Politiikan Naiset ja ämmät

Kenelle politiikan sikakatsomo huutaa ensi viikolla:”Ämmä, ämmä, ämmä”? Arvatkaa! Surin osa veikkaajista tulee pettymään. Huuto on heille itselleen. Jääkiekostakin tuttu kotiinpäin vetäminen ja tuomariksi asettuminen kokee ensi kolauksen. Moni mies tuntee rohkeuden puuttuessa itsensä ämmäksi.

Hämeenlinnassa on menossa suuri muutosten kausi. Kaupunki rypee lamavaikeuksissaan ja koko organisaatio on muutettu. Kaikista asioista ei kuitenkaan saa ajatella erilailla, eikä kaikkea kyseenalaistaa. Ylläri? Tilaaja-tuottaja malli tarkoittaakin jossakin kohdassa sitä. että tuottaja-halli ilmoittaa , mitä ja kuinka suurella euromäärällä on tilaajan tilattava. Miten tämä nyt siis menee? : Kun kaupunginhallitus päättää oikaista lautakunnan päätöksen esim liikuntahalliavustuksien suhteen, ja on samalla ”tilaajavastaava”, ja jos samat hemmot istuvat tulevassa tuottajaportaan hallituksessa, tai muuten ovat suurimpien käyttäjien listoilla, niin tilaavatko he siis ”itseltään” ja ohjaavatko he rahat ”itselleen”? Oliko se siis tämän tiltun tarkoitus vai juuri se mistä piti päästä eroon? Vai valmisteltiinko asioita vain valtuuston kokousta varten? Oliko se oma lehmä kenelläkään edes teoriassa ojassa?

Arvostan suuresti sitä , että naiset tukevat toisiaan politiikan varsin miesvaltaisella saralla. Seuraavassa valtuustossa näemme, onko olemassa ns naisnäkökulmaa, ja milloin naisnäkökulma loppuu ja politiikka alkaa.

Jääkiekossa ämmäksi nimittely voi johtua siitä, ettei tuomari uskalla puuttua peliin. Politiikassa on samoin. Jo nyt on nähtävissä, että Uudessa Hämeenlinnassa on ainakin yksi omillaan ajattelava Nainen. Ei ämmä.

5 kommenttia artikkeliin “Politiikan Naiset ja ämmät”
 1. iisakki sanoo:

  Hannu,

  tuskin missään on niin tyhmää tilaaja-tuottaja-mallia, jossa tilaaja ei neuvottele tilauksesta tuottajan kanssa lainkaan. Tilaa vaan silmät ummessa, välittämättä yhtään, mitä sillä saa, mihin tilaus vaikuttaa jne.

  Ei me ainakaan haluta sellaista mallia. Eikös valtuustossakin aina haluta sentään tietää, miten tehdyt päätökset vaikuttavat käytännössä? Sinäkin?

  Ja kerropa nyt sinäkin, kuka kieltää ajattelemasta eri lailla? Enkö esimerkiksi minä saisi sanoa takaisin jostain asiasta, jos olen eri mieltä. Yritätkö vaientaa minua?

  Mitä keskustelua se sellainen on, missä vain kyseenalaistajat saavat puhua (vaikka mitä tahansa läpiä päähänsä) eikä toinen osapuoli vastata lainkaan?

 2. Luotettavako? sanoo:

  Annat, Hannu, huonon kuvan kunnallispolitiikasta, johon itsekin olet pyrkinyt ja äänestäjien avulla päässyt. Ei tunnu oikein vakuuttavalta pistelevä ja vihjaileva tyylisi keskustelupalstoilla. Eiköhän Sinulta odoteta luottamushenkilönä asiallisia avauksia ja tosiasioihin pohjautuvaa kritiikkiä. Kun tässä lama painaa, tuntuu joskus kansan villitsemiseltä harrastamasi vikoilu: kaikki uudessa kunnassa on väärin. Ei se herkua olisi Hauhollakaan, mistä taidat olla kotoisin, taantuman iskettyä. Ei taloutta korjata pikku piiperryksillä ja helpoilla konsteilla. Esitä luovempia ratkaisuja, jos pystyt. Sitä varten sinut on valittu.

