Ryhmäkuristus ja pelkopopulismi

Ahdinko ja vaikeat ajat voivat tervehdyttää myös ajatusmaailmaa. Kun on kivet kupissa, on pohdittava, mikä merkitsee todella jotakin. Poliittinen kenttä Hämeenlinnassa on saamassa uutta ilmaa. Epäterve ryhmäkuristusote puolueissa on kirpoamassa. Valtuutetut ovat ymmärtämässä sen, että heillä on suvereeni valta olla asioista omaa mieltä. He ovat äänestäjien valitsemia, omien arvojensa edustajia.

Valtuuston puheenjohtaja on mitä ilmeisemmin saanut havaita omassa ryhmässään itsenäisesti ajattelevia ryhmätovereita. Nettilehden haastattelusta on löydettävissä sekä hyväksyntää, että huolestumista asian suhteen. Mutta on ollut jotenkin naiivia – muissakin puolueissa – ajatella, että kokeneita poliitikkoja voisi käskyttää loputtomiin.

Jokainen valtuutettu on ehdokkaaksi lähdettyään hakeutunut omaan viiteryhmäänsä. Sellaiseen, jossa suurin osa arvoista ja tavoitteista on yhdessä saavutettavissa. Toivottavasti kukaan ei ole luvannut ajatella kaikesta samalla lailla kuin muut! Tiukka ryhmäkuri edellyttäisi tätä, sillä valtuutetun äänestys on myös valtuutetun ”ajatus”.

Uuden kuntarakenteen, tiltun, elämankaarimallin ja laman lisäksi on avattava simät näkemään myös uusi poliittinen toimintaympäristö. Olisi peräti kummallista, jos ”vanha meno” jatkuisi politiikan kabineteissa. Liittyvien kuntien edustajien lisäksi on myös vanhan Hämeenlinnan edustajien joukossa uudistushenkisiä valtuutettuja. He ovat valmiit myös politiikan uudistamiseen.

Ajat ovat vakavat ja vastuulliset. Nyt pelkopopulismia levittävät ne, jotka pelkäävät omien valta-asemien murenemista. Toisten, poikkeavienkin, mielipiteiden hyväksyminen pitää olla mahdollista. Muutaman kuukauden kokemuksella ja tuntemuksella voin tässä vaiheessa sanoa, että jokainen valtuutettu on paikkansa ansainnut ja vastuullinen. Toisten arvot ovat vaan erilaiset.

43 kommenttia artikkeliin “Ryhmäkuristus ja pelkopopulismi”
 1. osmo sanoo:

  Ajat ovat aina olleet vastuulliset, vastuutonta sen sijaan on jos ei perehdy riittävästi kulloinkin käsiteltäviin asioihin, silloin viedään kuin pässiä narussa. Ikävä piirre tässä ajassa on ns. kovat arvot, josta voi paljolti syyttää ”nukkuvien puoluetta”. Luottamushenkilöt saavat aina virkamiehiltä oikean faktatiedon jos sitä kysytään, silloin on helpompi muodostaa oma käsityksensä asiasta ja palvella kuntalaisia. Parasta luottamushenkilölle olisi jos olisi täysin riippumaton taloudellisesti, olisi uudistushenkinen ja pystyisi ajattelemaan kokonaisvaltaisesti – myös pienen ihmisen etua. Jaaha minulle tulee näin nopeasti ajatellen mieleen vain yksi henkilö Raamatun historiasta sen evakeliumikertomuksesta.

 2. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Osmo! Luottamushenkilön tulee saada kysyä ja saada vastauksia eri lähteistä. Ja sitten tehdä aidosti ja avoimesti päätöksiä sen mukaan, mihin lopputulokseen on tullut. Vai ei sittenkään… Nyt on taas kerran nähty se , miten Brezneviläinen, meininki jyllää Kokoomuksessa. Ryhmäkuri ja erotusuhka!! Latistuksen mankeli toimii. Suon sen heille, vaikka en toivo sitä kohtaloa kenellekään. Puolueessa pitäisi tarkistaa varmaan kalenteri,- eletään vuotta 2009 ja suurin osa kaiketi aikuisia ihmisiä.. Ja tämäkin vain tiedoksi. Onneksi puolueiden toimintamallilla on eroa, on mistä valita. Mutta jos Kokoomuksen kannatus nousisi sataan prosenttiin, niin sekin mahdollisuus loppuisi. Neuvostoliitossa oli äänestysprosentti aina lähes sata, ja ellei, niin Siperia opetti. Tämä ei siis ole puuttumista toisten asioihin, vaan kommentti siitä, miltä se näyttää omin silmin. Ja kannustaahan tämä toivomaan omalle puolueelle edes pientä kannatusta, ja henkireikää ihmisille, jotta kaikkien ei tarvitsisi alistua. Näin siis tällä kertaa. Ihan vierestä.
  Valtuuston kokous oli muutoin, kuten arvelin, vastuullinen ja sävyisä. Oli mukavaa nähdä se alkava demokratian vapaus ja orastus. Äänestykset eivät ole itsetarkoitus, mutta sillä ne asiat sovitaan ja sitten pulinat pois.
  Terkuin, Hannu

 3. Sari R sanoo:

  Terve Hannu, olen tismalleen samaa mieltä kanssasi: ”äänestykset eivät ole itsetarkoitus, mutta sillä asiat sovitaan ja pulinat pois.” Pätee ymmärtääkseni kaikissa kohdissa, ei vaan itselle soveltuvin osin. Mukavaa päivänjatkoa!

