Johtamisprosessit, esimerkkinä Ysiluokka

Uuden kaupungin johtamisprosesseja täytyy tarkastella reaaliajassa. Miten päätökset syntyvät, kuka päättää ja miten? Mitä nöyrempi asenne on muutokseen, sitä nopeammin noutajan sijasta, hyvä tulee.

”Ulkoa” tulleena, on silmiinpistävää ollut todeta se aiemmin havaittu harvainvalta, mikä Hämeenlinnassa vallitsee. Lisäksi johtajat ovat ihastuneet termeihin ja laatikkoleikkeihin, johon hallinto ja kehitys yritetään puristaa. Konsensus, niin hienoa kuin se olisikin, on osaltaan ollut ajamassa kaupunkia nykytilaan. Ehdotan jokaiselle pikalukua Jenni Airaksisen väitöskirjasta ”Hankala hallintouudistus”. (8.5 2009 Tampereen yliopisto, löytyy googlettamallakin). Mukava todeta, että omat ajatukset ja kokemukset saavat tutkimustuloksellista näyttöä.

Ysiluokkaprosessi on kelpo esimerkki siitä, mitä ja miten täällä asioita hoidetaan. Jos lapsien huoltajilta ei olisi tarvinnut lupaa kysellä, olisi massiiviset siirrot tehty lopputuloksen aikaansaamiseksi. Nyt voittajiksi tullevat kaikki. Projektin puolesta kohkanneetkin, mikäli ottavat pikaisesti opiksi.

Pahimmillaan ”väärä” johtaminen näkyy ns ryhmäkurissa. Mikäli puolueissa ei osata antaa arvoa jäsenten mielipiteille ja latistetaan luovat ajatukset ryhmäkurin alle, ei siitä hyvä seuraa. Mielenkiinnolla odotan seuraavia kuntavaaleja, nähdäkseni puolueiden iskulauseita. Mikähän puolue kehtaa hakea ehdokkaansa sanomalla , että tule meidän puolueeseen, me sanomme, mitä mieltä olet? Ja mainostaa sitä samaa äänestäjille?

Nyt on aika tarkastella , miksi ja miten Ysiluokkahankkeeseen päädyttiin. Seuraavia isompia pohdintoja tulee olla tilaaja-tuottajamallin seuranta ja tulevaisuus. Elämänkaarimallin ”prosessinohjaus” pitää olla myös koko ajan tarkastelun alla. Muutosvalmiutta pitää olla.

13 kommenttia artikkeliin “Johtamisprosessit, esimerkkinä Ysiluokka”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  Samaa kiveen hakattua ryhmäkuri-kurimusta olen ihmetellyt viimeiset kymmenen vuotta pyöriessäni aktiivisemmin tässä politiikan ihmemaassa taustapellenä.
  Tuntui älyttömältä älyllisten voimavarojen tuhlaukselta kuunnella ja katsella, miten totemipaalun asemaan nostettu satraappi hiljensi eriävät mielipiteet jo omissa tupailloissa uhaten soraääniä ”Siperialla”
  (tämä ei tarkoita vain Keskustaa Hannu, eikä Lipposta).
  Nuorten räkänokkien varsinkin tuli kuulla narisematta menneen maailman fanaattista lahkolaisviisuilua..
  Siitä viis välittivät ko. satraapit, jotta myös äänestäjät väsähtivät näihin ikuisiin toisto-iskulauseisiin, jotka kääräistiin vintille odottamaan uusintaa.
  Odotan innolla kuin kersa joulupukkia, josko politiikankin puolella aletaan laajemmin ymmärtää ympärillä olevan maailman hiukka muuttuneen.
  Ihailla täytyy puoluekurittomia uudisraivaajia, jotka eivät ole alistuneet, kokeilevat jotain ihan uutta politiikassa, ajattelevat omilla aivoillaan.
  Se jos mikä todistaa, että demokratia toimii sittenkin.
  T. Riitta

 2. Sari R sanoo:

  Maailma on muuttunut ja politiikanteon tavat, myös uudessa Hämeenlinnassa ovat muuttuneet. Avointa keskustelua, ryhmien välistä ajatusten vaihtoa, erilaisia näkemyksiä, laajalla porukalla valmistelua ja myös työnjakoa. Kun tällä prosessilla päästään eteenpäin ja sovitaan miten edetään, on reilua ja oikein pysyä sovitussa ja viedä yhteistä ratkaisua eteenpäin. Sitä kutsutaan demokratiaksi…. Jälkikäteen huutelu tai yksittäiset irtiotot palvelevat varmasti joitain tavoitteita, mutta kaupungin kokonaiskehittäminen ja loppupelissä hämeenlinnalaisen arjen parantaminen vaatii yhteistyötä ja yhdessä tekemistä. Sekä sitä sitoutumista yhteisiin valintoihin. Matka on pitkä ja taival vaikea, mutta hyvällä tiekartalla päästään eteenpäin.

