Päivää, Teille tulee pakolainen

   Hauhon kelkkaparkin keltaiset pyöräkelkat on siirretty Lammille. Tilaajajohtaja Lindberg oli tilannut niitä kuormallisen lisää. Aluetoimikunta oli saanut tehtävän. Ronnin pakolaiset on integroitava nopeasti valtaväestöön. Kaupungin ylin johto on kybällä mukana! Valtuustoseminaarin tamperelainen aamupalakin oli valittu valtuutettujen sopeuttamista silmällä pitäen. Tämä me hoidetaan!

 Kahdeksantoista puhelinta pärähti yhtaikaa.  Mustat autot noutivat samanaikaisesti aluetoimikuntien jäsenet. Pakolaiset olivat saapuneet. Keskellä yötä. Aamulla ei saanut olla mitään poikkeavaa näkyvissä. Ensimmäinen riisikokous käynnistyi. Ruoka piti saada jakeluun. Kaulassa roikkuivat juuri leimatut hygieniapassit. Ihoa hieman kiristi. Ja viikon yhtäjaksoinen solarium-kuuri punotti vielä aluetoimikunnan jäsenten silmiäkin. Piti integroitua. Tehtävää varten jäsenet oli vapautettu arkisista rutiineista. Linnan Lomitus astui kehiin.

Valtuuston kokouksessa kaikki oli loksahtanut paikoilleen. Aluetoimikunnalle tuli käyttöä. Oli syntynyt tahtotila. Naisvaltuutettu oli huomauttanut kokouksessa Ronniin tulevia pakolaisia vaanivan puutteen. Pakolaismiehille piti järjestää myös naisia. Puna levisi kaupunginhallituksen naisjäsenten kasvoille. Loppu kokous oli vaikea olla paikoillaan. Mutta tähän oli sitouduttu. Lehtereillä istui oman kaupungin euroehdokas. Häntä pelotti pakolaishuumassa unohdetut Euro-vaalit. Ilman puheenvuoroa hän huusi: ”Muistakaa Eu-komission terveystarkastus”. Kaupunginhallituksen naisjäseniä helpotti.

Keltaiset kelkat suihkivat ristiin rastiin Lammin taajamaa. Aluetoimikuntien jäsenet potkivat hurjasti. Tulkilla oli työ ja tuska juosta rinnalla. Pakolainen hymyili kyydissä. Vähän väliä pysähdyttiin. Sanakirjan sivut kostuivat tuiskussa. Ongelmiakin tuli. Vaikka Lammi oli valittu sijoituspaikaksi siksi, että siellä oli eniten mummoja ja pappoja kelkkoineen, oli terävin yleisö huomannut eron. Mummoja ja pappoja ei työntänyt kukaan. Aluetoimikunnan vanhin oli välittömästi määrännyt Ikäihmisten lautakunnan kokoontumaan. Eroa ei saanut huomata. Ratkaisu saatiin jo aamuyön aikana: Mummojen ja pappojen piti työntää toinen toisiaan.

Sopeutuminen sujui hyvin. Joka päivä arvottiin lammilainen ,jonka luona käytiin. Vastaanotto oli vieraanvarainen. Haarikka työnnettiin usein jo porstuassa läähättävän aluetoimikunnan jäsenen huulille. Tulkillakin oli taas iltapävä helpompi. Pakolainen sen sijaan lähetti viestejä kotimaahansa pilaantuneesta juomavedestä. Pikkuhiljaa pakolaisvirta tyrehtyi ,kun tieto juomatavoista ja jatkuvasta ripulista levisi. Aluetoimikunta sai palata jakamaan tieavustuksia. Kerran vuodessa.

 

 

6 kommenttia artikkeliin “Päivää, Teille tulee pakolainen”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Hannu, olet näämmä ollut Lammilla kärpäsenä katoissa.
  Ylen huikea näkökulma,
  hämäläis-kulttuuria rikastuttava kelkkailukokemus meikä-mannelle..

  Made my day!
  Riitta

 2. Hannu Kärpänen sanoo:

  Kiitos Riitta! Kerroin kristallipallolleni kaiken kuulemani, ja tällainen näky on odotettavissa.

 3. Juhani Nikkanen sanoo:

  Aluetoimikunnan työ on alkanut ja tosi ripeästi,niinkuin arvasinkin.Todella suuri uutinen oli se, että kun säästää pitää ja säästöjä löytyä, niin virkamies keksikin – kokouksia on liikaa, yksi riittäisi ja säästöjä syntyisi, siis vuotta kohden.Enpä ole näinsuurta viisautta ennen kuullu. Nyt tiedetään hakea tältä ”MESSIAALTA” apua jonka paikka löytyy SUOJATYKESKUKSEN sopukoista eikä hänen tarvitse enää edes puhelimeen vastata ,näin hän on noussut,”MESSIAITTEN MESSIAAKSI” ja palkka juoksee vuolaasti ,ainakin viisivuotta, sitten alkaa tuhti eläke ennen loppusijoituspaikkaa.

 4. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys! Vaan nythän aluetoimikunnat saavat mieluisia lisätehtäviä. Alun alkaen aluetoimikunnat saivat kritiikkiä juuri siksi,koska organisatio laitettiin pystyyn ilman sitomattomia määrärahoja. Hieno ajatus,vaan riittääkö se!
  Alueterveisin, Hannu

 5. osmo sanoo:

  pakolaiset eivät tule suomeen kovin helpoista olosuhteista, ei muuta kun kaverit töihin tai koulutukseen.

 6. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Osmo! Ronnin tehtävänä on tiettävästi toimia vastaanottokeskuksena. Siellä pakolaiset odottelevat päätöstä sijoituspaikasta ja muutoin asioiden käsittelyä. Luultavasti työn teko on tällä aikaa ilman työlupaa kielletty. Joten odottavan aika tulee pitkäksi. Koulutusta yms kieli-integrointia järjestetään tarpeen mukaan. Terveisin Hannu.

Jätä kommentti

css.php