Hämeenlinna-perestroika

 Luottamusmies saa pohtia myös kriittisesti mennyttä ja tulevaa. Olevaakin. Äänestyksen tuomana kaupunkilaisena näkökulmat voivat olla rajoittuneita, mutta myös ilman kahleita. Miksi Hämeenlinna ei pärjää paremmin? Se vaivaa minua. Sitä olen pohtinut.

 Näkökulma on siis ulkoa katsova, sittemmin sisältäkin. Lyhyesti ei asioita voi myöhemmin täydentämättä analysoida. Miltä siis näytti ”naapurista”? Miten selittää nykymenon? Mistä tulee johtamisen focus?

 Hämeenlinnan meno tuntui naapurin näkökulmasta yltiöpäiseltä. Olihan liitoksen alla juuri halliremontti ja Verkatehdas, mikä paremmin tunnettiin Velkatehtaana,- maalaisten silmin. Korviin kantautui moottoritien kattamiset ja muut kansalliset kaupunkipuistot, mitkä molemmat maalaisen silmin olivat jostakin sfääreistä silloin. Parempaa sijaintia Hämeenlinnalla ei voinut olla. Moottoritie ja rautatie ja tukkoon paisuneet kaupungit niin etelässä kuin pohjoisessakin. Sekin tiedettiin. Virkamieskunnan sidokset Helsiinkiin ja päättäjiin yleensä tunnustettiin, mutta siinä jo nähtiin vaaransakin. Lyhyesti nähtiin ns kerskakulttuuri.

 Miksi Hämeenlinna rypee juuri nyt? Lama. Se selittää vain osan. Raskas teollisuus ja yleensäkin yhteisöveroista riippuvaisuus on toinen selittävä tekijä. Nyt hörpätään syvältä. Pitkän nousukauden tuoma tunne iankaikisesta orgasmista on varmaankin sokaissut nousukauden päättäjät. Se jatkuu.. se jatkuu.. -se loppuu myös. Sitä ei nähty. Hämeenlinnassakaan. Menneiden aikojen energiayhtiömyynnit ovat osa nykymenon hintaa. Jos lasketaan koko kaupunkikonsernille tullut energian hinnannousu per vuosi, niin riittääkö edes  rahaston tuotto? Samoin ehkä suuremmista ympyröistä tulleet virkamiehet ja visiot. Rakennettiinko jotain väärällä mittakaavalla?

 Laskelmat puuttuvat täysin. Ulkoa tulleena voi vain ihmetellä sitä mututuntuma-perspektiiviä, mikä johtaa kaupunkia. En ole löytänyt tilaaja-tuottaja malliin siirtymisestä analyyttisiä laskelmia päätöksissä. En elämänkaarimallista. En laskelmia kuinka pian ja kuinka paljon tehokkaampi. En sitä, mitä tehdä, jos näin tai näin ei käy. Ei tarvi miettiä, kun ei ole laskelmia tai pohdintoja. Yhtälailla ei laskelmia muistakaan lautakuntien uusista toimintatavoista tai visioista. Ei edes nyt, kun säästetään. Mututuntumalla vaan.  Elämme vuotta 2009.

 Onko siis niin, että johtamisen väärä focus voi tulla liian suurista ympyröistä? Onko olemassa näkemys tulevasta, jota ei edes tarvi laskelmin osoittaa paremmaksi tai edes todeksi? Mikä tarve ja merkitys on ollut kaikilla yhtiöittämisillä? Millaiset laskelmat olivat päätösten taustalla? Oliko niitä? Miksi ei ollut? Ovatko yhtiöt nyt hyvä väline tässä tilanteessa? Kuka saa kysyä ja koska? Saako vastausta? Miksi ei laskelmia ole koskaan vaadittu?

 Juttu jatkuisi vaikka miten pitkään, ja jatkankin sitä varmaan  myöhemmin. Nyt pitäisi kuitenkin tehdä analyysi menneestä ja tarkistaa kurssi kohti tulevaa. Pitää löytyä valmiudet pikaisesti muuttaa sisäisiä rakenteita ja toimintatapoja, jos ja kun tarvetta on.

39 kommenttia artikkeliin “Hämeenlinna-perestroika”
 1. Marianne Koivisto sanoo:

  Hei Hannu en ole aina kanssasi samaa mieltä, mutta sehän olisikin jo epädemokraattista jos olisin. Nyt kyllä kirjoituksesi osui naulan kantaan ja olen iloinen että sinäkin olet huomannut tämän mututuntuma jutun. Tällainen fiilis minullekin on tullut ja olen myös sen jossain julkilausunut. Tuntuu, että meitä vedetään usein näissä visioissa kuin pässiä narusta. Minut on mielipiteistäni johtuen leimattu hankalaksi ihmiseksi, joten kai sinäkin tämän leiman saat tai olet saanut. Kaikkien pitäisi vaan puhaltaa yhteen hiileen ja hyväksyä päätökset vaikka ne olisivat mielestäsi kuinka vääriä tahansa.Onko tämä perestroikkaa tai demokratiaa a la hämeenlinna. Lämpimin terveisin Vanhusaktivisti M.Koivisto

 2. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku!
  Olen ihmetellyt myös tätä menoa ja messuamista,
  tullut lopputulemaan,
  mitä ihmettä näillä puolueilla on virkaa,
  jos ”kaikki” puhaltelevat niin yksimielisyyden hiileen, että..
  Häiriköitä ja negoja olemme me kaikki,
  jotka yritämme ihmetellä, onko ”keisarilla” aina tanttua yllä..
  Olen mieluummin populistiksi haukuttu, kuin sopuliksi vaiettu.
  Jatketaan hankalat harjoituksia!
  T. Riitta

