Edes kirahvi!

 Talomme alakertaan oli halkoluukusta loikannut pieni sammakko. Syksyn kylmenevät illat olivat kaiketi houkutelleet sen hakemaan talvisuojaa. Tai sitten se oli pudonnut sinne vahingossa. Siihen aikaan kaksi lapsistamme oli viiden ja kuuden ikäisiä. Parhaassa satuiässä. Noidat ja sammakot olivat tulleet tutuiksi. Siihen luottaen päätin järjestää hauskaa.

 Muina miehinä menin lasten luokse ja höpöttelin kaikenlaisia. Varmuuden vuoksi puhuin noidista ja sammakoistakin. Hetken kuluttua rohkenin jo väittää, että osaan taikoa. Sain vastaani naurua, mutta myös hieman epäluuloa. -”Isäkö osaisi taikoa?” Niin väitin. Lopulta oli pakko todistaa. Menimme kaikki sydämet pamppaillen alakertaan. Toivoin sammakon vielä olevan näkyvissä. Lapset jännittivät ihan muuta.

 Pannuhuoneen ovella käskin lasten odottaa. Kurkistin klapihuoneen puolelle ja sammutin sieltä valot. Sammakko oli paikallaan.  Selän takana otin sammakon toiseen käteeni ja pikkukirveen toiseen. Muuta kun ei klapien lisäksi ollut saatavilla. Väitin siis , että voin taikoa kirveestä mitä tahansa.   -Jaa mitä tahansa, kysyi poika?  Toivoin, että noitasadut olisivat vielä mielessä ja vastasin: ”Ihan mitä tahansa, niinkuin noidatkin.” Hetken hiljaisuuden jälkeen poika sanoi: -” Tee siitä sammakko.” Tunsin olevani jo sankari. Loitsua hokien kyyristyin ja vein kirveen selkäni taakse ja sieltä klapien rakoon. Vaihdoin sammakon toiseen käteen.

 Simbsalabim , toin käteni näkyville ja avasin nyrkin. Kuusi silmää katselivat hievahtamatta toisiaan. Ei hiiskahdustakaan. Lopulta tytär tönäisi veljeään kyynärpäällään ja tokaisi: ”Olisit sanonut edes kirahvi!”  Ovet paukkuen ja silmät leimuten hän lähti yläkertaan huutaen veljelleen: ”Meillä olisi nyt kirahvi, kaikillahan sammakoita on!”

 Isä oli pitkään sankari. Isä osasi taikoa.

4 kommenttia artikkeliin “Edes kirahvi!”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  Tästäpä käytännössä luulen sinun oppineen jotta ei sitä tyhjästä taiota mitään, kuten ei kunnallishallinnossakaan.

  Kannustinvapaita tyrkytätte kaupungin duunareille mutta kuinkas kävikään kun niitä olis halunnu niin ei saakkaan, kun sijaispula on jo olemassa ja se vaikeuttas sijaishankintaa jos yksiköstä olis joku ihan vapaaehtoisesti itte ittensä lomauttanu.

  Joten eipä taida jäädä teittille muuta kuin lomauttaminen, muuhan on jo kielletty ne järkevämmät vaihtoehdot.

  Jotta sammakoita vaan täytyynee teittin tulevaisuudessakin suoltaa..!

 2. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Erkki!
  Kyllä se tytär sittenkin oli oikeassa. -Niitä sammakoita on kaikilla. Kirahvin lailla tässä pitäis yrittää nähdä vähän pidemmälle. En aivan tarkkaan tiedä onko nyt niin, ettei missään voi kannustinvapaita käyttää. Tuo alkuperäinen sana, ”kannustaa”, kuvaa hyvin tilannetta. Ei se hevosestakaan tunnu aivan parhaalta, kun kannustimet kyljissä kehottavat kovempaan laukkaan. Eikä duunareista.
  Yhtälö kaupungissa on aika paha. Itse ennustan tilanteen kestävän huonona pidempään kuin on ennustettu. Tuo tyhjästä taikominen kuitenkin kiehtoo edelleen. Jos firmalla (tai kaupungilla) on tyhjät ”tilauskirjat” , niin duunareiden jatkuva palkanmaksu lisää vaan tyhjyyttä ”firman” pussissa. Toisaalta. jos duunarit lomautetaan, tyhjyys lisääntyy duunarin pussissa. Ei se sammakko on vaan jommassa kummassa kädessä.
  T Hannu

 3. hei, Hannu sanoo:

  Et varmaan ole homannut, että tuolla keskusteluissa ketjussa ”Mäntykodon ovet säppiin jo keväällä” joku hauholainen kirkon kupeelta pyytää sinua vastaamaan kysmyksiinsä, jotka ahdistavat nyt koko entistä kuntaa.

  Minäkin toivon, että vastaisit.

 4. Hannu Kärpänen sanoo:

  Hei! Kävin pikaisesti vastaamassa.
  T, Hannu

Jätä kommentti

css.php