 4. Juhani Nikkanen sanoo:

  Huomenta ! Sari ja kumppanit. Näin sivustakatsojana on surullista mutta totta , että ” satraappi” joka on onnistunut lahjoittamaan kunnan , lopettammaan vanhustentalot, ja lähes kaikki palvelut sen myötä , sekä lisäksi” lahtaa” omia edustajia ryhmäkokouksissa voi olla vielä kansaaedustamassa – edes tätä loppuaikaa, – kenkää vaan ja heti ! Tälläistä omanedun ajajaa ei kukaan kaipaa. Totta on sekin että valta on sekoittanut ” satraapin ” pään .Toivon ainakin sadanvuoden pestiä puntien maassa. Vaikka on tyhmä ei siitä tarvitse kaikkien kärsiä – eihän ? Sade päivää !

 5. Hannu Kärpänen sanoo:

  Hei Sari! Ns ryhmäkurin ”huonopuoli” on mm se, että yksilön esille tuomat asiat, pienet tai suuret, saattavat hukkua jo ko poliittisessa ryhmässä muiden jalkoihin. Näin ollen niiden koko kaupunkia peilaavaa kannatusta tai merkittävyyttä ei päästä koskaan testaamaan, ellei äänestetä. Jokainen valtuutettu on tässä kaupungissa ainakin poliittisesti vastuullinen, ja uskon heidän kykenevän suodattamaan asiat ennen esitystä. Tuskin tuovat esille , että ostetaan lakritsia kolmella eurolla tms. asioita. Mielenkiitoiseksi ns ryhmäkurin tekee se, että muut katsovat tietävänsä asiat toisia paremmin. Populismia on selitetty myös monella tapaa: Kun Soini/ PerusS menestyy, sitä pyritään selittelemään populismilla. Kun aikanaan Kokoomus ilmoittautui työväenpuolueeksi, populismia oli sekin silloin. Nyt harva väittää populismiksi pitkäkestoista kannatusta. Tai kun Vanhanen menee kihloihin tai… Sdan vuoden perästä, voi tämäkin trendi näyttäytyä ”populismilta”.
  Suuremmassa kuvassa puolueiden ryhmäkuritus-asiat kertovata sisäisisä ongelmista ja taantumuksellisten voimien esiin marssista sekä kyvyttömyydestä sietää erilaisuutta, yksilönvapautta, ja mm innovaatioita ja uudistamishaluttomuutta. Sääli, sillä nykyinen taloudellinen tilanne vaatisi kaikilta puolueilta uudistushalukkuutta ja kykyä nähdä asioita yhtä äänestystä pidemmälle. Kurjaa, jos Kokoomus on liputtanut itsensä tästä kehityksestä ulos. Harmi.
  Poutaterkuin, Hannu

 6. Seppo Rehunen sanoo:

  Hyvä Hannu

  Vahva tukeni ajatuksillesi. Vain salliva, eri puolilta asioita käsittelevä vuoropuhelu ja erilaiset mielipiteet vievät asioita eteenpäin.

  On tyhjää sanahelinää puhua avoimuudesta, jos sen puolesta ei toimita käytännössä.

  Onneksi valtuustossa selvästikin on useita sellaisia, jotka ajattelevat vapaasti kokonaisuuden etua. Toisaalta on niitäkin, jotka vain pohtivat sitä, miksikön juuri tuo henkilö esitti näin upean ajatuksen.

 7. Sari R sanoo:

  Tervehdys, ja Sepolle hyvää nimipäivää, olen tismalleen samaa mieltä kanssasi. Avoimuuteen kuuluu myös että kerrotaan koko kuvio, eikä vaan ne mitkä miellyttävät. Rehellisyyttä peliin. Mukavaa päivänjatkoa!

 8. Pimu sanoo:

  Jo on kumma kun täälläkin puhutaan monella suulla kunnallisen päätöksenteon avoimuudesta, muttei silti lautakuntien kokousten esityslistoihin ja pöytäkirjoihin oleellisesti liittyviä liitteitä ei pystytä saattamaan näin internetaikaan kuntalaisten nähtäville ja ennen kaikkea kommentoitaviksi. Paitsi tietysti jos niitä ei ole oikeasti tarkoitettukaan tavallisen kunnallisveroa maksavan kuntalaisen nähtäväksi. Ottakaa nyt joku siellä kaupungin johdossa/päättävissä elimissä asiaksenne että tämä räikeä epäkohta saadaan jo vihdoinkin pois päiväjärjestyksestä ja kunnallinen demokratia ja vaikuttamismahdollisuus tätä kautta sieltä juhlapuheista edes hieman lähemmäksi kuntalaisen arkipäivää. Tai jos tähän ei millään pystytä saamaan parannusta niin poistakaa sitten koko näennäisavoin pöytäkirjaosio kaupungin nettisivuilta, vaikka vaan säästömielessä, sillä näin vajavaisin tiedoin julkaistuna ne ovat täyttä pilkantekoa.

