Kirkonkylistä käpykyliksi

Trendi on selvä. Kaupungin ruutukaavaa kehitetään, muuta ei juuri. Hauhollakin kehityksen jo näkee, ja ehkä parhaiten ymmärtää. Kun oravat vietiin , on vain kävyt jäljellä. Lammilla kyyti on ollut kylmempää. Metsäoppilaitoksen mukaisesti, muistakin opinahjoista tulee metsäläisoppilaitoksia. Renko muistetaan Toiveitten sahasta. Siellä ei ole käpyjäkään jäljellä.

Ajessani Hauhon kirkonkylän läpi muutama päivä sitten, illan tunteina, oli järkytykseni suuri. Kylä oli kuin kuollut. Kauppojen kirjo oli ohentunut, ihmisiä ei missään. Toisaalta, tuhaan ei toista hautaustoimistoa oltu kylään avattu. Säästöjen vuoksi leikkaukset saattavat epäonnistua muillakin kuin kaupungilla. Ei edes niitä oravia vilistänyt entisen kunnantalon pihapuissa. Kunnantalo on tyhjentynyt virkamiehistä, eikä kotipalvelun tytöiltä jää murusia edes oraville.Vai liekö lähteneet liitoon Siirin vehreimmille asuntoalueille. Ei paljon lohduta, jos huomaa olleensa ennustuksinensa oikeassa.

Lammin opinahjoista ruutukaavalla ollaan kateellisia. Se ei kerrassaan pidemmän päälle käy, että Helsingin yliopistolla on tutkimusasema Lammilla. Jollei sitä pikaisesti saada moottotitien viereen, niin sitten se on lopetettava, se on selvä! Ja perunantutkimuslaitos! Terveyden- ja hyvivoinninlaitokselta on saatavissa tutkimustuloksia pernaruton leviämisestä lapsien kautta. Ei tarvita turhaa tietoa siitä, miten perunarutto leviää mukuloiden kautta. Eikö lammilaisille riitä, niinkuin muille ruutukaavalla, että oppilaat tutkivat perunoitansa ruokailun yhteydessä, jos tutkivat? Ei mitään ylimääräistä lammilaisille, – lopetetaan! Se metsäläisoppilaitos, se olkoon, – toistaiseksi. Sen on kuitenkin oltava alemman tasoista ja sitä on annettava yhdessä jäljelläolevassa koulussa. Puiden ja kasvien latinalaisista nimistä luovutaan ja ne on opetettava englanniksi jo varhaiskasvatuskeskuksissa ja erityisesti päväkodeissa.

Rengon valopilkkuna on saha. Saha on lähellä. Entisen Rengon vuokratalojen korjaaminen vienee sahan tuotannosta yhden vuoron koko vuosituotannon verran. Kun korjaukset on tehty, saha voidaan lopettaa, tai se on ainakin siirrettävä Moreenin- teollisuusalueelle. Logistiikka vaatii, ja kaavoitus.

 Pidemmälle ei kaupunkisuunnittelussa ole vielä keritty, mutta kerron Kalvolan ja Tuuloksen tilanteesta heti, kun joku muistaa niiden olemassaolon ja ehtii pohtia onko niissä mitään lakkautettavaa ja ruutukaavalle siirrettävää.

12 kommenttia artikkeliin “Kirkonkylistä käpykyliksi”
 1. iisakki sanoo:

  Vai että vei kuntaliitos neljässä kuukaudessa kylältä kaupat ja ihmisetkin?

  Just, just – on siellä ollut huikean tarmokkaita ja merkittäviä oravia, kun pystyivät ihmisten kaupassa käynnistä ja kylillä liikkumisestakin päättämään 🙂

 2. Tintti sanoo:

  Rengossa ainakin on edelleen käpyjä.. Se kuuluisa edellinen lama supisti koulut nykyiseen määräänsä, ihan renkolaiset valtuutetut silloin asiasta päättivät. Kirkolla on peräti kaksi pankkia, kirjasto, pizzeria(!), pari-kolme kampaamoa, posti, kukkakauppa, terveysasema, apteekki,fysioterapiaa ja sale -näin äkkiä lueteltuna. Ihan hyvin löytyy peruspalvelut melkein kivenheiton päästä… jos heittää pitkälle! Autottahan täällä ei pärjää.

