Unelmien kirjasto

Olin eilen hetken aivan huumaantunut,kun kuulin radiosta visioita Hämeenlinnan kirjastojen tulevaisuudesta. Kerrankin oli jotain eteenpäin katsomista ja selkeitä visioita. On toki myönnettävä, että tuttuja ne ajatukset olivat. Kuitenkin jäi jotenkin lämmin ja luottavainen mieli.

Ei kirja tule kuolemaan vielä vähään aikaan. Eikä lainaaminen. Kirjastossa käynti on kuin seikkailu. Aina ei tiedä, mikä hyllyssä odottaa. Tähän seikkailuun nivoutuu hyvin kirjastojen kehittäminen.

Palvelupisteiden liittäminen kirjastojen yhteyteen on myönteinen asia. On kuitenkin varmistettava ,että kirjastot sijaitsevat keskeisillä paikoilla. Näin ei ole ainakaan Hauholla. Kirjasto pitäisi siirtää Hauhotalolle tai tyhjentyneeseen K-kauppaan. Vanha puukoulukin olisi suuren remontin jälkeen käyttökelponen. Tuuloksessakin kirjaston pitäisi sijaita Tuulosessa. Eli siihen ne unelmat alkavat rapautua.

Jos annan unelmien kuitenkin hetken elää, näen kirjastoissa vaikka mitä mahdollisuuksia. Ne voisivat olla satelliititaajamien asukkaiden olohuoneita. Kahvila jokaisen yhteydessä, nuorisotilat ja  kuntosali välittömässä läheisyydessä,puuttuva matkahuolto toimisi tarvittaessa niissä ja vaikka mitä hyödyllistä.

Enää jää ratkaisematta tilat, rahoitus, toimenkuvien muutos ay-neuvotteluineen, jotta kahvilanpitäjä voisi lainata kirjoja. Ja muuta pientä neuvoteltavaa. Näin kuitenkin voisi olla ,ellemme itse hankaloittaisi kehitystä.

8 kommenttia artikkeliin “Unelmien kirjasto”
 1. Juhani Nikkanen sanoo:

  Tosi hyvä ajatus HANNU, kirjaston paikalla on merkitystä ja missä rakennuksessa se sijaitsee. Lisään vielä todella merkittävät paikat jotka olet unohtanut ja joilla käyttö on hiipumassa. Työventaloja on kaksi,seorotaloja parikappaletta, hauhotalo, suojamäki historiallisestikin erinomainen. Kivitupa,jota pidän kaupungin ja jopa maakunnan parhaana.Katuvalot loiskottavat yötäpäivää lähes kilometrikaupalla lähestyttäessä kivestä tehtyä ylvästä taloa, ei joudu tiedonnälkäiset ainakaan pimeyteen.Uusiokäytössä olevassa talossa ei enää tuoksu lehmän kiima, eikä kermaisen maidon tuoksu tungeksi sieraimiin.Luonnonsuojelijatkin voisivat pesiytyä vähän pidemmäksikin aikaa kirjastoretkelle ja samalla tutkia läheisiä kusiaispesiä kuinka esim, olemassa oleva kuntaliitos on tuonut lisää luvattuja palveluita heidä kotipesäänsä.Talouskin on talossa varmalla pohjalla,tukiaisia tulee ovesta ja ikkunasta , kaupunkin veronmaksajat takaavat sen leveillä hartioilla.
  Pisteenä iinpäälle talossa on rauha ja hiljaisuus ,vain korpikuuset hiljaa kuiskaavat luonnonrauhaa toivottaen . Mitä muuta vielä voisi pyytää kirjastolta ,kaupunkiviisaat.

 2. pirkko sanoo:

  Kyllä Hauhon kirjastossa ollaan valmiita kahvilan pitoon. Hygieniapassi on suoritettu ja talouskoulu käyty ja martta-järjestöön kuulutaan, että henkilökunta on kyllä valmiudessa. Niitä isompia tiloja odotellen : )

 3. Hannu Kärpänen sanoo:

  Hei Pirkko! Asiat ovat sitten siltä osin kunnossa. Sitä kun täältä sivusta seuraa, niin ei voi aina tietää. Eikö muuten olisi mukava ajatus sellainen kahvila-kirjasto Hauhollakin? Toivotaan niitä suurempia tiloja ja siihen keskustaan. Lumituiskuterveisin Hannu

 4. Juhani Nikkanen sanoo:

  Hienoa Pirkko ! ajatus on tosi hyvä ,mutta yksi puuttuu , nimittäin päätösvalta ja raha. Huomasitko ? ne menivät jo raatihuoneelle marrakuussa 2007. Asia kannattaa pistää vireille , tilaaja, tuottaja,talotekniikka, terveys ja toimintakyvyn, ikäihmisten, yhdyskuntarakennus, sekä aluetoimikunnan päätösvaltaiselle lautakunnille. Kyllä alkaa tapahtua uskon niin. Duuma päättää tämän nopeasti.

 5. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tere Juhani! Tulevat ne kohta siihen ajatukseen Raatihuoneellakin. Että suurempi kirjasto ja keskemmälle kylää pitäis saada. Hauhollakin. Ja vanha kirjasto olis saneerattavissa asunnoiksi, kun kerta vanhainkodinkin kohta lopettavat? Vai onko mennyt usko? T.Hannu

 6. Lulu Riikonen sanoo:

  Kuntakeskusten toimintojen keskittämishanke (palvelupiste-kirjasto-kulttuuri-antibiootti jne yhdessä) on jo muuten vireillä. Viimeisin viesti on mennyt virkamiehille, Leinikan Antille jne elämänlaatulautakunnan varapj:n ideapankista 16.3.

 7. Lulu Riikonen sanoo:

  Sivusin muuten aihetta Aku Ankka-blogissani 22.3. Ollaan Hannu samoilla linjoilla.

 8. Hannu Kärpänen sanoo:

  Hei vaan Lulu! Uskon tämän mallin toimivuuteen. Hauholla se harmi on siinä, kun kirjasto on lähes kilometrin varsinaisesta keskustasta. Siksi täytyy vielä vähä aikaa täpinöidä tämänkin kanssa. Ja aika monessa asiassa kait samoilla linjoilla olemme. Hyvä niin, vaikka eri mieltäkin voi olla. T. Hannu

Jätä kommentti

css.php