Geenimuunneltua totuutta

 Geeni-perunapussien kyljissä lukee manipuloidut sanat:”Perunamaasta sinä olet tullut, perunamaahan sinun pitää jälleen paalaaman”.

 Politiikan saralle geenimuunneltua eli manipuloitua totuutta on kylvetty vuosisatoja. Siinä määrin, että tällainen luomupoliitikko on saanut tosissaan kaupitella aitouttaan. Nyt on hymy herkässä. Kansa kapinoi geenimuuntelua vastaan.

 Kuukausia saimme lukea lehdestä, miten kaupunki aloittaa hetimiten moottoritien katteen rakentamisen. Nyt tekstissä seisoo, että rahat on loppu. Mistä kansalainen erottaa aidon ja manipuloidun totuuden? Entä mitä tällainen tekee perimällemme?

 Aivan eri totuuksilla liikkuu myös SDP valtakunnan tasolla. Puolueiden yhteinen vaalityöryhmä on aikeissa ottaa huomioon kansalaisten äänestyskäyttäytymisen ja jakaa eduskuntapaikat sen mukaisesti. SDP:n geenimuunneltu totuus sanoo, ettei näin saa tehdä. Vaalitulosta pitää edelleenkin manipuloida. Hattua nostan Kokoomuksen ja Keskustan edustajille, jotka kannattavat vaaliuudistusta, vaikka tietävät satonsa jäävän pienemmäksi.

 Itänaapurissa viljeltiin pitkään monokulttuuriaatetta. Geenejä pyrittiin muokkaamaan manipuloimalla totuutta. Hyvä pyrkimys kaatui sielläkin ahneuteen. Seurauksia eivät kylväjät voineet arvata. Samaa liiallista ahneutta on näkynyt myös oikealla, lätäkön takana.

 Parempi siis vaan kuunnella kansan ääntä. Taitaapi sittenkin luomupolitiikan aika koittaa. 

14 kommenttia artikkeliin “Geenimuunneltua totuutta”
 1. iisakki sanoo:

  Ihan miten vaan Hannu,

  mutta painottaisin, että tuon moottoritien katteen kanssa linja on edelleen ihan manipuloimaton ja muuttumaton. Jouko Kettusen lausunto oli hänen lausuntonsa ja näkemyksensä. Kaupunginjohdolla ja poliittisella johdolla (ainakin itselläni ja monen muulla) on asiasta varsin selkeä näkemys edelleen. Jos katetyöt on mahdollista ja järkevää aloittaa jo tänä vuonna, asia tuodaan erikseen päätettäväksi budjetin ulkopuolelta. Saamme kyllä edelleen lainaa ja tarvittaessa voidaan purkaa rahastoja.

  Nyt olisi järkevää rakentaa niin kustannusten kuin työllisyydenkin kannalta, jos joka tapauksessa rakennetaan. Ja kun ko. projekti toisi sen 150 miljoonan edestä vielä lisärakentamista, niin enpä usko, että valtuustokaan esteeksi asettuu…

 2. Sitä minä olen ihmetellyt maallikkona, että kaikki on kunnallisvaikuttajienkin mielestä vain politiikkaa. Ei yhteisten asioiden hoitoa tai yhteisten etujen ajamista, vaan politiikkaa.

  Onko se ihan aikuisten oikeasti niin, ettei yhteisten asioiden edestä kannata työskennellä ja vaikuttajaksi kannattaa hakeutua vain, jos on innostunut politiikan tekemisestä?

  Joskus politiikassa on kuuluvinaan järjen ääni. Sitten se hukkuu ja puhutaan vain politiikasta. Onhan politiikkakin vaikuttamista, mutta yhteisten etujen ajamisen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

  Pitääkö sinne valtuustoon äänestää ensi kerralla luottohenkilöitä vai taitavia pelureita?

  Naiivisti ja ymmärtämättömästi
  nimimerkki ’Pallon hukannut jo kauan sitten’

 3. Pimu sanoo:

  No ihan ensimmäinen ja yleensä varma merkki manipuloidusta totuudesta on jos kepulla on jotain asian kanssa tekemista ja varsin varma voi olla sitten, jos siihen liittyy vielä Kokoomus, ja satavarma jos vielä Vihreätkin. Näillä tunnusmerkistöillä tunnistaa nykypäivän Suomessa jo 99,9999%:sti geenimuunnellun totuuden.