 3. Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys Sari!
  Terve demokratia sallii myös jälkihuutelut ja yksittäiset irtiotot.
  Josko sallisit tämänkin.
  Riitta N.

 4. Sari R sanoo:

  Ihan varmasti, sallitaan, kuvasinkin vain mikä oikeasti vie asioita eteenpäin….

 5. Riitta Nyqvist sanoo:

  PS. Sari!
  Usko tai älä, historiassa on paljon esimerkkejä siitä,
  että yksittäiset irtiotot ovat oikeasti myös vieneet oivalluksillaan jopa maailmaa uuteen suuntaan myös hyvässä.
  Kevään ja kesän toivotuksin!
  Riitta N.

 6. Sari R sanoo:

  Riitta, olen ihan samaa mieltä tässäkin kanssasi. Jonkun täytyy aina uskaltaa ottaa asiat esille ja ”kysellä tyhmiä” sekä haastaa. Myös uudenlaisia toimintatapoja täytyy uskaltaa hakea ja kokeilla. Hyvä tästä tulee- pääasia että keskustellaan.

 7. Hannu Kärpänen sanoo:

  Hei Riitta ja Sari! Tutkija Airaksisen ajatuksista voinee tehdä johtopäätöksen, että sallimaton konsensus ja yksiäänisyys johtaa ”Keisarin uudet vaatteet”- tarinan kaltaisiin tilanteisiin. Jos kaupunginhallituksissa ja valtuustoissa aidosti sallitaan äänestykset ja poikkeavat mielipiteet, se omalta osaltaan oikeuttaa erimielisiä myöhemminkin palaamaan asiaan. Painostettu yksituumaisuus jättää mahdollisen kritiikin käytännössä pois, eikä näin ”yhdessä tehdyn päätöksen” mielekkyydellä ja lopputuloksella ole käytännössä merkitystä. Tilanne on lähes samanlainen kuin, jos poikaporukka ”yhdessä” tekee kolttosiaan, ja sitten sopivat, ettei” tästä” puhuta. Kynnys tehdä kolttosia nousee huimasti, jos yksi pojista sanoisi, ettei suostu operaatioon. Politiikan ”kolttoset” ovat virallisia ja laillisia, mutta terve kritiikki tarpeeksi isolta ryhmältä ohjaa kehitystä, ainakin sen seuraavan kerran. Samainen lässyttely kunnallispolitiikassa – ”emme etsi syyllisiä, tärkeintä jatkaa eteenpäin”-tyyliin, kuuluu samaan kategoriaan. Virallisia tuomioistuimia ei kukaan huuda, mutta organisaation on kyettävä kestämään, sietämään ja vaatimaankin itsekritiikki ja tutkiskelu, jotta voi ottaa opiksi. Jos puolueen sisällä olisi aidosti ja avoimesti eri kantoja, myös se tekisi politiikasta kiinnostavamman. Ei niitäkään teennäisesti pidä kuitenkaan kehitellä.

  Ja eiku eteenpäin! Kannattaa miettiä niitä päänsisäisiä rakenteitakin joskus uusiksi. Mut ei o pakko vaihtaa, jos ei taho! T. Hannu

 8. Erkki Strömberg sanoo:

  Rimpelän demokratia pelaa vaan niin jotta kun hän pitää tiedotus / keskustelutilaisuutta täällä Lammilla puheenvuorot saavat vain ne jotka ovat Rimpelän myötöjuoksijoita ja välihuudot on kielletty. Se on pyhä paikka tää Rimpelän pidot, eduskunnassakin välihuudot sallitaan ja jopa huomioidaan muttei täällä. Nääs täytyyhän herrojen säilyttää arvostuksensa ja kun äly ei riitä otetaan kuri avuksi! Ja sitten tehtailemaan taas perusteettomia perusteluja.

 9. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Erkki! Tilastojohtaminen lienee paras tapa kuvaamaan tämänhetkistä Hämeenlinnan johtamistyyliä. Tiedämme taas sen, mitä loru tilastoista kertoo.. Ja sen miten yksittäinen ihminen tulee tilastojen valossa kohdelluksi. Muutos parempaan on välttämätöntä. Tässäkin asiassa. Sadekuuroterveisin, Hannu

 10. Sivullinen sanoo:

  Hei, Hannu!
  Sinulla tuntuu olevan mielipiteitä asiasta kuin asiasta. Etupäässä nykymenoa arvostelevia. Sinähän olet itse päättäjä ja vaikuttaja. Oletko yhtä aktiivinen eriävine mielipiteinesi valtuustossa kuin täällä keskustelupalstalla? Täytyy varmaan tulla ihan livenä kuuntelemaan valtuustopuheenvuorojasi, kuinka kriittisiä ja toisaalta vaihtoehtoja sisältäviä ne ovat. Jälkiviisaudelta näin puusta katsoen tuntuvat jotkin väitteesi olevan. Se on helppoa viisautta. Nyt tarvitaan uusia ideoita ja hyviä neuvoja ihan reaaliajassa.

