Kaupungin Oma Matkatoimisto Oy

Kevättä on ilmassa. Ja virkamiehiä. Ja luottamusmiehiä. Kaupungin lautakunnat ja muut toimikunnat ovat aloittaneet keväiset retkensä ulkomaille. Hämeenlinnan kokoisesta kaupungista pitää sentään lähteä jo ulkomaille. Ja samalla näyttää Janakkalalle ja Hattulalle, miten oikeaa kaupunkia johdetaan. Ilmasta käsin. Silloin pystyy paremmin hahmottamaan koko laajentuneen kaupungin. Pelkkä Hattelmalanharju ei enää riitä.

Tarpeellisiahan ne reissut ovat. Kuka paheksuisi Ikäihmisten- ja Terveyden ja toimintakyvyn lautakunnan yhteistä matkaa Hollantiin? Kolme päivää , varmuuden vuoksi kahdella koneella, kolmelta-neljältäkymmeneltä hengeltä hurahtaa Hollannissa helposti. Ja onhan meillä selviä yhtäläisyyksiäkin. Hollannilla suistomaat ja meillä Suisto-klubi!

Vakain mielin ja kehittämismielessähän matkaan on kuitenkin lähdetty, oppia hakemaan. Eikä varmasti sammutetuin punaisin lyhdyin. Kolme päivää ja yötä riittänee tuskin yhden onnistuneen eutanasian näkemiseen. Ainakaan kaikilta. Lindbergin ja Hellstenin mielessä liikkuu taas olla edelläkävijäkaupunki Suomessa. Ja säästäähän se eutanasia niitä siirtoviivemaksujakin… Ja matka maksaa tuskin yhtä Mäntykotoa!

Pienille pilteille pitää hakea kasvatusoppia Saksasta, Weimaresta. On päässyt opit kuudessakymmenessä vuodessa unohtumaan. Elämänlaatulautakunta ja Lasten- ja Nuorten lautakunta  piipahtaa pikaisesti neljä päivää kokouksessaan Saksassa. Ei sitä sentään tämänkokoinen kaupunki enää Suomesta mitään uutta ammenna. Ja onhan matkarahojen eteen paljon jo tehtykin. Tuskin voi ryhmäkokoja enää pienentää.

Ja Etelänrannan toimikunta starttaa Lontooseen oikein isommalla porukalla katsomaan talon mallia. Lontoossa on kai joku talo rakennettu ihan veden ääreen, – joku tiesi,- ja sehän on nähtävä. Lähempänä kun ei ole. Toki arkkitehti Etelärannan suunnittelee ja talot piirtää, mutta onhan toimikunnan varmistettava jo nyt, että vesi ja talot on sitten oikein merkitty karttaan. Ollaan kuitenkin sentään rantakaupunki Hämeenlinnasta… You know.

Ja mihin hallitus  ja muut kuppikunnat vielä ehtivätkään ennen kesälomia! Sen verran taitaa olla reisuja tulollaan, että kyllä kaupungin pitäisi oma matkatoimisto perustaa. Siis osakeyhtiö. Ei sulauttamalla eikä fuusioimalla. Eikä Innoparkkiin. Vaan ihan uusi yhtiö. Olisi varmaan kaupungin kannattavin yhtiö.

Viimeistä Keski-Hämettä mukaellen, tilinpäätöstä odotellen, HK

40 kommenttia artikkeliin “Kaupungin Oma Matkatoimisto Oy”
 1. Leo Leppänen sanoo:

  Moro Hannu!

  Onko sulla hajua, paljonko kunkin opintomatkan kulut ovat suunnilleen (matkat, majoitus, ansiomentyksen korvaukset, päivärahat, edustus ynnä muut kulut).

 2. Heikki Koskela sanoo:

  Tere Hannu!
  Terveyspalvelut -liikelaitoksen hallitus perui jo suunnitellun keväisen Riian-matkansa tarpeettomana. Kerron siitä sinulle joskus lisää.
  Matkailu avartaa kukkaroa t. Hessu K.

 3. Hannu Kärpänen sanoo:

  Moron Lexa!

  On. Ja tietoakin. En kuitenkaan halua olla tuomitsemassa oikeaa opiskelua, mikä kuuluu luottamustehtäviin. Mutta kolme-neljä päivää kerralla on minusta liikaa ja kaikille kallista. Tulee ne ansionmenetyskorvaukset ja ihan oikeat ongelmet osallistua. Sopivasti ripoteltuna koko valtuustokaudelle, siten, että kaksi vrk ja toinen on perjantai ja toinen on lauantai, olisivat kaikille edullisia ja jopa järkeviä.
  Toinen asia on se, että ihan humpuukia käydään jossain. Ja kunhan joku perkaa joskus Kantolan kiinteistöjen reisut jne. Täällä Hlinnassa , kun on mahdollisuus reisata yhtiöiden piikkiin ”aika mukavasti”.
  Ja sitten tulee,- ihan oikeesti. – ne bonuspisteet, jotka jää luultavasti johdon käyttöön. Sekään ei ole oikein, jos näin on. Tämä ei tee politiikasta kaunista.