 4. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys!
  Jo vain Iisakki, rakennetaan vaan! Missä se tiedonkulku nyt kangertelee, vai onko totuuksia liikkeellä liian monta?
  Susanna on kanssani ilmiselvä luomupoliitikko. Ei sitä aina ymmärrä, että pitäisikin tehdä politiikkaa, kun vaan kaupunkilaisten asioita hoitelisi.
  Ja tuo Pimu ei sitten esimerkeistäkään ymmärtänyt yskää. Minä kun somasti laitoin pari demari-esimerkkiä, jottei kaikkea sentää kepulien niskaan. Ei auttanut. Kantasolukasvatus lienee ainoa toive. Tai sitten kertaus. Vai oliko kuitenkin lumisen talven ja alkavan viikonlopun ahistusta tuo demareille jäävä pieni promillemäärä.
  Ystävällistä perjantaita, Hannu!

 5. Riitta Nyqvist sanoo:

  Älä nyt viitti Hannu ”luomuilla” politiikallasi.
  Sä oot maakuntatason politiikoista populistisin ja helevetin hyvä siinä.
  Olisit ylpeä.
  Tarkoitushan pyhittää keinot – varsinkin politiikassa.
  Ystävällisesti Riitta

 6. iisakki sanoo:

  Hannu,

  toisin kuin joillain muilla paikkakunnilla, meillä ei ole laitettu suukapuloita virkamiehille. Hankejohtaja Kettunen ei kenties enää ole niin päätöksenteon tai ennemminkään valmistelun ytimessä, että hän olisi täysin kartalla yksityiskohtaisista periaatelinjauksista. Ja kuten on todettu, niin sisäisessä ja ulkoisessa viestinnässä meillä on vielä paljon tekemistä. Ehkä Jouko on sitä mieltä, että rahaa ei voida budjetin ulkopuolelta myöntää, mutta Jouko ei kuitenkaan tarvittaessa tee päätöstä tästä asiasta, vaan ihan muut.

 7. Esko Helle sanoo:

  Susanna Hietanen kirjoitti: ”Sitä minä olen ihmetellyt maallikkona, että kaikki on kunnallisvaikuttajienkin mielestä vain politiikkaa. Ei yhteisten asioiden hoitoa tai yhteisten etujen ajamista, vaan politiikkaa.”

  Yhteisten (yhteiskunnallisten) asioiden hoitaminen, vaihtoehtojen punninta , ratkaisujen tekeminen yms on politiikkaa.

  Eräs määritelmä on seuraava: ”Ihmisten toiminta muuttuu poliittiseksi silloin kun on tehtävä ratkaisuja kahden tai useamman vaihtoehdon välillä.”

  Politiikka on jokapäiväistä ja aivan kunniallista. Jokaisella kansalaiselle on mielipitetitä asioista ja niiden hoidosta siis politiikasta.

  Politikointi on politiikan sivujuonne ja siinä on joskus kyseenalaisia piirteitä.

 8. Satu Leppänen sanoo:

  Tervehdys!

  Kerroppas Iisakki miten niitä rahastoja nyt voidaan purkaa, kun taannoin niihin oltaisiin voitu koskea vain Uusitalon ruumiin ylitse. Näin hän itse asian ilmaisi.
  Samoilla linjoilla oli kaupunginjohtaja eräässä lanulan kokouksessa, kun lautakunnan jäsenet asiasta avautuivat.
  Onko jotakin ”hyvää” tapahtunut, muuta kuin että rahstot ovat tuottaneet luultua paremmin?

  Kyseleepi Satu

 9. Soili Hakala sanoo:

  Saanko vastata,kun ehätin ensin? Hämeenlinna-rahastoa eli energialaitoksen myynnistä saatuja rahoja ei ole tarkoitettu taantuman tullen ”syötäväksi” eli käyttökustannusten kattamiseksi. Hyvinäkin aikoina niitä olisivat jotkut mielellään käyttäneet, kun heille ei kymmenenkään prosentin käyttömenojen kasvu oikein olisi riittänyt. Hämeenlinna-rahaston tuotto on vuosien aikana ollut erittäin hyvää, jopa niin, että investointeihin kannatti aikoinaan mieluummin ottaa velkaa, koska rahaston korkotulot olivat lainojen korkoja suuremmat.

  Moottoritien kattamissuunnitelmassa Hämeenlinnan osuudeksi jäi siltojen uusiminen, mikä olisi tarvinnut joka tapauksessa tehdä, sekä infran rakentaminen, yhteensä uuden arvion mukaan n. 10 miljoonaa euroa. Nyt on kyseessä siis aika suuri investointi, joka liittyy kaupungin elinkeinopolitiikkaan. Tällaiseen investoinnin rahoittamiseen voidaan rahastoa käyttää, mieluummin kuin enää lisätä kaupungin velkataakkaa.