 3. Leo Leppänen sanoo:

  Moro.
  Olen seurannut Hämeenlinnan asioita ja kehitystä 35 vuotta. Muutin tänne Forssasta reilut 3 vuotta sitten.
  Olen hyvin perillä koko Suomen kunnallishallinnon tilasta. Aikaisemmin olin hajulla myös useiden eurooppalaisten maiden paikallishallinnosta.
  Hämeenlinna on menestynyt viime vuosina erinomaisesti. Kaupunkia on styyrattu mallikkaasti. Tästä poikkeuksena ovat muun muassa energialaitoksen myynti ja kuntaliitosten aikainen sekoilu. Perustelen hieman.
  Hyvin lypsävää lehmää ei yleensä kannata myydä. Kärpänen kepulaisena tuntee hyvin tämän totuuden.
  Kunnan monopoli on aina turvallisempi kuin pörssiyhtiön monopoli.
  Kaupan seurauksena hämeenlinnalaiset ovat maksaneet energialaitoksensa jo toiseen kertaan.
  Hyvää asioiden hoitoa kuitenkin viestii, että lähes koko kauppasumma on edelleen sijoitettuna tuottavasti.
  Kuntaliitoksessa 3-4 (maalais)kuntaa kusetti Hämeenlinnaa. Liitoskunnat elivät viimeiset vuodet reilusti yli varojensa. Konkurssikypsät kunnat ja rakenteellisia muutoksia vastustavat maalaiset ovat nyt kova rasite kantahämeenlinnalaisille.
  Laskentajärjestelmät ja talousseuranta eivät olleet ajan tasalla vuosina 2007-2008. Lähinnä siksi kaupungin johtoryhmältä mopo karkasi käsistä.
  Hämeenlinna on hieno asuinkunta. Palvelut pelaavat ja niitä on runsaasti myös vapaa-aikasektorilla.
  Uuden Hämeenlinnan talouden tunnusluvut ovat kokonaisuutena melko hyvät.
  Kaupunkilaiset elättävät siivellään Hattulan. Sen asukkaat saavat osan palveluista täysin tai lähes ilmaiseksi. Kunnan työpaikkaomavaraisuuskin on reilusti alle 100 %.
  En ole tilaaja-tuottajamallin ihailija. Olen perustelut kantani muun muassa blogissani julkaistuissa kirjoituksissa. Mutta katsotaan nyt rauhassa, miten kaupungin hommat hoituvat muutaman vuoden kuluttua.
  Mainitussa mallissa on se huono puoli, että paluu vanhaan tai sitä likellä olevaan järjestelmään on hirvittävän kallis.
  Kirjoitustensa perusteella Kärpänen vaikuttaa poliitikolta, joka kysyy enemmän kuin 100 viisasta kykenee vastaamaan. Itsekin tarkastelen nykyisin maailman menoa useimmiten kriittisestä näkökulmasta. Meissä on kuitenkin se ero, että minä olen vapaaherra ja Kärpänen on vastuullinen poliitikko. Viimeksi mainitulla tulisi olla enemmän vastauksia kuin kysymyksiä. Jos näin ole, kysymys on yleensä politiikan populistista tai/ja narsistista.
  Ystävällisesti
  Leo Leppänen

 4. Hannu Kärpänen sanoo:

  Pikaiset tervehdykset!
  Soppiihan sitä aina eppäillä, sanoi täällä vaikuttanut poliitikko muinoin. Topiksi nimitetty. Taisin mainita , että pohdintoihin pitää palata ja analyysejä tehdä lisää. Minunkin. Ja sitten niitä vastauksiakin varmaan tulee. Pohdintoihin sisältyy kysymyksiä. Muutoin vastaisin Leolle, että ei meistä sitten voinutkaan ”miltään” tuntua jos Leo on kerta kolme vuotta jo asunut Hämeenlinnassa. Ja näkemykseni ovat siis täysin vääriä.
  T Hannu

 5. iisakki sanoo:

  Jahas,

  Leppänenkin sitten kirjoitti itsensä hämeenlinnalaiseen hyvä-veli-kähmijä-kerhoon. Kokemukseni mukaan siihen joutuu, jos ajattelee pääasiassa rationaalisesti ja tietyt realiteetit tunnustaen 🙂

  Kaiken kaikkiaan mielestäni kuitenkin erittäin osuva analyysi, kuten on totuttu Lexalta lukemaan.

  Väitän, että ei Hämeenlinnassa ole kielletty tai estetty ketään olemasta eri mieltä millään tavalla. Ei Hannuakaan, todellakaan. Päinvastoin, on yritetty luoda uusia foorumeita, joilla ns. opposition ilosanomaa voi paremmin tuoda esiin. Mutta onhan se nyt kai selvä, etä myös yhteistyön kättä tarjotaan kaikille puolueille ja poliitikoille, jotka ovat valmiita/kyvykkäitä sitä ja kompromissejä tekemään. Hannukin siihen älykkäänä miehenä kulissien takana ja valtuustoympyröissä selvästi pystyy, vaikka puheet ja jutut muualla ja julkisuudessa siten tuppaavatkin olemaan pari astetta kovempia ja äänestäjäkuntaa kosiskelevampia.

  Se minua ainoastaan häiritsee, että aina kun asiat päätetään oman tahdon ja intressien vastaisesti, huudetaan kovaan ääneen epädemokraattisuutta ja moraalitonta peliä. Siinä poliitikot syövät demokratiaa ja lyövät itse kansanvaltaa korville.

  Edelleen väitän, että kaiki tieto on saatavilla, mitä koneistosta ulos on saatavilla. Laskelmiakin tehdään, mutta sekin olisi hyväksyttävä, että ihan kaikkea tässä maailmassa ei voi laskea etukäteen. Tai voi, mutta niillä laskelmilla ei ole kuin vessapaperin arvo. Ei esimerkiksi kuntaliitoksen hyödyistä vaikkapa 10 vuoden aikajänteellä voi tehdä tarkkoja laskelmia, muuttujia on yksinkertaisesti liikaa. Pystyikö Suomi laskemaan vaikkapa EU-jäsenyyden hyödyt tai haitat edes miljardin euron tarkkuudella? Ei sitä pysty arvioimaan edes jälkikäteen. Tietty määrä epävarmuutta vain täytyy pystyä päättäjän sietämään tässä elämässä.

  Hannu perää laskelmia esmes vanhustenhuollon rakennemuutoksesta. Laskelmat ovat olemassa ja lautakunnalle esitetty, mutta ne eivät vain Hannulle kelpaa, koska ne päätyvät hänen kannaltaan väärään lopputulokseen. Kyllähän Hannun matematiikan mukaan liitoskunnatkin olivat taloudellisesti paljon timimmässä kunnossa ennen liitosta kuin kaupunki…

  Mutta saa niitä laskelmia ja valmistelua kritisoida, ja pitääkin. Toiset vain tekee sitä virkamiehille kokouksissa ja ennen asioiden tuomista esityslistoille. Sitten kun tarvittavat tiedot päätöksenteolle on saatu, päätökset tehdään ja seistään niiden takana, eikä syytellä virkamiehiä omista päätöksistä. Tai jotkut tietysti lipeävätkin, eikä siinäkään mitään – kuuluu demokratiaan.

  Toiset valitsee oppositioaseman, vaikka olisivat kuinka ”vallakkaassa” ja vastuullisessa paikassa. Sekin on ihan hyväksyttävää. Vaaleissa sitten taas selviää, kenen näkemyksiä kansalaiset arvostaa ja asemat mahdollisesti vaihtuvat. Kyllähän se valta-asema aina kuluttaa, ja etenkin tällaisina aikoina.

 6. iisakki sanoo:

  Lisätään vielä, että erimielisyydellä on aina se arvo, että keskustelua syntyy. Ei kai tässäkään nyt muuten pamistaisi mitään.

 7. isä, poika ja omahyväisyys sanoo:

  Iisakki Kiemunki, Hämeenlinnan Herra, kirjoitti tällä kertaa näin:

  ”Väitän, että ei Hämeenlinnassa ole kielletty tai estetty ketään olemasta eri mieltä millään tavalla. Ei Hannuakaan, todellakaan. Päinvastoin, on yritetty luoda uusia foorumeita, joilla ns. opposition ilosanomaa voi paremmin tuoda esiin.”