 4. Riikka Helenius sanoo:

  Hei.

  Yritin kysyä matkan hintaa lautakunnan kokouksessa joulukuussa. Kun asia ei selvinnyt kokouksessa, tiedustelin sitä kokouksen jälkeen sähköpostitse. Tiedustelin myös, voisinko maksaa oman seminaarimatkani itse, tai vaikka puolet matkakuluista. Tilaajajohtaja Markku Rimpelä vastasi 20.12.2011, että: ”Arviolta hinta lienee noin 800 euroa/hlö”. Hän vastasi myös, että osittainen maksaminen on tietysti mahdollista. No, sitten koitti uusi vuosi ja uudet kujeet. Tammikuussa omien matkakustannusten maksaminen ei ollut enää mahdollista ja minulle ilmoitettiin, että seminaareihin ja muihin luottamustoimeen liittyviin tilaisuuksiin osallistuminen on vapaaehtoista. Lopputulemana omalla kohdallani on, että en lähde Weimariin, mutta pyrin kyllä osallistumaan elämänlaatulautakunnan kokouksiin, kotimaan seminaareihin ja muihin vastaaviin tilaisuuksiin. Tiedossani ei ole tarkempaa hintatietoa, kuin tuo noin 800 €/henkilö Weimarin seminaarimatkalla.

  Yst.terv. Riikka

 5. kokoustaja sanoo:

  Miksi näitä ulkomaanmatkoja edes järjestetään julkisilla varoilla?

  Oliko Herra Kärpänen muutama vuosi takaperin surullisen kuuluisalla Vironreissulla, jolla paitsi yövyttiin hotellissa myös juotiin keppanaa iltasella kuntalaisten piikkiin? Kylliäinen kuulemma oli ainut, joka vastusti asiaa ja tarkisti muiden juomamääriä.

  Ilkkalalla lienee töitä koko rahan edestä tulevalla valtuustokaudella, että tällaisista järjettömyyksistä päästään eroon. Ei käy miehen tehtävää kateeksi.

 6. Riikka Helenius sanoo:

  Hei vielä

  Kyllä kansainvälisyys sinänsä on hyvästä. Matkoilta voi saada uusia virikkeitä ja uusia yhteistyökontakteja. Kaupungin piikkiin matkailu on joissakin tapauksissa ihan perusteltua.
  Itse katson kuitenkin tällä kertaa parhaaksi olla töissä ja matkailla sitten vaikka kesälomalla.

  Yst.terv. Riikka

 7. Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Minusta olisi ihan kiva, jos nämä meidän muorit ja vaarit saisivat myös sen verran virikkeitä, että pääsisivät edes kerran viikossa ulos.
  Ei se Kettusen Markkukaan joka paikkaan ehdi.
  Ei myöskään minimalistinen henkilökunta.
  Verovarojen ensisijainen sijoituskohde on jossain muualla, kuin ”tulppaaneissa turvallaan on iloinen Amsterdam..”
  Riitta

 8. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Kokoustaja & Skumppanit!

  Se Viron reisuhan oli mitä mukavin, eikä ollenkaan surullinen. Mukana toki olin, vaikka töiden takia jouduin lähtemään päivää aiemmin pois. Enkä päässyt osallistumaan bussikeskusteluun. Iloisia ihmisiä pelkästään. Ja mukaan toki lähden vastakin , jos järjestetään ,ja jos reisu vaan osuu töiden puolesta kohdalleen.
  Ja Kylli ei kyllä millään kerinnyt laskemaan meitin keppana-annoksia. Mentiin itsekin luvussa sekaisin, jossain kolmenkymmenen jälkeen. Ja eihän valtuusto nyt pelkkää keppanaa…Juttuhan on perätön.
  Tottakai reisut kuuluu luottamuselinten ”toimenkuvaan”. Ei kai siinä kenelläkään mitään ihmettelemistä ole. Mutta saa niistä myös kevyesti kirjoittaakin.
  Aurinkoista kevätpäivää, HK

 9. Ismo Soukola sanoo:

  Lauantaiaamupäivää kaikille!

  Jotain näistä matkoista lausun, kun itsekin yhden kerran Viron reissulla mukana olen ollut. Tuosta matkasta sen verran, että ruokajuomia lukuunottamatta (eikä niistäkään ollut humalahakuiseen juomiseen, jos joku olisi sellaista halunnut) kaikki muu juominen meni omasta pussista.

  Matkapäivien määrällä saattaa olla yllättävä merkitys matkakustannuksiin, varsinkin jos matkataan lentäen. Joskus saattaa kolme tai neljä päivää perillä tulla jopa halvemmaksi kuin yhden yön reissu. Lentolippuhinnoittelu on sen verran mystistä puuhaa.