 11. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Sivulliselle! Yritän pystyä siihen, että ottaisin kantaa kaikkiin asioihin ja neuvoisin kaikkia. Tämän kirjoittelun ja työni lisäksi minulla olisi ilmeisesti kykyjä ero-, maku-, yms tuomareiksikin, jos vaihtaisin alaa. Suosituksia nimittäin on. Monet ovat sanoneet, että:” Kyllä sä olet sitten hyvä arvostelemaan muita!”. Tiedä vaikka joku päivä….
  Mainitsemasi arvio nykymenon arvostelustani on oikea. Pyrin sillä välttämään jälkiviisautta. Ruhtinaallisesti löytyy niitä, jotka sanovat jälkikäteen, mitä mieltä muka olivat. Pyrin selkeisiin asioihin ottamaan kantaa, heti kun niistä voin lausua. Joko mututuntumalla, tai asioihin perehtymällä syvemmin. Voinen sanoa, että aika alttiiksi omat tuntemuksensa laittaa, kun vastoin esim koko yksimielistä kaupunginhallitusta, kaupunginjohtajaa, jne aina yläkoulun rehtoria myöden HETI JA ENSITIETOJEN PERUSTEELLA, ilmoittaa omana kantanaan päinvastaista, esim Ysiluokkahankkeessa. Tai kun vaalimainonnassa, ENNENKUIN tilaaja-tuottaja malli oli päivääkään ollut käytössä, kyseenalaisti ko mallin. Tai kun kannatti Ahveniston moottoriradan jatkolupaa, etukäteen, tai kun ensimmäisten joukossa on vaatimassa henkilöstöpoliittisia muutoksia talouden tasapainottamiseksi yms tms. Tosi asia lienee siis se, että tällainen toiminta saattaa harmittaa tässä kaupungissa. Kokemuksesta tiedän, ettei edes kannata yrittää miellyttää kaikkia, -eikä näillä geeneillä. Ei onnistu. Voisin toki kirjoitella ympäripyöreitä jatkuvasti, mutta sillä saralla kilpailu on kovaa ja löydät minut vastakin segmentistä, joka tuo asioihin vaihtoehtoisia ajattelumalleja ja pyrkii kyseenalaistamaan asiota, jos niihin on aihetta. Hurskaita toiveitakin olen esittänyt, jo ennen Lammin lukion lakkautuskeskustelua. Toivoin blogissani jo paljon ennemmin, että Lammin lukion tulisi erkoistua ja hakea voimia Evosta ja Biol. asemasta, jottei sitä lakkautettaisi. Jne, jne,. Useimmat etukäteen toivottuja, ei jälkiviisautta. Jälkiviisaudeksi ei voi lukea sitä, jos on alunperin eri mieltä ja myöhemmin asiasta muistuttelee. Niinhän se pitääkin olla. Se pistää päättäjät miettimään asioita. Toivottavasti. Ja jos tällainen kirjoittelu saa Sinutkin valtuuston lehtereille, niin sekin on jo positiivinen asia. TERVETULOA! Ja sadekuuro juuri raikasti luontoa, joten narsismit kukkii yhä paremmin! T Hannu

 12. osmo sanoo:

  Kaupungissa on mielestäni osaavat pomot, mutta ei nekään kaikkea tiedä. Ehdottaisin kaupunginhallitukselle palkkaamaan osaavan konsultin, jolla on kokonaisnäkemystä, ei meillä ole varaa menettää suurta ikäluokkaa. Eikä kyllä pienempääkään. Tai onhan meillä aina vaihtoehtona viidakon lait, palataan uudestaan keskiaikaan. Hannu elä luovuta, ehdota seuraavassa valtuuston kokouksessa yhden kohdan ohjelman esim. valtuusto herätkää ruususen unesta.

 13. Hannu Kärpänen sanoo:

  Moron Osmo! Jaa että joku luovuttaisi! Tämähän on ihan hilettä, kun tohtori toisen perään kirjoittelee lähes asiasta kuin asiasta meikämannen tapaan. HäSa sunnuntaina 24.05 sivu 2 Tampereen yliopiston tohtori Jussi Hanska kirjoittelee aikaslailla blogini tapaan. Ja se Jenni Airaksinen … Ja sitten Osmo eppäilee että luovuttaisin… No joo… yritetään nyt kuitenkin , ja kaikkien parhaaksi jne, jne
  Kiitos kannustuksesta Osmo. T. Hannu

Jätä kommentti

css.php