 3. Hannu Kärpänen sanoo:

  Moron Iisakki! Ei meidän näkemyksemme kovin paljon demokratiasta eroa. Olen kiitollinen siitä avoimmuudesta, jota olet osaltasi tuonut Hämeenlinnan politiikkaan. Taisin siitä jo eilen mainitakin. Se hyvä. Sitten tulee se minun ihmetys tiltua kohtaan: Miksi mokoma malli, kun ei kuitenkaan voi esim liikuntapuolella ”ostaa” kovin vapaasti palveluita muilta kuin oman konsernin yhtiöiltä. Tiedän, että kunnan parhaaksi on koko konsernin menestys. Niin se pitääkin olla. Tässä vaan ollaan yhtaikaa ”uudessa”järjestelmässä ja vanhassa mallissa mukana. Kuitenkin suitsutetaan uuden mallin mukaisesti. Eli , että tilaaja katsoo, mistä on parasta tilata. Eikä käytännössä voi kuitenkaan.
  Olen aina toivonut debattia asioista, enkä missään tapauksessa toivo kenenkään sulkevan suuta keskustelulta. Mukavaa on kun osallistut keskusteluun. Kaiken lisäksi tekstissäsi on aina myös sen verran särmää, että syntyy edes jotain keskustelua. Hyvä! Kuten tuossa alempana kohta kommentoin, niin tapani on kirjoitella täällä blogissa siihen malliin, että se herättelisi vähintään ajatuksia. Minun tyyliini ei sovi esim :” Hauhon vanhainkoti, nimeltään Mäntykoto, on mahdollisesti vähennettävien laitospaikkojen vuoksi joutunut suunnitelmissa niiden laitosten joukkoon, jotka ovat vaarassa tulla suljetuksi lähi aikoina tahi lähi vuosina. Minä en oikeastaan pidä sitä hyvänä ajatuksena”. Ei käy minulle. Sanon sen näin: Joku idiootti kuvittelee sulkevansa Mäntykodon säästöjen vuoksi!!! Voi vee.. Ei tunne asiaa. Ei suljeta, ei tule säästöjä! -Ja sama asia.
  Ja niistä asioista joista ei saa puhua: Sinä et ole kieltänyt minun kuullen ketään, tuskin muutoinkaan(?). Ja sitten tulen vaarallisille aistinvaraisille vesille. Minulle on syntynyt mielikuva, että tässä kaupungissa on asioita, joista ei toivottaisi turhaa keskustelua, ja puolueita, joissa ei saa yksittäinen valtuutettu puhua(lue äänestää) kuten itse haluaisi, vaan on ns ryhmäkurin vuoksi velvoitettu äänestämään(nyt lue puhumaan) muun ryhmän mukaisesti. Ja tämähän on vain mielikuva…

  Ja Luotettavalle: Minä ihan Sinua varten tämänkin blogin laitoin. Tiesin, että olet odottanut sitä jo pitkään! Ja olen onnellinen, että lähdit kommentoimaan tyyliäni. Kiitos siitä. Pyrin olemaan tyylilleni uskollinen. Näin saan sinutkin pysymään virkeänä ja saamme yhdessä sisältöä elämäämme. Yhden vinkin kuitenkin annan. Täällä blogisfääreissä on monenlaisia tyylejä ja kirjoittajia, lähes kuin oikeassa elämässäkin. Ja aivan kuin oikeassa elämässäkin, kannattaa lukea kaikkia ja muodostaa omat mielipiteet vasta sitten. Minä olen tosiaan sellainen, joka kirjoittaa tällaisia. Joskus voin istua ihan pelkät kalsarit jalassa ja kirjoittaa. Sitten kun menen sinne Raatihuoneelle, niin laitan vähän parempaa päälle ja kättelen kaikkia – Sinuakin jos tulet- ja olen arvokkaan oloisesti tuolillani ja latelen sitten niitä varsinaisia viisauksia vasta siellä. Niitä on niin vähän, ettei niitä riitä blogeihin ja valtuuston kokouksiin. Siksi pihtaan niitä täällä. Ja pääsääntöisesti tuon esille mieleisiäni politiikan kummallisuuksia. Eiks o härski jätkä!
  Tihkusadeterveisin, Hannu

 4. Luotettavako? sanoo:

  Kiitos nopeasta vastauksestasi. Luin ehkä vähän tosikkomaisesti blogiasi.

  Kun varsinkin keskustelupalstoilla vierailee, siellä näkee niin tulikivenkatkuisia kannanottoja, jotka eivät pohjaudu mihinkään asiatietoihin, että toivoisi päättäjien valaisevan ihan asiallisestikin näitä kiukunaiheita. Kiemunki on yllättänyt muutamaan kertaan pitäytymällä asiassa ja pidättäytymällä sanoilla leikkimisestä. Kai me äänestäjät blogeiltakin toivoisimme jämptiyttä enemmän kuin huulenheittoa näin vakavana aikana.

  Meitä lukijoita on moneksi, joten sallinet tämänkin palautteen.

 5. Hannu Kärpänen sanoo:

  Ehtoota vielä! Meitä pitää olla kaikenlaisia. Tosikoita ja veitikoita ja jos vaikka mitä. Pystyn kyllä pelkkään kuivaan tekstiin ja mahdollisiin liturgioihin , mutta minusta tuntuu, että kaikkea olisi mukavampi jotenkin pehmentää, näinä ahistuksen mahtavina aikoina. Ja kun tää on tällästä – ole mitäs tykkäät mahdollisuutta niin, ollaan sitten. Kirjotin just Susannalle, kun ehdin lukemaan hänen ilottelujansa. Olin innoissani, kun hänkin vähän niinkuin repäisi! Oli hyvä juttu. T, Hannu

Jätä kommentti

css.php