Vertikaali valta vai vertikaali välittäminen?

 Venäjän viime vuosien menosta on lanseerattu käsite vertikaali valta. Valtiotasolla siinä on hyviäkin ominaisuuksia. Hämeenlinnan hallintomallissa on vertikaalivallan piirteitä. Vaikka hierarkia on kaavioissa piirretty hyvinkin demokraattiseksi, niin todellista vertikaalivaltaa käyttävät harvat viranhaltijat, ohi luottamushenkilöiden. Ei hyvä.

 Aluksihan meille pyrittiin opettamaan, ettei luottamushenkilöiden sovi ”sotkeutua” kaikkiin asioihin. Piti olla vaan ”päättäjänä”. Virkamiehet olisivat tällöin jääneet käyttämään suurinta valtaa. Pidän hyvänä sitä mahdollisuutta, että luottamushenkilön suvaitaan ottavan kantaa ”asiaan kuin asiaan”. Esimerkkinä Iisakin kommentti avustuksista. Tosin Raatihuoneella järjestetyssä ”hakemusinfossa” nimenomaan sanottiin , ettei kaksia avustuksia myönnetä päällekäin. Vuokra- tai muita avustuksia, samalle käyttäjäryhmälle. Silti on hyvä ottaa kantaa mielensä mukaan.

 Edellisestä päästäänkin vertikaaliseen välittämiseen. Kuntalaisen on erinomaisen tärkeää tietää, että hän voi kertoa  kaikki ”murheensa” luottamushenkilölle. Meidän on sitten vaan välitettävä välittämisemme eteenpäin. Aivan pienistä asioista suurimpiin. Tähän välittämisen vertikaaliin sopii huonosti se karsinamalli, jota aluksi yritettiin kaupitella.

Mikään ei siis ole muuttunut uudesta hallintomallista huolimatta. Hyvä niin. Kaupunkilaiset haluavat suorat kanavat parantaakseen epäkohtia ja me luottamushenkilöt olemme sitä varten. Virkamiesten kautta ne eivät parane.

Tällainen vertikaali välittäminen on siis parempi vaihtoehto.

Jätä kommentti

css.php