Kokoomuksen ja Demareiden Jaakobin paini

 Syksyn pimentyessä päättäjien järjenvalon pitää kirkastua. Hämeenlinnan päättäjät joutuvat tositoimiin loman loputtua. Edessä on kaksi tärkeää asiaa. -Tämän vuoden talouden tasapainottaminen ja ensi vuoden talousarvio.

 Keskustan osalta tilanne on hallinnassa. Pienistä kunnista tulleet päättäjät ovat tottuneet tiukkoihin taloustilanteisiin. Heille on selvää, muttei mieluisaa, korjata taloutta sen vaatimalla tavalla. On tehtävä säästöjä, on korotettava veroja. Riittävästi. Lainaakin on otettava. Mutta miten paljon, – siinä se ero.

 Hämeenlinnassa kaksi suurinta puoluetta, kok ja sosdem, ovat milloin missäkin yhteydessä esiintyneet vastuunkantajina. Vihreiden ohella varsinkin Kokoomus on liputtanut voimakkaasti ”käyttäjä maksaa”- kulutusverotuksen puolesta. Tänä syksynä näemme onko tämäkin vain fraasi.

 Kaupungin talous laahaa syvällä. Miinusta on tulossa reilusti tälle vuodellekin, näillä teoin about -25 milj euroa. Demareiden Jaakobin paini alkaa siitä, pitäisikö taloutta oikeasti ja vastuullisesti oikaista, ja tehdä kaikki, mitä voi : Eli lomauttaa henkilöstöä jo tänä vuonna. -Pitäisi! Politiikan yliskammareihin kietoutuneet sosdem-jäsenet voivat kuiskutella rahvaan korviin, ettei nyt lomauteta. Annetaan Suomen hallituksen kärsiä. Ja kaupunkilaisten siinä samassa!! Toivottavasti liittyneiden kuntien maalaisdemarit saavat järjen kuuluviin!

 Kokoomuksen paini on vieläkin hikisempi. ”Kulutusta pitää verottaa”. ”Käyttäjän omavastuuta pitää nostaa”. Aika tuttua? Vaan odotellanpa tätä syksyä. Kun pitäisi taloutta oikaista ja ”sen käyttäjän” maksaa, niin arvatkaapa nouseeko verotus niillle ”käyttäjille”  käyttöä vastaavasti!!?? Jostain kumman syystä verotusta (käyttäjän maksua) ei ollakaan valmiita nostamaan riittävästi, vaan sysätään vastuu tuleville maksajille ja ehdotetaan suurempaa lainanottoa. Miten meni hyvinä vuosina, jäikö jemmaan?

Tässä on selvät perusaskeleet tulevalle syksylle. Ja  voi, miten iloinen olisin, (Hanna Antila-Anderssonin sanoja mukaellen) jos en olisi ”poikkeuksellisesti oikeassa”.

Ystävät vasemmalla ja oikealla,- antakaa minun erehtyä!

96 kommenttia artikkeliin “Kokoomuksen ja Demareiden Jaakobin paini”
 1. poliittinen tollo sanoo:

  Olipa kiinnostava ja vesiselvä aloitus syksyn koitoksille. Kiitos.

  Toivottavasti kommentoit sitten jatkoakin pitkin matkaa yhtä ymmärretävästi, jotta meikävajakkikin pysyy kärryillä.

 2. Hannu Kärpänen sanoo:

  Huomenet politiikan asiantuntijalle!
  Tämän vuoden oikaisulla henkilöstökulujen osalta tulee kiire. Eikä ole kuulunut siitäkään mitään ,onko hallitus ja virkamiehet kyselleet vapaaehtoisia säästöideoita työntekijöiltäkään. Sievoisen summan uusista käytännöistäkin voisi saada aikaiseksi. Kestää, kestää, kestää..
  T Hannu

 3. Juhani Nikkanen sanoo:

  Huomenta Hannu! Kaikesta näkee sen että kaupunkin johto on voimansa tunnossa ja unohtaa täysin työntekijänsä. Se on vain välttämätön paha jotta ei tarvitse kuunnella muuten kuin vaalipäivänä.Muutos tulee tähänkin kaupunkiin ,valta on vain lainassa ,pikaista muutosta” työstäessä” – veret seisahtuvat satraapeilla ja alkaa toisenlainen talouden hoito! Poutaa pitelee,,,,,,,

 4. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tere Juhani!
  Mulla on se näkemys toistaiseksi, että ”johto” on sitoutunut liiaksi antamiinsa lupauksiinsa, eikä reagoi tarpeeksi nopeasti nykytilaan. Toivoisin, että esim sisäisin siirroin sos puolen henkilöstöä voitaisiin lisätä esim siirtämällä kunnista tulleita virkamiehiä uusiin tehtäviin. Organisatiota pitäisi nopeasti ja joustavasti rukata. Toimeentulotukiviiveet ovat kohtuuttomia. Uskon, että orkesterista löytyisi sen alan koulutuksen saaneita. Tai sitten työtä pitää osittaa, jotta lain kirjain täyttyy.
  Terkuin. Hannu

 5. poliittinen tollo sanoo:

  Moi, Hannu

  Voisitko kertoa meille, mitä mieltä sinä olet hoitohenkilökunnan mahdollisista lomautuksista.

  Asiasta kirjoitellaan parhaillaan esim. keskustelupalstan ”kommentit”-ryhmässä otsikolla ”Kuka ottaa vastuun?”

  Jo voit kertoa asian siellä, vielä parempi.

 6. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys!
  Kävin rusnaamassa rivit vinkkisi mukaisesti.
  Hoitohenkilökunnan lomautukset ovat vaikeammasta päästä. Ja kuten keskusteluosastollakin kirjoitin, voi tulla pieniä henkilöstöryhmiä, joita ei voi lomauttaa. Pääsääntöisesti ensi vuoden lomautukset tulisi koskea kaikkia. Ja jos minä saisin päättää, niin funtsintaosasto hautoisi vapaalla kauemmin kuin toimivat kädet. Ja se Musta-Pekka on se sikanuha, mikä sotkee koko paletin. Mahdollisesti.
  T. Hannu

 7. osmo sanoo:

  Moro Hannu !
  Säästäminen on aina hyve, jos tavallisella ihmisellä on paljon mistä säästää. Varmaankin useimmilla vuosikymmeniä omaa kotia säästämällä on kertynyt ns. pääomaa, johon on toki keksitty yhäti kohoava kiinteistövero. Mutta jos nyt ei menisi yleiseksi filosofoinniksi, niin kysyisinkin mikä on järkevää säästämistä, mikä on hyvinvointivaltion tulevaisuus? Korkeat palvelumaksut, sosiaalitoimen romuttaminen? Silloin, kun ihminen on voimissaan eikä tarvitse muiden apua, niin kaikki tuntuuu itsestään selvältä. Totuus on vain, että meille itsekullekkin voi sattua jotakin odottamatonta. Jos auttavia käsiä ei silloin löydykään, varmasti uusi urheiluauto takapihalla tuntuu turhalta. Entäs nuorisomme? Jos me emme yhteisesti kanna vastuuta, tulee lasku maksettavaksi vielä moninkertaisesti tulevaisuudessa. Entäs ns. kolmas sektori (järjestöjen vapaaehtoistyö), mikä väkijoukko ei nytkään ole suuren suuri, mutta on kuormitettu jos jonkinlaisilla lupamaksuilla. Kaupunkia ollaan selvästi kehittämässä, niin matkailullisesti kuin teollisesti. Riskejä pitää ottaa, uskoisin sen tuottavan hedelmää lähimmän kymmenen vuoden kuluessa. Nyt älkää säästelkö turhista asioista. Katsokaa, onko henkilöstö oikeissa tehtävissään. Jos ei, niin koulun penkille. Rohkeasti ottakaa lisää lainaa, nyt korot eivät ole pilvissä. Ja jos huonosti käy, kerätään yhteinen kolehti.

 8. Heikki Koskela sanoo:

  Tervehdys!
  Kaupunginhallitus on tehnyt tilaajabudjeteista esityksensä valtuustolle. Se on 0-budjetti eli henkilöstöä vähentävä, koska jostain syystä kuntasektorin palkat aina nousevat 3-3,5 %. Budjettia ei voi kehua elvyttäväksi, vaikka monet sitä tässä tilanteessa vaativatkin.
  Mielestäni tässä hetkesssä pitää miettiä vastakkain palveluja ja verotusta. Kuntalaisten – tai kaupunkilaisten- verotettava tulokertymä on n. miljardi euroa, mikä saattaa tulevaisuudessa vähentyä. Valtiovalta on uhannut kiristää verotusta, jahka nousukausi alkaa. Velanotossa ongelma ei ole korko vaan takaisinmaksu. Kymmenen miljoonaa on äkkiä jaettu, mutta sen takaisinkokoaminen on työläämpi juttu. Taseen omaisuuseriä ei kannata käyttää juokseviin kuluihin eikä kuulu hyviin taloustapoihin.
  Jäljelle jää reipas veronkorotus ennenkuin valtio ehtii apajille. Henkilöstö vähenee eläköitymisen takia, ja valtuustokauden lopulla kuntaliittymä on normalisoitu työntekijöiden osalta.
  Lomautukset on heikko tapa paikata taloutta. Sitä ei koskaan saada tasapuoliseksi. Se useimmiten aiheuttaa enemmän kuluja kuin säästöjä, ja se on henkilöstön työmoraalin ja motivaation kannalta tuhoisa.
  Päättäjät: elvyttäkää veronkorotuksella. Tämä ei ole piruilua, mutta yksi lähihoitajan toimi työllistää lähes kaksi lähihoitajaa.
  Hauskaa elokuuta t. Hessu K.

 9. Hannu Kärpänen sanoo:

  Moron Osmo ja Hessu!
  Ei lomautus kivaa ole, mutta kuntaliitoskunnissa ollaan viiden vuoden irtisanomisturvassa. Mikä lottovoitto näinä aikoina! JOS Hämeenlinnassa olisi tällainen miehitys , olisi lama ja normaali tilanne (ei siis kuntaliitosta takana), niin väkeä laitettaisiin kilometritehtaalle surutta n viiden milj palkkaerän edestä. Ei kuitenkaan eniten hoitohenkilökuntaa, jos ollenkaan. Muuta väkeä.
  Mutta nyt: Toivoisin, että se viiden vuoden toimeentuloturva houkuttelisi näkemään pidemmälle. Ainakin parempituloisten pitäisi katsoa hetken lomautusta mahdollisuutena. Ei se kivaa ole kuitenkaan.
  Ymmärrän täysin pienipalkkaisten tuskan, mutta usein he ovatkin niillä aloilla joihin ei pitkäaikaista lomautusta voi kohdentaa.
  Olen Hessun kanssa täysin samoilla linjoilla veron korotuksen suhteen. Maksetaan nyt, mikä kuuluu, ja palataan alempaan verokantaan yhtä joustavasti. Korot on nyt just alhaalla, mutta suojauksista huolimatta ne nousevat. Kaupungilla on mieletön rakennus- ja remonttivaje tulevina vuosina. Mahdollinen lainanotto on viisaampaa käyttää niihin. Ja kuten tiedetään, valtio kiristää tulevaisuudessa veroja. Nyt olisi sauma meillä.
  Olen tuon hoitoalan opiskellut luottamusmiehen näkökulmasta meko hyvin, ja annan kaiken sympatian hoitajien työlle. Arvostan sitä.
  T. Hannu

 10. osmo sanoo:

  Moron Hannu ja Hessu !
  Täsmälleen samankaltaisia ajatuksia liikkuu täällläkin päässä. Mutta kuka takaa sen, kun paremmat ajat koittavat, että verokantaa tarkistetaan? Mielestäni, jos yleistä verokantaa tässä tilanteessa nostetaan, kaupunginvaltuuston päätöksessä pitää lukea selvästi normaaliin päiväjärjestykseen palaamisesta, kaupungin kassa on tunnetusti pohjaton. Kerropa Hannu kuinka temppu tehdään?

 11. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moron Hannu, Hessu, Osmo ja muut..
  Jos papukaija on parempi osakesijoittaja kuin asiantuntijat testissä viime uutisten mukaan, niin..
  Luin just maailmanluokan best-talous-gurun mietteitä netistä, jotta taloutta ei voi sillä tasollakaan ennustaa millään tosiluvuilla eteenpäin, kristallipallo on yhtä luotettava, niin..
  täytyy vain toivoa HML päättäjille onnea, sydäntä päätöksenteossa ja jaksaa taloudenpidossa!
  Riitta

 12. Erkki Strömberg sanoo:

  Massalomautus katsottiinko sitten alan mahdollisuutta niihin tai ei ei tuo mitään ratkaisua asiaan. Hyöty on sama kuin pakkasella housuun kusemisella. Hoito, päivähoito ja koulupuolella saatta aiheutua vaan lisäkustannuksia.

  Henkilökuntaa ei saa irtisanoa viiteen vuoteen mutta voi kyllä uudelleen sijoittaa.
  Siis tuottamattomat haaveilijat toimistoissa tekevään työhön kuten jokus Hannu olet ehdottanut. Ja heitähän on, tammikuussa Hirviniemi iloitsi kun ”melkein kaikille on joku tehtävä löytynyt”.

  Todellisempi säästökohde olisi irtisanoa ne kuuluisat viisi viisasta jotka piti vielä palkata kaikkien liitoskuntien johtavien virkamiesten lisäksi. Heitähän ei liitoskunan irtisanomissuoja koske kun eivät mistään siirtyneet. Jos on osattu hommat hoitaa entisen väen voimin kuudessa kunnassa, miksi sama väki ei osaa sitä tehdä yhden kunnan sisällä. Missä on se synergiaetu?

