Hei, kuka puhuu?

Aalto, Toikka, Tynell, – Helena ja Paavo… Kannattaisiko jäljitellä? Väyrynen, Niinistö, Lipponen, Katainen, Vanhanen, Urpilainen, Räsänen, Soini … Kannattaisiko jäljitellä? Rautio, Hassinen… Kannattaisiko…?

Meillä suomalaisilla on kaikenlaisia tarpeita. Niiden toteuttamiseksi meillä on kuitenkin outo tarve. Tarve ratkaista asioita niin, kuin joku on joskus keksinyt. Kun joku on saanut päähänsä hyvän ajatuksen jonkun ongelman ratkaisemiseksi, niin me suomalaiset toteutamme sen koko Suomen alueella! Ja mainitsemme ”hänen” nimensä.

Politiikka on taidetta. Kannattaako siis lapin piirin mestaria apinoida täällä Hämeessä? Kannattaa, mikäli olosuhteet ovat samat, mitä hänellä siellä. Vaan arvatkaapa ovatko ne? Lapset ovat lapsia lapissakin. Ja vanhukset vanhuksia. Ja heidän tarpeensa samanlaisia. Vaan ne toteuttamiskeinot?

 Politiikan pyhin yksinkertaisuus on kopioida korkeimpien poliittisten päättäjien mantroja. Hokea ja toistaa. Kaikki arvo heille kullekin. Ovat varmasti kukin olleet tehtäviensä tasalla kulloisenakin aikana ja kulloisessakin paikassa. 

Voisiko siis jokainen kaupunkilaispoliitikko puhua omalla äänellään? Saisiko, pitäisikö, sallittaisiinko, olisiko hyväksi? Onko siis Uuden Hämeenlinnan alue niin homogeeninen, että jokaisen puolueen kaikkien edustajien olisi nähtävä asiat samalla tavalla? Vai onko peräti  yhteinen hyvä se, miksi niin pitäisi menetellä? Siis kenen hyvä? Miten huomioidaan eri alueella olevien ihmisten erilaiset tarpeet? Tuleeko yleiseksi malliksi filosofi Esa Saarisen mainitsema ”latistuksen mankeli”?

Seuraavassa valtuustossa tulemme näkemään  joko demokratian tai marionettinäytelmän.  Hämeenlinnan uudet suuntaviivat piirretään siinä tilaisuudessa. Silloin näemme montako kopiota on kloonattu huikeista taideteoksista.

 

 

 

16 kommenttia artikkeliin “Hei, kuka puhuu?”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  Näillä kloonatuilla kopioilla on taipumus monistaa itsensä lopulta näkymättömäksi.
  Tämä EU-ehdokkaiden Itämeren ja ilmastonpelastusoperaatio-kuoro kuuluu samaan sarjaan kuin piirikunnallisten ehdokkaiden ikiaikainen mantra kunnallisvaalien edellä, jossa veisataan lasten-vanhusten-vaivaisten-vammaisten puolesta Hallelujaa.
  Itsestäänselvyyksiä, latteuksia, jotka aika hoitelee hitaan kalliisti pois.
  Pakkohan tämmöiseen pelupuheeseen on tyhmemmänkin äänestäjän joskus herätä tositv:n äärestä.
  Vai!?
  T. Riitta

 2. Sari R sanoo:

  Huomenta Hannu! Saahan meillä toki puhua ihan omana itsenään, ja uudessa valtuustossa teitä on muutamia tosi taitavia sanailijoita, joita on ilo kuunnella. Sinä, Jukka V, Korpimaan Antti, eikä se Hassinenkaan huono ole. Ei kai kuitenkaan ole itsetarkoitus erottua porukasta ja yksinkertaistaa tai sanoutua irti jostain yleisesti hyväksytystä… Demokratiaan kuuluu kuitenkin enemmistön ääni. Hienoa että keskustellaan, pahinta on jos puheet ja toimet eivät ole yhdensuuntaisia. Tietty varovaisuus leimaa joitakuita, annetaan kuitenkin kaikkien kukkien kukkia ja yritetään kuulla se asia puheesta, mihin ihminen pyrkii kommentillaan. Ja maanantaina 8.6 ihan varmasti keskustellaan ja paljon, aidasta ja seipäästä sekä varmaan myös kaikesta siinä liepeillä…Esa Saarinen on pohtinut paljon myös systeemistä toimintaa, systeemiälyä. Siihen kuuluu taas se halu ymmärtää mistä asiat johtuu, halu kuulla, halu pyrkiä yhteisymmärrykseen. Ei sekään huono ole, vai?

 3. Merja U sanoo:

  Eikös politiikka ole sirkusta? Ainakin oli suurta draamaa ja teatteria, reploineen, silloin, kun itse siellä hätäisesti piipahdin..

 4. Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys teille!

