Pakkoruotsi ja merisää

 Parhaimmassa tapauksessa olet lukemassa mukavaa juttua lehdestä, ja seuraava otsikko onkin jo pelkkää merisäätä. Kirstunvartija Uusitalo luettelee sinulle lehdessä tärkeitä numeroita. Liturgiaa seuraa uskontunnustus. Tilaaja-tuottaja malli on näyttänyt kyntensä. Kuin Urho-luokan jäänmurtaja kaupunki porskuttaa eteenpäin.

 Olet varmasti törmännyt tuputuksiin ja epämiellyttäviin asioihin. Ihan niin kuin vanhat ja nuoremmatkin merikarhut tarvitsisivat Radio  Suomen merisäätä, jotta rahti menisi perille. Siis ne algerialaiset ja maltalaiset kipparit. Siis suomeksi. Ja sinä saat osasi samalla. Varmaan kaipasit merisäätä. No, tietäähän niistä tulevat tuulet mantereellakin, mutta..

 Pakkoruotsia kaipaat kuitenkin? Ja vist! Että muutama tuhat ruotsalaista saa sinut lukemaan vuositolkulla sitä sinun toista äidinkieltäsi! Ja ellet just mene johonkin byrooseen töihin, niin Nauvon lautan jälkeen vasta sitä tarvit. Ei päde enkku eikä mikään muukaan siellä. Ne sinun toiset kotimaiset sisarasi ja veljesi eivät ilmeisesti ole opiskelleetkaan muuta kieltä kuin ruotsia.

 Voi onhan niitä paljon muitakin. Tuputuksia. -Puhelinmyyjä. Odotitko hänen puhelua? Puolueen jäsenkirja? Olitko vakuuttunut, ettet osaa äänestää ilman sitä? Entä virkamiesten ja politrukkien liturgiat? Kaipaatko kuulla kesken aamukahvin, että rakennemuutos parantaa sinun palvelujasi?

 Pakkoruotsi ja pakolliset tuputukset ovat kuin rokotus. Jos niistä selviää, niin vastustuskyky senkuin kasvaa. Jos haluaa rokotusta.

7 kommenttia artikkeliin “Pakkoruotsi ja merisää”
 1. Pakkoruotsi ja pakolliset tuputukset ovat kuin rokotus. Jos niistä selviää, niin vastustuskyky senkuin kasvaa.>>
  En nyt oikein ymmärrä.. Politiikan bullshitinvastustuskyky ehkä ?
  Vapaa kielivalinta- vapaus valita, oikeus osata

 2. Hannu Kärpänen sanoo:

  Moron!
  Otetaan ote tuohon rokotukseen ekaksi! Moni meistä kammoksuu mennä rokotukselle. Vaikka tietää, että tuleva hyöty on mahdollista haittaa paljon suurempi.
  Se on vastenmielistä, osin kivun takia. Siinä osio yksi ja pakkoruotsi.
  Osiossa kaksi siirrymme tuputuksiin. Sama koskee siis tuputuksia. Kyllä ketuttaa kuunnella milloin mitäkin, mutta oma sietokyky, ellei peräri ymmärryskin kasvaa kuitenkin, kun sietää kaikenlaista.
  Osio kolme käsittelee viimeistä lausetta , ”jos haluaa rokotuksia”. On kuitenkin vapaus valita haluaako kuunnella esim merisäätä tai puhelinmyyjää.
  Näinkin sen olisi voinut joku toinen kirjoittaa. Terkuin, Hannu

 3. Ismo Soukola sanoo:

  Hei Hannu ja Bruce!

  Listalle tuorein ”tuputus” eli pakkokasvisruokapäivä kouluihin.

  Mikähän siinä on, että kun joku hurahtaa johonkin oli se sitten uskonto tai ruokavalio, niin sitä ollaan sitten väkisin tuuppaamassa muille pakoksi.

  Jos nyt joku kokeen saavansa omat kiksinsä kasvisruoasta tai ruotsinkielestä, olkoon se hänen taivaansa. Meillä muilla on sitten omat kotkotuksemme….

 4. K sanoo:

  Ruotsia on ollut kiva puhua Tanskassa ja Norjassa asti ja saada itsensä ymmärretyksi, mutta Hämeessä töitä hakiessa se -totta- nähdään miinuksena.

  Pakkosuomen olisin myös lakkauttamassa, sillä it-aikakaudella kirjotetaa puhekiälel, kieli opilla ja oikeinKirjotuksella ei niin ole väliä ja jatketaan englannilla kun haluaa wannabe mediasexy. Historiakin on ihan turha – uudet sukupolvet tekevät samat virheet kuin edeltäjänsä, oppivat kantapään kautta geneettisen perimänsä ohjaamana. Eli biologiakin mukaan näihin yt-neuvotteluihin. Maantiedolle huutia kanssa, ei uudessa kunnassa tarvitse tietää muuta kuin että Hämeenlinna on Hämeenlinna (älä pidä muita kuntia). Kuka tarvitsee matematiikasta monimutkaisempia versioita kuin kertomataulu & jakolasku? Kemiikka ja fysia niinikään ovat turhaa teoriaa. Liikunta on käytäntöä, sitä lisää. Juosten pääsee vielä pitkälle, kuten Helsinkiin tai HPK:hon. Uskontoa myös lisää – näinä vaikeina aikoina, jotka sinänsä ovat kuin mitkä tahansa ajat, kaipaamme lujaa uskoa tulevaisuuteen, kunnanvaltuustoon, eduskuntavaaleihin yms. (ynnä muuhun sälään).

  Valtavia säästöjä saavutetaan näillä.

 5. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys K!
  Entä se merisää sitten? Eikö laivat löydä Hong Kongista Tornioon , ellei kiinalainen kippari kuuntele Radio Suomea keskellä talvea keskellä väylää? Vai kääntääkö Tanskan kohdalla ympäri , jos on ajanut siihen asti ja onkin väärän kokoinen bruttorekisteritonnisto, kun ei ole muistanut kuunnella merisäätä Radio Suomesta? Ja kuuluuko se radio siellä? Ja ymmärtääkö se kippari kieltä? Vai kuka maakrapu tarvii keskellä talvea sisämaassa merisäätä, kun Saimaakin on jäässä? Kysympi vaan!
  T Hannu

 6. K sanoo:

  Merisää? Mitä se on? Tosin on meitä viime aikoina uhattu, että Suomi tuhoutuu jos satamat menevät lakkoon (niinkuin se tuhoutuu, jos meillä on presidentti, tai pääministeri, tai jos et ota sikapiikkiä, tai yms.)… Radionkuuntelija äänestää kanavanvalitsimella, ja Radio Rockista ei Merisäätä tule. Tieto lisää tuskaa – M.O.T.

 7. vainio marjaliisa sanoo:

  Aivan näin, Hämeessä puhutaaan vain suomea muu on pakkotuputusta, mutta mikään ei minua kiellä ta på svenska silloin kun sitä haluan vaikka modersmål on suomi. Enemmän kuin näistä pakko, pakko tuputuksista pitäisi olla huolta siitä miten suomenkielessä jopa puhekieln taso heikkenee, lehtiartikkelit ovat täynnään erilaisia virheitä. Maailmassa mnta on ihmeellistä asiaa, ne kummastuttaa hämmästyttää pientä kuljiaa, missä on lehtien esikatseluvalikko, onko paha hakkeri hävittänyt sen?????????. Sitäpaitsi merisää on lyhyt oppimäärä
  maantiedosta, I am sailing, Iam sailing

Jätä kommentti

css.php