  Nämä viisi viisasta vievät noin miljoona euroa palkkakuluina, eiko se olisi säästöä se. Lulukin näperteli yhden satatonnisen kanssa kunnes laitettiin ryhmäruotuun. Siis tässä olisi ensimmäinen miljoona pysyvää säästöä joka vuosi.

  Toinen kohde olisi perata henkilöstö ylätasolta eläkkeelle kaikki jotka sinne pystytään laittamaan. Nythän on haaveilijoita jotka olis jo eläkkeellä jos henk koht ahneus ei olis palauttanut liitoksen myötä korkeampipalkkaiseen virkaan toimistoon haaveilemaan.

  Lukumäärää en tiedä joten säästöarviota on vaikea sanoa mutta jo yksikin kovalta tasolta tuo tuon Lulun satatonnia ja pysyvästi vuosittain.

  Myös suorittavalta tasolta eläkelöitymistä olisi syytä kannustaa kunhan työn kannalta tarpeellisiin tehtäviin palkataan uusia ja nuoria. Vanha sairastelee ja on ikälisät sun muut, tosiasia on jotta nuori tulee halvemmaksi ja nyt laman myötä heitä olisi saatavillakin kunta-alan matalapalkoillekin.

  Lisää todellisia säästökohteita kertonen kunhan näitäkin todella alatte toteuttaa! Että töihin siitä sitten!

 13. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Erkki!
  Olet oikeassa..
  Koulupuolen supistukset 90-luvun laman aikaan, aiheuttivat vahingot, joita maksellaan vieläkin.
  Jokainen mediansa ja ko. tutkimuksia objektiivisesti lukenut, alan asiantuntijoita kuunnellut sen tietää, joka sitä ei myönnä, on pää pahasti juuttunut pensaikkoon.
  Suurin ja näköalaton virhe tehdään, jos koulupuolella annetaan punakynän heilua.
  Laboratoriokokeissa rotat, puput ja koiratkin oppivat virheistään..
  Ihminen ei opi
  T. Riitta

 14. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Teille O,R & E!
  Ei se lomautus juuri koskaan henkilötasolla mukavaa ole, mutta ne lainamäärät kumuloituvat tuleville vuosille. Silloinkin pitäisi verottaa!
  Virheistä oppimisella on politiikassa sama ongelma kuin joka sukuolven pikkupojilla. Ne omat polvet pitää saada ruvelle ja puukolla sormeen, vaikka kuinka on neuvottu. Politiikassa vaihtuu väki ja olosuhteet ja näin ollen yhtäläisyyksiä ei nähdä. Eikä haluta. Enempi kuin viime laman kuntien koulujen säästöistä, lasten ja nuorten pahoinvointi johtuu vanhempien työttömyydestä (yritysten konkursseista) ja yhteiskunnan muutoksista. (pätkätyö, tempo , omat vaatimukset, jne) Nyt ainakin Hämeenlinnassa voidaan kaupungin työntekijöiden osalta olla turvallisin mielin, kun irtisanomisia ei tule.
  Jotain positiivista siis! T. Hannu

 15. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  Kyllä se on varsin vähäistä tämä poliitikkojen vaihtuminen, jotta on ihan hyvä, kun nuoria tulee mukaan uusine ajatuksineen.
  Me ollaan ystäväni ”Kerjäläisen” kanssa sitä koulukuntaa, joka jakaa immeiset kolmeen sakkiin.
  Fiksuin porukka on se, joka oppii toisten virheistä.
  Toiseksi fiksuin se, joka oppii omista virheistään.
  Kolmas porukka on se, joka ei opi mistään.
  Noista koulupuolen säästötoimista 90-luvulla olen eri mieltä.
  Harmitti myös, ettei valtio tukipakettiaan kunnille koulupuolelle korvamerkinnyt viimeksi,
  sillä liian monessa kunnassa rahat ohjautuivat ihan muualle, kuin sinne, minne ne tarkoitettiin.
  Olipa lasten pahoinvointiin syy sitten vanhempien työttömyys, niin koulun nykyisillä resursseilla ei ajoissa päästä puuttumaan luokissa pikku pipipäiden pahoinvointiin.
  Siihen kuitenkin olisi loistava mahdollisuus, jos alan asiantuntijoita riittäisi ehkäisemään isommat, todella kalliit vahinngot ajoissa.
  T. Riitta

 16. Hannu Kärpänen sanoo:

  Huomenta Riitta!
  Olen jotekin skeptinen siihen, että lastenkasvatusketjun yhden lenkin ( ei heikoin lenkki – opetus) kasvattaminen suuresti parantaisi lopputulosta. Sellainenkin mahdollisuus on. Tuolla teorialla lapsen matkustaminen vanhempien seurassa kouluaikana ulkomaille olisi synkkä ennuste lapsen tulevaisuudelle. Samoin kahden viikon sikaflunssa tms sairaus. Jos lasketaan opettajan kahden viikon lomautus, josta yksi viikko kohdistetaan opetusajan ulkopuolelle ja toinen kouluajalle, niin..: Tuona aikana oppilaalle tulee vähän jaksosta riippuen 1-3 tuntia ko opetusaineita. Oliko karastrofi jos ne kurotaan umpeen muutoin.
  Oppilasta uhkaa samanaikaisesti : Aamulla vanhempien tarjoama niukka aamupala (työttömyys, psyykkinen sairaus tai kykenemättömyys). Puutteelliset varusteet, reppu ilman heijastinta, risa polkupyörä, heikko psyykkinen kasvatus, huono asuinalue ja sen tuomat vaaratekijät, huono katujen kunnossapito, ympäristöön integroidut psyykkisesti sairaat , puuttuva liikennekurin valvonta, poliisin resurssipulasta johtuen jne.. eikä lapsi ole vielä edes koulussa. Tällainen kärjistetty esimerkki antanee perspektiiviä vähän mittasuhteille.
  Siltikään en suosittele lomautuksia, muutoin kuin ääritilanteissa. Ja jos tahtoa on, oppilaan kohdalle ei lomautuksesta koituisi suurta haittaa.

  T. Hannu

 17. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Hannu!
  Olet oikeassa tuossa pientä pilttiä ympäröivän muuttuneen maailman uhkakuvien maalailussasi.
  Ei ole heistä välittävien aikuisten pääluku kasvanut, päinvastoin.
  Samoin on muuttunut koulukiusaaminenkin suht´koht´”viattomasta” pirulliseksi älykköjen harrastukseksi aina nettiä myöten.
  Lieneekö lajin yleistyminen merkki, että yksikin häirikkö saattaa turhauttaa nekin, jotka ottaisivatt koulunkäyntinsä vakavasti.
  Kaikenkaikkiaan olen pohtinut paljon poliittisten linjausten merkitystä lapsiperheiden pahoinvointiin.
  Mediaa kiitän siitä, että se ottaa jatkuvasti esille ko. asian.
  Kolmannes nuorista isistä dokaa stressiinsä, kersojen aika kuluu netin porno ja seksipalstoilla!?
  Olisiko jo aika todella vaihtaa kaistaa itseään toistavissa leikkaus-messuissa.
  Saattaisi löytyä yllättäviä reikiä katosta, kun lähdetään kyselemään vuotokohtia lattiatasolta.
  Ps. Karua kieltä näistä jo aiemminkin mainitsemistani kalustohankinnoista kertoo HäSa lukemani
  Esko Rantanen/Talouselämä-lehden kolumnisti vertaa Sammon puoluetukea julkiseen rahankäyttöön.
  ”75 000 euroa on vain kolme tonnia enemmän kuin Helsingin kaupungin sosiaaliviraston johtajan Paavo Voutilaisen italialaiset toimistokalusteet maksoivat. ”Sosiaaliviraston!?
  Tuskin Hannu, tämä Paavo on ainutlaatuinen verorahojen kylvömies. Yllättävän äkkiä näistä egon ja elimen pönkittämisen tarvekaluista kertyy open jos toisenkin palkan kuittaavaa tuohta.
  Tosin uusien säästökohteiden metsästys on työlästä puuhaa, varsinainen vaiettu viidakko.
  Mennään itse kukin helposti yli siitä mistä aita on ruttaantunut kovassa käytössä alimmilleen.
  Riitta

 18. Erkki Strömberg sanoo:

  On se vaan kumma jotta muuta ei nähdä keinoksi kuin lomauttaminen, se kun on vain hetken helpotus jos muuten sama hössötys jatkuu.

  Oletkohan Hannu ollut itse lisää virkamiehiä ja eläkeukkoja kaupungin palkannauttijoiksi haalimassa kun siitä täysin vaikenet?

 19. Hannu Kärpänen sanoo:

  Hei Erkki ja Riitta!
  Ekaksi Erkille siitä, että fakta on se , ettei väkeä saa viiteen vuoteen pois, vaikka pitäisi hallintoa ohentaa. Siellä pärjättäisiin vähemmällä väellä, kun käytäntöjä muutetaan. Eikä nyt ole kyse ainoastaan ns virallisesta hallinnosta.
  Ei lomautuksia ole pakko tehdä, jos verotusta nostetaan ja velkaa otetaan enemmän. Näen sen vaan epärealistisena. Pitkään politiikassa olleena tajuan toki senkin, että olisi helpompi luvata kaikille kaikkea tai olla vaiti ja tehdä vaan ne leikkaukset ja säästöt ja kartsalla sanoa, ”että ne muut, en minä”.
  Haluan kuitenkin puolustaa näkemyksiäni ja olla rehellinen.
  Ja ne merkit on nyt siinä asennossa, ettei taida k.hallitus uskalla esittää lomautuksia tälle vuodelle. Jonakin päivänä se kertynyt viiden-, kymmenen-, tai kahdenkymmenen miljoonan velka ja sen tuomat veroprosentit olisivat kovaa valuuuttaa käyttämättöminä. Niillä saisi vaikka mitä. Mutta , jos ei ajoissa tehdä mitään, on pakko myöhemmin kärsiä. Ja menettää ”kilpailuetua”.
  T Hannu

 20. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  Rehellisyys on kovaa valuuttaa ja harvinaista poliitikolla.
  Vanha iittalalainen sanonta
  ”Kukaan ei ole uskottavampi, kuin valehteleva poliitikko” joutaa romukoppaan jos avautuminen ylemmälläkin poliittisella taholla yleistyy.. lue puoluetuet..
  (lue pakon sanelemana)
  Entisenä bisnesmimminä osaan laskea kovat madonluvut, vai luulitko, että pelkän etiikan varassa täsä vetoan kersojen puolesta.
  50/50 suurinpiirtein.
  Tiedät asioita seuranneena, mitä maksaa yhteiskunnalle syrjäytynyt kersa.
  Se tuntuu vain olevan hypoteesi näissä kinkereissä.
  Kilpailuetumme Hämeenlinnassa on toimivat tarha, koulut myös tänne houkuteltaville bisneksentekijöille.
  Janakkalassa ihmettelin aikoinaan,
  kun houkuttelivat cityläisiä muuttamaan viihtyisiin syrjäkyliin mansikkapaikkanaan toimivat kyläkoulut ja lähipalvelut.
  Muuttovirtaa oli ja eiku kunta ajamaan palveluja alas.
  Todellista ”asiakaspalvelua” on saada myyjältä pieni ylimääräinen extra, eikä vain tyhjää kättä, sen saa pyytämäti.
  Riitta

 21. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tere Riitta!
  Vaan kuka antaa lupauksen siitä , että kun nostetaan tuntikehykset kattoon ja tuplataan opettajien palkat, niin yksikään lammas ei katraasta enää hairahdu? Tiedän, että heikompia pitää tukea ja auttaa. Teen sen mielelläni luonnostani. Kuten lähes kaikki (99,9999%). Oli kai tuossa itäpuolella sellainen kokeiluvaltiokin, jossa kaikille annettiin pelkkää hyvää. Ja Setä Samuli lupaa myös rapakon takana saman kapitalismin opein. Ei tämä oikein taida mennä Hämeenlinnalaisopeinkaan, mutta jotenkin tuntuu suht siedettävältä . Kasvatusvastuu taitaa olla kuitenkin vanhemmilla ja oppivelvollisuus oppilaalla.
  T.Hannu

 22. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  Nythän ei ole kyse yhteisen hyvän kaadosta kaikkialle.
  Kyse on poisottamisesta.
  Kasvatusvastuu on vanhemmilla, mutta valitettavasti yhä suurempi joukko vanhemmista ei näin tee.
  Syyt ovat hyvin moninaiset.
  Oppivelvollisuutta on todella vaikeaa open kersalle tuottaa,
  jos aika menee kahden luokan väliä juostessa, sosiaali-poliisina jne.
  Siitä olen harvinaisen samaa mieltä, että eivät nämä ääriliikkeet Idässä ja Lännessä se paras malli ole.
  On vain kyse siitä, miten säilyttää tämä suomalainen, hyväksi koettu demokratian kauhun tasapaino.
  Kuopiolainen poliisi-kirjailija Marko Kilpi kertoi toimittaja Roihan haastattelussa Radio Suomessa
  ” – Lapset odottavat vanhemmiltaan lämmintä ruokaa, aikaa ja sitä, että vanhemmat pitäisivät kiinni rajoista.”
  Näin yksinkertaista se olisi käytännössä Hannu toteuttaa lapsen toiveet.
  En minäkään tätä jänkkäämistäni kovin järkevänä pidä, sillä oma jälkikasvuni on ok ja Satakunnassa.
  Ehkä tässä on takaraivossa haave, halu jonkinmoisen yhteiskuntarauhan säilyminen kauniissa Hämeenlinnassamme.
  Nyt on jo merkkejä, että keskustassa ei ole enää ihan kiva kävellä viikonloppuiltoina.
  Kaikkihan kiertyy lopuksi omaan mukavuudenhaluun itse kullakin – kai.
  Riitta

 23. poliittinen tollo sanoo:

  Riitta Nyqvist tuolla ylempänä sanoi tietävänsä mitä maksaa yhteiskunnalle syrjäytynyt lapsi.

