Hyvä tuuli riepotteli valtuustoa

 Ei ollut jälkeäkään syysmyrskystä maanantain valtuustossa. Ehkä tyyntä myrskyn edellä. Oikein hyrisevin mielin entinen maalainen palasi lumisateen läpi kotikonnuilleen. Hyrinä ei niinkään tullut pelkistä päätöksistä, vaan kulttuurin muutoksesta.

 Tämä valtuustoistunto oli sikälikin mieleen painuva, kun mielenosoittajat kokoontuivat, asiasta, Raatihuoneen eteen. Ja hallitus antoi lisäaikaa kyläkouluille. Nyt kaikki koulujen vaikutuspiirissä asuvat kiireen vilkkaa lisäämään oppilasennustetta. Aikaa on.

Yksi muutos siis oli, että hallitus ”kuunteli” liitossopimusta. Kulttuurin muutos on myös aktiiviset kaupunkilaiset kyltteineen. Paikallispolitiikka siis kiinnostaa ja päättäjien toimia seurataan. Se on hyvä se.

 Ja kuvitella. että valtuustossa puhuttiin kaupungin yhtiöistä, konsernista ja jopa Jäähalli Oy mainittiin! Ja kyseltiin usean valtuutetun ja ryhmän voimin yhtiöiden perään. Ja lupailtiin parannusta tilastointiin , tiedonkulkuun ja melkein mihin vaan..

 Lopuksi lasten ja nuorten parempi tulevaisuus sai kaikkien ryhmien sympatiat!

 Kun aiemmin aamupäivästä ryhmien puheenjohtajatkin  ”näkivät” inhimillisyyden tärkeänä tulevissa vanhuspalveluratkaisuissa, niin tämähän tuntuu jo aivan utopialta. Keräsivätkö valtuutetut vain voimia seuraavaa kokousta varten? En usko. Kulttuuri on vaan muuttunut!

 

40 kommenttia artikkeliin “Hyvä tuuli riepotteli valtuustoa”
 1. Sari R sanoo:

  Iltaa Hannu, niin se on että ihmiset muutosta tekevät. Joka paikassa. Ankeinakin aikoina, tästä on hyvä jatkaa.
  Yksittäiset päätökset tuntuvat kummallisilta, jos niitä miettii vain yksittäisinä. Siksi täytyy olla se strategia, iso kuva, visio, maali, jonne ollaan matkalla. ”Kun kokonaisuus hahmottuu, yksityiskohdat loksahtavat paikalleen.”
  Jatketaan työtä!

 2. Seppo Rehunen sanoo:

  Onnittelut, hyvä Hannu Sinulle ja muille luottamushenkilöille

  Tyvestä puuhun. Liitossopimus on vahva sekä hyvissä että huonoissa asioissa. Toisaalta sopimus turvaa lähipalvelut – toistaiseksi. Toisaalta sopimus siirtää toiminnan tehostamista hamaan tulevaisuuteen.

  Konsernien seurannan tiivistäminen on uutta. Tähän asti kaupungin osakeyhtiöt ovat saaneet elää omaa elämäänsä. Uusi valtuusto on aloittanut uuden kulttuurin. Kyseessä on kaikkien etu.

  Lupaavaa.

 3. Erkki Strömberg sanoo:

  Valtuusto ja hallitus kai on siirtynyt uuteen kalenteriinkin. kolme vuotta liitossopimuksesta oli ennen kolme vuotta 2009, 2010 ja 2011.

  Nyt se on kaksi vuotta ja 7 kk.

  Se siitä liitossopimuksen kunnioittamisesta, tosiasiat tosiasioina Hannu!

  Mutta jospa tämä onkin sitä kaukaa viisasta säästöä, kun vuosi on noin 10 kk tarvii kk palkkalaisille maksaa vain 10 kk palkka vuodessa ja alkaa syntymään niitä henkilöstökulusäästöjä joita Hannu on niin kovin kaivannut.

 4. ossi a sanoo:

  Tervehdys

  Mitään konkreettista muutosta ainakaan parempaan suuntaan ei mielestäni voi tapahtua ennen kuin on halua ja valmiutta muuttaa järjestelmää. Tämähän tietenkin edellyttää sitä, että aiempaa suurempi joukko ihmisiä kokee tilanteen jämähtäneeksi, sisäistävät asian ja näkevät mahdollisuuden tehdä politiikkaa uudenlaisella näyttämöllä. Tämä taas edellyttäisi luopumista monista nykyisistä asioista ja joidenkin etujen uusmitoitusta. Jännää, että niin harvalla päättäjäksikin halunneella ihmisellä on kykyä hahmottaa kokonaisuutta ja uskallusta ryhtyä ajamaan muutosta, vaikka pahimmankin perässähiihtelijän pitää nykytilanteessa tajuta missä ollaan ja mihin ollaan menossa. Vaikka ajatus vaalitavan muutamisesta sellaiseksi, että eduskunta- ja kuntavaaleissa puolet edustajista valittaisiin arvalla puolueiden ulkopuolisilta listoilta tuntuu itsestänikin jopa lapselliselta, en näe muuta helppoa ja yksinkertaisesti toteutettavaa keinoa tämän yhteiskunnan suunnan kääntämiseksi. Niin syvälle järjestelmämme on meidät vienyt. Enkä ole edes pessimisti.

