Kallis kokeilu ja perinnön jako

Tilaaja-tuottajamalli säästää 19 milj, kun lähtötaso on 2008? Tampere on kokeillut mallia jo yhdeksän vuotta – eikä vieläkään oikein toimi. Missä olisi yritys, jolla olisi varaa kokeilla uutta mallia yhdeksän vuotta? Ainakin til-tu-järjestelmän pitäisi olla toiminnassa kolminkertaisen ajan ja tuottaa kultamunia. Yhteensä siis 36 vuotta? Tässä maailmassa?

Tämän päivän uutisointi kertoi, miten uuden mallin pitäisi säästää. Lähtötaso oli kuntien talouden ”karkaamisvuosi”. Äkkiä laskien kuuden kunnan menot karkasivat n 10 milj euroa yhteensä. Lisäksi liittyvistä kunnista tuli ”ylimääräisiä” virkamiehiä noin 80. Heidän palkkasumma on noin 5 milj euroa vuodessa. Ilman til-tu- malliakin, laman aikana olisi pakko tehdä leikkauksia. Vanhalla järjestelmälläkin. Siinä on kasassa kerrotut 19 miljoonaa. En unohda, että reaalikasvua on lähes joka vuosi.

Kuka uskoo, että maailma seisoo 20-vuoden kuluttua siinä asennossa, että nykyinen malli olisi käyttökelponen? Til-tu- mallin ainoa hyvä puoli on se, että siihen hukkaa helposti väkeä – tilaamaan ja tuottamaan. Pidän sitä kalliina ja tehottomana. Laskelmien toteutuminen – kilpailutus- edellyttäisi, että tuottajapuolelta,vain til-tu-mallin takia tulisi säästäjä. Aivan kuin vanhalla järjestelmällä ei olisi tullut? Vaikka mutaatiot johtavatkin kehitystä,luonnossakin kaikki kehittyy vähitellen. Liian suuri mutaatio kuihtuu.

Vaarassa on, että liittyvien kuntien ”maallinen omaisuus”, perintö, jaetaan tämän kokeilun rahoitukseen. Tampereella on etumatkaa meihin.  Opiksi voisi ottaa. Kuten eräästä tavallisestakin perinnönjaosta: Veljekset olivat pitäneet perunkirjoitukset. Naapuri kysyi sittemmin eräältä osakkaalta, mitä hän oli saanut. Vastaus oli: ”Sain sata metriä etumatkaa!”

11 kommenttia artikkeliin “Kallis kokeilu ja perinnön jako”
 1. Juhani Nikkanen sanoo:

  Olipa tosi hyvää tekstiä Hannu tapasi mukaan!
  Merkit on yllttävänkin selvät ,,,,,,, kaatuu. Tuohon perinnönjakoon pitää tehdä kaupunginkohdalla pieni mutta tärkeä pykälä . Hallituksen jäsenille annettaisiin vaan 50 metriä etumatkaa jotta saataisiin jo torlla kiinni ja kaupunginjohtajille vaan 20 metriä raatihuoneelta. Näyttää siltä ,että pakoreitti on valmisteltu kulkevaksi Hattulaan ja sieltä Janakkalaan sekä edelleen Vekan pikavuorolla kauniasten Monakoon, – veroparatiisiin. Se on morjes !

 2. Esko Helle sanoo:

  Hannun kirjoitukset ovat usein hauskoja.

  Ne ovat hauskoja myös, kun tarkastelee niiden poliittista johdonmukaisuutta.
  Nyt Hannu protestoi tilaaja-tuottajamallia. Nykyisen keskustajohtoisen porvarihallituksen ohjelma ”kannustaa tilaaja-tuottajamallien käyttöönottoa.”

  Hannu protestoi siis itseään vastaan, koska taisi jo Hauhon valtuustossa hyväksyä tilaaja-tuottajamallin Hämeenlinnan suureksi ideaksi.

 3. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu ja Juhani!

