Suuruuden ekonomia

Ymmärrän hyvin suurempi kuin ekonomian . Jospa  joku kertoisi, missä on menestynyt esimerkki suuruuden ekonomiasta? Oliko se Neuvostoliitto? Onko se USA, Kiina, Nokia, SAS, vai maailman suurimmat rahalaitokset? Yksilön kannalta? Kuntakentällekin on aivan turhaan haaveiltu suuruuden ekonomian järjestelmää. Luonnossakin pärjää ”suurempi kuin ekonomialla”, mutta pelkällä suuruudella ei.

Muutamia vuosia takaperin Ajankohtainen Kakkonen teki ohjelman kuntaliitoksista. Kävivät sitten oikein allekirjoittaneen tontilla kuvailemassa ja lausuntoa pyytämässä. Eipä tarvi sanaakaan katua. Mainitsin, etteivät kuntien ongelmat poistu ennenkuin sairaanhoidon ja terveydenhuollon uudelleen järjestely tehdään valtion, kuntien ja eri toimioiden kesken. Kuntaliitokset eivät sitä ratkaise. Alkavat kelamallit ja miljoonapiirit pian maistumaan muillekin! Vertauskuvallisesti vielä mainitsin, että jos suuruuden ekonomiasta olisi hyötyä, niin puut olisivat kilometrin pituisia ja linnut satojen kilojen painoisia (tarkkoja määreitä en muista, ennenkuin kelaan sen muistojen kätköistä). Mainitsin, että ”ääreisverenkierto” heikkenee.

On ymmärrettävää, että palvelu- ja hoitotarve on ”harvinaisissa”  tapauksissa tehokkaampaa tarpeeksi suurissa yksiköissä. Siis sellaisissa. mitä esiintyy vain muutama/ tuhat asukasta. Ja juuri siinä vitsi piileekin. Riittävä koko on se rajaava tekijä. Isoihin kuntiin muodostuu muutama optimaalinen yksikkö ja suurin osa on liian suurta ja tehotonta. Kuntakentälle ei sovi valtakunnan tasolla ajatellen ollenkaan kilpailu ja ”suurempi kuin ekonomia”. Palvelut on hoidettava ja maksettava valtakunnallisesti. Ja veroeuroin! Kansalaiset maksavat. Suuri osa yrityksistä siirtyy valtakunnan sisällä paikasta toiseen. Ulkomailta tullaan harvoin sen vuoksi, että ”tuollapa Pohjois-Karjalassa on 68 tuhannen asukkaan kivan näköinen kaupunki” Ehei!

Ratkaisematta on siis terveydenhuollon ongelmat vieläkin ,- ja vaikka Hämeenlinnaan liitettäisiin kaikki sairaanhoitopiirin kunnat. Reuna-alueiden  ”ääreisverenkierto” on heikentynyt. Palveluja (esim kulttuuri..) on karsittu ja turhia rönsyjä (kiinteistöjä) joudutaan myymään. Toivon kahta asiaa. Ensiksi ,että ohjelma ajettaisiin ulos uudelleen parin vuoden sisällä. Ja toiseksi, että miettisimme , miten Hämeenlinnan taloudellinen ja poliittinen tilanne paranisi jos rupeisimme puuhastelemaan Valkeakosken liittämistä Hämeenlinnaan. Paranisiko?

4 kommenttia artikkeliin “Suuruuden ekonomia”
 1. Juhani Nikkanen sanoo:

  Parashankkeen perusteluissa hoettiin moneenkertaan,leveämpiä hartioita hei, haloo ! missä ne ovat.Lahjaksisaadut kuntaomaisuudet myydään,vanhainkodit suljetaan, pienkoulut tullaan lopettamaan , tätä suunnittelee virkamiesten armeeja joiden palkat nostettiin vähinäänin huipputasolle.Tuunareille palkka sensijaan laskettiin,hävetkää kaupunkinjohto.Kyllä jokainen kuntalainen nyt tajuaa vihdoin , tässä oli petoksenmakua liitoshankkeessa.Herrat, lähtölaskenta on alkanut,,,,,,,,

 2. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Juhani! Onhan se niinkin niin. Enempi olen huolissani siitä , että jotain ihan muuta päätetään tehdä, kuin mitä pitäisi tehdä. Jos asiat halutaan ratkaista. Vai onko niin , että joku kuvittelee, että koulu-, kirjasto- ,liikunta-, nuoriso-ja vanhusavopalveluiden jatkuvalla säästämisellä voidaan paikata yhä kasvavat terveydenhuolto menot. Ja laittaa ne kuntien veroprosenteilla maksettaviksi? Ilman progressioavusteisuutta? Tai sitten päätöstä siitä mitä, ketä ja koska hoidetaan. Odotan uusintaa sekä tekoja. T Hannu

 3. Juhani Nikkanen sanoo:

  Morjes Hannu, kirjootin Lulullekin säästöistä ja mistä rahaa saadaan kun vain lihoiksi pannaan.Listasin esim ,velkatehtaan,jäähallin ,kylpylän ,linnan ja vanajan linnan sekä raatihuoneen osakkeet ym muuta.Toisessa myyntiaallossa katsomme lisää,kyllä löytyy. Menot loppuvat siihen paikkaan ja jopa kylpisimme rahassa.Veroprosentti voisi olla kymmenen ,kaupunki monakon maineessa, ja ”Iisakki” maakunnan kuninkas.

 4. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys! Toihan kuulostaa hyvältä! Varsinkin, kun siellä Monacossa muut tekevät ne kehnoimmat duunit. Vanajanlinnassa vois meidän monarkki asua, jollei ruhtinaskunnaksi ruveta. Olishan Vanajanlinnalla perinteitä, hallita vähän isompia kokonaisuuksia ja joukkoja…
  T Hannu

Jätä kommentti

css.php