  Viime kesänä 2.7. Kiemunki kirjoitti Hannu Kärpäselle ketjussa ”Pentti Pietilästä ei saa naista tekemälläkään” (Ketjua muuten luettiin 939 kertaa ja kannattaa lukea vieläkin.) näin:

  ” Kuka sinulle on itse asiassa tarjoillut minkä ehtinyt näitä erilaisia kanavia tuoda suuria ajatuksiasi kaikkien kuultavaksi ja nähtäväksi?”

  Sinua, Kiemunki, nettimaailman Luojaa ja Valtiasta, kiitämme ja kumarramme . Amen.

 8. Jani Jaatinen sanoo:

  Tuurilla ne suuretkin laivat seilaa sanotaan. Ei vallan väärässä aina ollakaan. Talous on siitä mukava kapine että sitä on kohtalaisen helppo jälkeenpäin hyvinkin tarkasti analysoida, sitä varten on tekniikkaa joka talousihmisten työtä helpottaa.
  Haastavaksi asian tekee että meillä ei ole teknistä faktaa toteutumattomista asioista, olisi mahdottoman mukavaa vertailun vuoksi saada tämän vuoden toteutuneet talousluvut entisiltä liitoskunnilta. No, Hattulalta ne on luettavissa.

  Päätöksentekoon ja vastuulliseen johtajuuteen kuuluu aina kelluvia elementtejä, jopa paradokseja. Toisaalta on vankkumaton usko omiin kykyihinsä ja positiiviseen tulevaisuuteen ja toisaalta realistinen ote nykytilaan joka ei tällähetkellä taloudessa ole kaksinen. Pakko on vain uskoa siihen että tästä noustaan ja siihen tarvitaan johtajuutta. Hyvän johtajuuden tunnusmerkkejä on tehdä suuria päätöksiä vajavaisin lähtötiedoin ja myös vastuullisuutta seistä tehtyjen päätösten takana. Usko siihen että tätä johtajuutta teiltä ystävät löytyy on kova.

 9. No,

  kiitos ”Isälle, pojalle ja omahyväisyydelle” noista niin ylen mairittelevista kommenteista, mutta ei ollut tarkoitus elvistellä millään nettisaavutuksilla tällä kertaa. Lähinnä viittasin valtuuston uudenlaiseen keskustelevuuteen, infoihin, kyselytunteihin, seminaareihin ja tiedotustilaisuuksiin. Toki joidenkin tahojen mielestä kaikki on todennäköisesti edelleen ihan persiillään ja diktaattorit sanelee ja tukahduttaa, mutta kyllä tässä on tarkoitus yhä ”avoimempaan” suuntaan edelleen mennä ja luoda jopa kaupunkilaiselle uudenlaisia vaikuttamiskanavia.

 10. Heikki Koskela sanoo:

  Ehtoota kaikille!
  Seurasin kaupungin taloutta naapurikunnan petulasta ja terppiksen kuntayhtymästä ja sain sieltä negatiiviset fiilikset tiltu-malliin. Joka vuosi kaupungin talousarvio laahasi puoli milliä kuntayhtymän ta:sta jäljessä. Siinä oli tilaaja-tuottajamalli: kaupunki tilasi, kuntayhtymä tuotti. Eurot vaan eivät kohdanneet, koska kaupunkilaisia mummoja oli Vanajaveden sairaalassa liikaa.
  Nyt pannaan vanhainkoteja kiinni, joihin sairaalasta jonotetaan.
  Minusta Hannun ihmettely on ihan aiheellinen, ovatko kaikki päätökset jengoillaan.
  Ihmetellään edelleen t. Hessu K.

 11. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys! Jos nyt enempi. Astuinkohan jotenkin Leon reviirille , kun noin hauskoja! Kyllä meillä Keskustaryhmässä saa silti kysellä vaikka olisikin valtuutettu. Oikeastaan se olisi toivottavaakin. Saman vapauden suon muillekin, oli eläkkeellä tai ei.
  Nuo pohdinnat ovat oiva oikotie vastauksiin. Jos joku tietää faktan heittää, sen voi tehdä. Jos taas lukee kysymyksiä, voi kenties ruveta askaroimaan asioilla. Jopa itse pohtia niitä,- miltä nyt sattuu tuntumaan. Ja kun ei ole vielä ihan varmoja vastauksia omassa päässään , niin heittääpä pikku pohdinnan. Naapurimaassa pohtijat laitettiin uudellenkoulutukseen tai työleirille. Täällä ei vielä.

  Pidän melko mukavana menona, tätä nykyistä kehitystä avoimmuuden ja osallistumisen yms vaikuttamisen suhteen. Ei juuri valittamista. Mitä nyt muutamat graafiset laatikot yms hieman kestää. En ole tuntenut minkäänlaista tukahduttamistunnetta kekustelujen tms suhteen. Esittely ja laskenta on sitten toinen tyyli.
  Aikansa kutakin. Kun on mielipiteensä ilmoittanut , ei sitä tarvi koko aika toistella, välttämättä. Aikanaan näemme , miten vanhustenhoitokin paranee/halpenee yms. Palataan siihen sitten. Sama koskee kaikkea. Kiinalaiset sanovat, että historia kirjoitetaan jälkeenpäin.
  Nuo yhtiöt minua nyt eniten askaruttavat. Mikä on se suurin hyöty, kun yhtiöitä on pilvin pimein? Tuntuu, että ne eivät kuitenkaan taivu niin elastisesti emokaupungin parhaaksi, kuin on kuviteltu. Kunhan aikaa riittää, teen tarkemman sukelluksen niiden maailmaan. Siinä olisi Leolle sarkaa. En olisi mustis, vaikka ehtisit.
  Lisäksi olisi mukava, jos joku etsisi kaupungin kymmenen vuoden investoinnit ja laskisi ne sektoreittain yhteen. Se kertoisi jo jotain vallinneesta trendistä ja priorisoinnista. Kaavoitus, maanhankinta, rakentaminen ja peruskorjaus ”lautakunnittain”.. jne. Ne olisivat sellaisia takaumia, mistä voisi nähdä ja oppia. Kenties.
  T, Hannu

 12. Irma Taavela sanoo:

  Iltaa

  Hannun tekstissä on asiaa. Laskelmia on varmasti tehty, mutta minkälaisia on ihan toinen ja hyvin tärkeä asia. Asioita pitää analysoida numeroin, toki myös sitten inhimillisesti ja nimenomaan katsomalla pitemmälle kuin tämän valtuustokauden loppuun. Mäntykodosta esitetyt luvut ovat käsittääkseni vanhentuneita ja koskevat ainoastaan hoivan osuutta ja se on vasta osa kokonaisuudesta. Vertailevia laskelmia ei juuri taida olla. Esitetyissä luvuissa on myös perusteena käytetty säästämistä investointimenoissa joka olisi yhdetä uudelta laitokselta vain noin 100 000 eur / v -> aika mitätön summa. Kaikki millä kyseistä rakenteen muuttamista perusteltiin ei todellisuudessa pidä edes juuri paikkaansa mm. kotihoidon lisäämistä tai muuten mukavampia olosuhteita .