  Jotenkin lohdullista täsä tiltujen vilskeessä on pohdiskelunne purematta, nielemättä..
  Tuosta tiltusta tuli Iitti ja se taannoinen itänaapurin Tiltu mieleeni,
  hää joka seireenin tavoin poikiamme rintamalla houkutteli kolhoosisysteemiin lupaamalla voita vanikan päälle, mannaa ja muuta kliffaa..
  Näillä mielikuvillahan ei ole mitään yhteyttä tähän tiltuun saati tampereentautiin..
  kunhan mielleyhtymieni iltapäivähumppaa kuumetaudista toipuvassa takaraivossani.
  Mikähän tekee virkamiehestä/politiikosta niin erehtymättömän ettei voi olla väärässä, saati myöntää, että mehtään ollaan menossa tällä menolla.
  Vauhtisokeus, kasvojen menetys..
  Kalvolassa oli aikoinaan kunnanjohtaja Männynoksa, joka piti palaverit kahvitauolla, oli ni nuuka ettemme saaneet jääkaappia eväille..
  minäkin opin juomaan kahvin ilman kermaa..
  ei ollut nykytekniikkaa nopeuttamassa tiedonkulkua, ei porukka parveillut paperinjaossa..
  Hän oli auktoriteetti ilman sen kummempia pönkkiä
  Voi niitä aikoja
  Mitäs luulette pojjaat, alaks mä tulla vanhaks, kun melkein kaikki oli jotenkin paremmin silloin ennen höyryveturiaikaan!?
  Riitta

 4. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Hyvä Esko! Monenlaisia oli mielipiteitä aikanaankin kun äänesteltiin. Toiset sanoivat olevansa eri mieltä, mitä äänestivät! Ei Hannu sentään sellainen..! Kaukana, kaukana sellaisesta. Pöytäkirjat kertovat. Jopa Janakkalassa ainaskin Kilu ja Merja joukkoineen sen tietää. Ellei peräti ole ihan kuva lompsassa vahvistamassa uskoa, jos heikko hetki tulee.
  Sellaiseksi ymmärrän johdonmukaisuuden. En sellaiseksi, että minun tulisi toimia Keskustan johdon mukaisesti. Meillä kun kenttäväki saattaapi äänestää toisin kuin johtajat toivovat. Ministereiden pistelasku on joskus pisteiden laskua, näin äänestäjien silmissä. Tästä tiltu-mallista on helppo olla mieltä. Kyllä siellä rajan takana on helppoa katsella , kun naapurin sauna(rahat) palaa. Pääasia kuitenkin, että seurataan. Kiitos osanotosta! T. Hannu
  Ja Riittalle myös tervehdys! Ei se höyryaika mitään huonoa ollut! Sitä kohtihan tässä ollaan nykypäästöjen kanssa menossa. Siitä en ole varma, osasivatko aikoinaan latoa halot oikeinpäin ja sytyttää ylhäältä. Kuten nykyään maailman pelastamiseksi suositellaan. No, olisihan se veturi vähän eri näköinen jos siinä olisi pystyuuni. Ja ne sillat… T Hannu

 5. Heikki Koskela sanoo:

  Moro Hannu!
  En minäkään ole sisäistänyt tiltu-mallia. Jos lähdetään kilpailutuksesta, palvelujen tarjoajia pitäisi olla ainakin kaksi. Pitäisi ilmeisesti olla julkinen ja yksityinen palvelun tarjoaja. Se taas johtaa tehottomuuteen, koska toinen joutuisi aika ajoin toimettomaksi. Koska Hämeenlinnassa kuitenkin on vain yksi kouluverkosto, yksi terveyspalvelujen tuottaja jne, tilaaja joutuu ohjaamaan tuottajan hinnoittelua säästöjen takia. Eli sama porukka päättää palvelujen hinnoista ja määristä kuten ennenkin, mutta isommalla organisaatiolla.
  Toisaalta tilanne antaa mahdollisuuden lievään yksityistämiseen: vanhusten hoivapalveluihin, lasten päiväkoteihin jne, mutta niissäkin hinnasto on sovittu etukäteen.
  Mielenkiintoinen kokeilu – ja kallis.
  Kevättoivein Hessu K.