  Kyllä tutustumismatkat kuuluvat myös luottamuselinten toimenkuvaan. Toki läpinäkyvyys ja tarkoituksenmukaisuus tulee olla ehdottomia kriteereitä matkan teemaa ja kohdetta mietittäessä.

  Jos nyt jotakuta korpeaa tämä ”herrojen” matkustelu, niin ei muuta kuin ehdolle seuraavissa vaaleissa ja jos läpi pääsee, niin eikun reissuja odottelemaan.

  Sen verran voin toki vinkkiä antaa, ettei sitten kannata ängetä tarkastuslautakuntaan. Tällä vaalikaudella ei olla kyllä reissattu. Jaa, käytiin me ekana suvena sentäs Evolla. Ja sinnekin mentiin omilla autoilla ja kimppakyydeillä…

 10. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Ismo!
  Kyllä minä laitan ihan eri loossiin herrojen matkustelun kansanedustajana,
  kuin nämä valtuutettujen ylimitoitetut ulkomaan matkat tällaisina aikoina.
  Kansanedustajien matkat ulkomaille ovat työnkuvaan kuuluvia, poikkeuksena kiljuset.
  Lauantaita!
  Riitta

 11. Kokoustaja sanoo:

  Nyt täytyy ihmetellä kansanedustaja Soukolan kommenttia. Tämä on periaatteellinen ja osittain myös taloudellinen asia. Ei se ihan oikein mene, jos kaupunkilaiset maksavat herrojen ulkomaanmatkat, vaikka perustelisitte sitä jollain ryhmähengen kohotuksella tai työntäyteisellä matkalla. Kaikki sen tietävät, että ryyppään sinne Viroonkin lähdettiin. Matkan hintaakin oli vaikea saada tietoon, kun sitä kysyttiin.

  Nyt kysyin tulevalta kunnanvaltutetulta, Kari Ilkkalalta, että aikooko hän katsoa tuollaista toimintaa läpi sormien luottamustehtävää hoitaessaan? Lähteekö Kari Ilkkala kaupunkilaisten piikkiin ”kokoustamaan” Viroon tai ulkomaille? Toivoisin perussuomalaisilta ryhtiliikettä tämänkin asian osalta. Muihin olen jo menettänyt toivoni.

 12. Nimetön sanoo:
 13. Kari Ilkkala sanoo:

  Terve Kokoustaja,

  on hiukan vaikea nähdä sellaisia pakottavia tilanteita, joissa valtuutettujen tai lautakuntien jäsenten pitäisi matkustaa ulkomaille saadakseen sellaista tehtäviensä hoitoon tai valmisteluun / suunnitteluun tarvittavaa tietoa tms. kokemusta, jota ei ole muilla keinoin saatavissa. Kaikenlainen hengen kohotus voi tapahtua kaupungin, maakunnan tai viimeistään Suomen alueella.

  Matkustelua ei tarvitse kieltää kokonaan, mutta matkoille voi asettaa erittäin tiukat kriteerit, sekä päättäjille velvoitteen kertoa kustannukset ja perustella avoimesti matkat em. kriteereitä vasten.

  Lonkalta tulee mieleen suuntaa-antavasti muutama kriteeri joihin pitäisi aina ainakin ulkomaanmatkojen osalta vastata:
  – liittyykö matka ja miten konkreettiseen valmisteltavaan ja päätettäväksi tulevaan asiaan?
  – onko matkalta odotettava anti kriittistä valmistelun tai päätöksenteon kannalta? Miten?
  – onko matkalta odotettava anti hankittavissa / korvattavissa muulla järjestelyllä (kotimaan vastaava kohde, videoneuvottelu, kirjeenvaihto, muu tiedonhankinta)?
  – taloudellinen perustelu sille miten matkan anti kompensoi sen kustannukset?

  Olen joutunut työssäni reissaamaan maailmalla riittävästi, ja edellisen kaltaiset kysymykset olen joutunut ratkaisemaan joka reissulle erikseen, ihan alkaen siitä että onko rahaa. Välttämättöminkään reissu ei sitten ole sellainen jos ei ole rahaa…

  Ei tarvita johtosääntömuutoksia käytännön käyttöönottoon – jokaisen päättävän elimen pitäisi hoksia tehdä nämä kysymykset itse, ja jos esittelijä ei tee, jäsenet voivat sen tehdä.

 14. Nimetön sanoo:

 15. Kokoustaja sanoo:

  Kiitos Kari! Ajattelinkin, että sieltä se järjenääni taas kerran kajahtaa. Ensitöiksesi voisit palauttaa Ipenkin maan pinnalle, vaikka hän onkin päässyt leikkimään isojen poikien hiekkalaatikolle. Näköjään se valta on turmellut Perussuomalaisiammekin.