  Minä todella yllätyin kun kuulin, mitä se maksaa: kunnat maksavat lastenkodeille joka lapsesta 300-500 euroa/ vuorokausi.

 24. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Poliittinen tollo!
  Ja kulut sen kun nousevat lapsen iän myötä kun tarvitaan kaikenlaista muuta tukea.
  Huostaanotot ovat lisääntyneet Hämeessäkin.
  Sinulle kiitos, että kiinnostuit ko. asiasta!
  Riitta

 25. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys taas Teille !
  Kokenut poliitikko ottaa herkällä korvalla vastaan ideoita, miten välttäisimme yhdenkään huostaanoton koulupuolen resursseja lisäämällä. Arvuuttelen tässä muutamia ekaksi itse ja sitten toivon Teiltäkin muutamia uusia ideoita.
  1: Lapset täytyy laittaa heti synnytyssairaalassa kouluun, sillä ensimmäiset huostaanotot tehdään jo synnytyslaitoksella. – Ennen nykyistä seitsemän vuoden kouluikää jo useita huostaanottoja Hämeenlinnassakin.
  2: Kaupungin on avattava lahjoitustili huolestuneille kaupunkilaisille lasten ja nuorten hyväksi.
  3. Hämeenlinnan on laskettava oman kaupungin tuntikehyksen ja huostaanottojen korrelaatio ja verrattava niitä pikaisesti vastaaviin lukuihin niissä kaupungeissa ja kunnissa, missä tuntikehys on katossa ja joissa opettajia ei ole lomautettu. Näiden korrelaatioiden suhteesta saadaan eksaktia tietoa hallitukselle ja valtuustolle (äkkiä ajatellen täydet tuntikehykset ja opettajien lomauttamattomuus tarkoittavat nolla huostaanottoa ja nolla ongelmaa). Mikäli kuitenkaan ongelmat eivät ole täysin nolla näissä kunnissa. on helposti laskettavissa kuinka paljon veroprosentin tulisi olla ja miten pikiä koulupäiviä pitää järjestää, jotta tämä nollataso saavutetaan.
  Näiden kolmen toimenpide-ehdotuksen lisäksi toivon ideoita ja ehdotuksia pikaisesti. Ehdotukset saavat olla aivan uusiakin.
  Herkällä korvalla, terkuin Hannu

 26. poliittinen tollo sanoo:

  Tollona luulin ensin, että olet erehtynyt aprillipäivästä. Sitten muistin mullijuoksusi ja ajattelin, että tämä nyt on vähän samantyylinen urakka.

  Mutta tuohon kysymykseesi: miten välttää huostaanottoja koulupuolen resursseja lisäämällä, minulla on sivustaseuranneen esimerkki.

  Täkäläisessä alakoulussa oli pari vuotta sitten eräällä luokalla pari niin villiä tai pikemminkin järetöntä(=pahankurista) poikaa, että koko luokan opiskelusta ei sinä vuonna tullut yhtikäs mitään. Kaikki aika meni noiden parin lapsen ohjastamiseen ja kunnalta paloi rahaa kun luokkaan piti järjestää jos jonkinnäköistä kouluavustajaa.

  Vanhemmat valittivat lääniin ja keväämmällä se ottikin kantaa asiaan: puolesta ja vastaan. Niihin aikoihin myös luokan opettaja vaihtui ja kas kummaa, parissa päivässä oli kuri palannut luokkaan, ja työrauha kaikille taattu. Eli opettajakoulutuksella saadaan paljon aikaan.

  Mutta niistä huostaanottoon syntyneistä lapsista.
  Tämä on sellainen aihe, jota koko Suomi hyssyttelee. Eli tiedätkö sinä, kuinka moni hämeenlinnalainen lapsi on otettu huostaan suoraa laitokselta odottavan äidin alkoholin- tai huumeidenkäytön takia?

  Sen varmaan tiedätkin, miten vaikeita vaurioita, sekä henkisiä, että fyysisiä lapselle aiheutuu noista odottavan äidin käyttämistä ”piristeistä” ja että useiden lasten ongelmat ovat elämänmittaisia ja vaativat erittäin kalliita keskussairaalahoitoja.

  Se, että tällaisia lasta odottavia äitejä ei Suomessa saada heti odotusajan alussa pakolliseen katkaisuhoitoon, on silkkaa ja tahallista lasten terveydellä leikkimistä ja myös rahan tuhlausta.

  Tässä asiassa ei varmaan yksi kaupunki voi menetellä toisin kuin maan laki sanoo, jos se yleensä asiasta jotain sanoo, mutta pelastavia enkeleitä olisivat kaikki ne ihmiset, jotka edes yrittäisivät asiaan vaikuttaa.

 27. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys!
  En hyssyttele enkä vähääkään väheksy huostaanotettujen ja heidän perheiden tragdiaa ja ongelmia. Tarkoituksenani oli pyrkiä valottamaan ongelmien monimuotoisuutta. Ei yksin tuntikehyksien kasvattamisella , lomauttamatta jättämisellä tai muulla yksittäisellä keinolla ongelmia ratkaista. Niitä selitetään kylläkin yksittäisillä teoilla. Huostaanotoista tiedän joitakin tilastoja, en kuluvan vuoden tapauksia. Niitä on kuitenkin aivan liikaa.
  Itse kannatan huumeäitien/perheiden pakkohoitoa. Vaikeaa on sekin ja se tietty johtaa siihen, että raskaus salataan jne. Tosi pahoja tragedioita.
  Vaan eiköhän tästäkin sitkeydellä lopputulos saada…
  Terkuin Hannu

 28. poliittinen tollo sanoo:

  Tarkennus.
  En takoittanutkaan, että sinä hyssyttelet, vaan että asiasta puhutaan valtakunnassa liian vähän. Toivottavasti olen väärässä.
  Mutta eihän info ja keskustelut mediassa kuitenkaan yllä niiden koviin ja silmiin, jotka tietoa eniten tarvitsisivat.

  Enkä muuten usko, että kenenkään lapsen elämä kaatuu parin viikon pakkolomaan. Kun aikoinani menin kolmannen ja neljännen luokan epäpäteväksi opettajaksi syrjäseudulle, oli kolmannella luokalla kaksi täysin lukutaidotonta lasta ja muukin opetus lienee ollut samankaltaista, koska edellinen opettaja oli ollut lähes umpikuuro. Parissa viikossa molemmat lapset oppivat lukemaan ja koko koulun historian ensimmäiset oppilaat pyrkivät luokaltani (siis neljänneltä) oppikouluun ja molemmat pääsivät. Ei siksi, että olisin ollut hyvä opettaja, olinhan täysin epäpätevä nuori opiskelija, vaan siksi, että onnistuin samaan luokkaan sellaisen kurin, että jokainen voi keskittyä tehtäväänsä.

  No, nyt joku kyynikko veistelee, että jaaha, lapset voidaan panna vaikka puoleksi vuodeksi pakkolomalle jos kuri on riittävä. Veistelköön.

  Tämän jälkeen lupaan olla tuhlaamatta aikaasi näihin höpinöihini. Moikka.

 29. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu ja muut!
  Ilahduttavinta tässä on näiden asioiden esilleotto ja pohtiminen useammalta kantilta.
  Viikkouutisissa tänään Karppisen Kari nostaa mukaan vanhustyön ja päiväkodit.
  Olen samaa mieltä Karin kanssa.
  Toivoisin, että ko. alojen ihmiset myös rohkeasti puolustaisivat arvokasta työtään.
  Minusta ei olisi tekemään näillä kolmella sektorilla töitä, vaikka saisin tuplapalkkan.
  On se niin rankkaa ja vastuullista duunia.
  Ihmettelenkin, miten nämä työt maailmassa hinnoitellaan.
  Ratinpyörittäjä kuluttaa uransa alkumetreillä yhteiskunnan veromarkkoja siirtäen myöhemmin omaisuutensa verottajan uloittumattomiin ulkomaille.
  Lippalakin kouru ja pituus kasvaa tilin myötä ja rahvas ihailee..
  Jospa sitä ihailua ja liksaa edes vähän lorahtaisi näille ei-mediaseksikkäille työmaille joista nyt puhumme.
  Riitta

 30. osmo sanoo:

  Moro Hannu ja erityisesti poliittinen Tollo !

  Tässä tyhmyyksien tiivistämässä maassa on onneksi ”tolloja”, jotka jaksavat ottaa asioista selvää, eikä pelkästään nostaa kokouspalkkioita.

 31. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Teille!
  Tuolla aiemmin jo kävimme läpi vanhustyötä. On pakko arvottaa hoidettavat vanhukset vaikeamman aseman eteen, terveisiin koululaisiin nähden. Laitoksissa tai kotona heillä ei saata olla muuta kontaktia yhteiskuntaan kuin hoitajat. Koululaisilla toivottavasti kavereita ja vanhemmat. Pääsääntöisesti.
  Ja niistä kokouspalkkioista puhuminen ja niiden rinnastaminen palkkatyöstä saatavaan ansioon ei oikein matsaa. Jos on tarve symbolisesti luopua kokouspalkkiosta joksikin aikaa, niin se on ok.
  Sadeterkuin, Hannu

 32. Riitta Nyqvist sanoo:

  Poliittiselle Tollolle vielä..
  Löysin vihdoinkin loppusumman, jonka Valtiontalouden tarkastusvirasto on laskenut,
  mitä yksi loppuelämäseen syrjäytynyt nuori maksaa kansantaloudellemme,
  700 000€.
  Luku on julkaistu HäSa, joten numerot ovat faktaa.
  Onhan summaa..
  Mutta nyt on lähdettävä naattimaan Elomessuista ja kansainvälisiä tähtiä vilisevistä Posetiivifestareista.
  Oli ihan mahtava meininki eilenkin torilla posetiivien soidessa.
  Ja Hannulle tiedoksi,
  yhdellä posetiivarilla on mukanaan ihan aito papukaija.
  Nyt meitä on kaupungilla kaksi.
  T. Riitta

 33. poliittinen tollo sanoo:

  Riitalle

  Kiitos tiedosta. Mutta kerrottiinko siinä myös, millä tavalla he ovat syrjäytyneitä? Ovatko enkä fyysisesti tai psyykkisesti jatkuvan hoidon tarpeessa ja millaisen hoidon? Vai ovatko suht. terveitä lapsia ja nuoria, jotka vain syystä tai toisesta, lähinnä vanhempien elämäntavan vuoksi on otettu huostaan ja sijoitettu yksityiseen koulukotiin, mutta käyvät kuitenkin tavallista koulua? (Tuo aikaisemmin mainitsemani 300-500 euroa/vuorokausi tarkoitti tällaisia lapsia. Heistä maksetaan siis koulukodin ylläpitäjälle, joka yleensä on yksityinen.) Kattoiko tuo mainittu summa koko heidän elämänsä? Ja sisältyikö siihen myös koulutus? Sehän maksaa yhteiskunnalle aika paljon jokaisen lapsen ja nuoren osalta.

  Eiköhän nuo tarkatusviraston laskelmat ole yleensä jonkin sortin keskiarvoja, mutta parempi sekin kuin ei mitään.

  Minusta on näkäjään tullut nettiriippuvainen koska en malta pysyä täältä poissa, vaikka lupasin. Olisikohan syytä mennä psykiatrille :)?