 5. Odotettavissa oli sanoo:

  Niinpä, Hannu hyvä

  Olihan se odotettavissakin. Se, että voimakkaat, ennakkoluulottomat, uudet poliitikot vaikuttavat sammaloituneeseen hämeenlinnalaiseen poliittiseen järjestelmään. Itsesuojeluvaistoksi sitä nimittäisin. Kehittyä ( ainakin näennäisesti) tai hävitä näköpiiristä.
  Onnea uusille valituille.

 6. Marianne Koivisto sanoo:

  On se loistava uutinen jos päättäjät todella ryhtyvät kuuntelemaan ja myös huomioimaan, kansan syvien rivien tuntoa. Näinhän se pitää olla. Kun inhimillisyys astuu päätöksentekoon, niin asiat kyllä lutviutuvat.

 7. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Sari, Seppo ,Erkki, Ossi & kumppanit!
  Päätöksentekokulttuuri on Hämeenlinnassa ollut liitoskuntiin nähden erilainen. En sano , missä hyvä, mutta erilainen kuitenkin. Pientä kitinää on aiheutunut siitä, kun ”olemme” kokeneet, että meidän pitäisi sopeutua Hämeenlinnan tyyliin. Kuitenkin iso osa porukkaa vaihtui ja lähes kaikki muukin, joten tottakai päätöksentekokulttuurinkin suo muuttuvan. Alkukin on ollut aika hyvä, mutta nyt on selviä nytkähdyksiä näkyvissä.
  Yksi erilaisuus on virkamiesten esityksiin suhtautuminen. Täällä virkamiesten esitys on jotenkin pyhä ja koskematon. Vaihtoehdottomuus on silmiinpistävää.
  Ja byroita aina vallinnut ongelma : ”Näin ne on ennenkin esitetty”
  Mutta paremmalta siis näyttää jo…
  T.Hannu

 8. Liisa Hallila sanoo:

  Olen iloinen minäkin kun valtuustoon on saatu uusia tuulia – kuntaliitosten ansiosta. Takavuosina keskustelua ei juurikaan sallittu, eikä varsinkaan eriäviä mielipiteitä siedetty. Tilanne lieveni kuitenkin niin sanottua ’vanhan kaupungin loppua’ kohti.
  Hyvä, että kaupungin osakeyhtiöiden asioista kysellään, se on todella tarpeellista. Huolen aiheina ovat olleet niissä vallitseva henkilöstöpolitiikka ja henkilöstön rekrytointitavat. Erityisesti toimitusjohtajien koulutustasoon tulee kiinnittää huomiota, sillä alhaisena se voi olla riskitekijä. Nykyaikana tarvitaan monenlaista osaamista, toimialasta riippumatta, johtotehtävissä, eikä vähiten taloushallinnon alalla. Yhtiöiden hallituksissa tarvittaisiin myös laajempaa näkökulmaa. Nythän hallitukset muodostuvat lähes kokonaan kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien edustajista. Samat ihmiset ovat useissa hallitustehtävissä ja kuten tiedämme ei heidän aikansa voi aina riittää asioihin paneutumiseen. Tosiaan hyvä juttu, että luottamushenkilöt puuttuvat tomerasti tähänkin asiaan. Ennenkin on yritetty, mutta laihoin tuloksin. Kun se osakeyhtiölaki…vaikka kuntalaiset ne yhtiöt omistavat.
  Terveisin Liisa Hallila

 9. Silvon Tapsa sanoo:

  Liisa Hallila! Mitä tässä on uutta tai informoivaa? Onko vain niin että täytyy olla tietävinään asioista, että saa itseään esille?
  Kaikki tämä, mistä kirjoitat, on itsestään selvää.
  Eihän todellakaan kukaan pysty kieltämään osallistumista keskusteluun, mutta pitäisi ennen kirjoittamiseen ryhtymistä ajatella, ”Onko minulla mitään uutta sanomista”?
  No voivathan nuo tuollaiset kommentit olla siellä niiden asiallisempien ”höysteenä”…
  Tunnut olevan ”räpelöimässä” monessa asiassa…ehkä Sinulla on sellainen ”ahaa-kokemus”…Heureka, osaan kirjoittaa!

 10. Liisa Hallila sanoo:

  On se niin kamalaa kun joudut lukemaan tällaista. Kirjoitukseni on tarkoitettu kannustukseksi kun on uusi valtuusto ja uudet voimat. Ei kai näistä yhtiöistä ole tarpeeksi kirjoitettu kun mitään muutosta ei tunnu tapahtuvan.

 11. Irma Taavela sanoo:

  Iltaa ja yötä

  Koulujen lakkautukset tai niiden lakkauttamatta jättämiset vaikuttavat isoimmin niissä koulua käyvien lasten arkeen. Talouteen tai muiden lasten hyvinvointiin lisäarvoa ei näillä päätöksillä juuri saada. Strateginen merkitys muutamalla koululla on olematon kun suurin buumi tässä aiheessa on jo historiaa.

