Tunnustuspalkinto edes jostain

 Jos tämän aloittais vaikka niin, että kaikessa on jotain hyvääkin. Hämeenlinnan valtuuston kokoukset ja jotkut valtuutetut ansaitsevat kyllä tunnustuspalkinnon. Valtuustosalin puitteiden lisäksi ei valtuutetuilla liene moittimista kokuksen kulusta. Kaikki valtuutetut saavat puhua, replikoida (tässä kohdin ei tarkoita kopiointia) ja saavat jopa asiallisia vastauksia. Jos ovat tarkkoina.

 Jos pisteitä jaettaisiin, niin kyllä valtuuston puheenjohtaja saa täyden kympin asiallisuudestaan ja tasapuolisuudestaan vetäessään kokouksia. Kaupunginjohtajilla joskus pokeri pettää etupulpetissa ja se vähentää tietty tyylipisteitä. Kaupunginhallituksen omatunto, Pikku-Pena, vetää äidillistä ellei jopa isoäidillistä linjaansa perinteisellä tyylillä. Jopa yli ja ohi hallituksen.

 Arvoasteikolla täyteen kymppiin nousee asiallisuudessa ja perehtyneisyydessä R Martikainen. Hän omaa myös tilannekomiikan jalon taidon. A Korpimaa taas peittoaa lähes kaikki nopean tilannekomiikan mestarina. PerusSuomalaiset , Vasemmistoliitto, ja KD ovat edustajineen lähes aina asialinjallaan.

 Demareiden riveistä löytää luvallisten puhujien lisäksi joskus helmiäkin. Hannakin esmes tänään.  Ja toki Kokoomuksestakin vielä pari riviä. Virallisten puhujien lisäksi Lulu kykenee ottamaan kantaa asioista tiukastikin. Ja moni muukin. Mulla vaan on tietyn pituiset blogit, joten moni kullanarvoinen edustaja jää nyt ilman omaa tunnustuspalkintoa.

 Ja loppuhuipennukseksi voin puolueettomasti sanoa, että Keskustan ryhmässä on pelkkiä kymmenen pisteen valtuutettuja.

Aika hieno porukka kaikkinensa…

8 kommenttia artikkeliin “Tunnustuspalkinto edes jostain”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  On pakko myöntää, että loppuhuipennuksesi blogis oli vailla vertaa.
  Tack!
  Voidaan!
  T. Riitta

 2. Sari R sanoo:

  Hyvä Hannu!
  Erityiskiitos vielä kaikille valtuustoryhmien puheenjohtajille. Halua keskustella, kuulla ja etsiä yhteistä näkemystä on kaikilla ja uskon vakaasti että sitäkin kautta pahuksen hankalatkin asiat etenevät.

 3. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys!
  Mä yritin silleen tasapuolisesti tossa mainita huomaamatta edes jotain tosta Keskustan ryhmästä. Sillai ilman kotiinpäin vetoa. Ja yritin toki rakentaa siihen sellaisen lukijaa jännittävän yllätyksen. Kuitenkin ihan neutraalisti vaan… Kun ne muutkin valtuutetut on niin hyviä…
  Noita valtuustoryhmän puheenjohtajia mä en edes ruvennu kehumaan, kun ne kerta on valittu ryhmistään puheenjohtajiksi, niin niitten on pakko olla.

  Jot silviisii , Hannu

 4. Hei Hannu, valtuustossa meni siis ihan niinkuin ennenkin ja niinkuin kaikissa lautakunnissakin. Yhteispelillä kaikkia kuunnellen, niinkuin kokoomuksen korvia aina mainostetaan. On ne muutkin tietysti oppineet kuuntelemaan. Sitä vaan edelleenkin ihmettelen, miksi tuo kuuleminen on vain niin kovin valikoivaa. Kaikki on niin kauan hyvin, kunnes on erimieltä, silloinkin korvat kuulevat, ei sitä voi kiistää, mutta ne tuntuvat kuulevan vain sen vastaväitteen joka annetaan erimielisille.
  Kate siis rakennetaan, vanhuksia siirretään laitoksiin ennenkuin huonekalut ovat paikoillaan ja listaahan voisi jatkaa edelleen. Pari vuotta tätä samaa tyyliä, kunnes on seuraavat kunnallisvaalit, silloin nimittäin nämä kaikki unohdetut, saavat taas lupauksia joita ei ole edes tarkoitus pitää. Tätähän tämä on. Terkkuja Marianne K.

