Lentokonemuistoja

 Päivän lehdessä oleva kirjoitus Hanssin-Jukasta kirvoitti vanhat muistot mieleen. Tai osa niistä on sodassa olleilta kuultuja juttuja.

  Pikkupoikana kaupunkireisu linja-autolla johti aina kahville Hanssin -Jukkaan. Tai minä sain useimmiten limua , isä joi kahvit. Jos koneessa sattui olemaan isäni lisäksi muita sodan käyneitä, sain kuullakseni  mitä ihmellisempiä tarinoita. Taitavimmat kertoivat mm tietäneensä äänestä, mitkä koneet kulloinkin oli tulossa.

Talvisodan aikaan isäni oli vielä is-joukoissa, ja hänen karmaisevin juttunsa oli eräs ryssän pommikoneen putoaminen. Ilmatorjunta oli osunut pommituslennolla olleeseen venäläiseen koneeseen, merkkiä en harmikseni enää muista. Kone sai osuman niin, ettei se ehtinyt pudottaa pommilastia ennen syöksyä. Kone katosi Kirvun horisonttiin aivan silloisten is-joukkojen lähistölle. Partio lähetettiin etsimään mahdollisesti hypänneitä lentäjiä. Kone oli iskeytynyt suon keskellä olleeseen korkeampaan saarekkeeseen ja räjähtänyt pommilastissa lentäjineen. Isä muiden mukana meni tonkimaan jäännöksiä. Joku jöysi koneen mukana räjähtäneen lentäjän selkärangan pätkän. Porukalla kuulemma antoivat sitten ryssälle kepillä selkään. Tämä tarina tuntui pienestä pojasta hirmuiselta, mikä sitten lieneekin ollut oikea totuus.

 Vaan vielä 60-luvun alussakin isäni kuunteli aina kun ”postikoneet” lensivät talomme yli. Ne olivat DC-kolmosia tai joitakin muita. Äänestä ne kuulemma erotti. Joskus isä sanoi koneen olevan lähes tyhjänä, joskus kuulemma raskaassa lastissa.

 Näistä kaikista jutuista peräsin taisi olla into koottaviin lennokkeihin, joita rakenneltiin aina viiteentoista ikävuoteen asti. Mukaan mahtui muutama balsakone ja yksi ostettu moottorilentokonekin. Sittemmin harrastus on jäänyt Toka-lennokkien rakentamiseksi omien poikien kanssa. Hauskaa oli sekin.

 

Kommentti artikkeliin “Lentokonemuistoja”
  1. Mirja Piiroinen sanoo:

    Hei, Hannu!
    Monet on muistot minullakin lentokoneen siivellä nautituista limpsoista ja jäätelöistä. 60-luvun alussa tosin harvemmin oli rahaa käydä tyttöjen kanssa, mutta kesätyöt myöhemmin mahdollistivat istuskelun jäätelöannoksista nauttien. Sotajuttuja meillä ei isä kertonut, mutta tuttua oli jutussasi Kirvu, mistä isäni äiti oli kotoisin.

Jätä kommentti

css.php