 34. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve P. Tollo!
  Yritän ottaa selvää, miten tuohon keskiarvo-summaan on päädytty. Itsellä ei ole yksityiskohtaisempaa tietoa.
  Älä vaan pysy poissa näiltä verkkokulmilta.
  Ei tuonasteinen riippuvuutesi vielä ole syy mennä psykiatrille.
  Ollaan vaan edelleen avohoidossa.
  Tuntuu siltä, että yhteiskunta potee jonkinsorttista moraalin puutostautia ja sen terveimmät jäsenet alkavat oireilla ensin..
  Laskeskelin hät pikaa, paljonko minulla menee näissä HäSa netti-kuvioissa.
  Blogia kirjoitan n. 10min. Muutama minsa kommentteihin, joten aikas vähän, kun vrk on 24t.
  Jotta ”normaali” elämääkin on ihan kivasti.
  Olipa porukkaa Elomessuilla.
  HMLn kaupunki saisi hieman näyttävämmin näkyä osastollaan..
  Onneksi se tuki Posetiivariskaboja.
  Ovat ihastuttavia kapineita ja ihmisiä.
  Sitä harmittelin, kun en törmännyt tänään lajitoveriini – papukaijaan.
  Oli oikea karkkipäivä.
  Joka osastolla melkein niitä tarjottiin. Niin sokerihumalassa en sentään ollut, että hoitsujen ilmaiseksi mittaama verensokeri oli ok.
  Radio Hämeen Yle-shopin t-paitoja tuli ostettua, niitä sai älyttömän halavalla.
  Suosituin radioääni jäi ruksaamatta,
  nää alueradion miesäänet kun on ni ihanan rapeita kaikki.Ei voinut toista toisen edelle asettaa..
  Jatketaan P. Tollo tutkimuksia..
  Riitta

 35. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tere Teille!
  Surullisten tarinoiden ( kohtaloiden eli koko elämän) hintaa ei voi mitata. Se on, ja sen on aina oltava jotain rahan yläpuolella. Haittoja voidaan arvioida.
  Ja voi Ride, kun en tavannut Sinua , enkä myöskään Politiikan Asiantuntijaa, messuilla. Olisin puhaltanut teihin uutta uskoa tulevaan -ilmapallon muodossa, Keskustan teltalla. (Jos en siellä ole huomenna , niin sinne voi jättää toiveet ja risukasatkin. Löytävät kyllä perille)
  Enkä sitä toistakaan papukaijaa nähnyt!
  Vaan laitetaan tämä pallo oikeaan asentoon, ihan kolmistaan!
  T, Hannu

 36. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  Uskoa on Hannu tulevaan ilman palloakin.
  Puolueesi ”untuvikko” Aution Risto on loistava esimerkki poliitikosta, joka panee tuulemaan.
  Hän ajaa rohkeasti asioita, joita tuli luvanneeksi äänestäjilleen.
  Sensijaan jo kivikaudella politiikkaan ponnahtanut Anttila ei ole mitään merkittävää saanut aikaiseksi. Tiedäthän Sinä politiikan taitajana ettei kaikki vakavalla naamalla puhuttu välttämättä ole järkevää.
  Lueskelin aamulla haikeudella Antin ajatuksia HäSa.
  On iso menetys politiikassa tuo Koskisen Jarin Lontooseen lähtö.
  Onneksi saatiin HML valtuustoon Saviniemen Astan poika Iittalasta. Hänellä kun on muitakin avuja alueemme poliittiseen broilerilampeen, kuin nuo paljon puhutut munat.
  Oikein mukavaa messupäivää maamiehelle!
  Riitta

 37. poliittinen tollo sanoo:

  Juu, eikös se juuri Savimiemellä ole kokonainen kallioa murskattavana sinne poliittiseen broilerilampeen? Vai erehdynkö henkilöstä?

  Oli kuka oli, niin mielenkiintoista olisi tietää, paljonko on maksettu lahjusrahoja.

 38. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys taas!
  Maakunnista löytyy paljon varteenotettavia miehiä ja naisia. HäSanomissa oli mielenkiintoinen näkemys mies/nais -paikoista nimityskierroksella, valtuuston puheenjohtajistossa ja maakuntavaltuuston johdossa. Ja voi sitä strategista kiintiövaatimusta taas…!?
  Muutoin on heleä syksyinen ilmanala. Syksy on kaikesta kiireestä huolimatta mun lempparivuodenaika.
  T Hannu

 39. Riitta Nyqvist sanoo:

  Niinpä Hannu.
  Mutta se ei riitä, kun johto on heiveröinen.
  Jos teilläkin ois Viitaniemen Jukan kaltainen sanataituri johdossa,
  vaikkapa tuo Hausjärven näyttelijänplanttu pressaehdokkaana,
  ni voisin ehkä harkita ekan kerran elämässäni ääneni antamista Keskustalle.
  Suattais olla,
  että lievää tungosta puolueen noston suuntaan suosta löytyisi..
  Tästä en peri konsultaatiopalkkiota.
  Syksy on tosi kivaa,
  kynttilänvalossa kaikk näyttää paremmalta
  – minäkin.
  Riitta

 40. viehka sanoo:

  Tollo on oikeilla jäljillä.

  Keskustelujen eräs teema on tänään seuraava: ”Luonnonsuojelupiiri vastustaa valtuutetun louhuntalupaa” ja nimimerkki ”anonyymi” on kirjoittanut asiasta äskettäin näin:

  ”Toimitus kirjoitti:
  luonnonsuojelupiiri ja luonnonsuojeluyhdistys epäilevät Hämeenlinnan
  kaupungin ympäristö- ja rakennuslautakunnan asiantuntemusta,

  Tämän nimi on skandaali.
  Ei ole ensimmäinen kerta, kun ympäristö- ja rakennuslautakunnan ”asiantuntemusta” epäillään. Muissa yhteyksissä on käytetty vähemmän kohteliaita nimityksiä kuten johdateltavissa olevuus, manipuloitavuus, korruptoituneisuus.

  Nyt on Hämeen Sanomilla oiva tilaisuus osoittaa vääriksi epäilyt itse lehden korruptoituneisuudesta: ryhtykääpä selvittämään asiaa, vaikka oman puolueen tekijät ovatkin asialla.

  Joka tapauksessa yrittäjä-poliitikko Timo ”Tulikallion-tuhooja” Saviniemi (kok.) on seuraavissa vaaleissa merkitty mies.”

  Suositan muutenkin tuohon ketjuun tutustumista, erityisesti kaikille valtuutetuille.

 41. Riitta Nyqvist sanoo:

  Minä en noista ympäristö- ja rakennusltkn asiantuntemuksista mitään tiedä, mutta sen tiedän ettei politiikka ole mitään jeesustelua.
  Kytköksiä ja katkoksia on moneen suuntaan ja tulkittavissa kukin mielensä mukaan niin,
  ettei meistä yksikään ihan pulmusia ole,
  eikä siksi pystyisi sitä ensimmäistä kiveä heittämään.
  Se on hyvä, että asioista puhutaan ja pohditaan.
  Muistan hyvin kun kankaanpääläisiltä kyselin taannoin, miksi he kaikista Kaken kuvioista huolimatta häntä äänestivät.
  ”-Kake on niin perkeleen hyvä pitämään meitin puoltamme.”
  Sitten seurasi piiiitkä luettelo mitä kaikkee hyvää Juhantalo oli paikkakunnalle hankkinut Arkadian kautta.
  Riitta

 42. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Teille!
  Riittalle pettymykseni heti ekaksi: Että et ole Keskustaan vielä kolahtanut! Vaikka Viitniemikin on ehdolla ollut!? Jos näin kauan on mennyt , niin hyvää enkkaa ei kannata vähän takia katkaista. Pidetään Sinut reservissä vaan ankeita aikoja varten! Kekusta on aina ammentanut voimansa suosta.
  Eurovaalien jälkeen onnittelin erään istunnon aluksi ”meitä kaikkia”, – kun vaalituloksessa kaikki puolueet katsoivat voittaneensa. Jatkoin, että Kokoomuksen gallup-alamäki on alkanut. Niinhän se on käynyt. Ja jos vielä puristelen sammakkoa, niin seuraava gallup kertoo trendin jatkuvan. Kohta on taas kaikki Keskustalaisia! Ja Sinäkin reservissä!
  Ja sitten noista Kalvolan kivimiehistä: Liekö ne Arkadianmäen kivet ainoat mitkä Kalvolasta maailmalle kelpaa? Vai onko niissä jotain vikaa, kun ei kiinalaisten eikä dynamiitin voimalla enää lisää kelpuuteta. Tuliko niille kiinalaisille ammattitaudiksi kivijalka vai kivikeuhko? Vai onko ne kivihommat niin kivoja, kun työsuojelupiiri halusi joka kiven kääntää? Seuraan tarkoin, mikä tuossa kiviluohosasiassa kivistää ja keneltä putoaa kivi sydämeltä. Mutta ei kivitetä ketään toistaiseksi. Kivinen on kuitenkin valitustie Suomessa, teki sen kuka hyvänsä.
  T, Hannu

 43. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  Kalvolassa on semmottinen KESKUSTA kuin IITTALA, jonne mun sukuni tuli Ruotsista 1800-luvulla tekemään niin hyvää lasia, jotta jos mualimalla sanot Iittala, kaikki klasin päälle tietävät,
  missä se Aalto, Wirkkala, Sarpanevan desing luuraa..
  HML ei ihan niin monen tiedossa Telluksella ole..
  Kiinalaiset kivinikkarit yhdistän jotenkin Soramäki-nimeen Iittalassa.
  Olen kova keräämään pyöreitä kiviä ja onkin pitänyt kysyä tuolta kaupunginjohtajalta tai valtuuston pjlta, olenko syyllistynyt vakavaan ympäristörikokseen,
  ko oon jemmannut muutaman pyöreän Vanajaveden rannoiltakin Linnan kupeesta.
  T. Riitta Reserviläinen

 44. Hannu Kärpänen sanoo:

  Terve Riitta!
  Lasi on yksi niistä elementeistä, jota ilman maailma olisi eri näköinen. Vai lasia puhaltelemaan tänne on tultu. Veikkaisin ravintolalasien ja oluttuoppien puhalluksen olleen jossakin vaiheessa monen harrastus.
  Itse koin lasinpuhalluksen salat – sen lisäksi , että olin Studiolasissa sitä aikoinaan katsellut, – v 2007. Olin metsästänyt vaimoni perimään jugend-lamppuun kupua tuloksetta. Silpasin siitä vinkin saatuani Nuutajärvelle ja siellä Lasisirkuksen puhaltajia haastattelemaan sirpaleiden kera. Kupu oli malliltaan kuin Hesan rauratieaseman ”pallot”. Pienempi vaan paljon. Muottipajan muotti olisi maksanut tuhansia joten puhaltajien (hyvin ja tuhansin) neuvoin tein sen itse. Sitten muotin kanssa neljännen kerran Nuutajärvelle ja puhaltamaan. Seurasin siis viereltä ammattiihmisiä. Jäähdytysprosessit ja hiekkapuhallukset tuli nähtyä. Suojateippaukset tein itse. Olen sanonut, että se tekele (lähinnä muotti ja muu prosessi) on lasten jälkeen parasta , mitä olen tehnyt eläissäni. Tarkemmat sepustukset löytyy Glorian Antiikki nro 66 6/2007. Että voi pienestä ihminen tulla onnelliseksi. Ja vaimo. Ja anoppi.!!
  Ja ne kiviharrastukset. Minä kans olen saanut läpi elämän kerätä kiviä,- pellolta.
  Jotta samat on metkut, ja sinä melkis kepulainenkin..
  T. Hannu

 45. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  Innostuin lasimuottisi tarinasta niin,
  että ryntäsin Hämeentielle, jonka kolme antikvariaattia eivät häpeä Lontoon tai Pariisin vastaavia.
  Vaan eipä löytynyt mainitsemaasi Gloriaa.
  Terveiset sensijaan välitän Sinulle entiseltä Hauhon kirjastonhoitajalta.
  Krohnin Marja muisti 80-luvun opiskelijapojan kirjastohommissa.
  Marja on muuttanut Tervakosken antikvariaattinsa HML.
  Kerroin myös Arohongan antikvariaatissa, miksi etsin juuri tuota Glorian Antiikin no.
  Siitä soljui keskustelumme aina 1800-luvun Iittalaan.
  Arohonka muisteli,
  että Suomen eka ruotsinkielinen kansakoulu perustettiin Iittalaan Ruotsista tulleiden lasitaitajien vuoksi.
  Arohonka tunnusti myös harrastaneensa työnsä ohella sorvailua.
  Oli taiteillut lapsille nukkekotia ja kelkkaa mm.
  On iso vahinko, jos kädentaidot katoavat Suomesta.
  Täytyy jatkaa Glorian metsästystä..
  Tällä menolla sää vielä saat mut tilaamaan Maaseudun Tulevaisuudenkin..
  Riitta

 46. Hannu Kärpänen sanoo:

  Iltaa Riitta!
  Marja oli kirjastonhoitajan lisäksi meillä joskus historian ope, suomenkielen ope ja luokanvalvojakin jopa yhtenä vuonna. Terkkuja vaan! Tapasin hänet Riksussa vuosia sitten jossakin antikvariassa tai antiikkiliikkeessä.
  Ja käsillä tekeminen on kyllä sitä jotain. Vaikka käyttäisikin jotain välineitä. Omassa projektissani usko, tahto ja kynnys ruveta tekemään sellaista, mitä kukaan ei uskonut ja mitä ”kukaan” ei ole tehnyt, oli kaikista vaativinta. Kuitenkin ihan simppeliä.
  Ja jos vaikka posti kuljettais sen lehden sulle joltakin lukijalta..
  Uskon, että saat sen ennen sitä toista tärkeää lehteä…
  T Hannu

 47. luska sanoo:

  Hannu, kirjoitat että ”käsillä tekeminen on kyllä sitä jotain”.

  Ilmankos tämän päivän HäSa otsikoi: ”Kapungin säästöt listivät käsityökeskus Innon”.