  Joskus olen ajatellut, voisiko joku ulkopuolinen organisaattori tutustua niihin bussireitteihin ja koululaiskuljetuksiin, jotta vähänpidemmänkivenheiton päässä asuvatkin voisivat saada linja-autokuljetusta järkevin aikatauluin. Tai edes pari kertaa viikossa, näin aluksi.

  Meni vähän ohi kaupunkisuunnittelun, anna anteeksi.
  Ps. blogisi on hauska 🙂

 3. Hannu Kärpänen sanoo:

  Moron Iisakki! Ne oravat on sellaisia indikaattoreita. Ne ovat tarkkailleet maisemaa pidemmän ajan, ja kun ovat huomanneet, että hiljaiseksi vetää, niin lähtevät etujoukkojen mukana. Ihmiset kun eivät myöskään viitsi ajella turhaan ja käyvät yhä enenevässä määrin kaupassa duunimatkalla, kaupungissa. Jenka on valmis. Mutta hiljaisuutta arvostavalle vallan mainio paikka…. positiivisesti näjetsen!
  Ja hello, myös Tintti! Bussivuoroja menee Hauhon ohi mukavasti monelta suunnalta. Saisi nyt vaikka pikavuoropysäkkejä lisää niin helpottais. Mutta se, kun rakennuslupia ei kohta ruvenneta antamaan kuin koulujen läheisyyteen, niin se rassaa jo luteitakin. Toisaalta, hiljasuutta arvostavalle….
  Ps. Vieläkö ne oravannahat tukkivat ne kaupungin pajatsot ja rahapelit?
  Terkuin, Hannu!

 4. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  Noista oravannahoista en tiedä mittä, ko en pelaa pajatsoo, enkä pelejä..
  Enempi kuin vähempi täällä on näkynyt citypupuja.
  Parhaillaan katselen taloyhtiön ja puiston rajaojaan päivänsä päättänyttä pupua.
  Liekö menehtynyt, onkaloista päätellen, puistossa ahertavan myyrän, mäyrän tai metsäsian kans matsailuun, tai vanhuuttaan, tai..
  Ei harmainta aavistusta, kelle ilmoittaa menehtyneestä.
  Kuuluuko vastuu taloyhtiölle vai kaupungille vai kelle..
  Tietääkö ken!?
  T. Riitta

 5. Hannu Kärpänen sanoo:

  Huomenet Riitta! Saattaa olla pupunen menehtynyt kolhusta tai myrkyistä. Puhtaanapito(varikset ja supit) hoitavat sen pian. Toisaalta, kyllä sitä vielä laman alkuvaiheessa ilmoitellaan pupuistakin, mutta pian tulee kina, kuka näki ensteks…!
  Toivotaan, ettei kaikki sentään mene, – myyräkanta jo romahti, oravat, puput…
  Aamuterkuin , Hannu

 6. Riitta Nyqvist sanoo:

  Huomenta Hannu!
  Niin on entinen heinähattu urbanisoitunut ettei meinaa kestää tota variksien nokkimaa pupuaparkaa akkunan alla, vaikk kuin yrittäisi ymmärtää luonnon kiertokulkua.
  Nopeat syö tosihitaasti sitä. YÄK.
  Myyräkanta täällä tuntuu vain vahvistuneen.
  Puisto on kuin sotaharjoitusten jäljiltä.
  Suotuisia tuulia Jyväjemmari!
  T. Riitta

 7. Virpi Kukkonen sanoo:

  Tervehdys!
  Kyllä nyt on asiat niin, että ei auta kissan syömä oravakaan enää! Hauhon linja-autoliikenne on supistunut olemattomiin. Surku mulle, jonka mökkitien päässä killottaa pysäkkimerkki, muttei vaan kulje autoa… ellen sitten halua kiertomatkalle Tampereen kautta.Siis työntekoni on rajoitettu matkojen vuoksi Hauhoa ajatellen.