 9. Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys Pimu!
  Näitä liitteitä ootellessa..
  tuli taas mieleeni ent. asuinkuntani.
  Esitin siellä, että lautakuntien varajäsenille jaettaisiin myös liitteet, ettei tarvitsisi mennä ihan tiedottomana kokouksiin ja muutenkin olisi kokonaistietämyksen kannalta hyvä juttu.
  Ei käynyt.
  Tehtiin oikein päätös, ei varajäsenille liitteitä.
  Perusteltiin jotta aivan liian kalliiksi käyp!?
  Oivalsin silloin niiden olevan Salatut Kansiot missiota..
  Paree vaan kun porukka tuloo mahollisimman tietämättömänä kokouksiin kuulolle.
  Suurin osa varsinaisistahan ei ehdi, vaivaudu, tai ei ymmärrä näiden Salattujen Kansioiden koodikieltä.
  Tunnustivat ihan ite kahdenkesken.
  Salaisia Kansioita ootellessa
  Riitta

 10. Erkki Strömberg sanoo:

  Tulis edes pöytäkirja Aluetoimikunnan kokouksesta, Haloo!

 11. Sari R sanoo:

  Tervehdys, sekä Pimu, Riitta ja Erkki kyselevät ihan oikeiden asioiden perään. Laitetaan viestiä eteenpäin.

 12. Erkki Strömberg sanoo:

  Helmikuun loppuun oli aika jättää järjestöjen, kerhojen ja ry;itten tukihakemuksensa kaupungille ja näinhän teki mm Lammilainen Patikkakerho. Maaliskuussa Aluetoimikunta sitä käsitteli ja ”kuulema” hyväksyikin. Päätöstä ei kuulunut eikä pöytäkirjaa missään koko kokouksesta ja oltiin jo huhtikuussa joten soittelin toimikunnansihteerille Leinikalle. Juu heti tän viikon perjantaina rupeen kirjottaa päätöksiä, siis huhtikuussa.
  Se päätös tuli eilen ja mun allakka näyttää jo kesäkuuta miten lie kaupungin, lieneeko allakan kääntäjä lomautettu säästösyistä.
  Pöytäkirjoja vaan ei löydy netistä ja täält on yli 40 kilsaa matkaa golgatalle. Miks niit ei oo täällä palvelupisteessä Lammilla paperilla luettavana jos ette osaa niitä nettiin laittaa.
  Voisko joku joka asian ymmärtää myös vastata miksi näin on.
  Aluetoimikunnan asiat kun on näitä paikallisia.

 13. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Erkki!
  Siihen olen jäävi vastaamaan, miksi näin on..
  Muistan vain lukeneeni HäSa, että Antti oli ihan rähmällään Aluetoimikunta-asioissa vielä toukokuun alussa..
  Ehkä se jotakin selittänee viiveistä!?
  T. Riitta

 14. Erkki Strömberg sanoo:

  Mä en tota HäSaa päivittäin lue, onpi tuo Keski-Häme enempi paikallinen, lukeehan sitä kilvan kuulema koko HäSan toimitus, Iisakin mukaan, kun kaupungin asioista haluavat jotain hekin tietää..

 15. Riitta Nyqvist sanoo:

  Jos ihan ajan hermolle haluut Erkki näissä uutisasioissa, pysyttele blogipalstoilla.
  Ennenkuin yksikään toimittaja oli ehtinyt sulkakynäänsä musteeseen kastaa, oli Rehusen Seppo kirjoittanut viime valtuuston kokoustamisesta kattavan sisällön blogissaan.
  Minullekin tiedotettiin Ruatsin puolelta aamunkoitos ilosanomaa
  – Päätetty Raatihuoneella, betonilootas saa rauhassa muumioitua..
  T. Riitta

 16. Hannu Kärpänen sanoo:

  Terveys (tarvittais itsellekin) Teille! Näin flussan ja rehun paalauksen lomasta muutama sananen. Liitteet ovat usein se asian ydin, ja tietolähde. Ellei muutoin jo tiennyt. Eiköhän ne sinne wwwerkkoon kohta saada. Mutta järkeä ne ei korvaa. Uusimpia kaupungin innovaatioita on kerätä liitoskunnista työkalut (leikkurit , traktorit ja pienemmät pensassaksetkin kenties jo) kaupungin varikolle. Sieltä liitoskunnissa asuvat liitoskuntien työntekijät ne sitten TILAAVAT ja TUOTTAVAT(hakevat myös itse) takaisin liitoskuntiin työpäivän alkajaisiksi ja TUOTTAVAT jäljellejääneellä työajalla nurmikonhoitoa yms. Kunnes sitten työpäivän päätteeksi palauttavat ne kaupungin varikolle ja palaavat taas koteihinsa. Täyttävät kymmenkunta tilausta, ilmoitusta, ajopäiväkirjaa, vahvistusta ja kaavaketta yms eri byroita varten. Kun vuoden , ei nyt sentään – kolmen vuoden, perästä kyseiset toiminnot kilpailutetaan niin uskon paikallisen yksityisen pärjäävän hyvin. Toisaalta, neljän vuoden päästä voi myös uusi valtuusto keksiä ”löysiä” ja olla tyytyväinen saatuihin säästöihin.
  Tässä kohdin ,tämän uuden käytännön keksineet ”johtajat” , ovat sellainen ”innovaatioryhmä” jonka minäkin haluaisin kuriin. Kunhan tästä töiltäni ehdin…! Ei riitä lasaretin ja vanhaikotien säästöt korvaamaan tällaista innovaatiota!!!
  Terkuin , Hannu