  Vaaleista toiseen jatkuvista ällöhienoista puheista huolimatta tilanne lasten ja nuorten tasolla ei ihan samoilla naamoilla taida tulla kohentumaan, koska asioissa ei syystä tai toisesta siirrytä sen konkreettisemmalle tasolle. Toimitaan jopa kaiken tutkitun tiedon vastaisesti. Esimerkkinä tuntikehys jonka ”ansiosta” pienet lapsetkin lapset opiskelevat 2×45 min pituisia jaksoja kerrallaan. Oppimisen ja jaksamisen kannalta se on täysin katastrofaalinen aika useimmille.
  Aiemmissa kommenteissa mainittuja lakeja tai suosituksia suorastaan kyllä jo rikotaan välillä ja nurinkurisesti juuri niiden virkaihmisten toimesta joidenka parhaiten ne pitäisi tuntea sekä toteutumista valvoa. Missä on näiden ihmisten ammattiylpeys ja moraali? Samaa voi kysyä päätöksiä tekeviltä, jotka ottavat päätöstensä vaikutusten kautta Arkadianmäellä kirjoitetut lait omiin käsiinsä. Valtakirja ei siihen oikeuta!

  Toivottavasti tämä Hannun nimeämä tuuli ( ja sekaan vähän Katriinaa vaikka sieltä Iisakinkin puolelta ), KUN KÄSITELLYYN TULEE elämänkaaren toisen puolen L -:llä alkavat suunnitellut hölmöilyt, joidenka strateginen merkitys onkin jo toista luokkaa.

 12. pöllämystynyt sanoo:

  Hei Silvon Tapsa,

  onks toi Hallilan Liisa antanut sulle joskus rukkaset, vai mikä kenkä puristaa noin kamalasti?

 13. ossi a sanoo:

  Huomenta hyvää kaikille

  Mikäli oikein muistan, tämä ”Liisa” on ollut valtuustossa vuosikausia. Eikö juuri hänkin silloin ole ollut mukana vaikuttamassa nykyiseen tilanteeseen tai toisin päin sanottuna ole ollut vaikuttamatta silloin kun olisi pitänyt? Ei yksi ”Liisa” kesää tee, mutta kun riittävän monta ihmistä hymistelee perusteeetonta valtaa käyttäneiden vanavedessä laput silmillä, syksy synkkä ja talvi ankara sen seurauksena näyttää tulevan. Silvon Tapsan ajatukset ovat minusta oikeita sekä perusteltuja. Eikä hän varmaankaan kohdistanut niitä yksin tälle ”Liisalle” , joka nyt lopultakin on huomannut ja sai sanotuksi mitä mieltä hän asioista olisi, jos niistä jotakin mieltä olisi. Enemmänkin luulen Tapsan kohdistaneen viestinsä koko porukalle. Viestin sisältö tuli ainakin minulle selväksi. Kansaa ei enää voi sumuttaa ja omaa kilpeään kiillottaa olemalla lehdissä jotakin mieltä asioista silloin, kun omat hommat ovat jääneet hoitamatta. Tekoja odotetaan ja siihen ainaiseen tyhjänpäiväiseen höpinään ollaan kyllästytty.

 14. Sari R sanoo:

  Huomenta! Susanna tuolla omassa blogissaan peräänkuulutti luovan ilmapiirin synnyttämistä ja ratkaisuihin keskittymistä. Sitä samaa ilmapiiriä tässä ollaan yritetty luoda uuden Hämeenlinnan poliittiseen kulttuuriin. Sitä, että käydään avointa keskustelua, mietitään vaihtoehtoja, evästetään virkamiehiä valmistelun eri vaiheissa ja kannustetaan uusien ratkaisujen etsimiseen. Ei siis tosiaan mitään uutta eikä ihmeellistä, mutta vaan niin kovin vähän käytettyä;))
  Kulttuuri ei synny itsestään eikä ulkoapäin vaan jokaisen osallistujan oman toiminnan kautta.
  Ja yhtiöistä: tällä nimityskierroksella haettiin – ja saatiinkin- paljon taitavia oman alansa asiantuntijoita puoluekirjasta riippumatta sekä myös osaavia poliitikkoja yhtiöiden hallituksiin. Mielestäni onnistuttiinkin aika hyvin.

 15. Pimu sanoo:

  Sinänsä hauskaa, että kun valtakunnan tasolla eduskunnassa vaaditaan avoimempaa toimintaa ja myös opposition mukaan ottamista isoja päätöksiä viilattaessa, niin kepun ja kokoomuslaisten mielestä se on räksytystä, mutta paikallistasolla taas vastaavista vaatimuksista ollaan valmiita keräämään sulkia hattuun. Vastaavaa avoimmuutta toivoisi kyllä päätöksentekoon ihan valtakunnan tasollakin.

 16. Liisa Hallila sanoo:

  Sarille, kiitos vastauksesta. Hyvä juttu, että hallitusten nimityskierros onnistui paremmin. Mehän emme tosin voi tietää mitä sillä onnistumisella tarkoitetaan ennenkuin yhtiöiden tuloksia on analysoitu pitemmällä aikavälillä. Ovatko liiketoimintasuunnitelmat terävöityneet, raportit selkeämmät ja sisältävät toiminnan arviointia monelta kannalta jne. Sitten on arvioinnin paikka ja tiedetään hallitusten lisä-arvo yhtiöille. Tarkastuslautakunnassahan tätä työtä tehdään, mutta ei ehkä riittävästi kun sielläkin on asiamäärä niin valtava ja osin todella vaikeakin.

  ossi a:lle en voi vastata kun hän on minulle vain nimimerkki. Keskustelen mielelläni rohkeiden kanssa, olen niin valikoiva.

 17. hauhon kaupunginosasta sanoo:

  Moi!

