Ketkä viedään hoitoon?

 Kyse ei kohta ole siitä. kuka olisi oikeutettu hoitoon, vaan siitä, kuka pitäisi viedä. Kaupunkilaiset, ja laajemminkin suomalaiset, kyselevät ketä pitää hoitaa. Lääkäridelegaatioita myöden. Ja politiikoilta?  Entä meillä Hämeenlinnassa? Sari Rautio jo heittikin blogin puolelta pikapikaa yleisönosastolle oikein täysilaidallisen kokoomuslaista rakenneuudistusta.

 Arvostan Sari Rautiota terveistä uusista näkemyksistä, lähes asiassa kuin asiassa (silloin kun niissä on sisältöä). Nyt oli matkaan tarttunut kuitenkin ainoastaan liturgiaa.  Jokainen meistä voi sanoa, että tarvimme uudistuksia (ne tulevat, tahdoimme tai emme). Kuitenkin kaikissa uudistuksissa pitää olla mukana joko raha, kaupunkilaiset – eli palvelut-, tai mieluummin molemmat.

 Miten ratkaistaan Hämeenlinnalaisten tuleva hyvinvointi? Jukka Lindberg, ( en tunne miestä entuudestaan) vetää linjaa minun käsitykseni mukaan lähes hatusta, eli tilastojen mukaan. On hyvin ymmärrettävää, että hoitoketjua pitää rasvata ja ns kotihoitoa tehostaa. Vaan rajansa kaikella. Niitä laitosasiakkaita, jotka ovat sen lopullisen laitoshoidon piirissä, ei voi enää kotiin sijoittaa.

 Hauholla, pienessä kunnassa tutkittiin lähes kaikki ”tapaukset” henkilö henkilöltä. Mihin kukakin piti sijottaa. Nyt olemme tilastojen varassa. Tämä tulee kalliiksi. Kaikille. Eikä tämä ole sitä inhimillistä, mihin on totuttu.

 Nyt meillä Hämeenlinnassa pitäisi rauhoittua. Laman myötä pitäisi ottaa maltti valtiksi ja ajaa suunnitellut, tarpeelliset uudistukset maltilla läpi. Ja kun jokainen maltettu kuukausi tuo vielä säästöjäkin! Ei ole viisasta lopettaa Mäntykotoa helmikuusta! Ei! Pitää katsoa rahakirstua ja inhimillisyyttä.  Ja että kaikki liitoskuntien vanhainkodit lakkautetaan?  Hei haloo!  Nyt kaikkein tärkeimpänä: Liitoskuntien, kaikkien puolueiden edustajien pitäisi keskustella asiasta: Mihin ollaan menossa!?

 Tosiasia on se, että ellemme me nykyiset päättäjät kunniota vanhuksiamme, niin emme me mitään osaa.  Meidät on syytä viedä hoitoon! Toivonkin siis kaikkien ”unohdettujen” vanhuksien tekevän testamentin Saimaan norpille. Ja paremmen hoidon toivossa, kertovan siitä ensiksi lapsilleen. Jotka saattavat muuten olla päättäjiä.

 Kun kuitenkin maailma on enempi positiivinen, niin mieleni HPK:n kannattajana sai huikean adrenealiiniruiskeen, kun Veksi Salmi oli laittanut HPK:n 80v kirjan nimeksi :”Huuto kuului Hauholle asti”! Ehkä jotain menneisyyden kaikuja!

19 kommenttia artikkeliin “Ketkä viedään hoitoon?”
 1. Seppo Rehunen sanoo:

  Hyvä Hannu

  Kirjoitat ”Nyt meillä Hämeenlinnassa pitäisi rauhoittua”. Olen samaa mieltä.

  Sairionkadulta katsottuna tuntuu oudolta, että ensin turhaan vitkastellaan ja viivytellään. Sitten kuin salamaniskusta; lähes kaikki hyvinvointiin viittaavakin pannaan ylinopeudella sileäksi. Poukkoilevaa hallintoa.