  Kyllä tätä menoa on jo katseltu tarpeeksi kaupunkilaisten näkökulmasta. Nyt sinne tarvitaan joku laittamaan porukalle ryhtiä. Halmekin sanoi aikanaan, että eduskuntaan tarvitaan myös yksi mies. Sama tietenkin pätee myös muihin parlamentteihin.

  Vieläkö pitää arvailla, ketä sitä äänestäisi kunnallisvaaleissa?

 16. Leo Leppänen sanoo:

  Olin aikanaan muutamassa kaupungin tytäryhtiön hallituksessa. Koska veronmaksajat eivät pidä seminaari- ja tutustumismatkoista, päätimme olla nostamatta kokouspalkkiota. Hallitukset tekivät näin säästyneillä varoilla matkoja myös ulkomaille. Kenelläkään ei korvattu myöskään ansionmenetyksiä, eikä myöskään maksettu päivärahoja. Matkat, enintään yksi vuodessa, tehtiin osittain vapaa-ajalla ja halvoilla lennoilla. Hotellit valittiin halvimmasta päästä. Tämän jälkeen systeemistä olivat kateellisia lähinnä vain eräät valtuutetut ja kaupunginjohtaja.

 17. Teija Arvidsson sanoo:

  Hei!

  Olin mukana Hollannin matkalla ja on ihan pakko muutamalla lauseella kommentoida keskustelua.

  Matkan tarkoitus oli tutustua Hollannin terveydenhuoltoon sekä yhteisölliseen tapaan hoitaa vanhuksia, dementikkoja ja kehitysvammaisia. Kahden päivän aikana vierailimme viidessä eri kohteessa, jotka tekivät niin meihin lautakunnan jäseniin kuin virkamiehiin suuren vaikutuksen.

  Ihailin hollantilaisten tapaa ajatella kaikkea vanhuksen hyvinvoinnin kannalta. Joka paikassa esimerkiksi tehtiin ruoka paikan päällä, koska ”vanhukset tykkäävät osallistua ruuanlaittoon tai ainakin haistella ruuan tuoksuja”.

  Erikoisin kohde oli vanhasta maalaistalosta rakennettu dementiakoti, jossa asui maalta kotoisin olevia vanhuksia. Kodin omassa navetassa oli lehmiä, hevosia ja lampaita. Navettaan oli tuotu sohvakalusto, jossa mummut ja papat saivat istuskella katsellen eläimiä ja haistellen tuttuja tuoksuja. Ovia ei lukittu, eikä dementikkojen kulkua estetty. Isossa aidatussa puutarhassa vanhukset saivat kuopsuttaa multaa. Odotan sitä, kun Voutilakeskuksen vankilan ovet avataan ja ison pihan ympärille rakennetaan aita, jotta vanhukset pääsevät itse ulkoilemaan silloin kun haluavat…

  Niin dementiakodissa kuin muuallakin ihailin henkilökunnan valmiutta tehdä kaikenlaisia tehtäviä laskematta sitä mikä kuuluu omaan työhön ja mikä ei. Vaikutuksen teki myös valtava vapaaehtoisten määrä niin kotihoidossa kuin laitoksissa. Vapaaehtoisia ei ollut vaikea löytää, ja heitä rekrytoitiin aktiivisesti myös lehti-ilmoituksilla.

  Oli myös hienoa käydä uudessa Almeren kaupungissa, jossa jo kaupunkisuunnittelussa oli otettu huomioon ihmisten mahdollisuus asua tutussa ympäristössä loppuun asti. Kunnon huonontuessa voi muuttaa asuinalueen sisällä, mutta ei tarvitse muuttaa alueelta pois. Näin vanhukselle tärkeät ystävyys- ja naapurisuhteet säilyvät.

  Matkan ohjelma oli intensiivinen ja tutustumiskohteet monia uusia ajatuksia herättäviä. Asiat voi todellakin tehdä eri tavalla, eikä kaikki ole rahasta kiinni.

  Jos edes jotain näkemästämme ja kuulemastamme toteutuu täällä Hämeenlinnassa, niin matka on varmasti maksanut itsensä takaisin.

  t. Teija

 18. Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys Teija!
  ”Ihailin hollantilaisten tapaa ajatella kaikkea vanhusten hyvinvoinnin kannalta.”
  ?!?
  Pitikö todellakin matkustaa Hollantiin etsimään tuota ajatustapaa?
  Lämmöllä
  Riitta

 19. Teija Arvidsson sanoo:

  Hei Riitta!

  Ei varmaan tarvinnut sen takia Hollantiin matkustaa, mutta näkökulma vanhustenhoitoon oli kuitenkin hätkähdyttävän erilainen ja se teki vaikutuksen.

  Meilla lautakunnissa puhutaan jatkuvasti rahasta, mikä tietysti on tärkeä realiteetti. Talous ohjaa päätöksentekoa ja ratkaisuja. Hollannissa pohditaan, mikä on vanhukselle hyväksi ja toimitaan sen mukaan.