  En laiskana katsonut valtuuston esityslistaa, mutta varmaan Sinä hauholaisena voit kertoa oliko maanantaina puhetta Hauhon Koivukodon lakkauttamisesta?
  Jos oli ja jos ei vielä ollut Sinä varmaan Hauholta valtuustoon valittuna teet kaikkesi, että Hauhon vanhustenkoti saisi jatkaa ainakin niin kauan kuin siellä nyt elämänsä viimeisiä aikoja viettävät saisivat olla ja asua lähellä kotikontujaan ja omaisiaan. Teethän?

 18. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys kaikille!
  Ja kaikille jotakin. Kyllä tavoite on se, että Mäntykoto pidetään pystyssä niin kauan ettei ketään tarvi vastoin tahtoa pois kuskata. Ei se ole ainakaan rahasta kiinni. Ja miksi ei löytyisi tahtoa hoitaa ihmiset hyvin? Vetoan siis veljiin ja siskoihin vasemmalla ja oikealla, että tehtäisiin vain fiksuja päätöksiä. Aikaa on miettiä.
  Muutoin tuosta poliittisesta kulttuurista: Jos kirjoittaa negatiivista ja latistavaa niin lunta tulee ja kun Liisa tuossa kirjoitti myönteistä niin vähintään räntää tuli silmille.
  Ole siinä sitten.
  Henkilökohtaisesti on mukavaa kun malli kelpaisi Arkadianmäellekin lukijoiden mielestä. Toki vien terveiset sinne kun taas poikkean. Mitenkähän sen heille kertoisi…?
  Ja tuo uutinen kyläkoulu- ja vanhainkotiasioiden kierrättämisestä valtuustossa on ihan hyvä juttu.Toki se budjetin ja taloussuunnitelman yhteydessä olisi muutoinkin siellä käynyt. Mutta eiköhän siitä muutama sana silloin…

 19. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  Puhuit luultavasti Liisa Hn myönteisyydestä ja rännästä..
  En olisi uskonut, että SINÄ sorrut tuohon selittelyjen ja ymmärryksen suohon..
  Liisa Hn negatiiviset hyökkäykset blogeissa
  olisivat aiheuttaneet lumivyöryt
  ilman asianomaisten positiivisia visioita ja myötäelämistä.
  Hannu,
  ihan lämmöllä
  Liisa H saa haukkua minua jatkossakin koko taajuudella,
  ei tuu lunta, ei räntää tupaan..
  lupaan
  t. Riitta

 20. ossi a sanoo:

  Huomenta hyvää

  ”Liisa”! En odotakaan mielipiteisiini ja kannanottoihini mitään henkilökohtaisia vastauksia. Asiat joihin otan kantaa eivät ole minun asioitani. Olen vain yksi veronmaksaja veronmaksajien joukossa. Vastaukset ja tulokset olen/olemme lisäksi jo moniin puheena olleisiin asioihin saanutkin lopputulokset nähtyäni. Lisäksi ihan oikeasti olen todella pirunmoinen arkajalka. Et tiedä millaisia ponnisteluja ja tahdonvoiman ylityksiä minulta on vaatinut se, että olen muutamia kertoja ollut eri mieltä teidän Hämeenlinnan terävänpään porukan kanssa. Silti tiedoksesi, että kirjoitin täällä aikaisemmin käyttäen koko nimeäni. Kun huomasin joidenkin allekirjoittavan
  tekstinsä ”etunimi ja sukunimen eka kirjain” allekirjoituksella, innostuin tästä ja sen jälkeen olenkin sitä tyyliä käyttänyt. Tietenkin liian rohkea veto minulta tällaisen vapauden ottaminen, kun en edes kuulu poliittiseen eliittiin. Onhan se ihan eri tason juttu olla ossi a kuin esim. sari r?

 21. Silvon Tapsa sanoo:

  Mainiota ossi! Tämä Liisa tuntuu tekevänsä itsensä kovin tekopyhäksi, ja pyrkii antamaan itsestänsä kuvan, jonka hän itse luulee oikeaksi.
  Hannun myönteisessä suhtautumisessa hänen ”omakuvaansa”, olen aistivinani jonkinlaista puolue-lojaliteettia (oikaiskaa, jos olen väärässä)
  Nythän on niin, että Keskustan pursi keinuu aika vaarallisen näköisesti myrskyssä. Silloin on ainakin näin paikallistasolla näytettävä, että ”me pidämme yhtä”. Hannukin tuntuu kovasti välttelevän ottamasta esille tuota keskustan hallitus-jupakkaa.
  En hänenä kylläkään suuresti tukisi Liisan kannan-ottoja. Nehän paljolti tuovat esiin tuota Keskustan kaksinaamaisuutta. Tuollaiset ylimieliset ”hyökkäykset” Hallilan taholta, muita kommenttien kirjoittajia vastaan, antavat vain pahan sivumaun, ja vetävät Keskustan suosiota entistäkin alemmaksi.