 48. Hannu Kärpänen sanoo:

  Terve luska!
  Päästiinpä takas alkuperäiseen aiheeseen. Vaikka tuntuu tyhmältä vaatia lomautuksia, niin ajatukseni on kiteytettynä ja osittain kärjistettynä tämä: Laman myöytä kaupungin talous on romahtanut. Hämeenlinnan tulorakenne oli ilman kuntaliitostakin tosi haavoittuva, menoihin nähden. Kun kaikkea palveluita supistetaan ja henkilökunta on yhtä runsas, voi sanoa, että työn tuottavuus ainakin laskennallisesti laskee. Kun henkilöstömenojen supistamispäätöksiä vitkutellaan, suurenee tarve supistaa muita menoja ja taas tuottavuus osittain alenee. Kun henkilöstömenot ovat (sisällyttäen ostopalveluissakin olevat henkilöstömenot) n 65-70% kaikista menoista, niin sen lopun supistaminen ajaa hulluun tilanteeseen.: Lopulta on väkeä, mutta niillä ei ole työkaluja, tiloja ,tilauksia eikä muuta infraa. Ja henkilöstömenot ovat silti päällä. Sitten keksitään hyviä säästökohteita esim mainitsemasi harrastustoiminta. Kahdeksan kuukautta on ollut aikaa toimia. Sen on pitänyt riittää! Ja tästä alkuperäiseen tekstiin: Pitäisi tehdä jotakin…
  Ja niille kangaspuille yms toivon löytävän tiloja vaikka yrityssponssauksena.
  Aamuterkuin, Hannu

 49. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  Tuossahan on ideaa.
  Citymarketin Retsi voisi ryhtyä sponssaamaan, siellä on muistaakseni vielä yksi loossi tyhjänä, jonne voisi kangaspuita roudata.
  Älä naura, se voisi toimia ja tuottaa Retsille asiakkaitakin lisää.
  Riitta

 50. osmo sanoo:

  Ottakaapa yhteyttä Citymarkettiin, jos loossi löytyy, niin ainakin minusta marketti saa ikuisen asiakkaan. Käsityön ystävä minäkin.

 51. Hannu Kärpänen sanoo:

  Huomenet taas!
  Mikä olisikaan komeampaa kuin ”harrastekortteli” keskellä ostaria. Saisi väen kiinnostumaan muustakin kuin mummpjen potkimisesta. Siellä lasiseinien välissä väännettäs Toka- lennokkia, kudottais mattoja ja toki se kuvataideryhmä väkästäis alastonmallia. Tulis tunkua kursseille, maksullisillekin. Rehellisesti sanoen tuollainen malli olisi upea kokeilla ja veikkaan että toimisi. Vaan missä ja kuka sen saisi käytäntöön. Idea olisi hyvä.
  Terkuin Hannu

 52. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  Mieltä samaa oon.
  Aatteles miten hieno paikka harrastekorttelille olisi moottoritien päälle rakennettavaan kompleksiin.
  Vielä kun sais tuon Iittalan lasinpuhallus-matkauunin sinne.
  Elleivät ehdi alasajaa koko laitosta ennen sitä.
  Kirjastosta löytyi Gloria, jossa juttusi lasimuotista.
  On sanottava, että olet tehnyt jotain ainutlaatuista.
  Muotin teossa on mennyt jonkinverran aikaa.
  Sinulla on sitä nykyisin kadoksissa olevaa laatuaikaa.
  Kiirehän tunnetusti syntyy vääristä valinnoista.
  T. Riitta

 53. luska sanoo:

  Asiasta viidenteen, Hannu.

  Kannatatko sinä henk. kohtaisesti moottoritien kattamista.

  Toivon selkeää ja suoraa vastausta. Kysyn siis periaatettasi, en sitä että ”jos olisi rahaa, niin” jne.

 54. Hannu Kärpänen sanoo:

  Terve luska!
  En! Kuitenkin asia on ennen kuntaliitosta päätetty ja jatkaa matkaa omaan tahtiinsa. Varsinaisen rakentamisen tehnee rak yhtiö. Kaupungille jää infran ja oheisrakentamisen (liittymät sillat rampit,kadut yms) tekeminen. Siinä 10 milj on nopeasti tuhlattu. Jos hanke venyy vuosia, on varmaa ja velvollisuuskin, että asia otetaan uudelleen käsittelyyn. Eli laman pituus ja syvyys ja rakentajan usko ja näkemykset tämän ajankohdan ratkaisevat.
  Ja Riittalle: Se juju siinä lamppujutussa oli se, että kukaan (ihan lähipiiristä ja sfääristä) ei kuvitellut (iekä itsekään ekaksi), että rikkinäisen kuvun voi ”korjata”, eli tehdä uuden. Ja sai kysellä monenlaista, metallin käyttäytymisestä puhalluksessa, muotin vaatimuksista ilmarakoineen, oppia lasinpuhalluksesta, nähdä se kaikkine vaiheineen jne. Ja se metallien etsintä ja valinta, leikkaus ja sovitteleminen ”ilmaan” ja kaikki sadat eri vaiheet saranointeineen ja kulmien laskeminen että muotti aukeaa ja symmetria, kauluksen stanssaus lukitusta varten jne jne. Pienessä asiassa oli paljon oppimista.
  Ps . Luitko yhtään sitä Maaseudun Tulevaisuutta siellä kirjastossa käydessä…?
  T Hannu

 55. Riitta Nyqvist sanoo:

  Voi Hannu,
  oon todella huolissani maaseudun tulevaisuudesta Suomen nykyisessä sattumataloudessa.
  Täsä on ny menossa todella suuri sattuma, n. puol miljoonaa kaupan keskusliikkeille arvonlisäverohuojennus-siirtona.
  Tuottajan laariin, kuluttajan kassakuittiiin ale ei kolahda.
  Ja kansa maksaa..
  Tiedämme molemmat,
  ei bisnes toimi pelastusarmeija-periaatteella.
  Oon varma,
  että nykyinen pääministeri ja maatalousministeri olisivat Kekkoselta saaneet lantsaria persuksiin jo ajat sitten.
  Otan osaa ihan oikeasti Maamies!
  Riitta

 56. Riitta Nyqvist sanoo:

  Korjaan Hannu n. PUOLI MILJARDIA ecua..
  Tässä se taas tuli, muutama nolla jäi pois..
  Riitta

 57. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Riitta!
  Aiheesi hiipoo valtakunnallisesti otsikkoa. Kok ja sosdem (johtavat poliitikot) ovat jostain käsittämättömästä (tai ei sittenkään = kun eivät kumpikaan ole pienituloisten työväenpuolueita) syystä tasapuolista veroalea vastaan. Käyvät siitä Jaakobin painia. Alv on ketjulle läpikulkuerä, myös tuottajalle, eikä näin vaikuta varsinaiseen tulokseen. Alv:n alentaminen poistaa ja vähentää kuitenkin osittain sitä katkeruutta, kun suomalaista ruokakoria verrataan keskieurooppalaiseen. Alv:n määrä on vertailuissa jätetty usein huomioimatta ja kertomatta. Ravintolaruoka tulee olla myös alennettu samalle tasolle. Varmaan kok- ja sosdem-vastustajat harmittelevat sitä, kun eivät voi syödä juuri sen enempää kuin pienempituloiset. Otetaan nyt vaan vastaan se halvempi ruoka, mitä on tarjolla.
  Vai oisko joku kuvitellut, etteivät keskusliikkeet nostaisi hintoja tarvittaessa ilman alv-alea? Ei kai nyt sentään!! Jos on tullut mieleen, niin kannattaa tutkia hintakehitystä nyky-alvin historian aikana. Ja onhan siinä se kurja puoli, että ale vie vähän hampaita ainaiselta marinalta ruoan hinnasta.
  Teksti suoraan tissikoitolta ja valmistautuessa ruohonjuuritasolle, rehuntekoon.
  Ainaskin 12%:n terkuin, Hannu

 58. Riitta Nyqvist sanoo:

  Jos vertailuun otetaan mukaan UBSn koritutkimukset + Big Mac-indeksi, ei meidän pitäisi katkeruutta potea.
  Esim. Norja, Sveitsi, Tanska..
  Mie vaan ihmettelen, miten Ruotsista meille kyörätty milkki on paaljon halvempaa kuin tissikoitolla Suomes tuotettu – tiskillä!?
  100% terkuin
  Riitta

 59. luska sanoo:

  Kiitos, Hannu, rehdistä ja suorasta vastauksestasi. Yksi lisäkysymys katteesta:

  Jos moottoritien kattamisesta vielä joskus tullaan/tultaisiin äänestämään valtuustossa, niin vastustatko/vastustaisitko silloinkin kattamista?

 60. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tere Riitta, luska ja muut!
  Se Ruotsin maito, puut, autot , koneet yms hyödykkeet tulevat toistaiseksi halvemmaksi kruunun kurssin takia. Taisit tietää senkin?
  Ja luskalle katteesta. Paljon täytyy maailman muuttua, jos näen kattamisen tarpeelliseksi. Kuitenkin, kun ei koskaan tiedä, niin voihan joku kehittyvien kaupunkien yhdistys tuoda tukun rahaa ja rakentaa sen. Joten tulemme näkemään..

  Ja nuo lomautukset: Kun sosdem ja kok näkevät asian niin, ettei voi ”pikaisesti lomauttaa, niin kertaan: Tässäkin vuodessa oli 12 kuukautta. Keväällä jo tiedettiin , missä mennään. Jäljellä oli n 9 kk. Nyt on elokuu ja jäljellä on n 4kk. Mikään aika ei riitä jos ei ole kykyä ja halua. Voin kertoa, että ensi vuoden alkuun on n 4 kk ja ensi vuoden talousarvion hyväksymiseen vielä vähemmän. Eli, jos alkuvuodesta ei kyetty ja keritty tekemään tälle vuodelle päätöksiä, niin ei kok ja sosdem ehdi niitä tekemään millään ensi vuodellekaan. Ottanevat suoraan v 2011 lomautukset agendalle, jos ehtivät. Eli , ei kannata hehkutella yksityisten palveluntarjoajien edullisuutta , joustavuutta ja dynaamisuutta ,kun itse ajaa kaupungin päätöksenteon ja kilpailukyvyn täysin kädettömäksi. Hohhoijaa..!!
  Terkuin, Hannu

 61. luska sanoo:

  Hannulle. Vastasit näin:

  ”Paljon täytyy maailman muuttua, jos näen kattamisen tarpeelliseksi. Kuitenkin, kun ei koskaan tiedä, niin voihan joku kehittyvien kaupunkien yhdistys tuoda tukun rahaa ja rakentaa sen. Joten tulemme näkemään..”

  Asenteesi on siis pelkästään rahasta kiinni, ellei tuo jälkimmäinen lause ollut sitä kuulua poikalyseohuumorivenkoilua.

  Muut arvot eivät siis paina mitään katteen vastustamisessasi?

  Kate ja sen rakennukset pilaisivat totaalisesti kaupunkikuvan, vieläpä historiallisesti arvokkaiden suojelukohteiden vieressä. Näitähän ovat vanhat kasarmit, vanha hautausmaa ja vanha puutaloalue.

  Katteen rakennukset, vaikka ne olisivat miten hyvin tahansa suunniteltu vähentäisivät kaupungin viihtyisyyttä.

  Alueelle on nyt muodostunut pienoinen puistometsä, jonka puut lisäksi imevät kaiken ylimääräisen veden. Entä kun alue autioitetaan, joka puu kaadetaan? Onko varma, ettei joinain sadekesinä laakson pohjassa kulkevalle moottoritielle paisu tulva?

  Lisäksi Hämeenlinnalla on jo ostosparatiisinsa Tiiriössä. Tarvittaisiin vain paremmat bussiyhteydet sinne. Ellei suorastaan ratikkalinja.

 62. Hannu Kärpänen sanoo:

  Hei luska!
  Tiiriö riittää aivan hyvin. Voisi varmaan joku bussi koukata sitäkin kautta. Vai onko kuitenkin niin, että noissa isoissa ostareissa ei kävisi sellainen ”bussiostajakunta”? Jospa he ovat nykykaupunkikeskuksen palveluihin jo tyytyväisiä eivätkä välittäisi lähteä ”mustanmäen ostarille”?
  Hulluja juttuja puhutaan ja kirjoitellaan ihan surutta nykyään. Kun on kyse henkilöstömenojen leikkauksista, niin niitä ”pitää laskea” kuukausitolkulla eikä sittenkään kyetä päätöksiin. Kun valtuusto karsi budjettia edellisen kerran, niin se kävi hetkessä! Ilman pienintäkään laskentaa, vertailua eduista ja haitoista jne. Useampi miljoona hetkessä! Mummot vaan ulos vanhaikodeista. Lautakunnat saattoivat käyttää päätöksentekoon parikin tuntia! Virkamiehet kenties vähemmän? Ja nyt lasketaan , lasketaan, lasketaan.. housuihin lopulta. Ja ihan samat kaverit nytkin…!!!! Hei haloo…!!!
  Aurinkoisin ja todellakin keskiaikaisin tunnelmin, Hannu

 63. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  Keskiaikamarkkinoilta tuli ostettua virolaista hapankurkkua. Oli halapaa.
  Kotona maistaja koki melekoisen pettymyksen.
  Kurkut oli ilmeisesti säilötty vasta ennen lahden ylitystä. Vähän on pitkä matka palauttamiseen.
  Kaikenkaikkiaan on ihan hyvä, että saadaan kaupunkiin hansa-meininkiä.
  Tuosta politiikan teosta.
  Katsos nää mummot eivät nosta äläkkää, ovat sitä vuosikertaa.
  Oottakaas päättäjät,
  kun meikäläiset tuloo vaivaistalokuntoon, yrittäkööt kyörätä mäelle, siinä irtoo muutama karmi ja kauhia on huuto..
  Vakavasti puhuen, jos ihminen on vain kuluerä,
  tekee lyhytnäköisten päätösten kevytkenkäisyys rumaa jälkeä..
  T. Riitta