 6. Tiltu ontuu koulupalveluissa varsinkin. Mahtaako työnjako olla selvä tilaajalla ja tuottajalla? Kyselytunnillla kuullaan… Mitä on kustannustehokkuus ja tuotteistaminen peruskoulussa? Tai päivähoidossa? Tehokkuutta saadaan suurilla ryhmillä. Laitetaan vaikka koko koulu isoon halliin ja rehtori luennoi. Halpaa kun mikä. Ei koululla ole mahdollisuutta myydä tuotteita ja rahoittaa toimintaansa. Veronmaksajien armoilla ollaan ja työt tehdään ihan niinkuin ennenkin, tilataan mitä tilataan.

 7. Esko Helle sanoo:

  Tilaaja-tuottajamallilla yritetään matkia yritystoiminnan muotoja. Mutta eihän se sovi kuntapalveluihin, ei ainkaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon eikä koulutoimeen.
  Kunnan velvollisuus on huolehtia kaikista asukkaistaan. Yritykset voivat valita asiakaskuntansa mm maksukyvyn mukaan.
  Miten voi tilata mm lakisääteisen terveydenhuollon kunnan asukkaille? Tai toisaalta se on yksinkertaista – tuottajan on huolehdittava kaikista em lakien vaatimuksista.
  Mutta löytyisikö sellaista tuottajaa. Tuskin tai sitten hintataso olisi pilvissä.
  Olen, kuten Vasemmistoliitto kokonaisuudessaan, suhtautunut erittäin varauksellisesti em malliin. En näe sen tuovan mitään hyvää mukanaan.

  Olen useissa kirjoituksissani todennut, että loppuun vietynä tilaaja-tuottajamalli merkitsisi, että kunnissa olisi kahdenlaisia virkamiehiä. Toiset laatisivat tilausohjelmia ja toiset tarkastaisivat tuottajien toimintaa, täyttääkö se tilaussopimuksen ehdot.

  Tilaaja-tuottajamallin tavoitteena on yksityistämisen edistäminen eli kunnan omien palvelujen purkaminen. Sen seurauksena kunta jää yksityisten tuottajien armoille ja hinnat nousevat eli kustannukset kasvavat.

  Yksityiset tuottajat ketjuuntuvat, kasvavat, monopolisoituvat. Tästähän on mm lääkäripalveluista oivat esimerkit. Suurimmat yksityiset tuottajat Mehiläinen, Terveystalo ja Pihlajalinna joko jo ovat tai ovat siirtymässä pörssiin ja pääosin ulkomaiseen omistukseen. Sama kehitys on mm jätehuoltoalalla, siivoupalveluissa jne. Voittorahat siirtyvät ties minne.

  Palvelusetelit ovat osa samaa yksityistämisideologiaa. Väitetään, ettei se vaikuta kunnan omien palvelujen toimintaan. Mutta mistä ne setelirahat sitten otettaisiin. Tuleeko kunnille lisää rahaa, joka jaetaan palveluseteleihin. Ei, vaan seteleihin menevät rahat ovat pois kunnan omasta toiminnasta.

  Kepulaisetkin voisivat vihdoin herätä ja muuttaa puolueensa suuntaa niin että se huomioisi muitakin kuin suurituloisia ja varakkaita.

 8. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Heikki, Hanna ja Esko! Olen Heikin kanssa samaa mieltä: Sama porukka, eli organisaatio, vahtii omia ”tuotteita”. Ja huonosti sopii terveydenhuoltoon tai opetukseen(kuten Hannakin sanoi). Jos puhdasoppisesti haluttais, aikuisten oikeesti, viljellä tiltua, niin ostettaisiin pelkkä tilaaja-palvelu ulkopuoliselta!!!!! Jätettäisiin pörssinoteeratulle yhtiölle tilaukset, ja odotettaisiin vastauksia. Miksikö ei???? Niin, silloin vasta se olisi puhdasoppista tiltua. Sitten katsottaisiin , kuka tarjoaa mitäkin, ja mihin hintaan. No, siihen ei punainen sydän eikä siniverisetkään taipuisi. Omia kun pitää suojella molempien. Eli se siitä OIKEASTA kilpailutuksesta!
  Minä kun en tiedä politiikasta mitään. Hyvä kun ruisrääkän erotan vyöruususta! Minulle on tärkeintä kaupunkilaisten palvelut , tasapuolisuus ja vähäinen rahan käyttö. En ole kuunnellut puolueiden johtoja, omaa sydäntä vain. Politiikasta täällä Hämeenlinnassa olen huomannut, että vielä minulla on paljon tehtävää, ennenkuin turha politikointi on ohi. Aikaa on…. Sen olen kuitenkin huomannut, että Vasemmistoliitto myi heti alkumetreillä äänensä punaporvareille, joten ei niistäkään ole kaupunkilaisten turvaksi. Ovat antaneet Sosialidemokraateille luvan päättää kaikesta puolestaan. Onko siellä rajan takanakin nykyään samanlaista (ei valtakunnan itärajan, vaan kaupungin itärajan)? Ihmetellen: Hannu