  Enpä olisi kaksi kuukautta sitten uskonut, että tällaista joutuu kirjoittamaan. Jarrua. Lapsi uhkaa mennä pesuveden mukana.

 2. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys!
  Samat on tuntemukset. Järki pitää ottaa hanskaan. Ei ole kunnioitettavaa pelkästään sanoa, että olemme tehneet päätöksiä. Pitää myös tietää , mitä ne merkitsevät! Kitos tuestasi! Ei ole nykyään helppooa olla vähemmistön puolustaja…
  Sinulla on kuitenkin se lääkärien etiikka.. Älkää antako sen murtua…
  t:HK

 3. Soili Hakala sanoo:

  Tällaisen lähes hätätilan vallitessa tarvittaisiin eri puolueiden välillä kiinteämpää yhteistyötä. En tiedä, ovatko eri valtuustoryhmien puheenjohtajat kokoontuneet yhdessä pohtimaan, missä mennään ja mitä pitäisi tehdä. Nyt pitäisi tehdä yhteisytötä ikään kuin talkoohengessä ja jättää poliittiset irtiotot ja pisteiden keräämiset pois. Asiat eivät nyt saisi mennä niin, että vain suurimmat puolueet tekevät päätökset. Vastuu on jaettava kaikille ryhmille, kun ensin on saatu yhteinen näkemys siitä, miten toimitaan.

  Nyt tarvitaan myös poliittista johtajuutta, jota olen odotellut pitkin vuotta esimerkiksi mediassa esille tulona. Sari Rautiota ja Iisakki Kiemunkia lukuun ottamatta aika hiljaista on ollut. Eiko ole ollut tahtoa, tietoa tai taitoa?

  Virkamiehet valmistelevat ja luottamushenkilöt päättävät on oikea marssijärjestys

 4. kuilun partaalla sanoo:

  Kysyt Hannu: ”Mihin olemme menossa?”

  Kaikesta mitä viime aikoina olen lukenut, olen ymmärtänyt, että
  Hämeenlinnassa ollaan menossa vanhusten joukkoteurastukseen.

  Tätä aloin kyllä pelolla odottaa jo sinä päivänä kun kuulin Kiemungin vaaleissa saaman äänimäärän.

 5. Liisa Hallila sanoo:

  Koska en ole mukana päätöksenteossa muutoin kuin seuraamalla jälkikäteen tarkastuslautakunnassa, että mitä tästä kaikesta seurasi, niin todella kirjoittajat ovat oikeassa kun pelkäävät virkamiesten uudistusvauhtia ja poliitikot seuraavat perässä vaikka kantavat vastuun tehdyistä päätöksistä.

  Luottaisin kuitenkin vanhustenhuollon johtajiin ja esimiehiin siten, että he tietävät mihin kukin heidän omalla alueellan elävä vanhus sijoitetaan. Siinä sijoituskeskustelussa varmaankin kuullaan vanhusta itseään, jos mahdollista, ja omaisia. En usko, että kukaan jää ilman hoitopaikkaa. Iäkkäiden hoitaminen on todella vaikeaa ja vaatii moniammatillista osaamista. Minä en ole ollenkaan varma, että meillä Suomessa osataan hoitaa vanhuksia kun kuuntelen professori Kivelän lausuntoja. Uudistukset pitäisi lähteä rakentamaan ammattitaitoisuudesta vanhustenhoidossa. Vanhustenhoito on myös naiskysymys, vanhukset ovat pääasiassa naisia ja hoitajat naisia, joten ei niin kovin tärkeää…

  Seinistä puheen ollen en tiedä tarkkaan onko Mäntykoto todella niin huonossa kunnossa, että siellä ei voi hyvää hoitoa toteuttaa. Laitoksissa olevilla ei aina taida olla sitä kotia enää jäljellä, joten he siirtyisivät palveluasumiseen johon tuodan tehostetusti hoitoa. Tiedän, että laitoshoitokuntoiset iäkkäät ovat hyvin hauraita ja pienetkin muutokset voivat olla liian raskaita.

