Tiedotusoppia Ysiltä

Meneekö tämä oikeesti näin? Alkujaan piti olla superlautakunnat, jotka päättävät oman sektorin asioista. Ei ollut. Ysiluokkahankkeesta luvattiin, kuten kaikesta kaupungissa, tiedottaa avoimesti. Miten on käynyt? Kuka uskoi, että kuvaukset olisi voitu tehdä muualla kuin lyseolla? Mitkä olivat ne neljä koulua, jotka halusivat mukaan, ja kuka ,missä ja miten karsi muut pois? Keneltä kysyttiin? Siinä aluksi avoimmuutta.

Yläkoulun rehtori kertoi mukavia perjantain radiohaastattelussa. Hän ei keksinyt vielä mitään negatiivista Ysiluokkahankkeesta. Tosin hän ei sanonut, mikä kysymys esitettiin opettajille, ja mikä oli vastaustulos, puolesta ja vastaan. Eikö muistanut, tai tiennyt? Ei ainakaan uutisoinut. Miksiköhän?

Mitä on kysytty oppilailta ja heidän vanhemmiltaan jo tässä vaiheessa, kun päätös on koulusta tehty? Onko tullut kyselyt, tiedotteet yms kotiin? Alunperin selitettiin, että jos yksikin oppilas tai hänen vanhempansa vastustaa, niin siinä luokassa ei kuvata. Mitä sanotaan nyt, reilu kuukausi päätöksestä? Onko luokkahenki parantunut, kun jako on tullut vastustaviin ja halukkaisiin?

Pienen ennustuksen ajattelin tehdä. Ennenkuin syksy koittaa, niin selitys on se, että muutama saa vastustaa, rajataan pois kuvauksista jne. Ja hieman suuremmalla kertoimella oleva veikkaus on, että oppilaat järjestellään uudelleen luokittain, niin että saadaan yksi luokka , jossa kaikki ovat kuvausmyönteisiä.. Minkä muun oppilaille tärkeän asian vuoksi ollaan valmiita tällaiseen panostukseen?     Ei ainakaan avoimmuutta,  onnistunutta tiedottamista ja huomioon ottamista!

 

11 kommenttia artikkeliin “Tiedotusoppia Ysiltä”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  Tässähän on puhtaasti kyse TAHTOTILASTA!
  Nyt viis veisataan, mitä saati kuka maksaa ja miten..
  Toisen suuren ajattelijan ajatuksia lainatakseni
  EK:n tj. Leif Fagernäs (Pohjalainen)
  ” EU politiikka – samoin kuin kansallinen politiikka – on yhtä hyvää tai huonoa kuin päätöksentekijät.”
  Ennustuksesi Hannu tulee kaiken todennäköisyyden ja kokemusteni pohjalta osumaan napakymppiin.
  Jos ei sovi niin sovitetaan.
  Onnistuneita kevätkylvöjä!
  Riitta

 2. Hannu Kärpänen sanoo:

  Terve Riitta! Juu, tahto on kova. Se muutoin olisi myönteinen asia. Vaan mietin minne ja kuka oppilaista ja heidän vanhemmistaan valittaa, kun syyskaudeksi luokkaan pesii TV kakkosen liito-orava.
  T.Hannu

 3. Satu sanoo:

  Aamupäivää!
  Näinhän asia juuri on kuten Hannu kirjoitit. Mitä vaikutusta kameroilla on niihin oppilaisiin, jotka eivät kuvauksia halua? Tarvitsevatko he ehkä jossain vaiheessa kuraattorín palveluita? Oma poikani on Lyseolla kasilla, mutta todennäköisesti otanta ei iske hänen luokkaan,onneksi, vaikka heillä äänet menivät heillä tasan. Se kai laskettiin myönteiseksi luokaksi kuvaamista kohtaan. Oman poikani luokalla on ilmeisesti myös luokkahenki aika kadoksissa äänestyksen myös. Myötämieliset kun eivät oikein ymmärrä etteivät toise ”halua telkkariin”. Kuka ehtii paneutua luokkahengen korjaamiseen. Minua kismittää, ettei asiasta ensin järjestetty vanhempainiltaa ja sitten vasta oltaisiin äänestytetty oppilaita. Jopa oma kielteínen kantani olisi voinut saada edes hieman vihreää valoa asiaan.