 64. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Riitta! Kävin sitä minäkin pikaisesti niillä markkinoilla. Harmittelin ajan puutetta, sillä ne ovat just minun mieleisiä tapahtumia, nuo menneisyyden esille panot. Oli taas kiire duunille. Lapsille ihan must-tapahtuma! Satujurtteineen.
  Ja tuosta tulevaisuudesta: Niistä vanhainkodeista ,- vaivaistaloista. Johan siihen puuttui Puhemiehen nuorikkokin!!: Kun HäSa kirjoitti, että pariskunnat laitetaan samaan vanhainkotiin , jos vaan pystytään. Nuori rva Sauli Niinistö kyseli heti, että onko pakko mennä!!! Siinä sitä on taas sorvaamista lakeihin, asetuksiin ja käytäntöihin!
  Ja jos kunnialla elät, ja pitkään, niin kuka tietää missä vaivaistalon kammarissa sitä lasittunein katsein kohdataan. Taitaa olla , että tuo kuoleminen on jo silloin ulkoistettu, tai ainakin ostopalvelua, – kenties englanninkielistäkin!
  T , Hannu

 65. vainio marjaliisa sanoo:

  Hei Hannu, hieno blogi pitkän keskustelun avaukseksi. Ideariihi
  kukkii. Täytyypä todeta että tässä kuntaliitosasiassa jossain vaiheessa jäi maalaisjärki narikkaan, Helena Hirviniemen lausahdus parhaiten kuvaa sitä. Kun tuolla Hämeenlinnan eteläpuolella mietitttiin ja mietitään yhä kuntaliitosasiaa, niin yksi asia jotensakin selvä jos kaikille löytyy työtä jatkossakin niin
  eihän siinä ole mitään järkeä koska silloin tulee päällekkäisyyksiä. Nyt jälkiviisaana tulee mieleen että liitostouhu
  ajettiin läpi huonolla valmistelulla. Jälkiviisautta on tämä seuraavakin;
  olisiko tullut ”asiallisempi” tulos henkilöstöpolitiikan osalta jos
  kukin liittyvä kunta olisi seulonut henkilöstömäärän tehty väliyhteenvetoja tarpeellinen määrä ja tarkasteltu henkilöstörakennetta suhteessa palveluihin ja väestöön myös
  palveluihin nähden ja haettu realistinen arvio henkilöstöstä ? Voi olla että näin tehtiinkin, mutta jotakin meni pieleen vai ?
  Nyt henkilöstön keskuudessa on ilmeisen huono ilmapiiri, molempien velkaneuvojien samanaikainen lähtö on jäävuoren
  huippu, henkilöstön irtisanoutumisia tulee varmasti lisää. Hoitohenkilöstöstä ja sosiaalityöntekijöistä on huutava pula työmarkkinoilla ja
  jokainen työelämässä jaksamista ajatteleva hakeutuu muualle
  kun eläkeikäkin on nousemassa. Kokeena poliitikkona kyllä tiedät
  että henkilöstön vaihtuvuus ei ole kenenkään etu.
  Lopuksi yksi ehdotus, joka kyllä merkitsee rahanmenoa. Mitenkä olisi jos kaupungin henkilöstömenoissa aloitettaisiin pienin
  askelin suorittavaan tasoon kohdistuen suunnitelmallinen työnohjaus??????????? ( ei vaan johtohenkilöstölle).Omaan kokemukseen perustuen se lisää tuottavuutta ja motivoituneisuutta.

 66. Hannu Kärpänen sanoo:

  Hei Marjaliisa!
  Työnohjaus on tosi tärkeää ja luulen sitä meilläkin jotenkin toteutettavan. En tarkkaan tiedä. Aluksi on ollut tarpeen työpaikalle ohjaus. Olihan aluksi tarkoitus että sadan päivän kuluttua kuntaliitoksesta jokainen on löytänyt työhuoneensa jo!!
  Lievää pahoinvointia on varmaan aiheutettu ja kykyjä hukattu, kun käytännöt ja ajatukset eivät ole kohdanneet. Yksi suuri menetys oli Lammin liikunnanohjaajan lähtö. Ja kun Hämeenkoskelta Hartolaan asti suunnitellaan Suur-Lahtea, niin voin jo valmiiksi surkutella lopputulosta. Näillä eväin. Ei ole opittu.
  T. Hannu

 67. vainio marjaliisa sanoo:

  Hannu, kun kommenttisi lopussa on Suur-Lahti niin alkuperäisestä aiheesta poiketen- lisämauste näihin kuntakummajaisiin- SuurLahdesta on syntymässä vielä kummallisempi kuin Hämeenlinna, nimittäin toisaalla pikkuinen
  Artjärvi on ilmoittanut halukkuutenssa liittyä Lahteen mutta
  Orimattila ei. Minkäläinen maa/ilmakanava rakennetaan Lahden
  ja Artjärven välille??? Kohta koko Päijät-Häme ja Kanta-Häme on
  yhtä muutamia pieniä poikkeuksia lukuunottamatta kaksi suurkuntaa- Lounais-Häme on toistaiseksi säästynyt tältä mammuttitaudilta.

 68. Sari R sanoo:

  Terve! Työnohjausta ja muutosvalmennusta on järjestetty koko kaupungin kaikille johtavassa asemassa olleille koko kuluvan vuoden ajan, aika merkittävässä määrin, yhteensä muistaakseni noin 100 000 tuntia. Osallistujat ovat olleet erittäin motivoituneita ja innostuneita sekä sitoutuneita.
  Lomautuksista: ongelma on, että niillä ei päästä kiinni budjettipohjaan joten kyllä tarvitaan niitä oikeita säästöjä ja muutoksia. Joilla mm. lasten ja nuorten on tänä vuonna säästänyt noin miljoonan ja ikäihmisten lautakunnassa on hyvässä vauhdissa rakenteiden uudistaminen. Ja Hannu, Hauho päätti ihan itse jo 2007 Mäntykodon lakkauttamisesta ja paikkojen siirtämisestä Koivukotoon uusien paikkojen valmistuttua…. Että ei ole ihan vaan huitaistu. Jos haluaa uutta, on luovuttava jostakin.
  Työntekijöiden asemasta: jos joku haluaa lähteä, kun ei halua tehdä töitä uudessa organisaatiossa, ja on uusi mielenkiintoinen haaste edessä, niin vapaus on lähteä. Ja kun tehostetaan, on jopa ihan hyvä että ihmisiä myös poistuu;))Vakavasti ottaen: Ei mikään hyvä toiminta voi olla niin haavoittuvainen, että on yhdestä miehestä – hyvästäkään- kiinni. Lammin seurat tekevät edelleen pahuksen hyvää työtä ja yhteistyöstä on monessa muussa paikassa oppimista.
  Ja yhteistyöstä eri puolueiden kesken. Mielestäni juttu luistaa ihan kaikkien kanssa, ei meillä kepun kanssa ole ollut suuremmin erimielisyyksiä päätösesityksistä…. hyvien keskustelujen jälkeen. Ja yhteistyössä ollaan montaa asiaa viety eteenpäin.
  Lahden seudusta, hyvä että löytyy yhteistä säveltä ja hyvä että selvittävät tilanteen. Mammuttitaudista puhuminen….no, kaikki on suhteellista;))
  Mutta, haasteita riittää. Ja homma etenee eteenpäin katsoen ja edelleen, yhteistyöllä.

 69. Seppo Rehunen sanoo:

  Päijät-Hämeessä on alkamassa/alkanut suunnittelu mahdollisesta kuntien yhteistoiminnasta; vielä ei puhuta kuntien yhteen liittymisestä. Varmaankin senkin puheen vuoro aikanaan tulee.

  Lahden ympäristökunnilla on jo nyt merkittävää yhteistoimintaa esimerkiksi terveydenhuollossa. Tästä yhteistyössä Lahti ei ole mukana. Hankaluutta yhteistoiminnan suunnitteluun tuo se, että osa alueen merkittävistä kunnista ei lähtenyt mukaan suunnitteluun.

 70. Hannu Kärpänen sanoo:

  Että mua ja mun leipälajissa ja kotikentällä!!?? ”Ihanaa Sari, Ihanaa!! Vaikka tekee kipeää, niin ei se haittaa!” (laulun sanoja osittain siteeraten) Tällä suloisella tervehdyksellä tervehdin Sinua Sari ja vastaan, – ah , niin mielelläni! (sorry odottakaa muut hetki, tää on ekaks ihan MUST):
  Koivukoto- Mäntykoto akselista voisin puhua viikon, ja asiaa. Pieni katsaus historiaan: Mäntykoto on osin uusittu , osin vanha. Näin jo ennenkuin olin hall.pj:nä luvut, numerot, ongelmat ja fyysisen toiminnan Mäntykodossa. Sittemmin esitin oman vision, miten asiat pitäisi ratkaista. Ja kun minä esitin, niin Kokoomus vastusti, perehtymättä mihinkään. Ok, tilanne jatkuu: Asiasta teetettiin kolme konsultin tutkimusta, rahaa haaskattiin n 100000 mk! Kaikki lausunnot tulivat samalle kannalle, kuin minä. Viimeisin, Sosiaalikehitykseltä tilattu, joka esitettiin perusturvalautakunnan ja kunnanhallituksen jäsenille 8.1 2007. Ja jälleen sama lopputulos ideasta. Eräs Kokoomuspuolue jarrutti asian käsittelyä ja kehitystä sosdem puolueen tuella n kuusi vuotta.
  Kirjoitan siteerauksen Keski-Häme lehdestä – pääkirjoitus 24.06 2004, Päätoimittaja Henna Jartti: Otsikko:
  Hauholla monta kärpästä samalla iskulla
  ”….Koivukodon laajennuksen jälkeen saman katon alta löytyvät sekä kaikki palvelut kuin myös kotihoidon palveluyksikkö.
  Toivottavasti järki voittaa ja Koivukodon katon alta lötyy tulevaisuudessa myös kunnan keskuskeittiö..”.
  ”…Ajatus palveluiden keskittämisestä on aika tavalla yhden miehen, kunnanhallituksen Hannu Kärpäsen idea, ja mies totisesti ansaitsee kiitoksen.
  Kärpänenhän on tunnettu voimakastahtoisena idealinkona, joka ei yleensä jätä ketään kylmäksi…
  ”..Hyvä niin, sillä ilman Kärpäsen ponnekasta toimintaa tuskin tässä tilanteessa oltaisiin, vaikkakin Koivukoto on alunperin rakennettu laajennus mielessä…”

  – Tässä vaiheessa asiaa oli vatkattu jo lähes kolme vuotta. Ja eräs Lontooseen karannut valtuutettukin oli koko ajan vastaan. Vaikka se sokea Reettakin…
  Eli , nyt valmistuvan Koivukodon laajennuksen kakkosvaiheen jälkeen oli tarkoitus käynnistää välittömästi kolmosvaihe 2009. Miten käy? Ykkösvaiheen huoneita oli tarkoitus muuttaa ”lievästi raskaamman hoidon tasolle” . Ja keskuskeittiö tietty sinne. Vaan miten kävi? Perusturvan kok pj:n johdolla ”Herra kok ja sos dem” tulivat siihen lopputulokseen, että keskuskeittiö rakennetaan nykyisen Mäntykodon huoneisiin, -ja siitä tuli susi, kallis ja persläpi heti alun alkaen. Ja tästäkin äänestettiin sekä khall että valtuustossa. Olin , ja Keskusta oli,toista mieltä, -kolmen konsultin kanssa samaa mieltä. Niin siis keskuskeittiö tuli kansanedustaja-valtuutetun myötä-äänestyksellä ihan väärään paikkaan. Ja sitten: Samat puolueet ajoivat taloussunnitelman investointiosaan Koivukodon lisäksi Mäntykodon remonttiin rahat tuleville vuosille.
  Kunnanhallituksen esityslista 12.02 2007 § 39 PALVELUTALO KOIVUKODON LAAJENTAMINEN : ”..Mäntykodossa säilytetään sairasosasto, joka vaatii remontin” jne jne.
  ASIAA KÅSITELLEEN VIIMEISEN VALTUUSTON JA HALLITUKSEN KANTA OLI, ETTÄ MÄNTYKOTO SÄILYTETÄÄN. Eikä sitä muuksi muuta se, että Jukka Lindberg tai Sari Rautio puhuvat potaskaa joko blogissa tai lehdistössä. Itse kannatin Koivukodon kehittämistä kunnan vahuspalvelukeskukseksi, ja KOLMANNEN vaiheen jälkeen Mäntykodon paikalle voisi  rakentaa rivareita tai muuttaa se ”kevyemmän asumisen yksiköksi”
  Jotta huitaisepa taas Sari jotain kivaa, niin minä tarkistan asiat pöytäkirjoista ja kerron sitten ,miten ne oli.
  Se on siinä!!. t, Hannu

 71. Sari R sanoo:

  Iltaa hyvä Hannu,
  kiitos värikkäästä ja mielenkiintoisesta selvityksestäsi. Siteerasin vaan ihan virallista Hauhon kehittämissuunnitelmaa, joka oli kuntaliitosta edeltävän päätöksenteon tukena. Pidetään me kaikki täällä uudessa kaupungissa huolta siitä, että ei vastusteta asioita siksi että joku muu ehdottaa vaan suhtaudutaan avoimesti asioihin. Sillä asioistahan näissä on kyse. Mukavaa illanjatkoa,
  Sari