 10. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys!
  Ja löylyjä odotellessa Riittalle ekaks: Jouduin juoksemaan wikipediaan asti ton sun populistin kanssa, kun ei äiti enää elä. Äiti ois tiänny. Eikä se koskaan ole mistään populistista puhunu. Wikipediakin sanoo, että populisti tulee latinasta, eikä meille ole kukaan koskaan tullu latinasta, joten en ole. Siis populisti. Isä tuli Karjalasta, isolla Koolla. Niinku Keskusta ja Kekkonen ja Korhonen! Olen siis aito luomupoliitikko.
  T, Hannu

 11. Satu Leppänen sanoo:

  Hei Soili

  Kiitos vastauksesta. Kirjoittamasi faktat ovat valtuutettujen tiedossa juuri niin kuin kerrot. Erikoista tässä on se, että aiemmin rahastoihin koskemisesta ei ole puhuttu mitään, vaikka on tiedetty että kate rakennetaan ja sillat korjataan. Mietin vain, että onko asia mietitty vasta nyt vai onko sitä kenties puitu jo aiemmin. Itse luin sitä ekan kerran Iisakin kommentista. Tietysti hylkäykset valituksista tulivat vasta hiljattain. Mutta ehkä ensi valtuustossa tieto kulkee.
  Niin ja rohkenen epäillä tuon kymppimijoonan riittävyyttä kaupungin osalta.

 12. Sari R sanoo:

  Iltaa – ja terveiset päivän mittaiselta hiihtolomalta!
  Investointeihin on mietitty erilaisia rahoitusvaihtoehtoja, niin khssa kuin valtuustoinfossakin, kun nykyisessa taloustilanteessa vanha tapa rahoittaa ei enää riitä. Yhtiöiden kautta, kumppaniden avulla, lainaamalla, tai rahastoja hyväksikäyttäen- vaihtoehtoja onneksi Hämeenlinnalla on. Aina pitää katsoa se kokonaistaloudellisuus – tehdä politiikkaa (erinomainen sananselvennys kokeneelta konkari E Helteeltä) – ja sen pohjalta edetä.
  Soili on oikeassa, me olemme kaukana siitä äärimmäisestä hädästä jossa rahastoja tulisi purkaa käyttötalouden katteeksi.
  Jos NCC on valmis aloittamaan hommat, on kaupunginkin ehdottoman järkevää etsiä rahat, aloittaa työt ja elvyttää, työllistää ja edesauttaa elinvoiman kasvua seudulla.
  Taas kerran kävi ilmi, että vaikka välillä siltä tuntuu, ei HäSa ole se ”virallinen” lehti;)) Avoimessa toimintakulttuurissa puolivalmiista uutisointi on erinomaisen hyvä juttu, tosin se asettaa aikamoisia haasteita viestinnälle….

 13. Riitta Nyqvist sanoo:

  Morgon Hannu!
  Euroopassa on vain tusinan verran kantaäitejä..
  Ojalan laskuopin mukaan myö ollaan kaikki vähä sukua toisillemme.
  Esipopulistit Aristoteles ja Sokrates korostivat hyvän puhetaidon merkitystä. Missä olisimmekaan, mitä kieltä puhuisimme, millä maksaisimme, jos meillä olisi ollut mutiseva, änkyttävä, vähäverinen päämies populismin aatelistoon kuuluneen Kekkosen sijaan.
  Savolaiset ja karjalaiset ovat suomalaisen populismin parhaimmistoa.
  Sinä pääset Arkadiaan populismisi ansiosta, kansa tykkää timosoineista.
  Se onkin sitten toinen juttu, jos populismi jää Arkadiassa päälle, ei jalostu teoiksi.
  Niistä meillä molemmilla on elävästä arjesta kokemusta.
  Eläköön hyvään tähtäävä populismi, sitä luomuahan osaa kuka tahansa levittää puheissaan.
  Lauantaita Sinulle ja pesueellesi!
  Riitta

 14. Hannu Kärpänen sanoo:

  Moron Riitta!
  Eppäilet siis , että olis olemassa sellainen soinin vaara? No, luomuillaan nyt kuitenkin perinteisellä tyylillä. Aurinkoiset hanget kutsuvat. T Hannu

Jätä kommentti

css.php