 22. Liisa Hallila sanoo:

  On se tuo Liisa kauhea ihminen, tekopyhä ja kaikkee… Minä olen vaatimaton ja hauska ihminen, enkä ole koskaan kuulunut mihinkään eliitteihin.
  Asiahan on nyt niin, että jokaisen julkiseen kirjoitteluun osallistuvan tulee ottaa huomioon se, että joku vastaa siihen ja voi olla jopa eri mieltä (= lunta tupaan ja räntää). Ei sitä tarvitse pyytää anteeksi, että on eri mieltä mutta ei ei myöskään pitäisi tulkita hyökkäykseksi. Minä pidän väittelystä ja meillä kaikilla on erilaiset väittelykeinot ja -taidot, yhtä kaikki arvokkaita. Itse pyrin kuitenkin perustelemaan kannanottoni.
  Minä ajattelen näistä yhteiskunnallisista keskustelunaiheista lähes aina eri tavalla kuin valtamedia ja joskus jopa sanon sen. Eihän näitä tarvitse lukea, jos ei kiinnosta. En minäkään lue kuin joskus muutaman kirjoituksen, kun on muutakin hommaa. Voi olla kuitenkin, että perustan oman blogin tänne, kun tunnen itseni niin tervetulleeksi.
  Monin terveisin Liisa Hoo

 23. toinen arkajalka sanoo:

  Hei, Ossi, tule sinäkin käymään joskus tuolla kyökin puolella, eli keskusteluissa. Siellä me kaikki muut paitsi poliitikot, väsätään juttuja tekonimillä, eikä kukaan paheksu sitä.

  Tietysti on mukavaa, että myös tämä salikansa eli poliitikot ovat alkaneet kirjoittaa sinne. Se osoittaa heiltä paitsi todellista rohkeutta, niin ennen kaikkea sitä, että he haluavat keskustella myös meidän kyökkipiikojen ja -renkien kanssa ja tuoda esiin ajatuksiaan ja pyrkimyksiään.

  Äänten kalastelua, sanoisi joku ilkeä. Mutta kas, kun siellä tulee turpiin heti jos kansa ei tykkää, ja kenestäkäänhän ei kaikki tykkää, niin voipa käydä niinkin, että on kohta ihan äänetön tyyppi.

  Silloin voi aina voidella haavojaan sillä, että siellä nyt kirjoittaa ja käy niin pieni promille äänestäjistä, ettei se mitään haittaa. Mutta sitäkään ei kannata unohtaa, että jokaisella sinne kirjoittavalla voi hyvinkin olla kourallinen sukulaisia ja toinen tuttavia, joille he peijoonit kertovat kaiken, myös mielipiteensä sinne kirjoittavista. Eli puskaradio kyllä uutisoi.

 24. Laura Harju sanoo:

  Liisa Hallilalle

  Miten voit varmistua siitä, että nimeni Laura Harju ei ole nimimerkki?

 25. Hannu Kärpänen sanoo:

  Terkut Riittalle & kumppaneille!
  Olen varmaan lukenut huonosti Liisan haukkuja muualta. En niistä sen vuoksi sen enempää.
  Politiikassa, koulu-, työ- ja perhe-elämässä olen joskus kokeillut sellaistakin vaihtoehtoa, ettei närkästy lainkaan vaikka sisällä kiehuu ja sappi suussa maistuu. Parhaimmassa tapauksessa voi lisätä kierroksia myönteisillä kommenteilla. Ja jos vielä löytää hitaasti kypsyvän ironian vastaukseen, niin aina paranee. Sellaisen, minkä toinen huomaa vasta jälkikäteen. Se se mannaa on. Joten mitä aina turhia. Toisaalta joskus ei ole aikaa, vaan ”ruoska” saa viuhua heti. Kokeillaan kaikkia. Kaikki on sallittua näin tekstin välityksellä. Hymyssä suin.

 26. Riitta Nyqvist sanoo:

  Totta Hannu, ei haukku haavaa tee..
  Täytyy täsä samalla kehua Kääriäisen Sepiä rohkeudesta ja analyyttisesta otteesta.
  (Politiikan myrskyissä Seppo Kääriäinen/Hannu Lehtilä)
  Jos kepulaisissa olisi enempi tällaista avoimuutta, ei teillä suomettumisen vaaraa olis puolueessa.
  Nyt näyttää menevän samaan suuntaan kuin Ruotsin Keskustalla, jonka epäillään jäävän seuraavis vaaleissa statisteiksi.
  Jos ei tuo SDPn nokkahahmokaan kovin kaksinen ole, ei hänen muistinsa sentään pätki, jos ei puhekkaan.
  Kyllä vastuunsa tuntevan kapun olisi syytä jättää laiva, varsinkin jos matkustajat eivät älyä,
  että ny upotaan,
  järjestää edes pelastusliivejä..
  T. Riitta

 27. Liisa Hallila sanoo:

  Laura Harjulle: eihän minun tarvitse varmistua bloggaajien identiteetistä, en tunne juuri ketään täällä kirjoittavista. Vastaan jos huvittaa, olen niin valikoiva. Asian pointtihan on se, että on tosi helppo kirjoittaa mitä tahansa roskaa kun ei tarvitse vastata sanomisistaan omana itsenään. Ikään kuin ”sivupersoona” kirjoittaisi. Kirjoita sinä Laura Harju juttu siitä, miksi nimimerkkejä käytettään.

  Toisen nimellä esiintyminen, muistini mukaan, on johtanut poliisin tutkintaan. Koska en ole oikeusoppinut en tiedä onko pelkästään toisen henkilön nimen käyttäminen identiteettivarkaus. Jos luvan saa, mikä ettei. Voihan sitä tietysti samannimisiäkin olla monta henkilöä, jos nyt halutaan saivarrella.

