Kädetön sukupolvi

 Tehdään mitä tahansa, niin uuden vuoden yön jälkeen astuu esiin yhä suurempi kädetön joukko. Viranomaiset ja ilmeisesti ihan lain laatijat ovat päättäneet, ettei mitään ilotulitteita myydä alle 18-vuotiaille. Eikä niitä saa alle tämän ikärajan käsitelläkään.

 Jos joku asia on turha ja vaikka kokonaan kiellettävissä, niin sitten ilotulitteet. Olkoon niin. Mutta, kun sen haulikon saa luvanvaraisesti 15-vuotiaana ja tähtisädetikun 18-vuotiaana, niin jossain on menty sittenkin liian pitkälle.  Jokainen silmävamma ilotulitteista on turha ja tietty ne roskat ja muut metelit, mutta mutta..  Lyönpä veikkaa, että joku valopää saattaa laittaa raketin suuhunsa tai kohdistaa sen alkoholin vaikutuksen alaisena päin naapureita. Tai aiheuttaa muuta vahinkoa. Mitä jos kiellettäisiin alkoholi?

 Vaan mihin johtaa tämä tällainen kieltojen ja määräysten yhteiskunta? Tai mistä johtuu, että kaikki joudutaan kieltämään? Vanhempi sukupolvi raivasi peltoja kivistä ja kannoista kantopommien ja dynamiitin kanssa, ja lapset senkuin killistelivät sivussa ja oppivat myös varovaisuuden. Melkein ainakin. Nyt yhteiskunta on jotenkin steriili ja kapea. Mitähän se 18-vuotias tekee,kun ensikerran saa suhisevan tähtisädetikun käteensä? Ettei vaan paniikki iskisi. Eniten pelkään, että liiallinen holhoaminen johtaa amerikkalaistyyppiseen kieltojen viljelyyn. Kohta jokaisessa puun rungossa pitää olla kieltokyltti kiipeämisestä ja putoamisvaarasta.

 Kokemus on kuitenkin se paras opettaja asiassa kuin asiassa. Ja joku tolkku pitää olla kaikessa. Liian moni nuori on hukkunut luistimet jalassa tai pilkkionki kädessä. Kieltolistastakin voi tulla liian pitkä…

8 kommenttia artikkeliin “Kädetön sukupolvi”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  Just jetsulleen.
  Jatketaan harjoituksia.
  T. Riitta

 2. Kaippa sanoo:

  🙂 Hei.
  Anteeksi, mutta mikä oli just ja mikä jetsulleen?.

  Ei ihmiset ihan noin tyhmiä ole. Osa on, mutta onneksi pieni osa.
  Ei rakettien kieltäminen yksityisiltä olisi yliammuntaa, kuten raketit itse.

  Vallan hyvin pärjättäisiin yhdessä paikassa kaupungin järjestämällä tulituksella. Tähän pommeja haluavat voisivat lahjoittaa etukäteen rahaa (jonka joku kaupunginisä tod.näk joisi, mutta se on sivuseikka), ei mitään kaikenmaailman kissanpiearuja tarvita ollenkaan.
  Näin sen näkisin, vielä, kun silmät pelaa. Hyvää uutta vuotta.

 3. sarirautio sanoo:

  Morjens, ja hyvää loppuvuotta. Kielloista olen samaa mieltä kuin Hannu. Kaipan ehdotus on erinomainen, täytyy tutkia. Eteenkin tuo yhdessä tekeminen, samaan pataan kerääminen.
  Sari

 4. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Kaippa!
  Sanonta tarkoittaa, on kerrottu asia niin, ettei siihen ole mitään lisättävää.
  Kuittaus on peräisin ajoilta, jolloin ei naapurin tädille huudeltu jo vaippaikäisenä, – Haista sä ämmä V…u!
  Silloin vielä jokainen kersa, jolla tukan alla oli jonkinasteista aivotoimintaa tiesi jotta siitä seuraisi himassa rankanpuoleinen sanktio.
  Hyvä olisi ehdotuksesi keskitetystä ammunnasta.
  Ei jäisi isoilta pojilta roskaa muiden siivottavaksi.
  Onneksi ei olla Thaimaassa, jossa ammutaan vähintään 12 tuntia rakettia aattona, vaikka menis viimeisetkin siemenperunat.
  Siellä ollaan etukenossa vuosissakin.. menossa v. 2553.
  Uutta vuotta Sinulle myös!
  T. Riitta

 5. Juha Reinikainen sanoo:

  Uudet vuodet vaan Pietosiin niin kuin muuallekin. Kaksi kesää huvipuistossa työskennelleenä opin, että kieltomerkit kuuluvat vain niihin paikkoihin, missä on oikeasti hengenvaara.

 6. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys!
  Ja hyvää loppuvuotta kaikille! Tuo ilotulitteiden keskittäminen on taajamissa oikein kannatettava ajatus. Ainakin sellainen keskitetty alue, missä saa ”säheltää” luvan kanssa. Aaamusella tuli ohjelma Venäjän tundralta Siperiasta, missä sikäläiset ”poro-eskimot” kasvattelivat porojaan. Siellä teltassa pikkupoika veisteli puukolla onnistuneesti ilman kieltotauluja. No, raketteja ei juuri näkynyt. Nuo ilotulitteiden nimet on kyllä mainioita. ”Anopin hätähuuto” oli yksi ,jonka kuulin radiosta. Sen vierellä : Hiljentykäämme! (Leo Eläintä lainaten)
  T HK

 7. Kaippa sanoo:

  Kiitos vaan Sarille ja muille kannatuksesta, sinulta tuollaisen idean (joku vanha se varmaan on, jostain tarttunut lie matkaan) eteenpäin vieminen saattaisi jopa onnistua, ei tänä vuonna, mutta ehkä seuraavana joku ottaa asiakseen.

  Voin toki elää ilmankin:)

 8. Kaippa sanoo:

  Vielä ilmainen pikku vinkki visionääreille 🙂
  Järjestäkää ilotulituksen SM-kilpailut ensi uutena vuotena Hämeenlinnan torilla.

  Hyvää Uutta Vuotta

Jätä kommentti

css.php