  Asiallista keskustelua älyttömän tärkeän asian ympärillä yritetään hiljentää nimeämällä vaikka se nyt sitten valitukseksi ja positiivisen mielen puutteeksi, annetaan julkisuuteen sen verran vähän tietoa ( jos sitä edes mutun lisäksi tosiaan onkaan ) ettei keskustelua pääse edes syntymään. Tällaiset isot rakennemuutokset olisivat jo kohta kansanäänestyksen paikka.

  Itse ainakin haluan luoda positiivista uskoa ja luottamusta siihen, että yhteistä demokraattista järjestelmäämme voidaan yhteisellä työllä ja halulla kehittää tulevaisuudessakin toimivaksi, ilman sen luovuttamista yhtään sen enempää ahneuden demonikratialle kuin on tarpeellista.

  Kriittisyys on kehityksen elinehto enkä sitä voi pelkästään ääntenkalasteluksi nimetä silloin kun se toimii yleisen keskustelun ja asioiden tietouden edistäjänä. Koskee myös tämän blogin kirjoittajaa vaikka en edes omista samaa jäsenkirjaa kuin hän.

  Terveisin lauantaisin
  Irma

 13. Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Laskettakoot näitä madonlukuja vanhustenhoidossa miten päin tahansa,
  kylmä totuus on se,
  ettei bisnes ole sosiaalipolitiikkaa.
  Vanhusten hoito on.
  Minusta on moraalitonta sekottaa näitä asioita keskenään.
  Kansan verovaroin halutaan,
  näin kaikki mittarit gallupeista kertovat,
  rahoittaa kunnallista vanhusten hoitoa,
  ei tukea bisnestä sosiaalisektorilla.
  T. Riitta

 14. utsiva sanoo:

  No niin, Riitta, alahan kerätä mummokaartiasia kasaan ja pane joka paikkaan sana kiertämään jo nyt. Mariamme Koivisto kertoo tuolla blogissaan, että 17.3. tulee Hämeenlinnassa olemaan mielenosoitus vanhusten puolesta ja sinne tulee myös mm. Kivelä.

  Että siellä tavataan, jos hengissä ollaan.

 15. Riitta Nyqvist sanoo:

  Jugurttia Utsiva!
  Eiköhän me saada Hannun, Heikin,Virpin,Teijan,Irman,Janin, Aution Riston,Raparperin, jopa Hassisen ja monen monen muun taustavoiman avustamana sydän sykkimään mummojen ja paappojen loppumetrien hyvinvoinnin puolesta.
  T.Riitta

 16. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys!
  Kon tuota Talvisotaa käytiin, niin mitenkähän silloin mummot ja vaarit hoidettiin!? Olisiko ”sotakorvausten” vai unilääkkeiden aika?! Nyt hoetaan , että dynamiittia alle… Onko mitään opittu?
  T Hannu

 17. antrealainen sanoo:

  Dynamiitti taidettiin silloin tarvita hieman tärkeämpiin kohteisiin kuin hyväkuntoisten ja kauniiden vanhainkotien tuhoamiseen.

  Talvisotaan lähdettäessä olin itse vasta vuoden vanha, joten sitä seikkailua en muista, mutta tiedän, että silloin pääsin äitini kanssa Antreasta asti junalla länteen.

  Jatkosodan evakkomatkan jo muistankin hyvin. Kyllä ainakin silloin jokainen mommo ja pappa, joka kotonaan asui, kulki perheensä evakkokuorman mukana. Jos ei jaksanut kävellä, niin sitten kärrissä.

  Ainakin osa Antrean kunnalliskodin asukkaista sijoitettiin Vanajan kunnalliskotiin. Oletan, että heidät tuotiin autoilla ja talvisodan aikaan ehkä junalla.

  Tiedän asian siitä, että viime talvena tutkin kaksi kuukatta Mikkelin maakunta-arkistossa antrealaisten tietoja. Sen aikaisista vainajista oli myös kuolinsyy nähtävänä. Olin järkyttynyt kun näin, että Antrean ehdottomsti viisain ihminen, Adam Litja eli Kukkolan Aatami, joka asui vajaan kilometrin päässä meiltä ja jonka kunta oli väkisin raahannut kunnalliskotiin, oli kuollut Vanajan kunnalliskodissa siihen, että joku oli lyönyt hänen päänsä halki jollain raskaalla esineellä.

  Joten ei taidettu tuohon aikaan ainakaan unilääkkeitä kovin paljoa harrastaa, ei liioin sänkyyn sitomista.

  Ehkä vanhuksia ei enää ryövätä kuten silloin. Antrean kunta siis pakotti Aatamin vastoin hänen tahtoaan siirtymään omasta mökistään, omalta maaltaan kunnalliskotiin pannen tilan pakkohuutokauppaan. Saadusta hinnasta kunta maksoi tietysti Aatamin mahdolliset kauppalaskut ja varmaan myös hänen hoidostaan. Seuraavana vuonna kunta myi saman maatilan kaksinkertaisella hinnalla eräälle paikalliselle maanviljelijälle. Tämänkin kaiken näin Mikkelin arkistossa.

  Että ihan näin röyhkeää ryöväystä ei enää taideta harrastaa, tai kuka tietää, mitä tulee tapahtumaan kun ne kolme bisnestä alkavat kiskoa tuohta.

 18. antrealainen sanoo:

  Pieni täydennys, kun jäi kaivelemaan tuo talvisodan evakkoonlähdön hämäryys. Kysyin eräältä vähän vanhemmalta ihmiseltä. Hän sanoi, että silloin jo marraskuussa vietiin etukäteen kaikki lapset ja vanhukset junilla länteen.

  Sen sijaan kesäevakko jatkosodan aikana tapahtui niinkuin muistin.

 19. vainio marjaliisa sanoo:

