Konserniremontti

 Liitoskuntien kirjavaa kirjausmenettelyä on harmiteltu puolen vuotta. Nykyisellä Hämeenlinnalla olisi tarkastelun paikka omassa organisatiossaan, moneltakin kantilta. Kohdellaankohan kaikkia kaupungin yhtiöitä saman sapluunan mukaisesti? Onkohan kaikki avustukset kirjattu ”läpinäkyvästi”? Nyt pitää tehdä konsernikirjausremontti.

 Valtuustoinfo raotti valtuutetuille hieman muutaman kaupungin yhtiön menoa. Oli avustuksia yhteen laskettuna, tuloja ja menoja. Samanaikaisesti ensi maanantain valtuuston loppuvuoden rullauksessa voidaan nähdä esim. investoinneissa Hämeenlinnan Palloiluhalli Oy:n lainojen lyhennys  ja Koy Poltinahon liikuntahallit lainojen lyhennys.

Loppuun asti kurkistelematta minulle on tullut tunne, että olisi aika laittaa kaikki kaupungin yhtiöt samalle viivalle. Teatterit, liikuntahalliyhtiöt, liikelaitokset jne. Jokainen Oy hoitaisi ja kirjaisi samalla tavalla tulonsa, menonsa, korkonsa ja lyhennyksensä. Sitten tulisi valtuuston vaatiman mahdollisen ”nollatalousarvion” vaatimuksen mukainen avustus. Silloin näkisimme -ja kaupunkilaiset näkisivät – avoimesti mitä mikin maksaa. Mihin ne rahat katoavat.

Seuraava mysteeri on selvittää tilaaja-tuottaja mallin, kaupungin ja omien yhtiöiden ja liikelaitosten palveluiden ostojen ”järjellisyys” . Eri tilanteissa. Kun on kysyntää ja kun ei ole kysyntää.

Ja seuraavaksi laskea, kuinka paljon n 2500e/asukas nousevan velan lisäksi maksamme palveluissamme omien yhtiöittemme ja liikelaitostemme velkaa. (mukaan ei lasketa Hämeenlinnan As Oy:tä, joka pyörinee vastakin omillaan). Siis konsernivelkaa. Se yli 4000e/ asukas nouseva velka tekee palveluistamme kalliita ja kilpailukyvyttömiä. Kaupunkilaisille lopulta äärettömän kalliita.

Kaiken tämän vuoksi pitää toimia. Ei vain odotella ja ottaa velkaa lisää.

15 kommenttia artikkeliin “Konserniremontti”
 1. Lulu Riikonen sanoo:

  Huomenta Hannu!

  Kyselytunnille täytyy esittää kysymyksiä, joiden vastaukset sisältävät yhtiöiden menot ja tulot riittävän tarkasti. Eilinen valtuustoinfo ei mennyt riittävän syvälle.

  Laitetaan kysymyksiä Rimpelälle.

  Työn iloa!

  Lulu

 2. Heikki Koskela sanoo:

  Moro Hannu!
  Ihan asiaa!
  Jotkut liikelaitokset avitetaan tuloksentekoon toisten kustannuksella, joita sitten tietysti moititaan. Tilaajia ja tuottajia jostain syystä manipuloidaan. Nytkin on kaupungilla yhtiöitä, jotka eivät pärjäisi ilman lisähappea.
  Terv. Hessu K.

 3. Hannu Kärpänen sanoo:

  Hei Lulu ja Hessu!
  Meillähän on siellä ”politbyro” , joka valitsee kysymykset lähetetyistä. Kun kyselytunnin aihepiiri on ELELAn alaiset asiat, arvaan että tarkemmat kysymykset yhtiöistä eivät suoranaisesti ”mahdu” tälle tunnille. Vaan uskon , että kaikilla on halu lopulta avoimesti läpikäydä yhtiöiden tulot ja menot. Ja luoda reilu meininki ja yhtenäiset kirjausmenettelyt. Ja ellei, niin mitä se sitten kertoisi…!!!??
  Hyvä tästä tulee! Ja niitä hyviä kysymyksiä varmaan kuullaan. Ja vastauksia.
  T. Hannu

 4. iisakki sanoo:

  Hyvä Hannu,

  oletkos oikeasti noin helkutin hölmö vai esitätkö vaan?

  Minkäs takia luulet, että kyselytunti ylipäätään pidetään ko. aiheesta, jos ei kerran hyviä ja tarkkoja kysymyksiä sallittaisi? Itse asiassa kyselytunnin teemasta on sovittu ryhmätoverisi P. Pietilän kanssa ajatuksella, että juuri nämä yhtiöihin ja HPK:hon liittyvät asiat tulisivat valtuutettujen tietoisuuteen.

  No, olet ennenkin arvannut väärin.

