Riittääkö mikään?

ON ja OFF- kansa on taas liikkeellä. Hyvässä ja pahassa. Lämpötilan noustessa hellemekko vaihtuu niukempaan – bikineihin. Samoin kesäloman alkaessa perjantaipullo on jokapäiväistä. Ja kun syksy iskee, iskevät kaupunginisät säästöinensä. Vaan riittääkö kenellekään mikään?

 Aurinkoisen viikon parhaat puolet näyttäytyvät monella tavalla. Pitkän kylmän jakson jälkeen luonto kaipaa lämpöä. Auringon lailla, myös mieltä lämmittävät kauniit kesähepenein somistetut vartalot. Yhtälailla varmaan katsojaa kuin ”esittäjääkin”(raakaa sovinismia!). Parhaimmat auringonpalvojat hankkivat itsetunnolleen pavunruskean värin. Eikä sekään riitä.

Suomalainen viinaperinne! Kun kerta on mökki ja kesäloma, niin silloin kuuluu ryypätä. Ainakin siemailla. Nillä, joilla mökkiä ei ole, on kahta suurempi syy ryypätä, kun kerta ei ole edes mökkiä. Entä mitenkähän kävisi, jos poliisi päättäisi ratsata camping-alueiden lähtijät aamupäivästä. Karavaani poikineen saisi jatkaa leiriytymistään tai hommata uuden kuskin. Teltta ja rinkka olisivat turvallisin vaihtoehto, mutta kun on elintaso! Vaan riittääkö sekään?

Kun hupi loppuu ja arki koittaa, koittavat myös kaupunginisät paikata kassaansa. Kesän kynnyksellä tehdyt säästöt on helle kuivattanut olemattomiin. On uusien ideoiden aika. Jo nyt pitää nähdä, että lamasta ei nousta parissa vuodessa. Se tarkoittaa todella pahoja aikoja. Palveluverkkoa ja sen jännitettä joudutaan tarkastelemaan uudessa lamavalossa. Ratkaisut eivät saa kuitenkaan olla paniikinomaisia, kuten laitospaikkojen sulkemiset, vaikka sairaalanmäki syytää sakkoa entisestäkin paikkapulasta.

Veroprosentin korotus yhdessä velanoton ja lisäsäästöjen kanssa ovat tekohengitystä lamavuosina. Oikeammin nyt pitäisi kutsua koolle ns ”lähitulevaisuusfoorumi” ja pikaisesti. Sen tehtävänä tulisi olla esittää kolme-neljä vaihtoehtoista skenaariota ja niiden velvoittamat ratkaisumallit. Sen kokoonpano on tärkeä. Porukan pitäisi koostua kokeneista lamankäyneistä konkareista, höystettynä nykyisillä vastuilla ja velvotteilla.  Valtuusto keskustelisi jo ”hyvissä ajoin” (melkis myöhäistä jo) vaihtoehdoista ja tehtäväksi jäisi tunnuslukujen niin täyttyessä, ainoastaan siunata sovitut päätökset. Näin voitettaisiin aikaa ,- muihin nähden, pelastettaisiin kaupunki ja kaikilla olisi mahdollisuus perehtyä asioihin ”edeltä käsin”.  Nyt pitää olla nopeita. Vaan riittääkö sekään?

Jätä kommentti

css.php