  Kaikkein eniten toivoisin, että iäkkäiden ihmisten omaiset ottaisivat enemmän vastuuta läheisistään. Pienikin apu omaiselta on parempi kuin ulkopuolinen hoito, mutta en toisaalta näe, että vanhuksen ympärivuorokautisena omaishoitajana voi toimia toinen vanhus. Aina on poikkeuksia ja kaikilla ei ole lapsia ja niillä joilla on … on kiireinen työ, asuminen toisella paikkakunnalla yms. Kyllä tämä meidän sodanjälkeinen sukupolvemme on aika itsekäs.

  Itä-Suomessa ikäihmisten hoitoideologian perustana kuuluu olevan ageing-in-place eli että jokainen voisi vanheta juuri siinä paikassa missä haluaa olla toiveittensa mukaan eli järjestelmä mukautuu asiakkaan toiveisiin eikä päin vastoin, mutta taitaa olla liian utopistista ajattelua toteuttaa täällä Hämeessä. Muualla puuhataan myös kovasti iäkkäiden perhehoitoa yhtenä välimuotoisena ratkaisuna, mutta meillähän tiedetään pienten yksiköiden olevan liian kalliita – tilastojen valossa. Joten se niistä uudistuksista.

 6. Heikki Koskela sanoo:

  Huomenta Kaikille!
  Pelkään myös vanhuksien puolesta! Mielestäni palveluiden pääsektoreilla: päivähoito, sivistys ja vanhusten hoiva ei voida eikä kannata tehdä mitään uudistuksia, koska liittymissopimuksessa irtisanomissuoja estää kaikki rakenteelliset uudistukset. Suunnitellahan tietysti voidaan, mitä missäkin laatikossa tuotetaan ja millä hinnalla.
  Tämä on sovittu fuusiokustannus, mikä pitää maksaa.
  Hattulassa Pura teki fiksun liikkeen: kun rahat ei riitä, veroja, ei lainoja, pitää nostaa.
  Virkamiehiä käy sääliksi. He tekevät parhaansa mahdottoman edessä. Kolmen vuoden päästä kuullaan kunnallispoliitikoiden ja virkamiesten meriselitykset.
  Hauskaa loppupäivää t. Hessu K.

 7. Riitta Nyqvist sanoo:

  Nimimerkki Kuilun partaalla
  Tarkoittiko tuo kommenttisi sitä,
  että me Iisakki Kiemunkia äänestäneet olemme vanhusten joukkoteurastajia?
  Vastaustasi odotellen
  Riitta N.

 8. kuilun partaalla sanoo:

  Riitalle

  Äänestämisestä voisi monasti sanoa Raamatun sanoin: ”…anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä, mitä he tekevät.”

  Sinua henkilökohtisesti, niin paljon kuin sinua näistä blogeista tunnen, en pidä vanhusvihamielisenä ihmisenä, mutta minun mielipiteenihän on vain kirpun paskan arvoinen, joten se siitä.

 9. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Kuilun partaalla.
  Sinun mielipiteesi on yhtä arvokas kuin muidenkin.
  Olen äänestänyt Iisakkia hänen arvomaailmaansa jonkinverran tuntien.
  Hän kunnioittaa ihmistä ikään katsomatta.
  Hyvä esimerkki yli kahdeksankymppinen äänestäjänsä, joka huolestuneena totesi minulle viime kansaned. vaalikierroksen jälkeen
  ”- Aion äänestää poikaa ensi kierroksella myös,
  koska ei nää aiemmat ole mun puolia pitäneet. Tää Iisakki tuntuu pitävän meidän vanhojenkin puolia. Kun mä ny eläisin sille kierrokselle.”
  Iisakin resepti eläkeläiselle
  ”- Jugurttia, jugurttia..”
  Meillä riemua riitti kerrottuani seniorille Iisakin terveiset.
  Jos Iisakin arvomaailma matkalla muuttuu, irtisanoudun julkisesti hänen kannattajajoukostaan.
  Vielä ei ole tarvinnut.
  T. Riitta