  Politbyroo rooli on karsia kysymyksiä, jos niitä tulee 100 kpl. Silloinkin luonnollisesti karsitaan ne, jotka ovat päällekkäisiä, itsestäänselvyyksiä tai muuten vaan epätarkkoja ja huonoja.

 5. Hannu Kärpänen sanoo:

  Errare humanum est, Iisakki! Ja alun kahdesta vaihtoehdosta ehdottomasti se hölmö. Hepottaa tunnustaa, kun miettii , missä porukassa kulloinkin liikkuu. Sitä ei paljon huomaa.
  Vaan jos laajemmin kysyisi esim jäähalliyhtiön avustuksen muutoksen vaikutusta yhtiön toimintaan tai muutoksen vaikutusta muihin asiakkaisiin, niin olisiko se Rimpelän asia? Vai yhtiön asia? Ja yhtiön taksaperusteiden muutosta ltk:lta? Lähinnä tuolta kantilta…
  Puintiterveisin, Hannu

 6. jarmos sanoo:

  iisakki kommentoi:
  2.9.2009 12.42
  Hyvä Hannu,

  oletkos oikeasti noin helkutin hölmö vai esitätkö vaan?

  On niin onnellista, että meillä on näin sivistynyt valtuuston puheenjohtaja.

 7. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku teille!
  Ottamatta kantaa kenkään sivistystasoon,
  olen ilolla seurannut HML valtuutettujen Teijan, Lulun, Sarin, Hannun, Reijon ja Iisakin reippaita kannanottoja täällä verkossa.
  Myös Hattulan Ventolan.
  Valtuustossa on enemmistö tuppisuita,
  joiden lupauksia äänestäjä kuulee vain vaalikampanjoiden aikaan.
  Sitten alkaa mykkäkoulu.
  Rapatessa roiskuu..
  Myönnän täsä julkisesti,
  että ensimmäisen kerran tunsin pienen inhimillisen läikähdyksen sydänalassani
  kuunnellessani Hassisen radiohaastattelun kasvihuoneilmiön iskettyä Rinkelinmäelle.
  Hänellä oli vihdoinkin nöyrän toiveikas meininki luvatessaan, että kaikki saadaan kuntoon pelikauden alkaessa.
  Puinti-ilmoja toivotellen Hannulle!
  Riitta

 8. iisakki sanoo:

  Hannu,

  voit kysyä kaikkia noita asioita tilaajajohtajalta ja tilaajapäällikkö Joenmäeltä. He neuvottelevat tuottajan eli yhtiön kanssa siitä, mitä milläkin rahalla saadaan.

  Ja tuottajan sisäisistä asioista (eli periaatteessa niistä, jotka eivät niinkään kuulu valtuutetuille vaan yhtiöiden hallituksille ja liikelaitosten johtokunnille) oli tilaisuus kysyä maanantain infossa.

  Sen takia esittelyt ja kyselyt oli jaettu kahteen osaan: infossa tuottajanäkökulma ja kyselytunnilla tilaajanäkökulma.

  Kyllä tässä ylevä tarkoitus on saada näitä asioita valtuutetuille ja muillekin ihmisille mahdollisimman selväksi. Ja jos jotain epäselvää on, aina voi kysyä virallisten tilaisuuksien ulkopuolellakin.

  On hiukan turhauttavaa, kun salaliittoja nähdään silloinkin, kun toimitaan tismalleen valtuutettujen ja (omien) ryhmien toivomusten mukaankin…

 9. Hannu Kärpänen sanoo:

  Moron Teille kaikille!
  Puintikeliä oli sopivasti. Ja noita salaliittoteorioita ilmenee sekä kuvitelmissa, että todellisuudessa aika ajoin. Kunhan tästä laitamme ne kaikki yhtiöt samaan sapluunaan , niin nähdään onko ollut mitään eri käytäntöjä, ja sitten tulee se miksi perään.
  Ja että Riittakin tunteelliseksi Hassisen edessä…!!!? No, aitoushan se on parasta.
  T Hannu

 10. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  En olis itsekään uskonut, että Hassisen äänessä olin hetken kuulevinani jonkintason nöyryyttä kerrankin..
  Se on Luonto, joka pistää joskus kovimmankin betonin polovilleen, ainaski hetkeksi.
  Ja kaatuihan se Neuvostoliittokin, Suomi sai euroviisuvoiton, eihän niitäkään ilmiöitä olisi kukaan uskonut.
  t. Riitta

 11. Hannu Kärpänen sanoo:

  Ehtoita Riitta!
  Ja taas ollaan asettelemassa alkuaskeleita Neuvostoliiton uudelleen tulemiseksi. Eilen uutisoitiin historian opetuksen kontrollista Venäjällä. Siitä se alkaa..
  Kohta taas toivotaan, että Kiinan jalkaväki hyökkäisi Suomeen.
  Vaan sananen, pari tuosta yhtiöiden esiinmarssittamisesta. Siellä on aika liuta myös niitä perinteiseen hallintoon kuuluvia henkilöitä. Saas nähdä saammeko yhtiöavoimmuutta lisättyä lähi aikoina. Keskustelua ainakin. Veikkaan.
  T, Hannu

