Hautausmaa, kivinen google

Moni tyttö ja poika on saanut idean nimeensä hautausmaalla vierailun jälkeen. Perinteeksi on muodostunut nimetä omasta suvusta vanhojen sukupolvien nimiä lapsille. Moni on myös lainannut vieraiden hautakivien nimiä. Nimiä, joita ei tiennyt olevankaan. Vaan kertoo hautausmaa monia muitakin asioita.

Nykyään voit hakea hakukoneella vaikka mitä tietoja, elävistäkin. Hautausmaa kertoo menneisyydestä yllättävän paljon. Usein hautausmaa on täytetty järjestyksessä, jolloin ajanjaksojen suosituimmat nimet voi lukea vaikkei vuosilukuja katsoisikaan. Raamatusta peräisin olevat nimet muuttuvat pikkuhiljaa uusien nimien trendeiksi. Ja taas takaisin.  Ammatit , puolisoiden ”nimitykset”, eliniän pituus eri aikoina, miehillä ja naisilla kertovat paljon yhteiskunnasta. Sodat ja erilaiset muut murhenäytelmät on luettavissa suoraan kivistä. Kivet ja niiden sijainti ovat itsessään viesti aikansa hierarkiasta ja kulttuurista.

Haudallakäyntikulttuuri on muuttunut sekin. Yleisten muistamispäivien lisäksi hautausmailla voi käydä jarjestetyillä tutustumisretkillä. Ne ovat huimia suositeltavia historiakylpyjä. Eikä kaikista kadonneista kukista tai kynttilöistä aina kannata epäillä kanssaihmisiä. Eri luontokappaleet pupuista oraviin, ovat huomanneet reviirin, jossa koirat eivät ole niitä kiusaamassa.

 

 

5 kommenttia artikkeliin “Hautausmaa, kivinen google”
 1. Ulla sanoo:

  Kivinen google -sanonta ilahduttaa minua. Mukava tietää, että joku muukin arvostaa hautausmaita tiedonlähteenä. Vainajien maa on aina pyhä maa. Esi-isissä on ihmislajin tieto, vuosisatojen saatossa syntynyt.

 2. Heikki Koskela sanoo:

  Terve Hannu!
  Taidamme jakaa saman oudohkon harrastuksen eli vierailla hautausmailla kiertämisen. Jos poikkean kesäisin vieraalla paikkakunnalla, käyn katsomassa se hautausmaan. Siellä tosiaan näkee, mistä elinkeinosta seutu elää, sen varakkuuden – tai entisen loiston. Sankarihaudat ovat myös katsomisen arvoisia: ne eivät ole kaikki suoria rivejä. Hauholla on kaunis hautausmaa ja juhlallinen kirkko. Nämä ovat tietyllä tapaa pitäjän käyntikortteja.

  Olin eilen kantamassa tätiäni hänen viimeisellä maallisella matkallaan. Vaikka hautajaiset tietenkin ovat mollihenkisiä, antaa se saattajille yhteenkuuluvaisuuden tunteen. Sukulaisuus on mahtava voimavara, vaikka sanotaankin, että suku on pahin. Minullakin on ollut 25 serkkua, joten hautajaisista on muodostunut jälleennäkemisen tilaisuuksia. Ja papit osaavat olla nykyään rennompia kuin ennen tai sitten se johtuu vain omasta ikääntymisestä.
  Jatka kirjoittelua! Yllä oleva on paras kirjoituksesi. T. Hessu K.

 3. Ulla sanoo:

  Ydin-Hämeenlinnassa on ainutlaatuisen upea Vuorentaan hautausmaa. Hautamuistomerkit ovat komeita. Venäjän- ja ruotsinkielisten paadet kertovat omaa historiaansa 1800-luvun asukkaista. Kannattaa käydä vilkaisemassa.

 4. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Teille! Nyt, kun on taas aika käydä hautausmaalla, voi tehdä vähän laajemmankin kierroksen. Ullalle vielä sen verran, että siellä Vuorentaan mailla käyn näin Pääsiäisenä. Nyt on luvassa jopa kaunis Pääsiäinen. Hautausmailla ,kun tuppaa olemaan aina kylmä! Rauhalliset Pääsiäiset, t Hannu

 5. Teija Arvidsson sanoo:

  Huomenta

  ja hyvää pyhäinpäivää! Tuli mieleen Hannun keväällä kirjoittama blogi kivisestä googlesta ja niinpä kaivoin sen esiin. Ajankohtainen teksti tänäänkin.

  Vuorentaan hautausmaalla on iso kivi muualle haudattujen muistoksi. Sinne voi viedä kynttilänsä tällainenkin, jonka rakkaat omaiset lepäävät kaukana toisella puolella Suomea. Kiven edessä on illalla melkoinen kynttilämeri.

  Rauhaisaa pyhäinpäivää! Ei halloweenia tai karnevaalia…

  t. Teija

Jätä kommentti

css.php