  Pitipä lukea tämä blogi pariinkin kertaan ja sittenkin jäin kummastelemaan. Kummastelemaan sitä että muka laskelmia ei olisi tehty. Koko kunnallisen työhistoriani aikana tein yhdessä tai ryhmätyönä mitä erilaisempia laskelmia, analyyseja ja kaikkea muutakin laskentatyötä työnantajalle ts luottamusmiehille. Mutta jos ne eivät menneet yksiin luottamusmiehen poliittisen tavoitteen kanssa niin ne olivat
  ”vääriä” Olkoonpa vaikka minkäläinen visio tai projekti niin tiettyyn asteeseen saakka se pohjautuu realiteetteihin ja rahaan.
  Se on ihmeellinen haamu tuo mututuntuma. Jos virkamiehet tekisivät työtään mututuntumalla niin siitäpä syntyisi sellainen
  käärmekeitto jota luottamusmiehet eivät saisi nieltyä.
  Vanhustenhuollosta sen verran ; antrealaisen kuvaus on hyvä esimerkki siitä mistä on lähdetty ja mihin nykyajassa on tultu,
  ihmetyttää tämä ylenpalttinen parku vanhustenhuollon tilasta.
  Me olemme velkaa myös tulevaisuudelle, enpä olenähnyt näillä sivuilla yhtään hätähuutoa lastensuojelun puolesta. MIKSI?
  Uuden lastensuojelulain tullessa voimaan oli jo selvää että kantakaupungissa työntekijöiden oli mahdotonta työmäärän vuoksi pysyä lain velvoitteissa. Kun tähän mukaan tulivat liitoskunnat joissa oli tekemätöntä lastensuojelutyötä niin nykyinen katastroilta vaikuttava tilanne oli valmis. Mitä ne pitkittyneet kolmen kuukaudenkin mittaiset jonot merkitsevät.
  Yksi vaihtoehto on että apua tarvitsevat perheet muuttavat
  pois paikkakunnalta, hyvä rahaa säästyy mutta varmasti rahaa
  palaa uudessa kunnassa ja loppupeleissä muuttokunnassakin erittäin kalliin monivaiheisen prosessin tuloksena. Tällöin päädytty 90%:sti raskaisiin ja erittäin kalliisiin lastensuojelutoimenpiteisiin. Toinen vaihtoehto , joka on toteutumisen rajoissa, hoivaa tukea ja apua tarvitseva lapsi kuolee ennenkuin asioihin päästään kiinni. Kolmas ja paras vaihtoehto on että ls ilmoitus tulee työn alle kohtuullisessa ajassa, jolloin EHKÄ vältetään raskas ja kallis ls- laitoshoito. Tämä sivuhyppy siksi että Hannu K ja muutkin liitoskuntien luottamusmiehet miettisivät sosiaalipalvelujen kokonaisuutta ja lopettaisivat populistisen vanhustenhuollolla ratsastamisen.
  Ja mitä sitten elämänkaarimalliin tulee, niin se on vanha keksintö jota sovellettiin käytännön työhön 1980 luvulla ainakin
  päijät-Hämeessä.
  En malta olla lopuksi sivuamatta erästä keskustelun focuspistettä Verkatehdasta. Se on parasta mitä on tapahtunut
  Hämeenlinnassa , jossa on kiistelty tehdäänkö ei tehdä, mitä
  tapahtui: Lahti kaappasi Sibeliuksen . Nyt Hämeenlinnalla on jotakin millä erottautua muista lähialueen kaupungeista ;hieno
  kulttuuritila vai onko Forssalla tai Riihimäellä jotain vastaavaa??? Mielestäni nyt pitäisi keskittyä siihen miten rämmimme tämän laman läpi ja samalla syntyy ulkopuolisille aito kiinnostus siitä mitä Hämeenlinna on ( mallia löytyy esim Tampereelta) . Omien luottamustehtävien vuoksi tutustuin lausuntopyynnön muodossa Hämeen liiton luonnokseen maakuntasuunnitelma 2035. Mitä siitä jäi käteen ? Rataverkon kehittäminen Pirkanmaata varten, lentokenttä jotta suhteellisen
  joustavasti pääsee etelä-Pohjanmaalle ja sieltä Eurooppaan.
  Hämäräksi kaiken sanahelinän keskellä millä Kanta-Häme itsessään on kiinnostava ulkopuolisen silmin katsottuna. Häviääkö Kanta-Häme ja Hämeenlinna kartalta?

 20. utsiva sanoo:

  Vainio kirjoittaa:
  ”Tämä sivuhyppy siksi että Hannu K ja muutkin liitoskuntien luottamusmiehet miettisivät sosiaalipalvelujen kokonaisuutta ja lopettaisivat populistisen vanhustenhuollolla ratsastamisen.”

  Vain yksi kysymys Vainiolle:

  Olisiko mitenkään mahdollista ratsastaa populistisesti lastenhuollolla?

 21. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys!
  No nyt! Otetaan populismia ja laskentaa ekaksi: Jos vanhainkotipaikka (nykyinen laitospaikka esim Mäntykoto) maksaisi 110 euroa (maksaa n 85 euroa) ja yksityseltä hoivapalvelun tarjoajalta kaupunki saa hoivaa , hoivapalvelumaksu 87 e/vrk ateriamaksu 14,50 e/ vrk vuokra 18,5 e /vrk yhteensä 120 eur jne. Ja ko yksit laitokset ”vaativat” että hoidettavan on oltava ns yhden ihmisen avustettavissa . Mäntykodossa kahden. Jatketaan vanhuspopulismia 20 v kokemuksella: Jos esim Mäntykodossa hoidettavista ko yksityisiin laitoksiin ei pystytä siirtämään ”juuri ketään tuohon hintaan” niin on laitos aika tehokas. Toisaalta : Jos vaativaa hoivaa vaativien asukkaiden ”yksikköhinta on n 80-85 e/ vrk, ja yksityinen poimii helpot tapaukset 120e/vrk pois, niin arvatkaa , maksaako kaupunki silti loput? Tiedän, että yksityinen hoiva on hyvä apu kaupungin hoivapalvelutarjonnassa, mutta nykyisellä mallilla ajaudumme betoniseinään. Eli; Oikeasti olisi LASKENTA pitänyt suorittaa esim niin , että olisi viety yksityisen hoivan tarjoaja käymään Mäntykodon käytävät päästä toiseen ja sitten kysytty,: Mitä maksaisi? Tilasto-ohjaus ja tilastojen kanssa nikkarointi ovat vanhaa Neuvostoliittolaista sosialismia, jolla voidaan kuvitteellisesti ohjailla taloutta irti arjen realismista. Hoivapalveluyritykset ovat tärkeä osa nyky-yhteiskuntaa, mutta ei saa kuvitella, että ne korvaavat laitoshoidon. Ko hinnoilla.
  Ja miksi nyt puhutaan vanhuksista? Siksi kun se on ajankohtaista, – muita asioita vähättelemättä. Ja kun vaan aikaa on niin mielelläni…
  Ja seuratkaapa , miten laitospaikkojen käy!! Ja kustannusten.

  Ja se Verkatehdas on tosi hieno ja komea laitos. Paljon kiitosta saanut, olen samaa mieltä. Vaan kun istut sellaisen kusen polttamissa vaipoissa kärvistelleen mummon vieressä , joka valittaa oloaan, ja kysyy, eikö rahaa ole hoivaan,vaan kulttuuriin, niin siinä sellainen tavallinen luottamusmies saa niellä kyyneleitä toisten päättäjien puolesta. :POPULISMIA eikö?
  T, Hannu

 22. utsiva sanoo:

  Kiitos, Hannu, meidän kaikkien vanhusten puolesta.

 23. Irma Taavela sanoo:

  Hei

  Vainion Marjaliisa otti esille tärkeän asian, kaikka perustavan laatuisia sosiaalipalveluita tulisi tarkastella samalla mielenkiinnolla. Vastakkain näitä eri sektoreita ei pidä kuitenkaan laittaa koska kaikki on mahdollisuus hoitaa kunnolla.
  Valtuustossa oli ja jostain muuallakin on ollut puhetta vähennetyistä resursseista lasten ja nuorten puolella. Keskustelua tai asian yleiseen keskusteluun tulemista estää kuitenkin, ettei tietoja ole näin ”ulkopuoliselle” epämääräisesti saatavilla. Parasta olisi kun HäSa raportoisi asioista, mutta vielä parempi kuin joku asioista enemmän tietävä kertoisi faktoja vaikka täällä Blogissa. Laita ihmeessä Marjaliisa tietoa enemmän mikäli sellaista on.
  Esim. resurssien vähentämisestä ym. tapahtumia lähiaikoina.