 17. Erkki Strömberg sanoo:

  Näin on näreet, kuten Hannu kirjoitit.
  Liikuntapuolella tilaaja on tilannut puistojumpat kaikkiin ent. kuntiin pari viikossa. Muutapa ei sitten säästösyistä tilattukaan. Toteuttamaan piti kumminkin palkata kaikien kuntien ent liikuntasihteerien lisäksi Hassisen tytär, kun on herrojen pentuja.
  Nämä sitten maakuntamatkailevat ympäri kaupunkia hetkun ketkua vetämässä.
  Olin tossa maanantaina Kourulle (Lammin ent liikkavast.) kuskina kun kierrettiin Lammilta Kalvola ja Renko. Vaivaset 160 km a 0.4 e\ km.
  Nää kun vois toteuttaa paikallisesti ns. kolmas sektori ja halvalla, vaan kun ei edes haluta neuvotella asiasta!

 18. osmo sanoo:

  ns. kolmallenna sektorilla on aina ollut suuri vastuun kantamisen taakka – varoja on vähäisesti, mutta suurin ongelma mielestäni vapaaehtoisten tekijöiden joukko. Liikunta- ja kulttuuripuolella on vielä tulevaisuudessa hämeessä paljon toivoa, maakunnassa on talkoohenkeä ja osaamista. Mutta tarvitaan myöskin ammattitaitoista ohjaamista ja monenlaista yhteistyötä. Liikunnan ja kulttuurin harrastaminen on mielestäni, niitä ihmisen pieniä suuria iloja , joita pystytään jakaamaan myös kanssaihmisille. Riittävien perusresursien mahdollistaminen kaupungin toimesta on kuin laittaisi rahaa kassaan.

  ps. Olympia urheilajan saaminen liikunnanohjaksi, edes tilapäisesti tänne Hämeen perukoille on ISO JUTTU.

 19. Hannu Kärpänen sanoo:

  Moron Osmo! Onko tekstisi ymmärrettävä niin, että mieluummin ryhmäkuripuolueesta pitäisi palkata liikunnanohjaaja? Vai sittenkin ne osallistujat, jotka ovat tottuneet laumaeläimiksi ja ovat helposti liikuteltavissa?
  Minä toivoisin valtakunnallisestikin siirtymistä sellaiseen suuntaan , että talvisin esim hiihdeltäis (säävaraus) ja kesäisin pelattais esim jalkapalloa, eikä päinvastoin. Jos pilkkijöillekin pitää kesäksi tehdä koneellisesti pilkkijää vanajan lahdelle, niin kalliiksi se tulee. Monipuolinen perusliikunta eikä ihan kunnallista extremeä joka lajiin.( ei tarkoita jääliikuntaa ja jääkiekkoa).
  T.Hannu

 20. Pimu sanoo:

  No kas kun ei muuteta kaikki maakuoppiin asumaan, olisi viileitä kesällä ja lämpimiä talvella.

  Kerros nyt Hannu, että miksi kulttuuri tarvitsee sitten niin viimeisen päälle hienot palatsit ja kaupungin palkaamat opettajat ja näyttelijät, mutta urheilla pitäisi säiden ehdoilla vapaaetoistyöntekijöiden vetämänä?

 21. Hannu Kärpänen sanoo:

  Hei! Kirjoitan selvemmin. Perusliikunta ilman kunnallista extremeä tulee lopulta olemaan se mihin kunnat pystyvät Yksityisten tulee tarjota se muu extreme, ja periä käyttömaksut. Koulujen liikuntatilat, urheiluhallit, nykyisenkaltaiset jäähallit yms jäätilat on ok. mutta – Niidenkin kustannusrakennetta ja käyttöaikoja joudumme tarkastelemaan. Muusta kulttuurista en ole lausunut vielä mitään. Velkatehdas oli huippukauden investointi, jonka käytöstä (käyttämättömyydestä) kaupunki tulee maksamaan vuosittain sievoiset summat. Lamakauden menestyvien volyymit eivät riitä pyörittämään esim Verkatehdasta, vaan kaupunki joutuu tehtyjen sopimusten mukaisesti maksamaan osan. Kasvavan osan, veikkaan. Kaiken kaikkiaan on hyvä, että on kaupungin palkkaamia kaikenlaisia, mutta silloin kun ei rahaa riitä, tulee väkisinkin mieleen, että jos vaikka(!!) ihmiset todennäköisimmin osaisivat liikkua ja harrastaa kulttuuria omatoimisesti. Kun sairauksien parantamiseen ja opetukseen ja hoivaan heillä ei varmaankaan kattavasti ole voimia, kykyjä, osaamista , mahdollisuuksia. Aluksi tällainen vastaus, terkuin, Hannu

 22. Pimu sanoo:

  No minkälaisia säästöjä ehdotat vastaavasti kulttuuripuolelle? Nyt kuulisin mielellään sitten jotain ihan konkreettista, samaa tasoa kuin nämä liikuntapuolelle ehdotetut säästötoimet, eikä tätä iänikuista poliittista liirumlaarumia.