 5. Sari R sanoo:

  Tervehdys,
  mites on päteekö tuo kuuleminen toiseen suuntaan? Jos jollakulla – tai aika monella- on esittää toisenlaisia näkemyksiä, niin kuuleeko Marianne sen? Demokratia kun on sellaista että enemmistö ratkaisee. Ja esimerkiksi siellä valtuustoryhmien pj porukassa Anteroa kyllä kuullaan ja näkemyksillä on vaikutusta.
  – toinen asia: jotenkin ankeeta tuo virkamiesten mollaaminen. Herrat ja rouvat toimivat virkavastuulla ja sen mukaan luottamusmiesten ohjeita ja linjauksia on noudatettava. Ja väitän, että eilen hyväksytyt palvelusuunnitelmat olivat ihan strategian (jonka siis valtuusto on hyväksynyt) mukaisia. Toki ensimmäiset versiot ja päivitystä varmaan tarvitsevat, mutta lautakuntien luottamushenkilöiden käsittelyn läpäisseitä.
  Meillä on kahden vuoden diilit johtavilla virkamiehillä ja hommien onnistuminen arvioidaan tämän vuoden aikana. Sitä hommaa ei tehdä huutoäänestyksellä eikä epämääräisillä heitoilla vaan ihan järkeviä mittareita käyttäen. Samat tyypit jotka peräänkuuluttavat johtajuutta virkamiehiltä johtavat itse luottamushenkilöinä uhkailemalla ja neppailulla. Ei vakuuta. Mutta mukavasti näyttää moisilla heitoilla palstatilaa irtoavan. Ja se lieneekin se perimmäinen tarkoitus…
  Vaikeita ja vaativia hommia, sekä virkamiehillä että luottamushenkilöillä. Molemmilla on roolinsa, ja niitäkin opetellaan. Yhdessä tehden hommat kuitenkin etenevät parhaiten. Ja se lienee kaikista tärkeintä.

 6. Hannu Kärpänen sanoo:

  Hei Sari!
  Kiitos asiallisista kommenteistasi. Noista virkamiehien mollaamisista olen kanssasi samaa mieltä. Jos ja kun tarkkaan kuuntelit repliikkejäni valtuustossa, niin varmaan huomasit minun painottaneen sitä, että luottamusmiehen tulee voida luottaa esittelijän esittämiin lukemiin ja asioiden paikkanspitävyyteen. Sen lisäksi johtavan virkamiehen tulee JOHTAA organisatiotaan siten, että muutokset pystytään tekemään asiallisesti. Joten mollaamisesta ei ollut kyse. Valtuusto esim salli aiemmassa kokouksessa Mäntykodon sulkemiselle pidemmän aikaskaalan. Jos nyt johtava viranhaltija noudattaakin entistä nopeaa muuttoaikataulua, eikä paikat olekaan kunnossa, niin ei se ole valtuuston vika. Se on silloin sen johtajan murhe ja hoidettavissa ollut asia. Tästä kiteytin repliikkini, eikä siinä ole edelleenkään mitään muutettavaa. Vastuu on myös virkamiehen palkan lisä. Sellainen vitsi toki on olemassa, että kunnan virkamiehen palkka tulee virasta ja työstä pitää maksaa erikseen, mutta se on vitsi se. Kai ?.!
  Olisi kehnoa kulttuuria, jos luottamusmiehet eivät puuttuisi suoraan asioihin. Tässäkin tapauksessa ”kaupiteltu malli ” olisi se, että vanhus tai hänen omaisensa ottaisi yhteyttä vain ko yksikköön, seuraavaan esimieheen, seuraavaan , seuraavaan… jne. Ja lopulta aika , asiakas ja omainen hukkuisi jonnekin. Siksi on tärkeää kaikissa asioissa, että kaupunkilaiset ottavat yhteyttä myös luottamusmiehiin/-naisiin. Kukin mieleiseensä, tai sellaiseen, jonka katsovat kykenevän asiaa eteenpäin viemään, omalla tavallaan.
  Ja sinulle Sari vielä huimat pisteet siitä, että säilytät malttisi ja asiallisuutesi.
  Tuosta palstatilasta päättääkin sitten ihan joku muu kuin me. Luulisin.
  Mutta yhteistyöterveisin pistän tästä läskit silmille ja uinumaan. T , Hannu

 7. Ismo Soukola sanoo:

  Hei vaan kaikille!

  Vähän on maailmassa saatu aikaan mesoamalla, ainakaan mitään hyvää. Kuka tahansa voi sanoa, ettei joku homma toimi tai se on muuten vaan syvältä, mutta pitäisi osata myös tuoda siinä yhteydessä julki edes ajatuksen poikanen siitä, kuinka homma voisi toimia paremmin.

  Myönnän, itsekin tulee silloin tällöin mentyä aidan matalimmalta kohdalta yli, mutta kuten Sari edellä sanoi: opetellaan. Jos ei tee mitään, ei tee virheitäkään. Eikä virheen tekeminen ole se kaikkein pahin, vaan se, jos ei siitä mitään opi.

  (Taitaa tänään olla vähän sellainen ”klisee-päivä”…;)

  Demokratiasta sen verran, että tässä on tullut viime aikoina pääsääntöisesti oltua vähemmistössä, eikä siinä mitään. Itse olen nappini värin valinnut, sitä ei ole minulle kukaan tullut määräämään. Siinä minä näen demokratian toteutuvan.

 8. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Ismo!
  Jälkipäästäpäin aloittaen. Demokratiaan mielestäni olennaisesti kuuluukin juuri äänestäminen. Se, että ”vähemmistö” voi sanoa mielipiteensä ja jättää siitä dokumentin. On sitten helpompaa joskus tarkistaa mielipide, jos tarvis on.
  Tuosta meuhkaamisesta minulla on ihan oma vertaus esimerkkinä. Kivenhakkaaja. Jos maassa pötköttää kivipaasi jonka muotoon ei ole tyytyväinen, on (ainakin) kaksi vaihtoehtoa: Eka on se, että asialle ei voi (halua, pysty, kykene, viitsi tehdä) mitään. Toinen on se, että sitä vaan täytyy ruveta kilkuttamaan ja muuttaa sen muotoa. Siitä vaan syntyy meteliä, se on selvä.
  Terkuin , Hannu

Jätä kommentti

css.php