 28. Hannu Kärpänen sanoo:

  Terve Riitta!
  Ei uppoa , ellei ole rikoksia, eikä saisikaan. Eppäilen, että sulla on nyt kartta väärinpäin. Ei vanhojen kommunistien huhupuheilla saisikaan erota. Eikä puolueen kannatus laskea.
  Johan olis kummaa jos vihjeiden ja toteennäyttämättömien juttujen perusteella pitäis oikeuteen lähteä! En lähtis minäkään! Etkä sinäkään kai? Joku omanarvontunto pitää sentään olla. Kyllä kaduilta löytää paljon porukkaa purkit taskussa kävelemässä ja paljon niitä, jolla pitäis olla purkki mukana. Hei haloo, joku tolkku maailmassa sentään on. Ehkä tässä kummittelee se vanha vitsi, että kun muuallakin, niin meilläkin.” Onhan meilläkin katastrofi onhan?”
  Asiat asioina ja jokainen saa muistella ruususiensa tapaamisia miten tahtoo ja kertoa medialle niistä vaikka viisi eri versiota. Oishan se naivia jos media kyselis Matin naimisistakin ja kommentois sitten vastauksen mukaan, oliko töykeä kun ei vastaa, oliko vastaus sama kuin toisella osapuolella jne. Tolkku kaikessa.
  Päivänpaistetta kaikille!

 29. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  En kirjoittanut oikeuteen lähdöstä mittä.
  Kirjoitin puolueen pj:n tehtävistä luopumista,
  koska tuo vahva, hämärä mielikuva-imago rassaa ja leimaa Kepua, jolla on paljon menetettävää.
  Toiseksi,
  kun nyt otit tuon oikeuteen menemisen puheeksi itse, minä menisin puhdistamaan maineeni ko. tapauksessa.
  Sensijaan en olisi mennyt jonkun rakkausseikkailun vuoksi raastupaan.
  Meil on jokaisella omat tolkkumme.
  Katson, että pääministerin kohdalla sen tolkun pitäisi olla enempi esimerkkinä vaalikarjalle.
  Tykkään sun tavasta avata ikkunoita politiikassa,
  siks oon mä suruinen,
  ko sinunlaiset raivaajat tässä mutapainissa ovat ne todelliset häviäjät.
  Päivänpaistetta Sinullekin!
  T. Riitta

 30. Hannu Kärpänen sanoo:

  Moron Riitta!
  En olis minäkään mennyt ruususenunisena raastupaan. Matti meni ja nyt on ottanut opiksi. Nyt ei voi mennä enää. Eikä tarvi.
  Jos ennakoisin raastupakeikkaa, niin sekin päättyisi siten, ettei voi enää näin pikän ajan kuluttua osoittaa sitä eikä tätä. Ja jos ko väittäjällä on ollut edes jotain tekemistä rakennusalan kanssa ja jonkun firman, niin tod näköisesti hän on kuullut että ”laskujen hyväksyjä tai esimies tms” onkin kuollut jne jne ja voi surutta väittää mitä tahansa. Jos kaveri muisti erikoishöylätyn laudan (ellei sitten tarkoita vanhan ammatin harjoittajaa) , niin rakennusalan termeissä ei sellaista ole. Tavaroilla on omat slangisanansa, niistä puhutaan jne. Ei todellakaan ollut sen väärtti. Kansa kyllä tietää, missä mennään.
  Äläkä suruun vaivu. En kuulu niihin häviäjiin. Mihinkäs minä häviäisin!?
  Paistetta edelleenkin.

 31. vanhus sanoo:

  Tervehdys Riitta ja Hannu

  Kerrankin olen Riitan kanssa samaa mieltä: menisin ehdottomasti rosikseen tuon lautakasan takia jo pelkästään siksi, että jos en menisi, niin joki ikinen ajattelisi, että ahaa, se ei uskalla.

  Toisaalta, jos on lukenut Ruususen kirjan, niin ymmärtää hyvin, että Vanhasta otti pannuun se, että siitä käy niin huikan selkeästi ilmi, miten halpamainen, itsekäs, epäeettinen, epäinhimillinen ja ennen kaikkea jääkylmä tyyppi Vanhanen on. Joten Vanhanen aivan yksinkertaisesti päätti kostaa.

  Mutta syytönhän Hannu siihen on, että täys paskapelle on puolueen johtajana. Onhan iloinen asia, että kaikki eivät ole samanlaisia.

  Sinulle, Hannu Kärpänen, toivon sydämestäni kaikkea hyvää. Pidä aivot kirkkaina ja sydän lämpimänä myös menestyksen päivinä.

 32. Laura Harju sanoo:

  Liisa Hallilalle,

  olen kerran kirjoittanut aika pitkänkin pohdinnan eri syistä käyttää nimimerkkiä. Se oli tuolla keskustelujen puolella, vaan nyt en muista, minkä ketjun yhteydessä. Ja se oli eri nimimerkillä, sillä haluan olla rehellinen:
  myös Laura Harju on nimimerkki.

  Tarkoitin tällä esimerkillä vain sitä, että jos ottaa nimerkikseen kokonaisen nimen, niin joku voi hyvinkin luulla, että se on oikea nimi.

 33. Teija Arvidsson sanoo:

  Hei!

  Minä esitin keskustelujen puolella toivomuksen, että mahdollisimman moni esiintyisi siellä omalla nimellään. Olin itse juuri vastannut ”anonyymille” ja tuntui hölmöltä keskustella ihmisen kanssa, joka oli ikään kuin naamarin takana.