  Meillä varsinkin dementikot nähdään hoidettavina potilaina ja heistä tehdään entistä avuttomampia. Hollannissa haluttiin kaikin keinoin tukea vanhusten ja dementikkojen aktiivista ja itsenäistä elämää hoitokodissakin.

  Siinä on aikamoinen ero.

 20. vanhus sanoo:

  Se oli oikein hyvä, että Teija nyt kertoi tuon matkan annista täällä meille.

  Tätä pötköä lukiessa olen nimittäin koko ajan miettinyt, että vähin mitä toivoisi, olisi se, että noiden matkojen tarkoituksesta, saadusta opista ja sen tulevasta toteutuksesta kaupungissa kerrottaisiin meille, matkojen maksajille, vaikkapa Viikkouutisissa. Silloin voisimme itse mielessämme päätellä, menivätkö verorahamme hukkaan vai hyötyyn.

  Eihän niiden juttujen tarvitse mitään kilpajournalismia olla, kunhan asiat tulevat selväksi.

  Tämä vain siltä varalta, että lentelyä yhä jatketaan. Itsekin olen sitä mieltä, että tietoa saa muutenkin. Jo lukemalla oppii paljon. Ajattelemalla vielä enemmän.

  (Olisikohan tuon matkan menoilla saatu rakennettua se aita Voutilan ympärille? Kun vuosia sitten kävin erään ryhmän mukana ulkoiluttamassa Voutilan vanhuksia, ihmettelin, miksi siihen ympärille ei oltu rakennettu viihtyisää puistoa, missä asukkaiden olisi leppoisa oleskella.)

 21. Leo Leppänen sanoo:

  Moro madam Teija!

  Hollannin senioripolitiikista on ollut runsaasti tietoa myös Suomessa jo kymmeniä vuosia. Olen lukenut asiasta artikkeleita ja nähnyt jopa pari TV-ohjelmaa. Hollanissa käytössä olevia malleja on varmaan esitelty laveasti asiantuntijoiden seminaareissa.

  Hienoa, että Hämeenlinnan poliittinen eliitti on ryhtynyt ottamaan asiasta selkoa lähemmin. Helpoiten ja tehokkaimmin se tapahtuu menemällä paikan päälle. Toki tutustumisohjelman tulee olla hyvin laadittu ja kaikkien on osallistuva aktiivisesti ohjelman toteuttamiseen.

  Oliko Hollannin matkalla enemmistö henkilöitä, jotka Hämeenlinnassa tekevät vanhustyötä ja vastaavat siitä? Vai oliko matkalla peräti puoli bussilastillista poliitikkoja ja keskushallinnon eliittiä? Tuleeko matkasta lautakunnan ja kaupunginhallituksen esityslistalle raportti?

  Kaupunkien lautakunnat tekevät vielä nykyään tutustumismatkoja, joiden parempi nimi olisi esimerkiksi kevätretki. Muutama vuosi sitten yhdessä kaupungissa tekninen lautakunta ja nippu virkamiehiä matkustivat Pariisiin tutustumaan joukkoliikenneasioihin. Osa porukasta poikkesi yli yön pariksi päiväksi Lontooseen. Joku pirullinen nipottaja laati matkaraportin. Siihen oli kirjoitettu, että muutama henkilö tutustui ohjelman mukaisiin asioihin myös Lontoossa. Kohta poistettiin seuraavassa lautakunnan kokouksessa äänin 5-4. Siitä ei tehty merkintää pöytäkirjaa. Näin virallisesti kukaan ei poikennut Lontoossa tutustumassa ”lehmiin” ja muihin eläviin verovaroilla.

  Ystävällisesti
  – lexa

 22. Teija Arvidsson sanoo:

  Moro Lexa!

  Kaupungin verovaroilla on varmasti menneina vuosina tehty matkoja, joiden anti on ollut kovin köykäinen. Tämä Hollannin matka oli kuitenkin erinomaisesti järjestetty, tehokas ja sisällöllisesti antoisa matka. Käyntikohteet oli hyvin valittu, ohjelma oli tiivis ja osallistumisprosentti kaikkiin tutustumiskohteisiin 100 %.

  Matkalla oli mukana terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunta, ikäihmisten lautakunta, näiden lautakuntien tilaajapäälliköt ja tilaajajohtaja. Lisäksi kaupunginhallituksen edustaja ikäihmisten lautakunnassa. Eli matkalla olivat mukana juuri ne henkilöt, jotka päättävät terveydenhuollon ja vanhustenhuollon linjauksista ja rahoista, yli 60 %:sta kaupungin budjetista. Näin ollen matkasta ei välttämättä tarvitse tehdä kenellekään raporttia, koska ne henkilöt jotka päättävät ko. asioista, olivat mukana.

  On tottta, että paljon tietoa on saatavissa vaikkapa netistä. Kaikki tämän matkan osallistujat saivatkin etukäteen hyvän tietopaketin Hollannin terveydenhoidosta ja ikäihmisten hoivasta. Samoin pystyimme tutustumaan käyntikohteisiin jo etukäteen niiden nettisivujen kautta.