 72. Ja tervehdys muillekin ja jatkoa tekstiin. Se Suur-Lahti on syvältä. Pikkukuntien palveluiden kannalta. Terveyspalveluja tulee kehittää ja osin keskittää. Se ei välttämättä vaadi kuntaliitosta. Meillä täällä Hämeenlinnassa on monta epätervettä piirrettä, vaikka nyt oman kunnan hanskassa on yhtiöt ja tervpalvelujen perustaso. Miten tällähetkellä esim ambulanssipalvelut, kilpailutus ja ostot ja oman yhtiön tukeminen ja muiden rahastus!!?? Onko oikein, laillista ja ihan ok?
  Nyt kaupunki päätti olla leikkaamatta henkilöstömenoja ja kasaa näin yhä väheneville palveluille kustannuksia.( eikä varmaan osallistu kohta mihinkään tilastointiin) Paljonko maksaa tuotettu palvelu meillä? Sen lisäksi ja siitä johtuen ongelmaksi tulee omat yhtiöt, joiden kustannusrakenteen vuoksi, kaupungin niiltä ostamat palvelut tulevat yhä kalliimmiksii. (jos oikein lasketaan) . Ja kun kerta konsernia ollaan, niin on ” pakko” ostaa omilta, sillä yhtiöt kaatuvat emo-kaupungin syliin muutoin. Ja kaupunkilaiset maksavat. Yhtiöiden velasta puhuminen, jos velkoja verrataan vastaavaan omaisuuteen, on harhaan johtavaa. Yhtiöiden ” pääoman tuotto tai tappio” maksatetaan kaupungin tilaamissa palveluissa. Nyt siis velkaa päätettiin lisätä puuttumatta henkilöstökuluihin. Konsernivelka on se oikea velka, jota pitää verrata tässä ”yhtiökaupungissa”. Ja ne ikuisesti mainitut hallintokulut. Iso osa hallintokuluista on yhtiöissä. joiden kustannuksia maksetaan palveluissa. Ja se konsernivelka on aivan liikaa, ja kok ja sosdem pakoilevat vastuullista taloudenhoitoa ja lisäävät sitä. Se velka estää lopulta kaupunkilaisia saamasta palveluita tulevaisuudessa.
  Jotta , kuten alussa eppäilin, -toteutunut on-, ja enää puuttuu Kokoomuksen korkeampi matematiikka: Ei vähennetä henkilöstömenoja, ei nosteta veroja, ei velkaa…?
  T Hannu

 73. Iltaa vaan Sari!
  Virallisesta investointisuunnitelmasta löytyy faktat. Ne katuvaloinvestointeineen on toimitettu Hämeenlinnan kaupungille. Ja ne viralliset pöytäkirjat äänestystuloksineen löytynevät varmaan arkistoista.
  Meillä oli joskus vähän niinkuin sellainen leikkimielinen vitsi täällä Hauholla, että ”Hannu otti salkusta sen paperin, jossa se luki”.
  On niin mukavaa, lukea niitä pöytäkirjoja ne äänestystulokset. Jos on eri mieltä, pitää se myös osoittaa.
  Ps. Olen aika tarkkana tulevaisuudessakin.
  T, Hannu

 74. Sari R sanoo:

  Ja huomenta Hannu!
  Ollaan tarkkoina kaikki, mutta enemmän katse eteenpäin kuin taaksepäin, eikö niin? aurinkoista päivää t. Sari

 75. luska sanoo:

  Kiitos, Hnnu, Koivukoto-Mäntykoto-jutustasi. Nautin sen lukemisesta yhtä paljon kuin samaan aikaan syömästäni aamuisesta vaapukkamaidosta (=tuoreita vattuja ja luomumaitoa).

  Ihanaa, että joku osaa sekä asiansa, että kirjoittaa niistä.

  (Täällä saa ehkä sentään ainakin kiitellä, kun keskustelupuolella eräs demaritäti järjesti minulle eilen illalla porttikiellon vaikka en ketään muuta edes nimeltä maininnut kuin ne ”demarit”. Niinpä Halla-aho sai yhden kannattajan lisää.)

 76. iisakki sanoo:

  Hannu olisi lomauttanut. Hyvä.

  Hannu on myös eto tutkimaan vanhoja pöytäkirjoja. Hyvä.

  Paas Hannu sitten kaivaen edellisen valtuuston kokouksen pöytäkirja esiin ja katso, mitä itse päätit säästötoimista ja lomautuksista.

  Voin tässä sen verran verestää valtuuston päätöstä ulkomuistista, että se määritteli lomautukset säästökeinoksi siinä tapauksessa, jos muuten ei tavoitteeksi asetettuun toimintakatteeseen päästä. Nyt sitten laskelmat näyttävät, että ko. lukemaan päästäänkin ilman lomautuksia.

  Tästä seuraa se, että hallituksella ei ollut mitään valtuuksia tehdä lomautuspäätöstä. Jos sellainen halutaan tehdä, valtuusto joutuu seuraavassa kokouksessaan muuttamaan omaa aikaisempaa päätöstään.

  Tässä on edelleen sellainen marssijärjestys, että hallitus tottelee valtuustoa, lautakunnat hallitusta jne.

 77. Heikki Koskela sanoo:

  Terveyttä!
  Rapatessa roiskuu ja kunnallispolitiikka on parhaimmillaankin vain kunnallispolitiikkaa. Kuntaliitokseen pitää suhtautua kuin euron tuloon: kukaan ei tykännyt, mutta kaikki näkivät sen välttämättömäksi.
  Etsitään yhdessä niitä rakenteiden edullisempia muunnoksia.
  Halvimmat työntekijät ovat omaiset: lasten tai vanhuksien. Kalvolassa koti- tai omaishoidontuki saivat kenkää, koska ne olivat ainoita momentteja, joista ltk saattoi säästää. Lisäksi monet hoitivat lapsensa tai vanhempansa ilman tukea, ja tämä antoi aiheen olettaa, että muutkin tekisivät niin.
  Uudessa ympäristössä kannattaisi satsata tähän sektoriin.
  Kevättalvella kirjoitin viimeksi rakenteellisesta ylimääräisestä kuluerästä eli terveyskeskuksen sairaalasta. Mikäli hoivapaikkoja olisi riittävästi, sairaalan vanhuksia voitaisiin siirtää vanhainkoteihin. Taloudellinen tappio on 5000-6000 euroa/vuorokausi. Asia on miljoonaluokan kysymys. Vanhuksiin olen lukenut myös alkoholidementikot, joiden paikka ei ole sairaala. Lammin n. 35 vuodepaikkaan en ota kantaa, koska en tiedä potilasainesta. Vanajaveden sairaalan ”potilaiden” keski-ikä on 82 v, mikä kertoo jotain.
  Reilun kymmenen vuoden päästä kaupunkilaisista neljäsosa on yli 65-vuotiaita, ja heistä puolet yli 75-vuotiaita. Rakennusinvestoinneista iso osa olisi käytettävä dementiahoivalaitosten rakentamiseen, koska kotona heitä ei voida hoitaa, oli ikä mikä hyvänsä.
  Hauskaa myöhäiselokuuta (kaurasta tarjottiin 6 snt/kilo) t. Hessu K.

 78. Hannu Kärpänen sanoo:

  Moron Iisakki !
  Jotenkin muistelen niin, että halltus esittää valtuustolle tarpeelliseksi katsomiaan asioita, sekä niitä, joita sen on pakko hoitaa. Yksi tärkein hallitukselle delegoitu asia on taloudesta vastaaminen. En muista , että Hämeenlinnassakaan valtuusto olisi vielä ottanut esitys- ja valmisteluoikeutta hallitukselta. Jotta rohkeasti vaan rakentavia esityksiä, jos siltä tuntuu. Vaan sinä Iisakki olet siellä vain läsnä, jotta sinuahan tämä ei sillai koske, paitsi voinet rohkaista hallituksen jäseniä, jos parhaaksi katsot.
  Muutoin tuo leikkauksien kurjuus, ilman henkilöstömenojen kuriin saamista , on vähän hölmön hommaa. Voin jo nyt kyllä uskoa siihen tuottavuusohjelman saavutukseen (neljän vuoden jälkeen sitä sun tätä..), sillä se toteutuu väkisinkin: Koska nyt on väkeä eikä tarjota palveluita, niin aikanaan ,kun palveluita taas tarjotaan ja väki automatic vähenee, niin avot,- joku ohjelma toteutuu ainakin.
  Ja Hessulle morot myös! Kun kaikkialla muualla leikataan, paitsi sairaalassa, niin säästöjä syntyy joka paikassa. Ja niistä viljan hinnoista: Olemme nyt suurta Eu-perhettä samoine hintoineen (paitsi keski-euroopassa maksavat enempi), mutta heti teollisuuden ja kaupan jälkeen hinnat ovatkin korkeammat! Olisiko niihin lisätty niitä piilopuoluetukia, vai mikä lie niitä hintoja riivaa? Siis mieti, – tonni kaurahiutaleen valmistusaineita olis 60 euroa. Monet puurot ja leseet kaupan päälle tulis, halvalla.
  T Hannu

 79. iisakki sanoo:

  Se on Hannu sillä viisiin, että meidän valtuuston pj:den tehtävä siellä hallituksessa on katsoa, että valtuuston tahto toteutuu. Lomautusten suhteen tässä oli ihan selkeä tehtävänanto. Lomautukset päälle, jos ei toimintakate muuten toteudu. Mutta ei muuten.

  Jos hallitus olisi nyt päättänyt lomautuksista, ne olisi pantu toimeen valtuuston päätöksen pohjalta saman tien ja sitähän valtuuston puheenjohtaja ei tietenkään olisi voinut sallia em. valtuuston linjaukseen vedoten.

  Mutta eipä hätiä. Jos Kärpänen, keskusta ja sitä kautta valtuusto haluaa lomautukset vielä tänä vuonna toteuttaa, niin se on täysin mahdollista. 7.9. käsitellään vuoden viimeinen ”rullaus”, joten ei muuta kuin esityksiä kehiin. Kaikki suunnitelmat ovat valmiina, jokainen yksikkö ja työntekijä on käyty lävitse, päivät ja mahdollisuudet on määritelty. Voit tutustua suunnitelmiin ja ennakoituihin vaikutuksiin ennen kokousta, ei lomautukset kaikilta osin parin viikon odottelulla vielä mönkään mene. Odottelen mielenkiinnolla esityksiä valtuuston kokouksessa!

  Muuten, tuottavuusohjelma näyttäisi purevan ihan mukavasti. Tänä vuonna on tähän mennessä eläköitynyt tai poistunut muuten organisaatiosta reilut 50 hlöä ilman, että tilalle on otettu korvaajia.

 80. Hannu Kärpänen sanoo:

  Ja vielä tervehdys kaikille!
  Jäi tuosta aiemmin kirjoitetusta, laittamatta pohdinta siitä, miten henkilöstömenojen karsimatta jättäminen vaikuttaa tulevissa vaaleissa ammattiyhdistysten puolueille suuntaamaan vaalitukeen. Onko millään tavalla mahdollista sellainen ajattelu, että liitot suuntaavat tuen myöhemmin tietyille puolueille, jos niiden ei nyt tarvi maksaa lomautuksen myötä tulevia kuluja? Tämä voi olla sellaista Kehittyvien Maakuntien Suomaa pohdintaa, mutta tämäkin asia selvinnee vasta seuraavien vaalien jälkeen, kun nähdään, mitkä ammattiosastot ja liitot ovat mitäkin puoluetta ja henkilöä tukeneet. Ja siitä sitten vaan katsomaan kuka missäkin ”vakanssissa” on ollut näinä lomautusten aikoina. Tutkivat journalistit varmaan iskevät heti kiinni?
  Nämä ovat niitä asioiden hoidon mahdollisia varjopuolia , joita pitää välttää.

  Lomaterveisin, Hannu

 81. iisakki sanoo:

  Tarkoitatkos nyt seuraavia eduskunta- vai kuntavaaleja?

  Näin äkkiseltään ajatellen hallituksen pöydän ympärillä istuu yksi henkilö, joka lienee ammattiliittojen rahoitusta saanut eduskuntavaaleissa. Esim. henkilökohtaisesti en ole koskaan saanut senttiäkään ay-liikkeeltä. Kuntavaaleissa oman kokemukseni mukaan alkuunkaan samanlaisia vaalitukia ei edes makseta tai edes haeta.

  Muutenhan vihjailusi koskee yksinomaan oikeastaan meitä demareita. Kokoomuslainen OAJ:han esimerkiksi ei vaalitukia ole maksanut lainkaan (ainakaan oman ilmoituksensa mukaan).

  Eli kuinkas selitetään näiden muiden hallituksen jäsenten korruptoituneisuus tässä lomautusasiassa. Siis kepulaisten, persujen ja kokkareiden? Päätös ja näkemykset olivat kuitenkin todella herttaisen yksimielisiä.