 24. saara finni sanoo:

  Tietysti olet oikeassa, Irma Taavela.

  Siitä huolimatta en osaa pitää Hannu Kärpästä yksipuolisena, populistisena rikollisena sen takia, että hän on yksi niistä harvoista, jotka sitkeästi ja tarmokkaasti puolustavat myös meidän vanhusten oikeuksia.

  Se ei ainakaan ole äänten kalastelua, sillä vanhukset äänestävät yleensä hyvin uskollisesti sitä ehdokasta ja sitä puoluetta, jota ovat aina ennenkin äänestäneet, vaikka sitten juuri sen puolueen toimesta roikkuisivat löysässä hirressä.

  Tänä aamuna on joku aloittanut Hämeen Sanomien keskusteluissa ketjun ”Ihmisoikeusstandardi”. Suositan sen lukemista silläkin uhalla, että saan lapsiperhevihollisen maineen.

 25. Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Luin tuon Ihmisoikeusstandardin ja toivonkin, että Mäntyniemen Rouva puuttuisi tähän vanhusten ihmisoikeusstandardi-vajeeseen Itsenäisyyspäivän puheessaan.
  Onhan näistä vanhuksista kaikki tavalla tai toisella osallistunut sotaan ja Suomen hyvinvoinnin rakennustalkoisiin.
  Saara, kyllä se on kapeaa ajattelua, jos joku Sinut leimaa lapsiperheviholliseksi.
  Lasten oikeudet on huomattavasti paremmin lailla määritelty ja lisää on kuulemma tekeillä mm. luokkakoon määrittelemiseksi.
  Rahaakin oli jaettu lapsille valtiolta kunnille.
  Se on vain korkeemman kärees, mihin niitä lapsille suunnattuja varoja on käytetty.
  Oon huomannut mones asiassa, että maan tapa muodostuu siitä, kun jotakin vääryyttä toistetaann tarpeeksi usein,
  se alkaa tuntua oikealta,
  lue vanhalta kansanperinteeltä.
  T. Riitta

 26. Irma Taavela sanoo:

  Saara hyvä

  Eihän ihmisyyden sydänystävää voi leimata kenenkään vihaajaksi.
  Vanhustensuojelulaki pitää saada hetimiten aikaan.

  Lisäksi pitää kyllä tutkaista vähän mitä lasten ja nuorten asioissa on Hämeenlinnassa oikein tehty, joskus ( tai liian useinkin ) kun käy ettei näitä hienoja lakeja ja asetuksia oteta toiminnan rakentumisen lähtökohdiksi….

  Terveisin
  Irma

 27. saara finni sanoo:

  Irma Taavelalle

  Jos tuo ensimmäinen lauseesi tarkoitti minua, niin se oli silkkaa pilkkaamista.

  Ehkä hyvinkin tiedät, että minä en ole koskaan ollut, en ole nyt, enkä tule koskaan olemaan mikään ”ihmisyyden sydänystävä”, kaukana siitä, mutta rajansa se on paskassa makuuttamisellakin.

 28. Irma Taavela sanoo:

  Saara Finnille

  Pilkkana et kyllä ota, koska sillä en tarkoittanut!

 29. saara finni sanoo:

  Irma Taavelalle

  Jos niin on, niin anteeksi. Olen kai jo niin tottunut haukkumisiin, että myötäkarvaan silityskin saa karvat nousemaan pystyyn. Vaan nyt tää iljettävä minäily saa riittää; finni takaisin koipussiin ja nimimerkit tilalle.

 30. kuikkeli sanoo:

  Iisakki:
  ”Lähinnä viittasin valtuuston uudenlaiseen keskustelevuuteen, infoihin, kyselytunteihin, seminaareihin ja tiedotustilaisuuksiin. Toki joidenkin tahojen mielestä kaikki on todennäköisesti edelleen ihan persiillään ja diktaattorit sanelee ja tukahduttaa, mutta kyllä tässä on tarkoitus yhä ”avoimempaan” suuntaan edelleen mennä ja luoda jopa kaupunkilaiselle uudenlaisia vaikuttamiskanavia. ”

  Malliesimerkki valtuuston uudenlaisesta keskustelevuudesta, avoimuudesta ja hyvästä hallintotavasta antaa Lammin vastaanottokeskuksen perustaminen. Toinen malliesimerkki on lämmitettävän maauimalan kunnostaminen kesäkäyttöä varten järven viereen, jos vain varoja olisi löytynyt – luojan kiitos lama esti tämänkin hölmöläishankkeen. Jännityksellä odottelen kaupunkilaisten uudenlaisia vaikuttamiskanavia. Ei ole vielä ollut näkyvissä, mutta varmasti niitäkin on tulossa.

  Oma ehdotukseni Hämeenlinnan demokraattisuuden lisäämiseksi on, että kuntaliitosten purkamisesta ja Lammin vastaanottokeskuksen sopimuksien irtisanomisesta järjestetään kuntalaisille neuvoa-antava kansanäänestys, jonka perusteella ryhdytään hyvän hallintotavan mukaisiin toimenpiteisiin, koska Suomen perustuslaki antaa mahdollisuuden järjestää kuntalaisille neuvoa-antavia kansanäänestyksiä. Muuallakin näin on toimittu juuri kuntaliitosten yhteydessä. Onko liikaa pyydetty, että Hämeenlinnassa toteutettaisiin aitoa kansanvaltaista demokratiaa eikä ns. eliitin ”hyvä-veli-kähmijä-kerhoa”?

  Valtuutettujen tehtävänä on ajaa kuntalaisten etuja, mutta Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa tämä tavoite tuntuu olevan vieras. Kaupunginvaltuustosta on tullut nimenomaan ”hyvä-veli-kähmijä-kerho” ja yksittäisten henkilöiden eduskuntavaalikampanjointipaikka. On törkeää ajaa itsensä tai pienen eturyhmän etuja virkamiehenä, jos se on selkeästi ja oikeudettomasti vastoin enemmistön – tässä tapauksessa kuntalaisten – etuja.

 31. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys!
  Olemme ottaneet aimo harppauksen parempaan suuntaan. Jatkuvaa hereilläoloa demokratian parantaminen vaatii, myös kaupunkilaisilta. Tässä mielessä jokin asia on parantunutkin.
  Aattoterkuin , Hannu

 32. utsiva sanoo:

  Hannu, olet oikea pyhäpihi :)! ”…jokin asia on parantunutkin”? Olisit nyt kertonut meille vaikka juhlapäivän kunniaksi, mikä on se asia. Vai onko niitä kerrassa kaksi?

  Leikki leikkinä. Onpahan kansalaisilla arvuuttelemista.