  Taustatiedon lisäksi oli kuitenkin erittäin merkittävää päästä käymään kohteissa, haastatella vanhuksia ja henkilökuntaa, nähdä kotien ympäristö ja koko toimintakulttuuri. Olin vaikuttunut jo lukemastani, mutta silti vasta paikan päällä käyminen vakuutti molempien lautakuntien päättäjät ja virkamiehet siitä, että jotain kannattaisi Hämeenlinnassakin tehdä eri tavalla kuin ennen.

  Olin itsekin kriittinen Hollannin matkaa kohtaan ja peräsin lautakunnassa, onko meillä oikeasti varaa tällaiseen matkaan. Kaupungin talouslukuja katsellessa vastaus on tietysti, että ei ole. Jatkossa osallistunkin mielelläni itse opintomatkojen kustannuksiin, jos niitä vielä tulevalla vaalikaudella järjestetään.

  Olen kuitenkin kiitollinen, että sain olla Hollannin matkalla mukana, koska turistina en olisi ikinä päässyt käymään sellaisissa paikoissa, joissa nyt vierailimme. Matkan kohteet tekivät minuun suuren vaikutuksen ja siksi halusin jakaa kokemuksia myös täällä.

  Ystävällisesti
  Teija

 23. Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys Teija!
  ”Näin ollen matkasta ei välttämättä tarvitse tehdä kenellekään raporttia…”
  ?!?
  Näinkö on käytäntö täällä?
  Me teimme jokaisesta työmatkastamme raportin firman pääpomolle.
  Täällä se sujuisi erittäin ludvikkaasti ja vaivatta Viikkouutisten kautta pomoillenne/kaupunkilaisille.
  Olen varma, että matka-kustannukset kiinnostaisivat varsinkin vanhusten omaisia, jotka kärvistelevät omissa kokemuksissaan.
  Lämmöllä
  Riitta

 24. vanhus sanoo:

  Teijalle 2 kysymystä:

  1. Tarkoitatko todella, että ainoa hämeenlinalaisille annettu selonteko tuosta matkasta on tämä kertomuksesi täällä?

  2. Kerrot, että muutkin vaikuttuivat näkemästään ja että tulitte siihen tulokseen, että jotain pitäisi tehdä Hämeenlinnassakin. Siis mitä uudistuksia voimme odottaa?

 25. Teija Arvidsson sanoo:

  Olen lähettänyt toiveen raportista mm. tilaajapäälliköille, lautakuntien puheenjohtajille ja Sosiaalikehityksen edustajalle, joka oli matkan virallinen järjestäjä. Hyvästä raportista kuvineen olisi varmasti hyötyä etenkin vanhuspalveluiden tuottajapuolelle ja kaupunkikehitysosastolle.

  Terveyspalvelut ja ikäihmisten palvelut uudistuvat koko ajan. Matka vahvisti näkemyksiä siitä, mikä toimii ja mihin suuntaan vanhuspalveluita kannattaa kehittää. Toimintakykyä ylläpitävään ja kuntouttavaan toimintaan on syytä satsata. Parhaillaan ollaankin neuvottelemassa esim. Ilveskodin kohtalosta veteraajoukon vähitellen harventuessa. Vanhusten tarpeiden huomioiminen uusia asuinalueita kaavoitettaessa on myös jatkossa yhä tärkeämpää.

 26. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Teija & kumppanit!

  Mukava uutinen oli kuulla moottoritien katteelle tulevista 55+ asunnoista. Siinä on senioreille upea paikka. Ainoa haitta on se, että asunnot ovat varmaan mahdollisia vain hyvätuloisille eläkeläisille , tai ainakin niiden kukkaroille. Ja kun tarpeeksi kauan asustaa tuetussa ympäristössä, niin sitten kulut pompsahtavatkin laskuina sairaalan mäeltä. Se ei siis saa olla yllätys. Mutta ehdottomasti hyvä uutinen.

  Siihen minä en taas usko, että joku Hollannin matka muuttaisi mitään , n kymmeneen vuoteen. Yksityisiä lintukotoja on rakennettu ja sopimuksia tehty sen verran, ettei niitä hevin muuteta, vaikka pitäisi. Hollannin mallin tyyppinen muutos edellyttäisi suomalaisen lainsäädännön muutoksiakin jo. Joten se pikaisesta muutoksesta!

  Optimistisesti HK

 27. Riitta Nyqvist sanoo:

  Apropoo Hande!
  Kuulin juuri Hevosmiesten tietotoimistolta, että Kiemunki ja Vekka ovat lähdössä Lontooseen tsekkaamaan läxiäiskaronkkansa menomestoja.
  Oppaana toimii apulais-kaupunginjohtaja.
  Matkaraportin tekoon paikan päältä on lupautunut Viitaniemen Jukka.
  Niinpä saamme kerrankin raportin jo etukenossa.
  Näillä mennään toistaiseksi.
  Riitta

 28. Leo Leppänen sanoo:

  Moro Hannu!