  Tiedon puute vaivaa niin oppilaita kuin vanhempaiakin. Mutta olen ymmärtänyt, että Lyseo on kovasti halukas osallistumaan hankkeeseen, ainakin rehtorin mielestä. Opettajat ovat kyseisen hankkeen puolella, mutta suurinosa ei halua kameroita paikalle.
  Tämän päivän opettajat kyllä tietävät mitä resursseja kaivataan ilman kameroita. Jopa minä maalaistollokin sen tiedän: Lisää kuraattoreita ja psykologeja, ei tuntikehyksen leikkausta, avustajia lisää jne…
  Kun tämä hanke on ohi, löytyykö meiltä riittävästi rahaa saada ne hyvät pedagogiset asiat, mitä tästä pitäisi tulla, myös jatkossa toteutettua käytännön tasolla. Yleensä hankkeet elävät sen ajan kun rahoitus on kunnossa ja sitten niistä jää vain muisto. Toivottavasti olen väärässä.

 4. Hannu Kärpänen sanoo:

  Terve Satu! Niinpä. Vaan kuinka se oikeasti meni? Kun kaupunginhallitus teki päätöksen, ei ollut kyselty oikasti keltään eikä mitään. Eli on siis pakko runnoa se keinolla millä hyvänsä jonnekin. Olis se ollut muutoin kauheaa laittaa tekstiviesti Susa-murulle, ettei natsaakaan, tää on loppu nyt. Ja siihen sitten apuun kaikkien tuntema Lyseo. Eikä kuitenkaan sen takia , että meikäläinenkin niitä seiniä päivitteli kolme vuotta. T. Hannu

 5. Juhani Nikkanen sanoo:

  Houmenta Hannu ja tarkkailijat ! Kuinkahan työnantaja suhtautuu kun kyselee koulumenestystä ,ja joutuu myöntämään että oli sitä ”rupusakkia ” jota telkassakin kuvattiin aikanaan . Mahtaako parantaa työnsaantia tai antaako edes hyvää kuvaa tälläisesta toimista?Selkeesti tässä on kyse kaupungijohdon ja rehtorien työn kirkastamisesta, sekä uudistus halusta.Herrat television ruutuun ensimmäiseksi kehumaan itseään viis niistä tyhmistä oppilaista, -näinhän se menee. Onhan tämäkin peruste oman minäkuvan kasvattamiselle ja pyytää lisää palkkaa, sekä etuisuuksia.Unohtuuhan edes hetkeksi kaupungin velkakierre ja konkurssiuhka.- HäSa , voi taas kirjoittaa kyllä hyvin menee!

 6. Erkki Strömberg sanoo:

  Paljon on avoimuuden puutetta, mutta sitä on myös valtuutetuissa itsessään ja vielä laidasta laitaan jos teissä sitten eroja olisi.
  Otetaanpa vaikka tämä pajon puhetta aiheuttanut pakolaiskeskus. Valtuutetut saivat ennakkoinffoa jo viime vuoden puolella, mutta siihen se tiedonkulku tyssäsi. Heitillä on Keski-Hämeen vakiopalstat käytetävissä mutta siellä höpistään jonniinjoutavia. Kukaan ei uskaltanut tuoda asiaa esille ja ottaa kantaa. Sitten kaupunki järjesti tiedotus ja KESKUSTELU tilaisuuden turvalla. Paikalla oli varmaankin kaikki alueen valtuutetut ja hiljaisuus jatkui. Ei osata tuoda asiaa esille eikä keskustella asiasta. Annettiin rasistien möykätä kaiken aikaa. Sieltäkö luulette äänet saavanne tulevissa vaaleissa.
  Sitten kun asia oli päätetty eräskin oikei lehteen laittoi ”olen kertonut kavereille”. Että silleen!