 10. Sari R sanoo:

  Terve Hannu,

  ja minäkun ajattelin ihan pistäneeni konkretiaa kirjoitukseeni reippaasti mukaan… kyläkouluista ja laitospaikosta lähtien. Mutta, varmasti edelleen on tarvetta kirkastaa ja selventää monia asioita. Se yhteinen keskustelu eri pöydissä, valtuustoryhmien puheenjohtajienkin kesken, vie asiaa eteenpäin, kun se tapahtuu toisia kuullen ja kuunnellen.
  Ikäihmisten lautakunnassa, jossa saan olla khn edustajana mukana, olen erityisen vakuuttunut perusteellisesta pohdinnasta ratkaisujen taustalla. Lindbergin Jukka on erinomaisen sitoutunut, näkemyksellinen ja taitava virkamies, joka tuntee tilastonsa mutta myös realiteetit. Kysypäs vaikka teidän omalta edustajaltanne lautakunnassa.

  Jännää on myös nyt tämä huoli nopeudesta, aiemmin on kohtuullisen paljon ollut viesteja että muutostahti on aivan liian hidasta, ja että ei tehdä oikeasti isoja ratkaisuja. Valitettavasti edelleenkään ei mennä joka puolella riittävän nopeasti. Kaikki rakennemuutokset, joista on sovittu, ovat strategian, kuntaliitossopimuksen ja paraslain mukaisia. Ne ovat niitä käytännön toimenpiteitä, konkretiaa, mitä peräänkuulutetaan. Poliitikkojen tehtävä on tehdä eteenkin tilaaja-tuottajatoimintatavoissa niitä isoja linjoja, ja antaa ammattilaisten palvelupuolella päättää, miten niihin päästään.
  Ja Iisakista, saamme olla ylpeitä sitoutuneesta, rohkeasta ja fiksusta valtuuston puheenjohtajasta. Olkoonkin demari,))
  Isoin huoli minulla on nyt että emme antaisi talouskurimuksen nousta ainoaksi toimintaa ohjaavaksi asiaksi. Silloin se lapsi voi mennä pesuveden mukana. Talous on väline eikä päämäärä. Hyvinvointi on päämäärä ja siksi tehdään uudistuksia.

 11. Satu Leppänen sanoo:

  Sarille:
  Vai strategian mukaista. Itse kyseenalaistan tuon. Strategiassa sanotaan mm. näin: Hämeenlinnan kaupunki tarjoaa hyvän arjen mahdollisuudet kaikille kuntalaisille TASAPUOLISESTI, Hämeenlinna haluaa palvella laadukkaasti. Menestystekijöinä ovat hyvinvoivat kaupunkilaiset jne…
  Tämäkö on hyvinvointia tasapuolisesti, kun liitoskunnista saneerataan jo vanhustentaloja. Lapset saivat jo osansa. Eikä muuten aiemmin viittamasi kuntaliitossopimus tällaisia asioita kerro vanhustenhuollosta. Meillä on joukkoliikenne aina vaan vähenemässä. Millä kantakaupunkiin sijoitetun vaimo/mies pääsee hoitamaan puolisoaan, kun bussit ei kulje ja ajokorttia ei ole. Tämä omainen on suuri apu hoitajille päivän aikana, kun hän syöttää, seurustelee ja mahdollisesti ulkoiluttaa puolisonsa.
  Kyllä minä näen, että virkamiehiä pitää nyt alkaa toppuuttelemaan saneerauksissaan. Alkaa tulla pahaa jälkeä. Eipä nuo yksityiset hoitlaitokset taida muutaman vuoden kuluttua enää pyöriä samoissa hinnoissa kun nyt, jos verrataan kaupungin omaan tuotantoon. Ei parane olla sinisilmäinen virkamiesten edessä.
  Sarille vielä, miksi blogejasi ei pääse kommentoimaan kuin kirjautunut käyttäjä? En esim. minä.