 82. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Iisakki!
  Ei päätösten tarvi tuesta riippuvaisia olla, aikanaan tuet voivat olla riippuvaisia päätöksistä. Tämä siis noin yleisesti. Tulevissa kaikissa vaaleissa näkyy varmaan rahan niukkuus, kun yksityiset on peljästytetty nimien julkaisemisella, yrityksillä menee heikosti ja ay-järjestöt joutuvat maksamaan työttömyydestä.
  Henk koht toivoisin suht matalaa kattoa vaalibudjeteille.
  Eiköhän yleensä päätökset synny aika yksituumaisesti. Riippuen mihin verrataan. Jos koko kaupungin budjettiin vertaa vaikka kolmea miljoonaa lisättynä tai pois otettuna, niin senkin voi nähdä lähes ”yhtä suurena yksimieisyytenä” . Jossakin pienessä kohdassa satatuhatta voi olla ns suuri erimielisyys, ja silti merkityksetön.
  Toivotaan nyt kuitenkin, että tämän kaupungin asukkaatkin heräisivät pohtimaan erilaisia näkemyksiä ja vaihtoehtoja sekä menoista, tuloista, että palveluista. Vaikka pienen keskustelun ja kirjoittelun herättämänä.
  T. Hannu

 83. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  Tuosta ay-tuesta sen verran,
  ”ottopoikani” Iisakki ei tiennyt, että haukuin hänen kampanjansa aikana yhden ay-pomon, etteivät tukeneet pennin/sentinpyörylällä Iisakin vaalikampanjaa.
  Sanoin, että teillä on omat suosikkinne, joilla on rahaa itselläänkin jne..
  Minut taas haukkuivat bisnesenkelit ja jotkut ystävätkin, miksi leimaudun Iisakkia julkisesti tukemalla demariksi.
  Minä en leimautumista pelkää, olen melko tasapuolisesti jeesannut ( huom! en taloudellisesti) joitakin eri puolueiden ”yrittäjiä” politiikan poluille.
  Suomi tarvitsee uusia tuulia Arkadiaan ja paikallistasolle.
  Meillä oli kotona neljän eri puolueen kannattajia..
  Oli siis kotona ihan oma ”Politiikan Puhemylly” jo ennen kuin sitä alkoi Radio Hämeessä Lampisen Pertti vetämään.
  Minusta on hyvä olla joitakin pelikentän reunalla,
  mahdollisimman puolueettomia kriitikoita.
  Poliittiset päätökset kun koskettavat meitä kaikkia arjessa.
  Sääli etteivät ihmiset äänestä ja vaikuta siten omaan elämäänsä.
  Hyvä, että Hämeenlinnassa on alettu avaamaan näitä kabinettikeskusteluja kansalle.
  Harvinaista tässä maassa.
  Englannissa poliittinen retoriikka on osattu jo kauan.
  Mukavata päivää!
  T. Riitta

 84. Hannu Kärpänen sanoo:

  Moron Riitta!
  Kai se niin on, että tämä uusi media, keskustekupalstat ja blogit yms face-liftit, ovat olleet Hämeenlinnassakin virinneen keskustelun mahdollistajia. Siinä mielessä kiitos tai kirous kuuluu tämänkin ylläpitäjälle ja blogien osalta osin Iisakillekin. Vähäistähän tämä osanotto on vielä näissä uusissa medioissa, mutta pelkän yleisönosaston varassa ruikuttaminen on kai liian hidasta nykyään. Silti se painettu sana koetaan totuudeksi ja sen vuoksi virhelausunnot ovat isosikapahoja. Esim, Hauhon Mäntykodon sulkemista koskeva väärä tiedotus. Ja jos jotain hyvää hakee kuntaliitoksesta, niin Hämeenlinna sai kelpo arvostelijoita vähän joka touhuun. Ne arvostelut ovat kullan arvoisia, jos herrain arvovalta antaisi myöden niitä kuunnella. Ja jos olisi järjestelmä palautteen käsittelyyn. Ilmaista tuotekehittelyä!
  Ja jos kuvittelee Hämeenlinnaa entisellään ja samanlainen lama päällä, niin ohueksi jäisi vaihtoehtotiedotus. Todennäköisesti kerrottaisiin, että meillä menee erinomaisesti, viisivuotissuunnitelmassa pysytään ja ollaan vähän ylikin, ja että seuraavalla viisivuotiskaudella ohitetaan Tampere ja …. Eikä vastaväitteitä näkyisi. Tiedä tässä nyky-mallissakaan niitä puolia,… kohta kai uppiniskaiset täälläkin karkotetaan Siper.. siis Lammille.
  T.Hannu

 85. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  Tietty uppiniskaisuus on hyvä politiikassakin,
  sillä avataan silmiä, korvia ja viedään asioita eteenpäin.
  Me ollaan yhden evpn kanssa perustettu Väykän faniklubi HML,
  hän vie asioita, eivät asiat häntä.
  Väykän hyviä puolia on sinnikkyyden lisäksi nuorien kykyjen kannustaminen, kuten koettiin euroehdokkaansa kohdalla.
  Liian monet puoluepamput pitävät kynsin hampain kiinni vallan kahvasta peläten nuorien vievän kapulansa.
  On opettelemista poliitikoilla uudenlaiseen avoimmuuskulttuuriin, jossa voi kasvojaan menettämättä sanoa, olin väärässä.
  Se ei tarkoita apinointia, jota harrastettiin täälläkin, kun paavi alkoi anella milloin keltäkin anteeksi.
  Siperiassa ollaan kaikki, jos kaikki ovat näennäisesti samaa mieltä ja erimieliset vainnetaan.
  Viisi miljoonaa ihmistä voi olla väärässä..
  Jatketaan harjoituksia.
  T. Riitta
  ps. Käväisin tänään maatilalla Kutilassa.
  Työhuoneen seinällä oli kuva suomalaisista, jotka käväisivät Venäjän keisarin luona visiitillä, jota ei heille siellä suotu.
  Mutta siitä käynnistä Suomen itsenäisyys sai alkunsa..

 86. Hannu Kärpänen sanoo:

  Terve Riitta!
  Eikö ole kumma , kun täälläpäin ei ole millään lailla referoitu tai uutisoitu Jenni Airaksisen keväistä väitöskirjaa poliittisen konsensuksen näivettävästä vaikutuksesta? Ei lehdissä, ei paikallisradiossa? Ja vähän peilata sitä nykymenoon täällä? Miksiköhän?
  Kun kävin kansakoulua, posti haettiin joka toinen päivä kyläkaupasta. Sen reitin varrella oli talo(ei varsinainen maatila), jonka isäntä oli ollut ”Siperian takana” Venäjän- Japanin sodassa 1904-1905. Pelolla ja mielenkiinnolla kuuntelin matkalla kertomuksia ,kovista pakkasista , ruoan loppumiseen ja ihmislihan syöntiin. Arvoitukseksi jäi, oliko tarinat tosia, mutta jos veikata saan , niin ne olivat.
  Meillä menee hyvin vielä!
  T.Hannu

 87. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  Venäjä Saksa matsista tuli hiljattain dokkari.
  Siinä kerrottiin kyseisistä asioista myös.
  Yksi mies sanoi kopsauttaneensa isommat madot pois lihoista.
  Hevosen raatojen loputtua, syötettiin lapsille ihmislihaa hengissä pysymiseksi, oltiin saarroksissa, eikä muuta ollut.
  Piti just hakea jotain jääkaapista ja ny tuli sellainen olo,
  että taidan jättää väliin iltapalan.
  Olet oikeassa, meillä menee vielä hyvin.
  T. Riitta

 88. Riitta Nyqvist sanoo:

  Huomenta Hannu!
  Palaan tuohon juttuusi Jenni Airaksisen väikkäristä ja poliittisen konseksuksen näivetystaudista..
  En muista kuunnelleeni tai lukeneeni alueella.
  Mutta,
  mielestäni aivan samantyyppistä pohdintaa puolueiden konsessus-hengestä olin havaitsevinani professori Vilho Harlen jutussa,
  jonka kuulin heinäkuussa Radio Hämeestä.
  Myös Hämeen Sanomissa oli suht koht samoihin aikoihin melko iso juttu proffan pohdintoja aiheesta.
  Kuulemastani sain kimmokkeen blogissakin kirjoittaa ehdotuksen SDP:n ja Keskustan fuusiosta.
  Etsiessäni aamulla sulle ylläolevaa, löysin mainion määritelmän demokratiasta verkosta..
  Kauppalehden Juha Jaakkolalle kommentoi Tobe 26.8.
  ”..Kun ennenvanhaan USA:ssa (myös nykyään) huutaa ”alas presidentti” niin ei tapahdu mitään ja huuto saa jatkua,
  mutta jos Venäjällä huutaa saman huudon,
  niin samantien huutaja viedään kuultavaksi.
  Jälkimmäisessä demokratia siis toimii ja kansalaista kuullaan.
  Kuuleminen saattaa jatkua 10 vuotta jossakin kuunteluleirillä.”
  Voidaan ja ollaan kuulolla!
  Riitta

 89. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys! Tuo konsensus on hetkellisesti hyvä. Pidemmällä aikavälillä se pekistyy hyväveli-järjestelmäksi. Aluksi on konsensus kuntalaisia koskevassa asiassa, se hyvä. Sitten tulee ”konsensus” puolueita koskevassa asiassa, ja sitten konsensus omia asiaota koskevissa asioissa. Ne muutosta vaativat, ns pienet asiat, hautautuvat konsensuksessa ja ovat kerta toisensa jälkeen se kauppatavara. Eikä niitä näy edes äänestyslistoillakaan, eli niitä ” ei ole”! Tässä sitä Jaakobin painin jatketta, eli pitäis tehdä, mutta se konsensus…
  Jotkut toimittajat julkiaisivat Neuvostoliitto ja Puola(?) -aiheisen vitsikirjan tässä taannoin. Olikohan nimeltään ”Nauru pidentää tuomiota” tai vastaava. Radiossa luettiin siitä näytteitä. Aivan ”taivaallisia” vitsejä! En ole pitkiin aikoihin niin nauranut! Olin unohtanut jo koko kirjan, jonka silloin aioin lukea. Täytyypi yrittää muistaa. T. Hannu

 90. Seppo Rehunen sanoo:

  Erimielisyys on voimavara – konsensus ei.

  Kehitys pysähtyy, kun kaikki ovat samaa mieltä. ”Yksimieliset” päätökset antavat kuvan, että asiaa ei ole perustellisesti pohdittu eri kanteilta, vaan joku on sanellut päätöksen ja muut ovat alistuneet siihen.

  Yksimielisyys johtaa siihen, että tänään olemme yksimielisiä minun asiassani ja huomenna sinun asiassasi. Yksimielisyydessä jää kiitollisuudenvelkaa, mitä erimielisyydessä ei jää.

 91. Riitta Nyqvist sanoo:

  Kiitos Hannu ja Seppo!
  Samaa mieltä,
  konsensuksesta vain harha-askel hyväveliverkkoon,
  josta matka saattaisi jatkua hienovaraiseen korruptioon, jossa liikutaankin jo laittoman, laillisen, moraalisen menon hetteikössä.
  Olen monesti todennut,
  siellä missä kaikki ajattelevat samoin, siellä ei paljon ajatella.
  Katselin tänään uusintaa tvstä, mielestäni erittäin analyyttista sisältöä, Ykkösdokumentin Suomalainen korruptio.
  Korruptio on meillä hyvin kapeasti määritelty, se on muutakin kuin pelkkää lahjontaa, kuten herrat tietävätkin.
  Kalle Isokallion fanina kuuntelin hänen rohkeita kannanottojaan.
  Ohjelmassa todettiin myös, että kunnallisissa vaaleissa rakennusliikkeet ovat merkittävä rahoittaja.
  Tämä ei minulle ole uutta,
  olen seurannut ko. yhteistyötä tms hyvin, hyvin läheltä jo 60-luvun ja 70-luvun taitteessa.
  Hyvin kuitattu Seppo ”Yksimielisyydessä jää kiitollisuudenvelkaa..”
  T. Riitta

 92. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Teille! Seppo kiteytti konsensuksen kurjan puolen varsin hyvin. Uskon, että hämeenlinnalaisten päättäjien keskuudessa pikkuhiljaa sallitaan omilla aivoilla ajattelu ja omat ajatukset.
  Ja korruptiosta: Itse sallisin vain yksityishenkilöiden tekemät vaaliavustukset. Yhtiöiden, yhdistysten yms rahoilla pelaamisessa kenties vain yksi henkilö päättää muiden rahoista , ja kysymättä. Ja omaksi edukseen.
  Terkuin, Hannu

 93. Heikki Koskela sanoo:

  Moro Hannu!
  Yritetään saada sata täyteen.
  Tapio Eerola kiteytti mielestäni oikein vaalirahoituksen ja pitkät listat. Mikäli puolue-eliitti jakaa valtaosan vaalirahoituksesta tietyille piireille tai ehdokkaille, puolue päättää käytännössä, ketkä menevät läpi. Pitäisikö puolueen esim. eduskuntavaaleissa jakaa vaalirahaa jokaiselle ehdokkaalle yhtä paljon? Mietitään tätä.
  Työn iloa t. Hessu K.

 94. Hannu Kärpänen sanoo:

  Moron Hessu!
  Tuo vaaliasettelu on nykyisellään ehdottomasti parempi, kuin listoilla, lyhyillä tai pitkillä. Vaan tulipa tänään puintien jälkeen puitua vähän noita kaupungin yhtiöitäkin. Niistä myöhemmin lisää.
  Ja jos Hessu kirjoitat nopeasti kuusi kommenttia peräperää tähän, niin saatat saada sen sata rikki.
  Terkuin, Hannu

 95. kommenttiasi kaipaava sanoo:

  Keskusteluissa on alkanut 29.8. tosi räiskyvä keskustelu nimeltä Hämeenlinnan ”jäähalli, jota on nyt jo 4 sivua. Sitä on ilo lukea. Olen kaivannut sinun kommenttiasi, Hannu. Ehtisitkö taas piipahtaa kertomassa kansalle (=äänestäjille) mielipiteesi?

 96. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys! Nyt on suht kiiruiset ajat, jolloin keskustelupalstalla olisi vaikea ”keskustella”. Jäähallissa olisi kuitenkin tarpeellista olla jäätä, varsinkin jos siellä pelataan jääkiekkoa. Palaan asiaan sateen sattuessa. T Hannu

Jätä kommentti

css.php