NAURATTAVA EKOTEKO

 Yritys elää perheessä vuosi ilman muovia aiheutti perheriidan. Istuin arvauskeskuksen röntgenin vastaanottoaulassa torstaina ja odottelin vuoroani. Aika tietty tuli pitkäksi, joten luin vanhoja lehtiä. Eräässä lehdessä kerrottiin,miten suomalainen perhe oli päättänyt elää vuoden ilman muovia. Ei siis mitään muoviin liittyvää ostettaisi. Oli kuitenkin sovittu, että kodissa olevia muoviesineitä käytettäisiin niiden elinkaari loppuun.

Oli valaisevaa lukea niistä ongelmista mitä nykypäivänä koituu tällaisen päätöksen jälkeen. Olemme syvällä ”muovikulttuurissa”. Aluksi leivät, kahvit ja muut elintarvikket piti hankkia mikä mistäkin.Kaikki tavalliset oli muovitettu. Niiden hankinnassa lopulta onnistuttiin. Pitkään kesti löytää wc-paperia  ilman muovikäärettä. Perheen henkiset voimavarat joutuivat koetukselle, kun isä haki epätoivoisesti shampoota, mikä ei olisi ollut muovipullossa. Tässä kohtaa alkoi jo hymyilyttää. Sitkeä jätkä. Oli löytänyt kuitenkin ulkomailta ”shampoon”,joka oli kiinteässä saippuamuodossa. Se  piti liuottaa veteen ennen käyttöä. Istuessani olin jo tarinan lumoissa ja pelkäsin,että vuoroni tulisi ja juttu jäisi kesken.  Jatkoin.  Yksi ongelma oli ollut ylitse muiden. Hampaiden pesuun ei oltu löydetty vielä vaihtaria. Vanha konsti, sooda, ei miellyttänyt perheen äitiä. Lopulta pinna kiristyi siihen pisteeseen, että äiti kivahti, että lasten pitää saada hammstahnasta fluoria!! Kipunat sinkoilivat ja fluoritahna ostettiin muoviputkilossa. Järjestelmä vei voiton. Samalla,kun olin saanut paljon ajateltavaa, nauratti pirusti.

 Mielessäni ynnäsin,miten paljon oikeata energiaa perhe kulutti,kun haki ryyninsä, kahvinsa ja muut tykötarpeensa kaukaa ja eripaikoista. Sen lisäksi netti pyöri tuntitolkulla kun vaihtoehtoja piti löytää, ja sähköä kului. Taidamme olla aika vaihtoehdottomassa tilassa ennenkuin isommat massat tekevät samoin!

 Kerrankin olin tyytyväinen,että ajat olivat myöhässä, tosin vain vartin, ja sain lukea jutun loppuun. -Ja se jalkakin on jo lähes ennallaan. Astua voi normaalisti.

 

3 kommenttia artikkeliin “NAURATTAVA EKOTEKO”
 1. Heli Jutila sanoo:

  Päättäjinä olemme tekemässä päätöksiä emmekä ajelehtimassa massojen mukana. Kokonaan muoviton elämä on varmasti hankalaa ja turhaakin, mutta fossiilisista polttoaineista meidän tulisi hankkiutua eroon. Tässä Hämeenlinnassa korkeinta valtaa käyttävällä valtuustolla on päätösvalta. Ostetaan vuosittain yhä suurempi osuus uusiutuvalla tuotettua sähköä ja lämpöä kaupungin kiinteistöihin. Wetterhofin palvelutuotannon rakennuksen korjaamisessa on otetava energiakysymykset huomioon. Katolle aurinokopaneelit ja talon alle lämmönvarausjärjestelmä. Otetaan lämpöä myös Vanajavedestä. Vaikutetaan siihen mihin voidaan.

  Heli Jutila

 2. Tiina Heinonen sanoo:

  Kyllä, vaikutetaan siihen mihin voidaan. Mutta kuinka paljon todella yksi ihminen voi vaikuttaa. Järjestelmä on rakennettu näin ja toistaiseksi se näin toimii. Ei eri asioiden metsästäminen eri paikoista välttääksemme sitä ja tätä auta ketään. Ihmisten on käytävä myös töissä ja ei töiden jälkeen jaksa ravata 10 eri paikassa. Kunnes järjestelmää muutetaan, minä ainakin pesen hampaani fluorihammastahnalla ja samalla tuen kulutusta ja teollisuutta ja takaan jollekin työpaikan.

 3. Elina Nieminen sanoo:

  Nimenomaan; kulutus takaa työpaikkoja. Sikisihän jopa mainostajat ovat oivaltaneet, ettei LAMAA pidä ottaa kotieläimeksi ja ruokkia sitä. Tosin jokainen voi omalta kohdaltaan miettiä itselleen järkevän kuluttamisen ja myös säästämisen: Kaikkea ei tarvitse saada eikä omistaa. Jokaiselle tekisi varmaan hyvää viettää silloin tällöin ”Älä osta mitään Päivää.”
  Ja kieltäytymisen jälkeen on taas niin mukavaa ostella…
  Tiesittekö muuten,että todella monissa maissa ei käytetä lainkaan fluoria hammastahnassa…miksiköhän?

Jätä kommentti

css.php