 12. Hannu Kärpänen sanoo:

  Moron kaikille!
  Ellei muutosta linjaan tehdä , niin vanhuksille käy huonosti, ja sitä kautta meille päättäjille ja virkamiehille. Jonkunhan kaikesta on vastattava.
  Liitossopimus kannattaa lukea uudelleen, niin virkamiesten kuin meidän päättäjienkin. Yleisesti vanhuspalvelut kuitekin mielletään lähipalveluiksi. Se on asian yksi puoli. Toinen on se yhtälö, että vanhusväestön lisääntyesssä laitospaikkoja voitaisiin suunnitellussa mitassa vähentää. Jokainen haluaa asua kotona ja niinhän sen pitääkin olla. Vaan kun ei enää pärjää? Nyt pitää tehdä pikaisesti ne kuuluisat tilastot esim viime vuoden kotikaatumisista. Ja verrata nyt tämänvuotisiin ja tästä eteenpäin. Kotihoidon tehostaminen on fiksua. Sillä ei kuitenkaan saada kuin hetkellisesti vähennettyä laitoshoidon tarvetta. Siksi on järjetöntä purkaa kaupungin oma ”tuotanto” vanhushuollossa. Ei kai kukaan kuvittele . että yksityiset jättävät markkinat käyttämättä , kun kilpailua ei ole.
  Ja se käsittämätön yhtälö: Kaupungin vanhan laitoksen kulut ja henkilöstön resurssit yhteenlaskettuna saadaan näyttämään kalliimmalta (jopa ilman laskemista) kuin yksityisen uuden laitoksen ja samalla mitoituksella olevan henkilöstön ja pääoman tuoton!. Älkää mulle tommosta…
  Ja Sarille siitä rakenneuudistusmantrasta: Valtionhallinnossa ja aluehallinnossa löytynee esimerkkejä kannattamattomasta rakenneuudistuksesta. Nyt kuitenkin liikutaan paperityön lisäksi ihmisten hoivaa koskettavalla sektorilla. En missään nimessä vastusta uudistuksia, niitä tulee koko ajan. Inhimillisyys ja taloudellisuus on kuitenkin otettava huomioon. Soitin tässä hetkenä muutamana Vekan Tapsalle tilanteesta , kun Mäntykodon tyhjille paikoille ei enää ohjattu asiakkaita ja samanaikaisesti sairaalanmäellä oli vanhuksia sakkopaikoilla. Nyt tilanne on onneksi muuttunut ja Mäntykoto on täytetty. Eikä onneksi sen vuoksi, että se olisi päätarkoitus, vaan siksi , että inhimillisyys ja taloudellisuus kohtasivat.
  Yhteistyöllähän tämä sujuu, tästä eteenkin päin..

 13. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  Ei ne suuret sanat,
  vaan ”pienet” teot,
  kuten soittosi Vekan Tapsalle Mäntykodon tyhjistä paikoista,
  on juuri sitä inhimillisyyttä parhaimmillaan,
  mitä valtuutettujenkin pitäisi kaiken kiireensä keskellä tehdä.
  Hieno homma Hannu!
  T. Riitta

 14. Irma Taavela sanoo:

  Tervehdystä

  Kyllä Hämeenlinnassa selvästi mennään vanhusasioissa(kin) takapuoli edellä puuhun. Vanhainkotien lopettamiset pitää minusta laittaa jäihin ja rakenteiden tehostaminen ja uusiminen pitää aloittaa sieltä portaiden yläpäistä. Todellisia säästöjä ja rahoja kotihoidon lisäämiseen ei saada kuin omaa tuotantoa järkeistämällä yhdessä muiden toimialueiden kanssa, ei ostamalla samoja palveluita yksityiseltä sektorilta.