 12. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  Ei ole historia opettanut meidän tasa-arvoministerille mitään.
  Närästelee julkisuudessa yhden Audi-miehen huumorin perään..
  Luulisi tuolla tasolla olevan priorisointi hallussa.
  Koska koittaisi päivä, jolloin tasa-arvo-ministeri puuttuisi vanhusten ja omaishoitajien heitteillejättöön.
  Radio Hämeen aamupaloissa jälleen
  Suonta isketään Etelä-Suomen varakkaimmissa kaupungeissa omaishoitajien tukipalkkioihin.
  300-500€ korvaukset vaihdetaan laitoshoitomaksuihin.
  Eivätkö nää etelän ihmiset osaa laskea?
  Siitä se alamäki alkaa..
  T. Riitta

 13. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Riitta!
  Vaikkei ihan aiheeseen iske , niin nyt olisi ” Kiesi takaisin tai en osta Audia”-kampanjan aika. Entä , jos Kiesi juo joka aamu aamukahvia? – Ikinä en juo! Käykö Kiesi veskissä? Näitä vastaavia kun tulee muutama sata , niin sitten se loppu-kliimaksi: Entä jos Kiesi on Demari tai Kokoomuslainen? Tai , jos hän on joskus myynyt auton ko puolueen jäsenille!!!??? Juuri näitäkin varten on Suomen Keskusta! Siinä suurin pirtein kaikki mokomasta. Johtunee kai siitä, kun kolmas maailman sota ei ole vielä syttynyt, tai ihmisillä muutoin ei ole oikeita murheita.

  No, sorkitaan joskus omaakin…: Ihan fiksu ja toivottavasti pitkään kehissä oleva, Risto Autio kommentoi tässä muutama viikko sitten yhdessä tilaisuudessa juuri omaishoitajien tukea, pienuutta jne. En malttanut. En millään. Kysyin , missä niin on määrätty, että moisesta summasta vielä veroa pitää maksaa,- mahd eläkkeen lisäksi!? ( osa omaishoitajista on eläkkeellä olevia puolisoita). No, Risto hiffas asian ja myönsi kaiken.! Eduskuntamme on näin määrännyt.(en ole ottanut selvää kenen hallitus aikoinaan) Kehotin suurin kirjaimin ja muutamin tehostesanoin muuttamaan lakia, ettei ko korvaus olisi veronalaista. Muutamat eurot!!
  Ja kun noista yhtiöistä… Vaikeaa tuntuu olevan globaalisesti päästä yhteisymmärrykseen pankkiirien palkkioista ja optioista. Ei opittu mitään!: Herra tuskaa lisätköön!
  T Hannu

 14. Riitta Nyqvist sanoo:

  Tiäkkös Hannu
  Vanhasen faktioidessa lukuisissa haastatteluissa fiktio-Koljatin, ”olen otettu..jne”
  en enää ole varma,
  kumpi hahmoista on fiktio, kampi faktio.
  Siitä olen varma,
  että Kiesin nainen-auto-fantasia-huumori on rippikoululaisen tasoa,
  sillä seksipeto Koljatille nainen on pelkistetty,
  esineellistetty p….
  lue bermudan kolmio.
  Tää Hausjärven näyttelijänplanttu on niin hyvä kansanedustaja, jotta minulla olisi kiusaus seuraavis vaaleis häntä äänestää, mutta onneksi ei tarvi vaihtaa,
  sillä Keskusta ei Vanhasesta eroon pääse, se on Matti.
  Semmottista puoluetta en periaatteessa äänestä, jonka johtoon en usko..
  Hiukan Tervolta tuntui Vanhasen kiihkeä kehuskelu kirjailijan kyvyistä verkkouutisissa,
  ellen tietäisi Jaria naistenmieheksi,
  olisin ulkopaikkakuntalaisena aistinut ylistystä homoeroottiseksi.
  Jos seuraavan tietofinlandian valkkaa pääministeri,
  tiedämme jo etukäteen voittajan,
  vaikka Matti lukeekin Koljatin vasta ens kesälomallaan..
  T. Riitta

 15. Hannu Kärpänen sanoo:

  Huomenta Riitta!
  Vanhanenhan liittynee Kelan johtajien joukkoon, joten pianhan siellä olisi Matin paikka auki…
  Vaan tänään alkaa vääntö vähän merkityksellisimmistä asioista Raatihuoneella. On strategiaa ja kootut selitykset aiheesta kuin aiheesta ja kyselytunti laatuajasta.
  T Hannu

Jätä kommentti

css.php