 33. vainio marjaliisa sanoo:

  Tässä muutamia vastauksia.
  Utsivalle: miksi lastensuojeluun populismi? Lastensuojelun etiikkaan sisältyy aikuisen ja vanhemman vastuu suojata ja turvata lapselle oikeus hyvään lapsuuteen, nimenomaan lapsuuteen!
  Irma Taavelalle: kiitokset sinulle siitä että olet näillä sivustoilla
  ensimmäinen kommentoija joka kuuli lapsen äänen.
  Miksi lastensuojelusta ei puhuta julkisuudessa. Se ei hyödytä
  ainakaan kunnallispolitiikkoja. Lapsillahan ei ole äänioikeutta.
  Riitta Nygvistille: ainoa huomattava korvamerkitty raha valtiolta
  kunnille oli lastensuojelun ylisuurten tasausten kustannuksiin liittyvä rahaerä. Ne rahat menivät lastensuojeluun, mutta itse
  järjestelmä oli hankala ja monimutkainen ja byrokraattinen. Onhan sitten ollut myös erilaisia projektirahoja joiden kohtalosta en tiedä mitään mutta eikös projektirahojen pitäisi
  mennä ko projektin ylläpitämiseen.
  Hannu Kärpänen vastauksessaan heitti hyvin tunteikkaan lauseen laitosvanuksesta, joka valitettavasti on totta sen tiedän itsekin vanhustenhuollon laitoksessa työtä tehneenä, mutta miltähän mahtaa tuntua niistä nykyään laitoksessa työtä tekevistä kun työn varjopuolet jatkuvasti vedetään esiin?
  Irmalle vielä ; palaan lastensuojelun tämänhetkiseen tilanteeseen kunhan saan kollegoilta kerättyä joitakin lukuja.
  Olen tehnyt työurani aikana lastensuojelua ja rikkomatta vaitiolovelvollisuutta lyhyt kuvaus matkan varrelta ( tämä koti
  ei sijainnut Hämeenlinnan seudulla, mutta Suomessa kyllä) Kotikäynnillä 1950 luvun omakotitalossa, tähän aikaan, sisäikkunat laittamatta paikoillen. lapsen sängyssä märissä vaipoissa puolen vuoden ikäinen vauva, keittön pesukaapin alakaapissa omatekoista pontikkaa valmistumassa . Tätä et
  Hannu Kärpänen luottamusmiehenä kohtaa mutta mietippä mistä otat rahaa pois kun vähennät lastenrahoja kaupungin budjetissa.
  Tätä päivää on myös että maanantaisin kouluruoka lopuu usein kesken ; syy ???
  Surullista mutta totta, pieni uutinen HÄSASSA Hauhon Pelastaa Lapset ryn osasto jouduttiin lopettamaan työntekijöiden vähyyden vuoksi, miksi juuri nyt kun kaikkein kipeimmin tarvittaisiin ennalta ehkäisevää työtä lasten hyväksi.
  Omassa työssäni tähtihetkiä oli kun sain ojentaa sosiaalitukien varassa elävälle lapsiperheelle ( vanhemmat pitkäaikaistyöttömiä tai yksinhuoltajia ) HYVÄN MIELEN RUOKAKORTIN. Siinä hetkessä saajan simät kyyneltyivät ei antajan. Tunnen edelleenkin olevcani suunnattomassa kiitollisuuden velassa tuntemattomia lahjoittajia kohtaan .
  Ja kovista lastensuojelucaseista huolimatta nautin Verkatehtaasta jospa ne kaikkein köyhimmätkin joskus pääsevät
  mukaan ja nauttimaan jostakin mikä tuottaa mielihyvää.
  LOPUKSI haastan kaikki tätä blogia kommentoineet HYVÄ MIELI
  KERÄYKSEEN.

 34. pari detaljia sanoo:

  Vainiolle

  Kirjoitat mm.:

  ”… miltähän mahtaa tuntua niistä nykyään laitoksessa työtä tekevistä kun työn varjopuolet jatkuvasti vedetään esiin?”

  Ehkä voisimme myös kysyä:

  ”Miltähän mahtaa tuntua nykyään laitosten häkkisängyissä ulosteissaan vuositolkulla makaavista vanhuksista, kun vain harva päättäjä kallistaa edes korvansa heidän ahdistukselleen.”

  Toinen detalji Vainiolta:

  ”Lastensuojelun etiikkaan sisältyy aikuisen ja vanhemman vastuu suojata ja turvata lapselle oikeus hyvään lapsuuteen, nimenomaan lapsuuteen!”

  Voisimmeko kenties myös todeta:

  ”Vanhustensuojelun etiikkaan sisältyy perheen (mikäli vanhuksella sellaista on) ja yhteiskunnan vastuu suojata ja turvata vanhukselle oikeus hyvään vanhuuteen, nimenomaan vanhuuteen!

 35. vainio marjaliisa sanoo:

  nimimerkille pari detaljia: Olen jo pitkään seurannut keskusteluja
  ja sosiaalipalveluissa ne ovat keskittyneet yksinomaan vanhustenhuoltoon- siksi heitin kysymykset myös lastensuojelusta yksinomaan sen vuoksi että siellä on myös kovat työpaineet. Näitä elämänkaaren ääripäitä ei tulisi asettaa vastakkain kuten kommentinne rivien välistä on luettavissa . Vastakkainasettelua en kannata. Sosiaalipalvelut on kokonaisuus joka jakautuu pienempiin osasiin, näissä keskusteluissa ei ole puhuttu vammaispalvelusta eikä päihdehuollostakaan,
  Tähän loppuun lainaus eduskunnan oikuesasiamiehen Riitta-Liisa
  Paunion puheesta valtakunnallisen terveydenhuollon eettisen neuvottelukunnan 10 vuotisjuhlaseminaarissa 2008
  -lopulta on pelkistetysti kyse siitä onko jokainen ihmiselämä yhtä
  arvokas. Onko vanhuksen elämä yhtä arvokas kuin nuoren Onko vaikeasti vammaisen elämä yhtä arvokas kuin lapsiperheen äidin. Ovatko kuolemansairaan ihmisen päivät arvokkaat.Jos kaikkien elämä ei ole yhtä arvokasta niin minkä opin ja aatesuunnan mukaan ihmiselämän arvo määrätään. Oikeudenmukaisuus ja ihmisarvo oat siis paitsi eettinen myös
  mitä suurimmassa määrin oikeudellinen kysymys

 36. pari detaljia sanoo:

  ”Näitä elämänkaaren ääripäitä ei tulisi asettaa vastakkain kuten kommentinne rivien välistä on luettavissa .”

  Juuri nuo sananne haluaisin toistaa Teille itsellenne.