 23. Pimu sanoo:

  Samalla tasolla tarkoitan tietysti säästötoimien kohdentamisen tarkkuutta, enkä sitä, että summan pitäisi olla juuri sama.

 24. Hannu Kärpänen sanoo:

  Ehtoota Pimu! En yleensä sano mitään asioista , mistä en tiedä, mutta taas kirjoitan. En siis ole täysin syventynyt kulttuurikiemuroihin, mutta: Kun liitoskuntien kulttuuribudjetit liitettiin ”sellaisenaan” uuden Hämeenlinnan budjettiin ja kun liitoskunnat eivät saa oikeastaan mitään kulttuuripanoksia enää (avustuksia vähän) , niin kaupungin kulttuuribudjetin voidaan katsoa kasvaneen. And then= Kun leikkauksia tehdään tasapuolisesti kaikilla sektoreilla, niin miten käy? Itse olen kuullut kaupungin sitoumuksista Verkatehtaaseen, mikä lienee suurin musta aukko. Ne ovat hankalasti purettavissa lähivuosina. Panostaisinkin, näinä vaikeina aikoinakin, kulttuurisponssaukseen. Yritykset voisivat sponssata mainoksin ja logoin myös kulttuuria. Ja vähentää kaupungin rahoitustarvetta. Arvaa mitä!? Ei käy, ei pysty, ei kykene. Sponsorirahat menevät tällä seudulla, – arvaa mihin? Mikä seura , mikä urheilu, mikä jää(!) jäljelle?
  Eli , tässä tullaan koko seutua koskevaan painotukseen. Jos jostain saadaan jotain, niin joku muu on rahotettava ite. Tässä valossa ne sadat tonnit… tai edes se yksi…. Mä menen nyt saunaan ja saunapuhtoisena sit filosofoin lisää, T Hannu

 25. Pimu sanoo:

  Yritykset sponssaa sellaista toimintaa, joka kiinnostaa yleisöä, ja varsinkin sellaista yleisöä, joka on valmis maksamaan eikä tottunut saamaan kaikkea julkisin varoin tuettuna. Suomessa on aivan liikaa julkisin varoin tuettuja kulttuurilaitoksia ja -tapahtumia ja nyt olisi hyvä aika purkaa tätä rakenteellista vinoumaa, jota on ylläpidetty vuosikymmeniä.

 26. Pimu sanoo:

  Sori, Hannu, äsken vasta tajusin käydä tutustumassa tarkemmin Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston kokoonpanoon. Nyt tunnen itseni lähinnä idiootiksi. Lähetä nyt puhumaan kaikista ihmisitä juuri keskustalaiselle maanviljelijälle rakenteellisten vinoumien korjaamisesta ja julkisen tuen varassa elävien instanssien alasajosta jne. No sen siitä saa kun ei ota selvää etukäteen, että mikä lehmä on kenelläkin ojassa, vaan yrittää käsitellä asioita asioina ilman puoluepoliittisiä kytköksiä.

 27. Hannu Kärpänen sanoo:

  Hei Pimu! Nythän tulin kerrasta uteliaaksi! Himottaa heti tietää millaisia fibroja koit ja sait ennen ja jälkeen valaistumisesi? Millaiseksi maailmasi muuttui? Minulla kun on siitä niin mukavat lähtökohdat kaikkiin keskusteluihin, kun voin ottaa asiat asioina, eikä tarvi miettiä sidosryhmien etuja tms. Asiaa vaan. Siksi sitä mielellään välillä leikkiä laskeekin. Tuo poliittinen kanta ja ammatit eivät aina edellytä sitä, ettei kykenisi keskustelemaan muista, kuin omista asioista. Älä kuitenkaan masennu – minäkin luulin pienenä, etteivät prinsessat varmaan käy pissillä.
  Terkuin, Hannu

 28. Erkki Strömberg sanoo:

  Kun se sitten vihdoin viimein saatiin se päätös aluetoimikunnalta oli se aika ihme.

  Siinä kun sanottiin jotta saaja on velvollinen toteuttamaan hakemuksessa esittämänsä toiminnan, joka on ihan oikein mutta seuraava vaatimus olikin sitten jo kumma; ”Lammilaisia vanhuksia ulkoilutettava kerran viikossa oman toiminnan ohessa”.

  Rahaa haettiin kumminkin tiedottamiseen, ei kai rollaattorien ostoon.

  Olis se kiva jos joku selvittäis mitä tää tarkottaa?