  T. Irma T.

 15. Lyyti sanoo:

  Tervehdys!
  Hyvin levottomin mielin luin noita juttuja mitä on tullut vanhushoidosta. Ensinnäkin joku kirjoitti että luottakaa vain vanhustenhuollon johtajiin…. Hei haloo. Onhan se hienoo et puhutaan kauniisti ja paperilla kaikki näyttää hienolta, mutta…. Miettikää sitä vanhusta jonka elämänkumppani sioitetaan nykyisen alueen toiselle laidalle vedoten että kyseisen laadun hoito on keskitetty sinne parhaiten. Lapset asuu parinsadan kilometrin päässä ja vanhukset ovat tottuneet juomaan päiväkahvinsa kahdestaan kaikesta huolimatta. No vanhus saa OIKEATA hoitoa sairauteensa, mutta henkilökuntaa ei riitä hoitamaan häntä muuten. Siihen loppui inhimillinen elämä. Vanhus makaa hoitolaitoksessa 4–5 tuntia kusivaipoissa ja kaikki levittävät käsiään. Voi voi kun ei resurssit riitä. Yksityiset hoitolaitokset ottavat mielellää väkeä sisään vaan eipä taso parane. Pitäisikö päättäjät ja hoitolaitosten johtajat laittaa makaamaan viikoksi sänkyyn vaippoihin, niin eiköhän inhimillisyyttä löydy. Tajuaisivat miltä se tuntuu vanhuksesta. AVUTTOMALTA JA NÖYRYYTTÄVÄLTÄ. Eräs vanhus sainoi hienosti televisiossa, että hehän tämän maan rakensi, mutta kuka sen tuhlasi. Ja nyt on turha laittaa laman piikkiin kaikkea. Epäselvyyksiä on jo ilmennyt ennen tätä lamaakin. Niin ja entä se toinen vanhus joka jäi kotiin kaipaamaan puolisoaan. Sydän särkyeä hän huolehtii ja murehtii lopulta sairastuen itsekin yksinäisyyteensä joutuen hoitolaitokseen toiselle puolelle aluetta. Milläs siinä yhdessä enään juodaan kahvia.
  Kuka on siis oikeassa?

 16. Hannu Kärpänen sanoo:

  Hei!
  Asioissa kun on se paperilla näkyvä puoli ja sitten se inhimillisyys. Meidän luottamushenkilöiden tehtävänä olisi mm tuoda esiin se inhimillisyys ja realismi. Kun se ei edes maksa välttämättä yhtään enempää. Lyytin mainitsema elinkaari on sitä, mitä pitäisi väalttää. Ja se on mahdollista mitä suurimmassa määrin.
  Päivän jatkoa kaikille!

 17. Pimu sanoo:

  No jos rahaa ei riitä sen hoidon järjestämiseen niin paha sitä on inhimillisimmänkään päättäjän tai luottamushenkilön ketään pakottaa hoitamaan vanhuksia ilman palkkaa. Lopettakaa tämä turha itkeminen ja vaatikaa reilua korotusta kunnallisveroprosenttiin niin asioista päättävillä on pikkasen paremmat eväät järjestää sitä hoitoa.

 18. Hannu Kärpänen sanoo:

  Huomenta Pimu!
  Hämeenlinnassa on mahdolliduus nyt jopa säästää luopumalla vanhainkotien lakkauttamisesta.
  T Hannu

 19. hameenlinnaan sanoo:

  MISTÄ TÄMÄN VEXI SALMEN KIRJOITTAMAN KIRJAN SAISI OSTETTUA

Jätä kommentti

css.php