 37. vainio marjaliisa sanoo:

  Irma Taavelalle, kun kyselit lastensuojelusta niin päätin hankkia
  tietoa ; seuraavassa muutamia hajalukuja;
  Lastensuojelussa on myös käsitteet avohuolto/sijaishuolto.
  .
  Tämänhetkinen tilanne avohuollossa, asiakas(lasten)määrä on 70-80/ työntekijä joka on valtakunnallisten suositusten yläräajalla, esim Tampereella asiakkaiden määrä on 40/ työntekijä.
  Hyvän lastensuojelutyön kivijalka on suunnitelmallinen avohuollon työ Nyt avohuollon puolella on pystytty näillä
  resursseilla tekemään kunnollinen selvitys vain pienelle osalle.
  Avohuollon korkea prosentti on hyvä merkki se kertoo perheen ja lapsen tukemiseksi tehdystä työstä. Nyt avohuollon tuen piirissä olevat ( % alle 18-vuotiaiden lukumäärästä) on Hämeenlinnassa 3.4 % ( v.2007) vastaava luku esim Riihimäellä oli 5,9 ja Hyvinkäällä 6,5,. Aktiivisen tuen tarpeessa olisi keskimäärin 5-7% lapsista ja nuorista.
  Sijaishuollosta; kiireellinen sijoitus on eräänlainen lastensuojelun
  kuumemittari, kun palvelujärjestelmä so avohuollon palvelut eivät vastaa oikeaan aikaan perheen ja lapsen tarpeisiin on edessä sijaishuolto, kiireellinen sijoitus valitettavan usein merkitsee myös huostaanoton valmistelua.
  Kuntaliitoksen yhteydessä huostaanotot lisääntyivät 23 lapsella
  henkilökuntaa ei tullut yhtään lisää. Sijaishuoltoa ei ole tarkoitettu pysyväksi hoitomuodoksi. Jos sijaishuollossa olevan lapsen kotiuttamistyö so. suunnitelmallinen yhteistyö lapsen, sijoituspaikan ja biologisen perheen kanssa ei toteudu , niin se
  merkitsee sijaishuollon pitkitttymistä aina täysi-ikäisyyteen saakka ja myöa taloudellista rasitetta veronmaksajille.
  Kiireelliset sijoitukset lukuina; V 2008 määrä oli 33 ja v 2009
  elokuun loppuun mennessä 31. Ikärymissä sijoitukset painottuvat elokuussa 2009 ikäluokkiin 7-15 yhteensä 15 sijoitusta .Sijoitettujen lasten määrä % alle 18 vuotiaiden lasten määrästä oli Hämeenlinnassa 1,4 ( v 2007), koko maan
  keskiarvo ko vuonna oli 0,9.
  Uudet huostaanotot Hämeenlinnassa 1-8kkt/09 oli 12 ,vuonna 2008 luku oli 12. Ikäryhmittäin painopiste on ikävuosissa 7-15
  Nyt Hämeenlinnassa on 135 lasta huostassa on kaksi sosiaalityöntekijän vakanssia, ja Perhepankin sosiaalityöntekijä hoitaa muutamia tämän lisäksi.Käytännössä sijaishuollon johtavalla ja toisen vakanssin haltijoilla ( kaksi 50%n työaikaa tekevää) on 60 lasta hoidettavanaan/vakanssi.
  Sijaishuollon kustannuksista ; laitoshoidon vuorokausihinnat
  vaihtelevat 156-395 euron välillä, ja kallimmat laitokset keskittyvät vaikeasti hoidettavien nuorten hoitoon
  Lapset Hämeenlinnan kartalla, lastensuojelun piirissä olevia lapsia on kaikilla alueilla, poikkeuksen muodostaa Rengon alue.
  Lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvussa. Kun niitä oli v.2008 kaikkaan 761 niin elokuuhun 2009 mennessä ilmoituksia oli 670, tämän vuoden loppusaldo lienee 1100 ilmoitusta. Ilmoituksista nykyisillä resursseilla pystytään selvittämään lain tarkoittamassa määräajassa 54%. Selvitysajan pitkittyminen ilman muuta merkitsee kasvavia lastensuojelukustannuksia.
  Miten tähän tultu; lapsiperheiden köyhyys kasvaa. Avohuollon palveluissa ei kuulla lapsen ääntä ( aikuissosiaalityö, mielenterveyspalvelut-päihdepalvelut) Lisäksi palvelukenttä on liian pirstaleinen .
  Mikäli teitä Irma Taavela laajemminkin kiinnostaa lastensuojelun
  tilanne niin vastauksia varmasti saatte lastensuojelun palvelupäälliköltä.
  Tämän kommentin loppuun vielä. Koska olen ilmeisen epätarkasti ilmaissut käsitystäni sosisalipalveluista niin melkein 40 vuotta sosiaalityötä tehneenä ( niin vanhus- lastensuojelu- päihdehuolto- vammaispalvelu- kuin aikuissosiaalityö) olen sitoutunut sosiaalityön eettisiin periaatteisiin ja kiistän nimimerkin pari detaljia väitteen elämänkaaren ääripäiden vastakkainasettelusta työssäni.
  Omalta osalta lopetan tähän.

 38. Teija Arvidsson sanoo:

  Kiitos Marjaliisa tarkasta selvityksestä! Nuo lastensuojelun luvut ovat äärimmäisen huolestuttavia. Lisäresursseja lastensuojelutyöhön tarvitaan kiireesti. Jokainen huostaan otettu lapsi aiheuttaa yhteiskunnalle valtaisat kustannukset, mutta lapsen kokemalle kärsimykselle ei voi edes laskea hintaa.

  Ei lasten ja vanhusten tarpeita voi eikä saa asettaa vastakkain. Elämän alku- ja loppupää ovat molemmat arvokkaita. Inhimillisen yhteiskunnan tehtävä on suojella ja pitää huolta juuri niistä, jotka eivät itse pysty puolustamaan oikeuksiaan.

 39. Irma Taavela sanoo:

  Kiitos Vainio MarjaLiisa, antamasi tiedot selvensivät tilannetta. Lääninhallituksen tms. valvovien viranomaisten pitäisi ehdottomasti automaattisemmin ja tehokkaampien keinojen avulla puuttua tällaisiin tilanteisiin. Lainmukaiset peruspalvelut jätetään liian usein hoitamatta joidenkin kadotettua ymmärtämyksensä velvollisuudestaan huolehtia säädettyjen lakien noudattamisesta ( luottamusihmiset, johtavat virkamiehet ..??). Vastuu epäkohtien esille tuomisesta ei voi olla kiinni palveluita käyttävien aktiivisuudesta ja kun työntekijöidenkin sanat taitavat mennä liikaa kuuroille korville. Lakeja säädettäessä pitäisi aina päättää myös siitä miten niiden toteutumista ”oikeasti” valvotaan, nykyinen järjestelmä kaivannee päivitystä.

  Parkkitalot tai suunnitellut hyvinvointineuvolan tilojen remontit pitää jättää tekemättä / siirtää jos resursseja ei löydy heikoimmista ja avuttomista huolehtimiseen. Työllistävä vaikutus on yhtäläinen oli sitten kysymys sosiaalityöntekijän, lähihoitajan tai urakoitsijan palkkaamisesta. Toisilla vaan on lähemmin vaikutusta kaupungin perustehtäviin. Hassua kun kuvittelee tietynlaisen priorisoinnin olevan itsestäänselvää ymmärtäen kyllä elinkeinoelämää, investointien merkitystä ja sen sellaista…

  Asiaa jotenkin sivunneessa HäSa:n jutussa muistelisin tilaajajohtajan kertoneen tiedossa olevista ongelmista joihin kuitenkin puututaan vasta selvityksen valmistuttua joskus parin vuoden päästä… tämäkö on todella luottamusihmisten kanta vaikka tilannetta olisi heti kohennettavissa?

Jätä kommentti

css.php