 29. osmo sanoo:

  Aina kun ihmiset tapaavat, syntyy keskustelua. Nykyään on helppo kommentoida kaiken maailman asioissa verkossa. Vaikka onhan näitä pakollisia keskustelutilaisuuksia, silloin tällöin. Minun melilestäni avoin kasalaiskeskustelu on hieno juttu, verkko on tuonut aivan uuden ulottuvuuden, mutta ei se poista koskaan avointa keskustelua. Ehdottaisin kehiteltäväksi avointa kulttuurifoorunia, jossa sana on vapaa, jonkun isomman tapahtuman yhteyteen, joku kirjanoppinut voisi laittaa hyvät ehdotukset ylös ja laittaa ne pohdittavaksi päättäjille. Viisaus piilee kansan syvissä riveissä – ainakin minun mielästäni.

 30. Ossi A sanoo:

  Ilmeisesti HK viittaa kautta rantain tapaukseen ”Tupu, Hupu ja Lulu”? Olisi tärkeätä kuulla asianosaiselta itseltään miksi hän ei pysynyt taannoisen esityksensä takana. Löikö siellä joku/sama henkilö rukkaset yhteeen kuin erään taannoisen puheenjohtajakeskustelunkin aikana vai mitä tapahtui? Yhteistä näille tapauksille maallikon silmin katsottuna oli ainakin se, että häntä koipien välissä palattiin nopeasti puolueen ruotuun. Sinänsä naurettavat tapahtumat kertovat vakavaa sanomaa siitä, että nokkimisjärjestyksessä ensin tulee puolueen etu, sekä muiden intressipiirien edut ja vasta sitten soveltuvin osin veronmaksajien etu. Sooloilijoilla näyttää olevan vaarana , että ns. ”tipahtavat polvelta”. Mahtaisiko edes loikka vihreään tuntemattomaan tuoda hyvitystä nöyryytetyille.

 31. Heikki Koskela sanoo:

  Hei Ossi A.
  Sinäpäs sen hoksasit! Kyllä Lulu hyvin kepuun kelpaa, täällä on mielipiteillä imaginääriset rajat.
  Terv. HK

 32. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Ossi & kumppanit!
  Joo, intouduin kirjoittamaan aiheesta Iisakin nettitekstin ja Kokoomuksesta kantautuneiden tietojen jälkeen. Jo ennen valtuustoa, sunnuntain puolella, oli tullut kaikuja kok ”teloituskomppaniasta”. Ei kuitenkaan Lululta. Rintamakarkureita ei suvaita, oli viesti. En kuitenkaan ollut ihan varma, olisivatko hyvät tavat unohtuneet, vai miten! Maanantain Radio Häme (08.06 2009) kuitenkin kertoi asiasta faktat. Poikkeavia mielipiteitä ei sallittu Kokoomus-ryhmässä. Aitous ja avoimmuus olivatkin fraaseja. No, asia ei isommin minulle kuulu, mutta yllätys se oli, kun luulin eläväni vuotta 2009 Suomessa eikä Pohjois-Koreassa.
  Veronmaksajan tulee toki harkita tarkkaan, miten voi vaikuttaa vai voiko.
  Sadeterkuin, Hannu

 33. Erkki Strömberg sanoo:

  Kyllä asianosaisen olisi vastattava miksi ei omia esityksiään puolla, usko tollasiin menee ja on kai se jo mennykin, ikinä en moisia äänestä, koko puoluehan siitä pannaan joutaa!

 34. Hannu Kärpänen sanoo:

  Terve Erkki! Kohta näemme varmaan uusia variaatioita ryhmäkurista. Korkein hallinto-oikeus on antanut päätöksensä kunnan omistaman yhtiön toimitusjohtajan vaalikelpoisuudesta (vaalikelvottomuudesta). Nyt, oletan, ryhmät käyvät läpi valtuustoryhmänsä löytääkseen sieltä mahdollisesti kaupungin omistamien yhtiöiden toimitusjohtajia. Ja voi sitä kuria! -Kuri on muuten alunperin tarkoittanut eräänlaista aitausta, johon eläimet ajettiin. Sillai!
  T, Hannu

 35. Pimu sanoo:

  Erityisen tiukka kuri tuntuu olevan kulttuuripuolella. Jostain syystä jopa nämä yleensä lähes kaikkea inhimillistä toimintaa vastustavat ja kritisoivat ovat ihmeellisen hiljaa kun yrittää viritellä keskustelua Hämeenlinnan kaupungin järkyttävistä kulttuurimenoista. Ilmeisesti kulttuuri on niin pyhä asia, ettei sitä uskalla kukaan ääneen mainita, koska edes ”Rebel Mama” Lululta ei ole tullut mitään kommenttejä asian tiimoilta, vaikka muuten tuntuu olevan innokas esittämään säästökohteita.

 36. Elmeri sanoo:

  Pimun kulttuurivastaisuus on aika tiukkaa, tuumaa Elmeri. Keskustelua syntyisi varmasti jos kulttuurin rahoitus olisi selkeämpi asia kuin se oikeasti on. Jos nyt ihan puhtaasti tulopuolta katsotaan, niin kulttuuripalvelut tuovat kaupungin kassaan suoraan oikein mukavan summan vuosittain (välillisiä tai immateriaalisia tuloja tuskin tässä tarvitsee laskea). Sen jälkeen kun lasketaan vaikka opetusministeriöltä saadut vuosittaiset avustukset, niin mukava summa siitäkin tulee.