 9. Heikki Koskela sanoo:

  Vielä tiltusta!
  Voisikohan sitä käyttää erikoissairaanhoitoon?
  Viime vuonna Kalvolassa meni erikoissairaanhoitoon 1000 e/kuntalainen. Voisiko kalvolalaiset vakuuttaa tonnilla erikoissairaanhoidon varalta. Vakuutusyhtiö kilpailuttaa hoidot, ja kun luut katkeilevat tai sisäkalut tökkivät, vakuutusyhtiö antaa lähetteen johonkinpäin maailmaa.
  Tämä oli ajatusleikki.
  Voikaa hyvin, myös Janakkala t. Hessu K.

 10. Juhani Nikkanen sanoo:

  Eskolle ja Hannulle!Kyllä jo pitäisi nähdä ajatus siitä ,että sairaanhoito palvelut on pakko saneerata ensitilassa kaikilta osa-alueilta asti.Ellei näin tehdä kaatuu koko korttitalo.Kustannukset kaatuvat vyörynomaisesti veronmaksajien niskaan ja kaatavat kuntien talouden.Ongelma on yksinkertainen ,lääkärit haluavat olla hallintojohtajia kahdesta syystä,heillä on ammattiinkuuluva oikeus päättää potilaan parhaasta hoidosta ja kuinka tehokkaasti heitä hoidetaan , tämä on ok.Toinenpuoliasiaa on se ,että heillä ei ole minkäänlaista taitoa tai halua hoitaa samanaikaisesti kulurakennetta hoitosuhteessa.Rinnalla pitäisi olla yhteistyössä toimiva kamreeri joka olisi selvittämässä luottamusmiehille sekä lääkäreille mistä kaikki ”haamukorotukset” johtuvat .Pelkoa raakaan priorisointiin ,tämä ei johtaisi.Erikoissairaanhoito olisi eriytettävä valtiolle ,ja sieltä budetti raamiin vuosittain. Tämä vähentäisi toisaalta vastapainoksi kunnille maksettavaa valtion osuutta.Tässä pelaa siis raaka vallanhalu ja raha vastakkain , me veronmaksajat olemme voimattomia järjestelmän edessä.Henkilöstö on kiireeseen täysin väsynyttä ja kyllästynyttä sekä halu löytää muita tehtäviä on yleistä . Missä on hyvä työilmapiiri? ja työssä jaksaminen.Tämä asian korjaaminen edes siedettävälle tasolle olisi pakko hoitaa nopeasti. Kuntia liittämällä puolipakolla yhteen ja menojen valtava kasvattaminen johtaa entistä suurenpaan umpikujaan.

 11. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Heikki ja Juhani! Pohdimme terveyspalvelujen menoja aikanaan myös Hauholla. Siitä lienee n 8 vuotta, kun annoin vinkiksi hauholaiselle kensanedustajallekin yhtenä vaihtoehtona tuon vakuutusmallin, muun muassa. Liekö se nyttemmin kehitetty ns kelamalliksi? Jotain olisi tehtävä, vaikka tiedämme, että suht saman rahan se vaatii. Kestää vaan…
  Ihmiset kun eivät ymmärrä kuolla nykyään, kuten ennen. Tautikirjokin oli ennen vanhaan vähäisempi. T.Hannu

Jätä kommentti

css.php