Vaikeat verojen korotukset

 Valtio on pikkuhiljaa lopettamassa elvytystoimensa. Velkaa on otettu miljarditolkulla. Nyt pitäisi jotenkin saada kasaan rahat jokapäiväisten toimintojen pyörittämiseen ja samalla velan maksuun. Yhtälö on vaikea.

 Gallupit linjasivat puolueiden näkemyksiä niin, että Kokoomus ja Demarit eivät olisi halukkaita palkkaverojen korotuksiin. Muilta puolueilta ymmärrystä riitti. Kukaan ei varmaan haluaisi ehdoin tahdoin profiloitua verojen korottajaksi. Vaihtoehdot ovat tosi vähissä.

 Verojen korotusmahdollisuuksia, ilman menoleikkauksia, on muutamia. Siis ilman uusia veroja. Energia- ja ympäristöverot, pääomaverot ja ansiotuloverot. Alvin osalta päätöksillä olisi jo kiire. Vain yhden osion korottamisella ei selvitä. Kukaan ei haluaisi lisätä työvoiman kustannuksia. Kukaan ei haluaisi lisätä pitkien matkojen maassa kuljetusten ja työmatkojen kustannuksia ja samalla tavaroiden hintaa. Pääomaveroa kammoksutaan myös kilpailuedun nimissä.

 Veikkaan ratkaisuksi laajennetut ja muutetut veropohjat niin pääomissa kuin energia-ja ympäristöveroissakin.  Uskon , että näiden lisäksi  palkkaverotukseenkin puututaan. Jotenkin olisi osattava korotuspaineet kohdentaa oikein niin, että ne , jotka ovat lamasta päässeet helpommalla, voisivat verotuksellisesti kantaa suuremman vastuun laman jälkeen.

 Kateeksi ei nyt käy ketään päättäjää.

Jätä kommentti

css.php