Kohtuuttomat viisi kilometriä

 Hammashoitolan muutto Kaurialasta Jukolaan koetaan pidentyneen matkan vuoksi kohtuuttomaksi. Mitä tähän sanoisi!? Kesämökillekin tai etelään lähdetään vuodessa useammin kuin hammashoitolaan. Ja hymyssä suin.

Kun rakennemuutos (lue palveluiden keskittäminen) etenee maaseudulla , kertoimena on kymmenet kilometrit. Tämä koskee myös lapsiperheitä ja vanhuksia. Jokainen palvelu, mikä keskitetään keskustaan, lisää matkaa, jossa on sen viiden kilometrin edessä yksi tai useampi kymmentä.

 Kantakaupunki on täältä maaseudulta katsottuna kompakti alue. Ei ole pitkä matka mihinkään. Ja bussit kulkevat huomattavasti useammin, kuin täällä maaseudulla. Joskus tulee oikein pohdittua, miten paljon bussivuoroja kulkeekin. Tosin kuski saa jutella bussituen turvin yksinään, kuten täällä maaseudulla jo vuosia takaperin.

 Meneekö kaupunkilaisilla vielä niin hyvin, että kaikki kaupungin tuottamat palvelut pitäisi olla ihan nurkalla? Kaupungilla ei ainakaan mene. Useimmilla lapsilla on ainakin yksi huoltaja. Heiltä toivoisi nyt venymistä. Edes muutaman kilometrin verran. Perspektiiviä antaa vaikka perheen harrastukset ja lomat. Lapsilla voi olla harrastuksia viikossa useitakin ja hyvinkin viiden kilometrin päässä. Ja ne kauppareisut ostosparatiiseihin.

 Jos rakennemuutosta pitää jossain tehdä, niin kantakaupungin palveluverkon nykyaikaistaminen tuo parhaimmat säästöt ja hyödyt. Ja kaikki on sittenkin ihan ovella.

 

4 kommenttia artikkeliin “Kohtuuttomat viisi kilometriä”
 1. Heikki Koskela sanoo:

  Moro Hannu!
  Hämeenlinnan Kalvolan Pirttikoskelta on palveluiden äärelle Iittalaan vaivaiset 30 kilometriä. Sieltä kun lähtee lääkäriin tai apteekkiin, on suunniteltava, mitä kaikkia muita asioita voi hoitaa.
  Koululaisten aamu- ja iltapäiväkerhot kuluvat taksissa.
  Vaivansa kullakin t. Hessu K.

 2. iisakki sanoo:

  Ollaan näköjään joskus samaa mieltäkin 🙂

  Hammashoitolaporaus lehtijutussa oli kenties surkein ylilyönti vähään aikaan valitusrintamalla. ”Kaurialassa ollaan aivan kauhuissaan!”

  Pientä suhteellisuudentajua joskus toivoisi, vaikkei näissä hommissa tietenkään koskaan saisi kuntalaisia avoimesti kritisoidakaan.

  Mutta eipä muuten Keski-Hämeessäkään ole paljon elämöity kyläkoulujen vaatiman ”asiakaspohjan” realistisesta koosta. Viittaan Kataloisten yksityiskouluhankkeeseen. Kouluhan olisi ollut kaupungin ylläpitämänä täysin fiksu ja elinvoimainen parinkymmenen ja allekin oppilaan volyymilla. Kristillinen koulu vaatii kuitenkin kolme… anteeksi neljä… anteeksi seitsemänkymmentä oppilasta toimiakseen. Ja sitten pitäisi ollakin jo kolmas opettaja ja sata oppilasta.

  Onkohan kellään silmät avautuneet ko. prosessissa?

 3. Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Kaupunkilaisperspektiivistä tul mieleheni kämppäni ed. omistajan huokaus tehdessämme kauppakirjoja.
  ”- Onhan tästä pitkä matka kaupungin torille ja Tiiriöön.”
  Hoo moilasena suu auki ihmettelin perspektiiviä,
  ko Tiiriöön on matkaa alle 2km, torille rapiat päälle.
  Maalaisena olin tottunut koiran taluttamana 5-10km lenkkeihin per pvä.
  Onneksi koira ei luovu maalaisperspektiivistään kolmen vuoden cityistymisensä myötä.
  Lapissa onkin sitten ihan eri perspektiivit..
  T. Riitta

 4. Hannu Kärpänen sanoo:

  Moron kaikille!
  Eikä sun Iisakki tarvi ruoskia itseäsi, jos et vielä kaikista olekaan kanssani samaa mieltä. Olethan vielä nuori kaveri. Aika monesta kuitenkin jo.
  Tuon koulujutun keskustelut syntyivät ensisijaisesti enempi liitossopimuksen noudattamisesta. Sit jos mennään siihen, että kantakaupungin koulujakin arvioidaan pelkästään valtionosuuksien tulojen varassa, niin saattaa olla, ettei montakaan koulua ole jäljellä. Haja-asutusalueen valtionosuudetkin olivat ainakin koulukyytien osalta aikanaan erilaisia, joten nyt tulee lunta tupaan silläkin rintamalla, kun kerta ollaan iso? kaupunki.
  Terkuin, Hannu

Jätä kommentti

css.php