  Osuit (jälleen) naulan kantaan. Kansanedustajien (Filatov, Koskinen, Soukola…) tulisi perehtyä Hollannin seniorisysteemeihin eduskunnan piikkiin lainsäädäntömme muuttamiseksi. Toki ilman lakien uudistusta kunnissa voidaan tehdä monet asiat toisin, mutta nykyisten raskaiden rakenteiden vaihtaminen keveämpiin ja taloudellisimpiin systeemeihin ei tapahdu nopeasti.

  Ihmisluontoon kuuluu, että kalliin ja melko hyödyttömän opintomatkan jälkeen kunnallispoliitikko kehuu retken antia ja antaa ymmärtää, että jo kohta tapahtuu uudistuksia hankittujen kokemusten pohjalta. Kun pari viikkoa on kulunut, Teijakin rehtinä ihmisenä normalisoituu ja aivot palautuvat reaalimaailmaan.

  Linja-autollisen rahtaaminen Hämeenlinnasta Hollantiin po. kokoonpanolla oli vähintään osittain verovarojen väärinkäyttöä.

 29. Ismo Soukola sanoo:

  Tai, jos me kutsuisimmekin asiantuntijat Hollannista tänne kertomaan ja selvittämään vanhustenhoitoa. Halvemmaksi sekin tulisi kuin sinne lähteminen, riippumatta siitä olisiko maksajana eduskunta vaiko kunta.

 30. Hannu Kärpänen sanoo:

  Jösses Ride!

  Taitaa tietosi pitää paikkansa, arvaan ma, kun muistelen ,miten ”Antti” parahti lauantaisessa Hämeen Sanomissa.
  Kun isompi revohka on lähdössä, niin saavat helpommin kulkemaan tuliaisina jonkun käytetyn sillan Vanajan yli. Sellaisiahan on suunniteltu jo pidempään. Yksi avattava ja toinen, mikä suljetaan samantien.

  T HK

 31. Riitta Nyqvist sanoo:

  Tere Hande!
  Ottaisivatpa tuliaisiksi terkkariin johtavan sillan.
  Olis siinä ulukomaanelävillä suu tötteröllä,silimät levällään,
  kun asfaltti joustaa nilikkoihin kesähelteellä. Kivasti keinuu.
  Tää avaa-sulje-silta-sydeemi on hyvä.
  Valtuuston pj. lupasikin terkkarin tilalle luxus-hotellin.
  Ei pääse rahvas julkimoita hienhajulla häiritsemään ja aidan viereen töllistelemään.
  Ride

 32. Hannu Kärpänen sanoo:

  Moron Ride!

  Kato ny sitä Lontoon reisun osaan ottaa listaa, ja tarkista onko Peltonen jätetty rannalle reisusta, kun on niin mielensä pahoittanut. Olis kannattanut ottaa mukaan.
  Sen uuden hotellin nimeks tullee varmaan Wainajain Terveyshotelli. Haastan sinut ja muutkin nimikilpailuun. Heitä pari hyvää ehdotusta…Pidetään tää nimikisa tällai salaa, ennenkuin porukat toukokuussa tipahtelee saarivaltiosta takas. Sitten sen nimi muuttuu kuitenkin lontoon murteelle, kun ne on sen siellä reisulla päättäny, kuitenkin. Mut voidaan niinku kansalaisvaikuttaa kuitenkin, tällai ekaks, jooko?!
  T HK

 33. Heikki Koskela sanoo:

  Moro Hannu!
  Toivottavasti ei vedetä linjaa liian puritaaniseksi matkustamisen suhteen.
  Jotkut konsernisäännöt tietenkin olisi hyvä olla. Ilmeisesti kaupunginhallituksen edustustili on liian iso, koska parisen vuotta sitten sieltä olisi irronnut 50 donaa ysiluokkalaisten kuvauksiin. Vai mitä Iisakki!
  Maan tapa on ollut, että palkkioksi pitkästä hallintorupeamasta, käydään jossain.
  Seuraava valtuusto varmaankin keksii sopivat säännöt matkustamiselle
  Niitä odotellessa t. Hessu K.

 34. Hannu Kärpänen sanoo:

  Moron Hessu!

  Eihän tässä mitään matkustuskieltoa olla suunnittelemassa, saati toivomassa. Sääntöjäkään ei juuri oikeastaan tarvita . Oikean mittasuhteen löytämiseksi riittänee se, kun reisuista uutisoidaan etukäteen ja ne perustellaan. Kansalaisten oikeustaju ja oasanottajien kipukynnys toimivat hyvinä sääntöinä. Ja katkerille toimittajille kannattaa tarjota reportterin paikkaa joka reisulle.
  T HK

 35. riitta.nyqvist sanoo:

  Moikka Hande!
  Kauppakeskuksessa kuulemani huhun mukaan hotelli/terkka, onkin taitava harhautus.
  Paikalle on tulossa Pohjoismaiden suurin Paisuntasäiliö&Eutanasia-keskus, jonka yhteydessä toimii ongelmajäte-osasto.
  Sieltä syntyvä bio-energia myydään extra-katteella eteenpäin.
  T. Ride

 36. Hannu Kärpänen sanoo:

  Moron Ride!