  Ja sitten kun katsotaan kokonaisuutta, niin kulttuurimenot ovat yksi kärpäsen jätös (pahoittelut kärjistyksestä) koko kaupungin käyttötaloudessa. Näillä säästötoimilla, mitä kulttuuripuolelle suunnataan nyt, saadaan mm. museot ja kirjasto pysymään kuitenkin toiminassa. Pitäisikö ne mielestäsi sulkea? Mitä tulee aiemmin mainitsemaasi Sibeliusopistoon, niin vinkkivinkkisenä voisin kertoa että siellä lapsia opettaa ammattilaiset ja tämä taas on edellytyksenä sille, että ministeriöstä saadaan rahaa. Pitäisikö lapsia opettaa soittotaidottomien (jotka ovat halvempia kuin ammattilaiset) ja ministeriön raha jättää ottamatta. Siihen loppuisi Sibeliusopistot. Sulle varmaan tämäkin kävisi.

  No tämä nyt tällä erää koska asia ei liity blogitekstiin mitenkään. Voisit pimu tälle kulttuurivastustuksellesi perustaa ihan oman blogin.

  kivaa Jussia kaikille

  Elmeri

 37. Erkki Strömberg sanoo:

  Laukku oli toinen sana jota ihmettelin täällä hämeessä. Mökkinaapurissa se on se paikka aidassa josta pääseepi läpi kun mun opin mukaan portti avataan, sama on täällä laukku, jota mä nuorena kouluun kannoin.

  Mielenkiinnolla odotan, huomasin minäkin valtkunnan uutisen ja tuli kyllä hassit mieleen!

  Hyviä rehuntekokelejä jussiksi!

 38. Pimu sanoo:

  Ei minulla mitään kulttuuria vastaa ole sinänsä, itsekkin harrastan sitä useamman tunnin viikossa ihan aktiivisesti tekemällä, mutta omilla rahoillani. Se mikä kulttuuripuolessa ottaa oikeasti päähän on että kulttuurin saama julkinen tuki kanavoituu vain kapealla sektorilla toimivalle pienelle eliitille suurimman osan harrastajista jäädessä nuolemaan näppejään.

 39. Elmeri sanoo:

  Pimulle vielä:

  Aivan oikeassa olet, jos ihan lähdetään valtiotasolta katsomaan, että valtaosa kulttuuriin suunnatuista rahoista menee sille kapealle kärjelle (klassinen musiikki ja ooppera). Tähän on syynä puhtaasti se, että 60-henkinen sinfoniaorkesteri on melkoisen kallis pläjäys tuoda lavalle, jos nyt vertaa vaikka kolmen näyttelijän teatteriesitykseen. Kalleudesta johtuen valtion taholta tuetaan varsin isolla summalla lippujen hintoja, jotta ihan tavan tallaajallakin olisi mahdollisuus nähdä joskus esim. oopperaa.

  Lähtien oletuksesta että kaupunki haluaa tarjota laadukkaita klassisen musiikin konserttaja kaupunkilaisille, on Hämeenlinnassa Elmerin mielestä toimittu perin fiksusti tekemällä ostopalvelusopimus Lahtisinfonian kanssa. Kysyntääkin ilmeisesti on ollut, koska täyttöasteet konserteissa eivät ole olleet mitenkään huonot. Mutta toki on aina hyvä pohtia, tarvitaanko klassisen musiikin konsertteja niin montaa vuodessa, vai voisiko rahat sijoittaa fiksummin. Tai tarvitaanko kulttuuripalveluja ylipäänsä.

  Nyt ollaan kuitenkin niin kaukana alkuperäisestä blogitekstistä, että Elmeri lopettaa blogin spämmäämisen tähän. Mutta kulttuuri ja sen rahoitus aihepiireinä ovat varsin mielenkiintoisia ja niistä voisi toki jatkaa muilla foorumeilla.

  pahoittelut ja edelleen mukavat jussit tasapuolisesti kaikille

  Elmeri

 40. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Teille! Ekaks se, että toki isommat työkiireet on nyt ohi, mutta aina löytyy jotain mukavaa tekemistä näin kesäisinkin.
  Tuosta kulttuurista voisi sen verran, että: Tämä sinfoniaorkesterisponssaus on tiettävästi luettavissa piilotueksi Verkatehtaalle. Jos se on kaupungin budjetissa ja Verkatehdas saa lipputulot niin silloin se kai on tukea!? Ja kun sitä käydään kuuntelemassa ympäri Suomea, niin se on sekä mainosta, että tukea, että myös kyseenalaista näissä olosuhteissa. Vaan sopimukset on tehty pitkäksi aikaa. Tuo sinfonian kuuntelu/katselu on tietty avartavaa. Upeita ja kunnioitettavia kavereita. Mutta missäköhän menisi se kipuraja jos lippujen hintoja korotettaisiin? Voisi kai vähän!
  Muutoin olen Pimun kanssa samoilla linjoilla siitä, ketkä käyvät konserteissa.

