Hikinen työura pitenee

 Tällainen etelämainen hellekesä antaa nautintoa lomalaisille. Vastaavasti duunissa olevalle se tietää kirjaimellisesti hikisiä päiviä. Ainakin useilla työpaikoilla. Kaikkiin paikkoihin kun ei saa ilmastointia mitenkään.

 Nyt meille kaupitellaan pidempiä työuria ja myöhäsempiä eläkepäiviä. Ihan vaan kansantalouden pelastamiseksi. Olen tässä hellepäivinä pohtinut, mitenkä tuleva yhtälö sopii lämpenevän ilmaston kanssa. Ulkotöissä raksalla helteellä 70-vuotiaana? Ei taitaisi 70-vuotias letkunvetäjäkään paljon metsäpaloja sammutella. Oma elämä siinä sammuu ennemmin.

 Tottuuhan toki ihminen vaikka mihin, en kiellä. Saataisiinkohan solidaarinen lopputulos aikaan, jos eri liitot ja työmarkkinajärjestöt sopisivat keskenään työn hikisyyteen perustuvan eläkeiän noston. Ilmastoiduissa toimistoissa ja esim opetustyössä sisätiloissa olisi pidempi työura. Raaka kadun kivimies, palomies ja raudoittaja-rane pääsisivät nuorempana eläkkeelle. Silloin kun biologinen kello sanoo, että alkaa olla paukut loppu.

 Ei sitä neuvottelutulosta ja sopua tule. Jokainen on niin ja niin väsynyt ja vähintäänkin kyllästynyt ja kalkkis kohta viidenkympin jälkeen. Jotta eläkkeelle vaan. Tämä siis tarkoittaa, että ne hikiset työpäivät jatkuvat niillä, jotka niitä on tähänkin asti tehneet.

2 kommenttia artikkeliin “Hikinen työura pitenee”
 1. Virpi Kukkonen sanoo:

  Heippa!
  Kyllä hikinen sairaanhoitajakin on ikävää katseltavaa… omalla duunipaikallani sairaalan vanhassa osassa on työpisteessä koko lämpöaallon ajan ollut hurjia lukemia. Ilmastoinnista ei tietoakaan, eikä ikkunoita luonnollisesti voi auki pitää Ahveniston puolella. Siinä sitä henkilökohtaisesti mietin, etten todellakaan kuulu kalustoon seitsenkymppisenä, enpä kykene.
  Taukojen pitokin on vähän niin ja näin…

  t. Virpi

  t. Virpi koo

 2. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys vaan!
  Pitäkööt vaan lomalaiset ja etelän immeiset tällaisen ilmaston! Tänäpänäkin on ollut sairaan kuuma ja tukala työilma. Ja jotkut vielä kylpivät kilpaa!
  Ei se seitsemänkymppinen ihan joka duuniin taivu enää.
  Terkuin, HK

Jätä kommentti

css.php