Tuleva rakentaminen

Moottoritien kattaminen ja sen tuoma liikennerakentaminen on yksi kaupunkilaisia myllertäviä asioita. Haja-asutusalueen rakentamisen rajoittaminen tai kehittäminen myllertää laitakaupungin asukkaan mieltä.

Laman hyvät vaikutukset tulee mitata, kun ja jos moottoritien kattaminen tulee ajankohtaiseksi. Rakentaminen tuskin alkaa, ennenkuin laman loppumisesta on näkyvissä selviä merkkejä. Useampi vuosi mennee. Yhteiskunnan rakentamistrendien vaihteluväli on nopeutunut. Muutaman vuoden takainen kauppakeskusbuumikin on jo ihmetyksen kohteena. 

Olisi varmaan viisasta esitellä koko hanke uudelle valtuustolle. Kaikkinensa. Ulkopuolisen rakentajan näkemykset sekä kaupungin velvoitteet. Sillan korjaukset, liikenneinfra ja muu vastaava. Joutuuvathan valtuutetut kuitenkin vastailemaan visaisiin kysymyksiin, tehtiin niin tai näin. Samalla tulisi mahdollisuus hyötyä lama-aikalisästä. Mikäli kaikki ajatukset näyttäisivät edelleenkin toteuttamiskelpoisilta ja  uudenkin valtuuston mielestä realistisilta, olisi jatko turvallisempaa. Samalla voisi tarkistaa Hämeenlinnan asentoa muuhun maapalloon nähden ja pohtia onko kaikki kuten aiemmin.

Ensimmäisiä visiohaikuja tulevasta laitakaupunkirakentamisesta on saatu lukea. Jäljelle jäävien koulujen läheisyydessä asuntorakentaminen on ”hyväksyttävää”. Suomalaisten perusoikeuksiin kuuluvaa rakennusoikeutta ei kuitenkaan saa loukata muuallakaan liitetyissä kunnissa. Koulukuljetuksiin vedotenkaan ei ole perusteltua keskittää rakentamistä muutamaan keskukseen. Ei kai haja-asutusalueella olemassa olevia taloja pois pureta, jottei niihin nykyisten asukkaiden jälkeen muuttaisi lapsiperheitä tai muita vanhenevia ihmisiä. Maaseudun maatalousväki aikoo asua vastakin taloissaan, eikä liene paha jos sinne tänne rakennetaan uusia asumuksia.

Monin tavoin olisi myös suotavaa sallia kesämökkien muuttaminen vakituiseksi asunnoksi. Nykytekniikkakin antaa siihen oivan mahdollisuuden. Hämeenlinna on nyt erilainen kuin ennen. Ajatustenkin pitää olla.

 

3 kommenttia artikkeliin “Tuleva rakentaminen”
 1. jorma sanoo:

  Taidetaan Riihimäellä kattaa koko ratapiha joka on siellä suunnitelmissa.Ennenkuin täällä motari.Katsotaan kuinka käy.

 2. Heikki Koskela sanoo:

  Huomenta Hannu!
  Otanpa kantaa rakentamiseen yleensä.
  Tämä päättäjäsukupolvi on elänyt lapsuutensa sirkkelin soitossa ja talkoovasaroiden paukkeessa. Heille on jäänyt selkäytimiin ikuinen jälleenrakentaminen. Rakennetaan vaikka tyhjiä tiloja, kunhan vain rakennetaan. Esimerkiksi käyköön ent. petulan hallintotilat: monessako osoitteessa sekin on majaillut, ja aina tuommoinen remppa on useampi sata tonnia.
  Toisaalta meillä on tyhjiä tiloja, joita on erittäin vaikea kaupitella edes nousukaudella.
  Oma lukunsa ovat kauppakeskukset: keskusliikkeille tulee rahaa että ranteita pakottaa. Siinä on kaksi vaihtoehtoa: lisätä myyntiä nykyisissä tiloissa hieman katteista tinkien tai rakentaa lisää neliöitä ja uskoa uutuuden viehätyksen ja mainonnan voimaan. Jälkimmäinen valitaan aina.
  Sitten yksityinen asuntorakentaminen: miksi nelihenkinen perhekunta sitoo kaikki liikenevät tulonsa ylisuureen ja epäkäytännölliseen omakotitaloon?
  Kaiken kukkuraksi rakentamisen laatu heikkenee kaiken aikaa. Uuden maakunta-arkiston villaeristys likosi vesisateessa useamman kuukauden viime talvena. On mielenkiintoista seurata, minkälainen sienikasvusto puskee nurkista ulos.
  Mietitään tarkemmin rakentamisen tarve.
  Herukoon lehmäsi hyvin t. Hessu K.

 3. Terve Jorma! Siitä olisi hyötyä kyllä VR:lle. Kiskojen vaihteet on aina talvisin jumissa. Mutta miten se kate moottoritietä parantaa? Aurojen terät vaan kuluu kun on pätkä kuivaa asfalttia. Katsotaan miten käy!
  Ja moron Hessu! Myyntilistat pursuilevat! Aika vaan on huono. Onneksi se rantapaviljongin skeittiramppin rakentaminen siirtyy eteenpäin. Ei kauhiasti olla päästy korvienvälissä eikä opissa eteenpäin, kun tasakattokokemuksesta ei olla opiksi otettu, vaan paviljonkikin piti olla notkoselkäinen jo valmiiksi. Tuo entinen talvirakentaminen on ilmastonmuutksen myötä muuttunut syksyrakentamiseksi, kun aina talvella sataa vetenä. Onneksi meillä Hauholla ja teillä Kalvolassa on nämä isot urheiluhallit jo rakennettu, niin ei tarvi tähän kaupunkiin enää niitä rakentaa. Vai?
  Ps. Tiedät, että nämä on nyt niitä aikoja, kun lehmätkin lentävät. Lähes kirjaimellisesti! T Hannu

Jätä kommentti

css.php