  Hyvin nuo sinun tietolähteesi ovat tähän asti tienneet. Enpä eppäile , ettei nytkin. Sellainenhan siinä jo nykyäänkin toimii, – paitsi ei suurin ja kaunein vielä ainakaan, kun viisi paikkaa kuukaudessa pitää lopettaa. No, onhan se Tilapalvelulle helppo laskea, millon paikka vapautuu muuhun käyttöön. Pyytää vaan Linnan terveyspalveluita tilaamaan Tilapalveluilta selvityksen asiasta. He tekevät palvelusopimuksen Seutukeskus Oy:n kanssa , josta tilataan lakentapäälliköltä muutama tunti laskenta-aikaa. Pitkäaikaispotilaille laskenta-aika on tietenkin pidempi, niin se ainakin tulkitaan. Siihen lisätään yyteet, pyyteet ja syytteet, niin lopputulos on pikkoin selvä. Varmemmaksi vakuudeksi lopputulos julistetaan kaupunginhallituksessa salaiseksi, koska laskennassa käytetyt numerot ovat olleet yksityshenkilöitä. Päätöstä lähdetään tulkitsemaan ulkomaille, koska siellä suomalainen lainsäädäntö ei päde, ja asiasta voidaan puhua ja päättää. Kotimaahan palatessa koko matka julistetaan salaiseksi, koska matkalla oli puhuttu yksityishenkilöistä!
  T. HK

 37. Satu Leppänen sanoo:

  Aamupäivää!
  Vaikka asiani ei tähän blogiin oikeastaan kuulukaan, käykääpä kurkkaamassa kaupungin sivuilta esityslistoja. Tarkastuslautakunnan kohdalla 28.3.12 ei esityslistassa ole pykälää 36 laisinkaan!
  Tietääkö joku miksi näin on ja mihin pykälä on hävinnyt? Ettei vaan olisi jotakin huippusalaista…..
  Aprillia, kenties!
  Virpojia odotellessa,
  Satu

 38. Kari Ilkkala sanoo:

  Terve Satu,

  keskiviikkona 28.3. ennen TALA:n kokousta ko. pykälä näkyi netissä esityslistalla. Pykälä koskee JHTT-lautakunnan TALA:lle lähettämää lausuntopyyntöä koskien JHTT-lautakunnalle tekemääni kantelua. Kantelun kohteina on kaupungin tilintarkastusyhteisön Audiator Oy:n ja kaupungin päävastuullisen tilintarkastajan JHTT, KHT Minna Ainasvuoren toiminta.

  Havaitsin eilen saman asian – pykälä on poistettu esityslistan nettiversiosta kokonaan.

 39. riitta.nyqvist sanoo:

  Terve Satu!
  Tarkka likka, sinunlaisia kun siunaantuisi syssyllä enempi valtuustoon.
  Mistäpä sitä…,
  josko kadoksissa oleva pykälä vielä
  löytyy sulavasti tämänkin blogin sisältöön liittyen.
  Olen ollut huomaavinani, jot pykäliä pykätessä, suattaapi olla käytössä,
  mustetta, joka liudentuu tietyissä olosuhteissa,
  tai näkymätöntä mustetta, joka taimaantuu sopivaan aikaan.
  Tämä on sitä kuulua salaliittoteoriaa, jolla kuprut kuitataan,
  kysyjää tieltä eksytettäessä.
  Aprillia toivotellen!
  Riitta

 40. sairaala sanoo:

  Sama tapahtui sairaalan esityslistan suhteen koskien laboratoriofuusiota. Työntekijät luulivat, ettei fuusioasia olisi käsittelyssa vielä, ja heillä olisi ehkä ollut mahdollisuus yrittää tuodaa omaa näkemystään esiin. Mutta asia nuijittiin ”salaisen” pykälän varjossa. Salaista on ollut kaikki muukin asiaan liittyvä. Mitähän tämänkin asian suhteen peitellään? Kuka tässä oikeasti hyötyy? Ei ainakaan asukkaat, veronmaksajat ja labrapalveluja käyttävät. Säästöjä ei tule (tämän johtava lääkäri Markku Järvinenkin on moneen kertaan todennut) ja työpaikat tulevat varmasti vähentymään täällä, jos näytteitä aletaan raijata Tampereelle. Onneksi olkoon sairaanhoitopiirin hallituksen ja valtuuston jäsenet hienosta päätöksestä!

Jätä kommentti

css.php