” Siitä ei voida lähteä, että harrastajat maksaisivat laskun, näkee SDP:n ryhmänjohtaja…”

  Aiheena oli tuolloin jäähalli, riita jota kuntapolitiikko Kiemunki ja YKSITYISHENKILÖ Ilkkala sittemin SOME:ssa kävi. Kiemunki puolusti terrierin lailla Hassisen rahanhassauksia… Liikuntahallien toimari ylitti härskisti valtuutensa ja hassasi nimensä mukaan miljoonia ja Iisakki kiemurteli puolueveljen irti liemestä. Ai niin, nyt on vuorossa kopiokone-skandaali ja ”veljet” haukkoo henkeään, kuin kalat kuivalla maalla, saadaanko pidettyä soppa ylikiehumatta, ennen vaalitulosta (ette saa).

  Jos oikein muistan, kuntapolitiikkona jo silloin, myös Hannu Kärpänen komppasi Ilkkalaa, että meno on hurjaa… Tuolloin Hauho oli vielä oma kuntansa, mutta Kärpänen taisi ainakin hämeenlinnalaistuttuaan jakaa Ilkkalan kanssa ajatuksen, että touhu ei kestä päivänvaloa.

  Homma meni niin, että päivällä Hassinen ylitti toimarina pahasti valtuutensa ja hassasi verorahoja ja illlalla Kiemunki, Vekka ja Hassinen antoi YLE Hämeelle lausunnon: ”päättäjät eivät ole pässejä jääkiekkoväen narussa”. Vekka jatkoi, virheitä on tehty ja tehdään jatkossakin, koska on yrityksiä, jotka toimivat (kaupungin ytiöt),
  Kiemunki puolusti Hassista ja Hassinen sanoi kaupunginvaltuutettuna, ryhmäjohtajana, että päättäjät eivät tienneet. Sama mies päivällä teki ja illalla päättäjänä ei tiennyt (FiCi-copy… hih hih ja heh heh)

  Kari Ilkkalan tominta on pelastanut veronmaksajat jo monesta samanlaisesta sopasta, kävi valitusten miten tahansa. Korpin silmä kun ei ole kuulemma Korpin starttereissa.

  linkistä vähän pohjia Antille, ”kuka maksaa”

  http://www.hameensanomat.fi/uutiset/kotimaa/163046-kiire-kummastuttaa-jaahalliremontissa

Jätä kommentti

css.php