 7. Juhani Nikkanen sanoo:

  Tervehdys Erkki !Varmaan olet oikeassa avoimuudesta,mutta kun leimaat koko porukan ,tuskin kaikki sentään umpimielisiäkään ole. Niinhän se näyttää olevan siellä teilläkinpäin ,että kun järki loppuu niin moukari suurenee.Olet kai huomannut ,että nykyään päätökset tehdään Hämeenlinnassa eikä Lammilla. Demokratia jota varmaan ajattelit on kuopattu torin alle kaupunkiin, eikä paluuta ole.Aurinkoista päivää sinulle Erkki !

 8. Erkki Strömberg sanoo:

  Jos asiasta olisivat siitä tienneet valtuutetut uskaltaneet julkisesti keskustella ja ottaa kantaa sekä ennen kaikkea tuoda oman mielipiteensä esille olisi Turvantalon tilaisuuskin pysynyt asiallisissa puitteissa. Kysymys oli keskustelusta ei päättämisestä Juhani! Valtuutetuthan itse alistavat itsensä napin painajiksi ja sitten siitä vielä valittavat, katsokoot peiliin!

 9. Juhani Nikkanen sanoo:

  Hyvä Erkki !Jos halutaan asia saada nopeasti etenemään niinkuin nyt haluttiin, asia pitää päättää aikaisin pienessä porukassa ,senjälkeen voidaan kaikenmailman kahvikonsertteja pitää vaikka turvankintalolla. Tämä on sitä demokratian halventamista. Näin se vaan menee , – eikä loppua näy. Tieto on viisautta ,sanotaan sananlaskussa. Kirjootellaan,,,,,,,

 10. Jari Mettinen sanoo:

  Näin jälkeenpäin ajatellen tuntuu siltä, että Eteva oli ratkaissut asian Hml:n johdon kanssa Ronnin kohtalosta jo paljon aikaisemmin eli silloin kun ensimmäisiä kertoja keskusteltiin kuntaliitoksesta. Olen varma siitä, että ainakin osa valtuutetuista sai pakolaiskeskustelusta tiedon vasta viime
  vuoden vaihteessa.
  On muistettava, että Hämeenlinna ei omista Ronnia, se on vain osakas ja siksi kaupunki haluaa pakolaisia myös Lammin keskustassa oleviin kaupungin asuntoihin sillä niistä on silloin vuokratuloa. Eli onneksi olkoon Lammin kirkonkyläläiset kun äänestitte kuntaliitoksen puolesta.
  Muuten tullaanko tulevassa kylien siivoustalkoissa näkemään pakolaiskeskuksen väkeä? Toivottavasti.

 11. iisakki sanoo:

  Hyvä Jari,

  ihan mielenkiintoinen (salaliitto)teoria. Tosiasiassa kuitenkin nämä turvapaikanhakijavirrat alkoivat suuntautua Suomeen vasta viime vuoden loppupuolella, jolloin ministeriölle tuli akuutti hätä saada lisää vastaanottokeskuksia. Kirje kaikkiin Suomen kuntiin asiasta lähti viime marraskuussa. Sitä ennen asiasta ei tiennyt yksikään valtuutettu tai virkamies missään kunnassa. Päätökset kuntaliitoksista taas tehtiin jo vuotta aikaisemmin.

  Jos et usko, niin kehotan tsekkaamaan tilastotiedot näistä turvapaikan hakijoiden määristä viime vuosilta. Vastaanottokeskuksia perustetaan ja lopetetaan ihan niiden tarpeen mukaan – jos Suomi päättää kiristää turvapaikkapolitiikkaansa Ruotsin ja Norjan malliin, Lamminkin kiinteistöille täytyy hyvin pian keksiä uutta täyttöä ja käyttöä.

Jätä kommentti

css.php