  Sinä ”Laura” perustelit ihan hyvin syitä, miksi jotkut ihmiset haluavat kirjoittaa nimimerkin takaa. Ne ovat ihan hyväksyttäviä, joskaan en itse osaa mainitsemiasi asioita pelätä. Arvostan sitä, että ihminen uskaltaa sanoa oman mielipiteensä omalla nimellään niin edessä kuin takanapäin, kirjallisesti ja suullisesti. Ja sitä, että mielipide on sama riippumatta siitä, kenen kanssa keskustelee. Toki oma käsitys voi joskus muuttua, kun tieto ja ymmärrys asiasta lisääntyvät.

  Oman mielipiteen voi kuitenkin sanoa kovin monella tavalla. Suoruus ei ole sama asia kuin töykeys, eikä rehellisyys samaa kuin juoruaminen. Kaikki viisaus ei myöskään asu yhdessä päässä. Joten jatketaan keskustelua avoimesti, toisiamme kunnioittaen ja erilaisia mielipiteitä arvostaen!

 34. Hannu Kärpänen sanoo:

  Kiitos vanhukselle!
  Sydäntä, lämpöä ja kirkkautta, silloinkin , jos menestystä olisi. Olen oppinut nauttimaan ihan tavallisesta elämästä ja pienistä asioista.
  Tuosta rosiksesta vielä: Mitä siellä selviäisi enempi kuin nyt on julki tullut? Jos väittäjäkaveri haluaa faktat lyödä pöytään , niin siitä vaan. Kävelee poliisiasemalle, mediataloon tms. mihin silloin mieli vie. Siitä se sitten alkaa… Miksi ei mene???
  Ja tuosta ruususkirjasta: En ole lukenut, enkä edes harkinnut. Mitenkähän tasapuolisesti siinä on asioita käsitelty. Yksi mittarini ”henkisestä tasapainosta” on se, jos joku kirjaan tai lehteen kirjoittaa parisuhde- seksi tms asioista. Hetkellisesti voi useammallakin karata mopo kädestä , mutta kirjan kirjoituttamiseen menee aikaa, ja ehtii miettimään uudelleen jne.
  Se alussa havaitemani avoimmuus ei todellakaan tarkoita, että edes paikallispolitiikassa rupeisimme ruusustelemaan tai toistemme yksityiselämällä pisteitä keräilemään.
  Kirkkain terkuin, Hannu

 35. Laura Harju sanoo:

  Teija,

  onpa sinulla mahtava muisti! Vaikka käytän nimimerkkiä, muuttuvat mielipiteeni turhankin harvoin. Olen ehkä liian vanha oppimaan uutta. Tuttavien kanssa puhun asioista juuri siten kuin kirjoitan nimimerkillä täällä. Tosin paljon ronskimmalla kielellä. Yritän siivota suutani , vai pitäisikö sanoa sormiani, tänne kirjoittaessani. Ja nyt saa loppua tämä minä-höpinä.

  Tähtikirkkaita öitä, valoisia ruskapäiviä kaikille.

 36. Kanssakasvattaja sanoo:

  Irmalle, tarkennuksena kommenttiisi

  ”Toimitaan jopa kaiken tutkitun tiedon vastaisesti. Esimerkkinä tuntikehys jonka ”ansiosta” pienet lapsetkin lapset opiskelevat 2×45 min pituisia jaksoja kerrallaan. Oppimisen ja jaksamisen kannalta se on täysin katastrofaalinen aika useimmille.”

  Otat kantaa aikaa reippaasti, ja näinhän sitä helposti ajattelee, tulkiten omista koulukokemuksista. Pitkässä välitunnissa on kysymys uudesta asiasta, joka pitää nähdä paikan päällä. Siihen on päädytty halusta antaa jotakin mukavaa lapsille, ei säästö- ym. syistä, jotka tänä päivänä ovat valitettavan yleisiä taloudelliseesta tilanteestamme johtuen.

  Tuntikehys=koko koululle annettu oppituntien yhteismäärä. Vaikuttaa siihen, onko mahdollista jakaa opetusryhmiä puoliksi esim. äidinkielen tunneilla, jolloin yhdelle oppilaalle riittää enemmän aikaa ohjaukseen. Ei vaikuta välituntien/kaksoistuntien määrään.

  Irman lasten koululla on kokeilussa tänä vuonna yksi pidempi välitunti päivittäin. Pienimmillä ei ole tämän johdosta kaksoistunteja, vaan noin puolen tunnin ruokailussa käynti katkaisee oppitunnin. -Alkuluokilla on usein 45 minuuttiakin liian pitkä aika. Opettaja voi tällöin pitää ns. ”pikkuvälitunnin” eli pitää pienen johdetun leikkituokion tai vaihtaa toimintaa kirjoituksesta musiikkiin ym. Nykyaikana on tosin vain yhä enemmän sisäistä levottomuutta eri syistä, jolloin on vaikea olla hetkeäkään ilman ohjantaa.

  Pitkää välituntia (yksi per päivä) kokeillaan tänä vuonna siksi, että haluttiin vähentää sitä aikaa, joka lapsilla kuluu ulosmennessä pelkkään pukemiseen ja ulos ja sisään siirtymiseen. Lisäaika menee lapsille leikkiajaksi. Olemme varmaan siitä yhtä mieltä. Kahden välitunti on koulussamme ns. siirtymävälitunti, jolloin yläluokan oppilailla on usein iltapäivän kaksoistunti, pienillä on harvemmin koulua kolmeen. Siirtymävälitunti lyhentää päivää lapsilta n. kymmenen minuuttia lopusta.