  Saunokaa ja hukkukaa hillitysti, jotta ensi Juhannuksenakin olisi vielä mahdollisuus!
  Juhannusterkuin, Hannu

 41. Pimu sanoo:

  Millähän tavalla joku sinfonian kuunteleminen avartaa? Voiko sen kapeakatseisempaa ihmistä ollakaan kuin joku oikea klassisen musiikin fani, jonka mielestä mikään muu ei ole oikeaa musiikkia kuin klassinen musiikki. Ja sitten näitä koulutetaan lisää kaupungin varoin Sibeliusopistossa.

  Mitä taas sopimusasioihin tulee, niin olen kuullut, että kuntaliitossopimuspapereissa olisi luvattu pidättäytyä liittyvien kuntien palvelutason merkittävistä huonontamisista tietyksi määräajaksi, mutta nyt muutaman kuukauden päästä kuntaliitoksesta ollaan jo hävittämässä lukioo Lammilta säästösyistä. Onko tämä nyt sitten tulkkittava siten, että Lahden Sinfonian kanssa tehty sopimus on merkittävämpi kuin kuntaliitossopimus, jos sitä ei voida purkaa taloudelliseen tilanteeseen vetoamalla kesken sopimuskauden?

  Mitä taas tulee sinfoniaorkesterien tukemiseen yleensä, niin sinfonian pystyy soittamaan murto-osalla nykyorkesterien miehityksestä käyttämällä hyväksi nykyaikaista vahvistustekniikkaa eli mitään pakottavaa syytä siihen, että sinfoniaorkesterissa pitäisi olla 60-100 yhteiskunnan palkkaamaa soittajaa ei nykypäivänä ole. Kevyessä musiikissa jouduttiin turvautumaan vahvistimiin jo 70 vuotta sitten koska silloin ei ollut valtiota tai kuntia maksamassa big bandien keikkaliksoja. Ja mihin helkkariin Suomessa tarvitaan yleensäkään kymmeniä sinfoniaorkestereja, muuta kuin ehkä tarjoamaan suojatyöpaikkoja suomalaisen käytännössä yksinomaan klassista musiikkia varten luodun julkisen musiikkiopistojärjestelmä tuottamia klassisen musiikin broilereita varten?

 42. Hannu Kärpänen sanoo:

  Hei Pimu! Kyllä minusta erilaisten asioiden ja musiikinkin kuuntelu avartaa. Avartaa ymmärtämään, että meitä on erilaisia. Itse en monesti lippua ko konserttiin ostaisi ja jazz on myös selleista silloin tällöin siedettävää. Mutta jos joku haluaa kuunnella em musiikkia vaikka koko ajan niin ok.
  Ja niistä sopimuksista. Yhtiöiden ja kaupungin välisistä ropimusrikkomuksista on pieni präntti siitä, missä erimielisyydet ratkotaan. Kuntaliitoksissa on vain korulauseita. Sellainen ero kuiteskin. Eli mitä härskimmin vaan uskaltaa lopetella…

  Aurinkoista Juhannuksen jatkoa, Hannu

 43. Soili Hakala sanoo:

  Kyllä Pimu nyt kirjoitti pehmeitä klassisien musiikin merkityksestä. Jos kaikki olisivat noin varmoja kapeista mielipteistään, tämä maailma ja tämä kaupunki olisi paljon ahtaampi ja ankeampi elää.

  Kymmeniä vuosia Hämeenlinnassa asuneena muistan, kuinka yhtä kauan tänne huudettiin konserttisalia, Sibeliuksen ym. suuren muusikon kaupunkiin. Kun EU:lta tuli 9 M€ tähän tarkoitukseen, oli ainutalaatuinen tilaisuus käytettävä. Nyt olisi jo myöhäistä, kun laajenemisprosessissa EU:hun on liittynyt monia köyhiä maita, jolloin rahahanat Suomen osalta vain tippuvat.

  Konserttisali maksoi kyllä maltaita, kun vanhaa korjattaessa sattui yllätyksiä.
  Lopullinen summa oli 32 M€:n luokkaa. Mutta kaikki tämä kannatti! Nyt meillä on valtakunnallisesti tunnettu Verkatehdas, kulttuuritalo, jossa tapahtuu. Musiikkia on moneen makuun, mutta ensimmäsitä kertaa meillä asukkailla on ilo kuunnella upeata suurta orkesteria, Lahti Sinfoniaa. Ei tarvitse lähteä toivioretkelle Lahteen, Helsinkiin tai Tampereelle.

  Kun olen käynyt konserteissa ihmiset hyrisevät tyytyväisyyttään ja kiittävät päättäjiä tastä isosta satsauksesta kulttuuriin ja Verkatehtaan upeiihin tiloihin. Tänne tullaan jo kauempaakin kuuntelemaan sinfonioita, musiikkia, kevyttä ja raskaampaa. Uskon myös, että vilkas kulttuurielämä on myös yksi vetovoimatekijä uusian asukkaiden/veronmaksajien saamiseksi kaupunkiin.

  Kuten tyytyväisten ihmisten kommenteista voi huomata, ei kukaan kehu ”kehittyneensä” konsertissa vaan saaneensa arjen vastapainoksi nautinnollisia taide-elämyksiä ja vastinetta myös verorahoilleen.

Jätä kommentti

css.php