Ristiinkytketty kaupunki

Seuraava valtuusto saa päätettäväkseen mielenkiintoisia takauksia. Kaupunki on kytkenyt itsensä ristiin erilaisiin yhtiöihin. Teknologiahuuman aikaiset päätökset kestivät tähän asti. Nyt on aika uudelleenjärjestelyille. Se ei sinänsä ole ihmeellistä. Ihmeelliseksi asian tekee ns.” poliittinen vaiheistaminen”. Jos nyt esitetty järjestely olisi esitetty silloisille päättäjille alun alkujaan, olisiko  päätös kenties jäänyt tekemättä?

Ristiin on kytketty lähes kirjaimellisesti nykyiset päättäjätkin. Nyt esitettävä ehdotus lienee paras vaihtoehto. Mikäli katsotaan, että kaupungin on oltava tässä bisneksessä mukana. Päättäjille tarjotaan jälleen kerran sitä ”ainoata oikeaa” vaihtoehtoa. Vaan, miksi aina käy näin? Samoin tehtiin liittyvissä kunnissakin aikoinaan, tosin pienemmässä mittakaavassa. Ja huutia tuli, ja aiheesta. Pitänee kuitenkin joskus pohtia, mitkä ovat kaupungin tärkeimmät tehtävät.

Toinen merkittävä takausehdotus on yksityisen päiväkodin lainojen takaus. Tarvetta varmasti päiväkodille on, en kiellä. En ole ehtinyt vielä kaupungin menneitä päätöksiä penkoa, mutta tämä ehdotus tuo ratkaisun moniin ongelmiin. Enemmmän kuin päiväkotipaikkoja, tarvitaan hoiva-alan palveluita. Tämän ehdotuksen mukaisesti aukeaa nyt yksityisillä yrittäjillä mahdollisuus kilvan rakentaa hoivapalvelulaitoksia. Rakentamista helpottaa varmasti kaupungin takaus lainoille.

Missä menee raja kilpailun vääristämisessä ja yksityisten palveluntarjoajien tasapuolisessa kohtelussa, näissä tapauksissa? Palaako ymmärrys siinä kohtaa, kun aurausurakoitsija esittää kaupungille takauspyynnön kaluston hankkimiseksi?

 

6 kommenttia artikkeliin “Ristiinkytketty kaupunki”
 1. Esko Helle sanoo:

  Janakkalassa tehtiin 1970-luvun lopussa ”herrasmiessopimus”, ettei yksityisten yritysten lainoja taata.
  Eikä siitä muistaakseni ole lipsuttu. Monilta harmeilta on näin vältytty.

 2. Juhani Nikkanen sanoo:

  Tästäkin asiassa on sovittu niin, että kun kokoomus valtuutetulle taataan lainat niin demareille tulee tukipaketti hieman suurempana odottakaapa vielä hetken aikaa,,,,,,Näin toimii hyväveli systeemi,tässä on sitä Hämeenlinnanmallia politiikkaan. Nyt vaan kaikki yrittäjät hakemaan takauksia koska laki sanoo kuntalainsäädännössä, kuntalaisia on kohdeltava tasapuolisesti. Pienyrittäjät herätkää! Piikki on auki nyt. Ainoa miinus on ,että kaikki eivät ole valtuutettuja ”silmäätekeviä johtoroikan jäseniä.” Ei tule mieleenkään ,kaupungin velka ja takausvastuut tai noin 500 tuhannen alkuvuoden sakkomaksut laitospaikoista . Eletään vaan kuin siat vatukossa kun ollaan sentään päättäjiä. Huom loppu tulee tästäkin ! Hyvää vapunpäivää!

 3. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu ja Pojaat!
  Tuo on juuri sellainen vetehen vedetty viiva!
  Yrittäjälle, jolla on duuneissaan se näinä ankeinakin aikoina peräänkuulutettu pitkän matkan moraali,ei tuottane ongelmia puolin ett toisin.
  Vaatii tilaajalta ammattitaitoa olla lankeamatta halpaan..
  Kaikesta huolimatta Hannulle ja muille bloggareille höyhenenkevyttä ja taipuisaa Vappua!
  T.
  Riitta

 4. Heikki Koskela sanoo:

  Terve Hannu!
  Siinäpä sitä on valtuutetuilla pähkäilemistä. Kaupungin velat konserneineen ovat yli neljä tonnia/nuppi, ja Innopark antaa oivan esimerkin, miten reaalisia riskit voivat olla. Ehkäpä on pohdinnan paikka siinä, miksi joka investoinnin takana pitää yhtiö, jossa kaupunki on mukana.
  On hyvä, että luottamushenkilöt ovat yrittäviä ihmisiä, mutta kun kotikunta on yrityksen ainoa asiakas, asiaa pitää harkita. Järkevämpää olisi aloittaa päiväkotitoiminta toisessa kunnassa ja laajentua sieltä kotikaupunkiin päin.
  Glada Vappen, Hela Natten (Iittalassa oli ruåtsinkielinen kansakoulu vielä sata vuotta sitten) t. Hessu K.

 5. Juhani Nikkanen sanoo:

  Tervehdys! Nyt kannattaa perustaa yrityksiä kaupunkiin ,kun kaupunki takaa lainat ja on ainoa asiakas yrityksessä, – saa tuottaa vaikka kuinkapaljon tappiotakin niin kaupunki pumppaa rahaa veronmaksajien pussista ja vieläpä neljänkuukauden ennakkona . Sillä Iisakki siunaa yhdellä nuijankopautuksella asian , – perusteluna ,- sitä on jo konsultitkin puoltaneet.,ei tässä pikkuasioiden kanssa ruveta näpertelemään. Tätä mallia kannattaa levittää muihinkin kuntiin , esim Hattulaan joka varmaan joudutaan pakkoliittämään Hämeenlinnaan ,valtuuston päätöksellä, Puralle riittää pelkkä tiedoksianto ja parivuotta yhdyskuntapalvelua Linnan aterian keittiössä, pelkästä ”vikuroinnista”. Hyvää vappua!

 6. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys kaikille! Millä tavalla kaupungille tulee kytkös ostaa palveluja yksityiseltä palvelun tarjoajalta, kun on takaamassa ko yrityksen lainoja? Vääristyykö kilpailu ja ovatko kaikki samassa kilpailuasemassa? Ellei tule kytköstä, niin onko yritys siis kaupungille ”yhdentekevä” vai kuitenkin tärkeä? Jos vastaus on jompaan kumpaan myönteinen, niin takaako kaupunki muun alan vastaavan ”yhdentekevän” tai tärkeän yrityksen lainat ? Siinäpä vappumarssille ja vielä senkin jälkeiselle ajalle pohdittavaa. Aurinkoisin terveisin, Hannu

Jätä kommentti

css.php