  Kun välitunti on puolituntia, aloitettu vinkki ym. leikki pääsee kunnolla alkuun. Eli järjestelmä rauhoittaa lasten koulupäivää. Tarkoitus on myös miettiä välitunneille mukavaa tekemistä eri ikäisille. Pääsääntöisesti lapsista järjestely on mukava. -Tosin ruoka-aika voisi alkaa Linnan aterian ohjeiden mukaisesti 15 minuuttia myöhemmin, jolloin pikkuoppilaille jäisi hiukan enemmän aikaa siihen ensimmäiseen oppituokioon.

  Koulullamme toimii aktiivisesti vanhempainyhdistys. Jokainen koulutyötä tukeva ahkera käsipari voi tuoda jotakin mukavaa juuri oppilaiden hyväksi.
  Tervetuloa joukkoon uusin positiivisin ideoin!

 37. Teija Arvidsson sanoo:

  Tervehdys!

  Asia on juuri näin niin kuin ”kanssakasvattaja” kertoo. Kaksoistunneilla ei ole mitään tekemistä tuntikehyksen kansa. Kaksoistunnit ovat vain tapa eheyttää koulupäivää ja saada vastaavasti pitempiä välitunteja.

  Meidän koululla kaksoistunteja käytetään kaikilla luokilla, myös alkuopetuksessa. Pienetkin oppilaat jaksavat kaksoistunnin ihan hyvin, kun tuntiin sisältyy toimintaa ja monia erilaisia tuokioita.

  Kanssakasvattajalle sanoisin samoin kuin Lauralle aikoinaan, että täällä blogien puolella on tapana enimmäkseen kirjoittaa omalla nimellään. Olisi myös ihan mukava tietää, mitä Hämeenlinnan koulua kirjoituksessa käsitellään.

  Kirkasta lauantaipäivää!

  t.Teija

 38. Irma Taavela sanoo:

  Hei kanssakasvattajalle!

  Kommenttiani en pidä mitenkään vahvana. Kyseessä on henkilökohtainen mielipide johon kai ilman vanhempainyhdistystäkin on oikeus. Käsitykseni muovautuu tietojeni, kokemusteni sekä tässä tapauksessa myös muiden vanhempien ( he saaneet omilta lapsiltaan palautetta ) käymieni keskustelujen perusteella. Neljännenkin luokan ihan ns. ”normaali lapsi” on kokenut pitkät tunnit raskaina.

  Kyseessä on tuplatuntien kyseenalaistaminen, joissa lapsi varmasti useimmissa tilanteissa saadaan viihtymään. Oppiminen saattaa olla jo toinen juttu ja se kai se on pääasia koulunkäynnissä. Pitkät tunnit eivät ainakaan auta levottomiin lapsiin, pikemminkin voisin nähdä asian toisin päin. Olen kuullut, että tutkimusten mukaan keskittyminen herpaantuu meillä aikuisillakin jo siinä 15-20 minuutin jälkeen joten miten voi lapsilta odottaa paljoa enempää.

  Pidempi välitunti 1. -6. luokkalaisille on hieno asia kunhan siellä välitunnilla on sitä ohjattua tekemistä ja riittävästi valvontaa, esim. kiusatulle tai edes sen uhan alla olevalle aika on tukalan pitkä. Lapsilla on luonnostaan useimmiten riehakkaat leikit ja ryhmässä asiat tunnetusti kertautuvat. Pitkillä välitunneilla oikein kun itsensä väsyttää voivat seuraavat tunnit olla tuskaa.
  Opettajien panostus tunneille lienee jo usein 110% ja resurssit ovat rajalliset.

  Yläluokkalaisille pidemmät ”välkät” antavat taas vähän liikaa mahdollisuuksia muihin oheistoimiin, joista ko. koulussa yritetään päästä eroon.

  Pienemmät oppilaat pääsevät parhaissa tapauksissa nyt 15 min aiemmin järjestelyn ansiosta, mutta heille tai vanhemmilleen kävisi varmasti koulun loppuminen jopa muutama minuutti myöhemmin pidemmän välkän vastapainona.

  Vanhempainyhdistyksestä ja sen toiminnasta sen verran, ettei tietoni mukaan nyt tehdystä kokeilupäätöksestä keskusteltu etukäteen tämän instanssin kanssa.

  Kanssakasvattaja kertonee kyseessä olevan koulun nimensä kera 😉

 39. Hannu Kärpänen sanoo:

  Kiitos Teijalle ja Irmalle!
  Sain vahvistusta menneiden vuosien ”tuntikehyksille” , kun joskus hallpj:nä ja joskua opettajan sijaisena niitä pohdin. Nuo Irman tuntemukset ovat lähempänä neljän lapsen isää. Jopa neljässä lapsessa on aivan erilaisia ”geenejä” eikä heitä voi kategorisoida mihinkään ennalta määriteltyyn.
  Kaikille kuitenkin on sijansa.
  Jatketaan…

 40. Kanssakasvattaja sanoo:

  No niin, kuten huomattiin, ei meidän kokeilumme ole ainoita seudulla. Kaikesta tiukkuudesta huolimatta yritetään luoda arkeen ja työhön positiivisia asoita. Eri asia on, miten siinä sitten onnistutaan. Erittäin hyvä, että Teijalla, Hannulla ja Irmalla on kiinnostusta lasten oloon ja elämään. -Ei mitään henkilökohtaista kenellekään, joten nimimerkki riittää. ;D

Jätä kommentti

css.php