  Mitä maalla tapahtuu muuten? Kesää odotellaan ja kunnan väkiluvun kasvua mökkikansan myötä… kesätori ehkä lämmittää pienen housuun pissin verran…jos johonkin voi luottaa niin aina tulee kirpputori, jos maitokauppa ei kannata.

  terveisin veekoo

 8. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Veekoo!
  Tervakoskelaistuttu ajokortiton valitti, jot jos heittää tuurauskeikkaa Turengissa,
  pitää ensin matkustaa Hämeenlinnaan, josta toisella onnikalla Turenkiin.
  Olen itsekin kritisoinut ko. julkisia yhteyksiä, jotta Pariisiin pääsee vikkelämmin ja vaivattomammin kuin Tervaan Hämeenlinnasta.
  Olen kitissyt näille Arkadian askartelijoille alvariinsa,
  jos ajaisivat julkisten kulkupelien tukimaksuja valtiolta,
  tikettien hinnat niin alakanttiin, jotta olisi järjetöntä sitä piiliä tallista startata.
  Mutta kun ei..
  Liian yksinkertaista
  se ilmasto ja muu sellainen pitää jotenkin abstraktisen globaalimmin pelastaa.
  T. Riitta

 9. vainio marjaliisa sanoo:

  Hannulle, joo joo pukeudutaan säkkiin ja heitellään tuhkaa päälle, mutta valitettavasti se kaikkivaltias aurinko paistaa
  risukasaankin. On se vaan kumma kuinka ne oravat osaavat ideaparkatata vaikka nysset ei kulje ja kaupat on auki omalla
  kylälläkin- ja jo ennen ruutukaavaa Mommilassa kansankynttilät
  sammuivat.

 10. Hannu Kärpänen sanoo:

  Hei Marjaliisa ja te muut siellä vähän kauempana! Upeasti paistaa aurinko täälläkin. Kun ei oikein voi edes ripotella päällensä enää tuhkaakaan, nekin viedään. Sehän tässä harmittaakin. Ja säkkiin on vaikea pukeutua, kun on nyörit niin tiukalla, ettei mahdu. Valtuustossakin on siirrytty uudenlaiseen demokratiaan, – pitkiin listoihin. Tosin ne on leikkauslistoja. Osa valtuutetuista laulaa vielä karaoketunnelmissa Jope Ruonansuun tavoin: ”Onko pakko leikata, jos ei taho? Minen taho!” No, järkikulta, palailee pätkittäin kaikille. Ja ne oravat ovat aina hakeutuneet lihavampien käpypatojen ääreen. Kuten ihmisetkin. Ja poliitikot.
  Etujoukkoterveisin, Hannu

 11. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  ”Kuten ihmisetkin. Ja poliitikot.”
  Hih!
  Täytyy tiäkkö antaa kaupunginjohtajillemme ruusut tuosta leikkauslista-ylläristään, esitys jotta Paviljongin pykäys siirtyy vuodella.
  Onhan se positiivi-uutispommi, sillä ylen harvoin nuppeihin nuijittua päätöstä perutaan..
  ollut semmottine vanha hämäläinen tapa, kaatua mieluummin kuin katua..
  Tästä ja lauantain vehreydestä nauttikaamme!
  T. Riitta

 12. Juhani Nikkanen sanoo:

  Hämeenlinna petti pienkuntia ,puhumalla ,että palvelut taataan ainakin kolmeksivuodeksi entisellään tai parannetaan , nyt on mennyt rapiat neljäkuukautta niin puhdistus ja lopetustoimet sekä myyntilistat ovat täydessä käynnissä. Pelottavaksi asian tekee se, että Tavastian audiotoriossa, syksyllä 2008 viimeisen puheenvuoron piti Hämeenlinnalainen oikeuden asiantuntija ja valtuutettu tästä asiasta . Kysymys kuuluukin , saako ammatikseen oikeutta jakava henkilö puhua potaskaa kaupunkin piikkin , joutumatta siitä tilille? Kohta ollaan kai raastuvassa, vai kuinka se on? Kohta raapaistaan lissää,,,,,,,,

Jätä kommentti

css.php