  Ehkä minussa asuu pieni lannistumaton anarkisti,
  sillä en usko sellaiseen konsensukseen,
  joka tuottaa julkisuuteen näennäisdemokratiaa,
  jonka rosoisempi nimi voisi olla
  – tyytyväisten,
  tasapäisten,
  – eli enemmistön diktatuuri.
  Olen katsellut väsymykseen asti,
  miten asioiden arvostelu koetaan niin henkilökohtaiseksi,
  että itse asioista viis veisataan.
  Kunhan ”soraäänet” saadaan vaikenemaan..
  T. Riitta

 5. Heikki Koskela sanoo:

  Tervehdys Kaikille!
  Minusta tärkeintä on, että etsitään ja esitetään ideoita. Niistä monen päissä jalostuu päätös, joka on lähellä oikeaa. Yhtä ainoaa oikeaa totuutta ei ole olemassakaan. Jos joku koetaan änkyräksi, se on kokijan omassa itsessä vika, ettei osaa asettua toisen ajatusmaailmaan. Hyvä on myös sopia, että ilkeily ja henkilökohtaisuuksiin menevä nyppiminen ei kuulu parlamentarismiin. Virheellisten päätösten nimeäminen jonkun piikkiin on tyhmää, koska enemmistöpäätökset ovat kollektiivisia.
  Hauskaa Kesää t. Hessu K.

 6. Sari R sanoo:

  Erittäin tärkeä nosto Hessu! Koko homma lähtee toisten kunnioittamisesta ja arvostamisesta – erilaiset ideat ovat enemmän kuin tervetulleita. Joskus vaan niiden esittäjät eivät kuitenkaan kuuntele toisten perusteita ja näkemyksiä… Viisaus ei koskaan asu yhdessä päässä vaan syntyy yhdessä suunnitellen.

 7. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Teille! Riittan ohella taidan olla kyllästynyt harmaaseen massaan (olisiko joku massaliikkeen johtajakin sellainen Hän on kuitenkin epätoivoisesti tehnyt pään avauksia(!) asian korjaamiseksi – seurauksin). Järjestelmä on mielestäni ajautunut alkuperäisestä johonkin suuntaan, kun jo lautakuntienkin kokouksia ennen pitäisi pitää ne varsinaiset kokoukset ja päättää asiat etukäteen niissä. Sitten vaan kokoukseen ja esittelijän ja kanssajäsenten uusista mielipiteistä huolimatta ja mahdollisesti uusia avautuvia näkökantoja huomioimatta päätös nujitaan alkuperäisen suunnitelman perusteella. Kenties. Ja kuin muisteloksi: Historian alkuaikoina päättäjät menivät kokoukseen ja saivat siellä kuulla tai lukea, mistä heidän tuli päättää. Kovia jätkiä!
  Ja Sari, ehtoota jo! Olen lojalisti niille päätöksille, mitä kulloinkin olen ollut yhdessä tekemässä. Esim. vein sen yhden kunnan hautaan noudattaen kaikkia rotokolleja, vaikka itse olinkin jotain muuta mieltä silloin. Ja sitten tulee se mutta: Toivon, että demokratian nimissä ne kaikki, jotka ovat jostakin asiasta eri mieltä, muistuttelevat enemmistöä matkan varrella, mikäli myöhemmin vähemmistön mielipiteet näyttäisivät oikeammilta.
  Ja se porukasta erottuminen ei liene kenenkään itsetarkoitus. Jos joku kuitenkin näkee asiakseen rummuttaa jotakin tärkeää asiaa, niin se on ok.
  Niitä hyviä puhujia on varmasti kaikki. Ja asiastahan siellä valtuustossa on aika hyvin vain puhuttu. Mutta miksi siis näytellä sellainen näytelmä, jos etukäteen olisi kaikki päätetty? Kyllä ne keskustelut ovat antoisia ja saa niistä yllättävän paljon tietoakin. Ainakin tällainen Paras-hankkeen tuoma. Ja se yhteisymmärrys on toki tärkeää. Se voi kuitenkin tulla joskus vasta äänestyksen jälkeen. Ja kukkimaan vaan toki kaikki ominaisuudet. Sitähän tässä peräänkuulutan..
  Merja moron! Onhan se aika sirkusta. Tuntee olevansa pelle, pitäisi olla jonglööri ja taikuri… trapetsitanssia.. veitsiä heitellään koko ajan.. Ja nyt on menossa lähes vapaa pudotus.
  Ja Hessu moron myös! Aikalailla allekirjoitan kaiken kirjoittamasi. Ei toki henkiläkohtaista tms. Ongelmana on vaan se Riittan mainitsema juttu. Jos aivan tiukkaa sanahygieniaa noudattaa niin sit on jo vaikeaa. Toiset kun kokevat kaiken henkilökohtaisemmin. Vaan mitä tarkoitit tuossa lopussa: …virheelliset päätökset… kollektiivisia.. ei sopisi nimetä jonkun piikkiin..? Sitä en ihan tajunnut. Ei tietenkään yhden henkilön piikkiin mutta kai saa mainita päättävän elimen? Mieluisintahan olisi jos pääsisi mainitsemaan jonkun toisn puolueen tms…!?
  Sadekuuroterkuin , Hannu

 8. Hanna Toivainen sanoo:

  Miksei valtuuston infotilaisuus viikkoa ennen kokousta voisi olla se paikka jossa keskustellaan enemmän ja vapaammin kaikista kahleista, omalla äänellä, omilla mielipiteillä? Sitten meillä olisi ryhmäkokous, jossa voisi vetää yhteen, kenties vielä vähän kiistellä omienkin kesken ja sitten sopia yhteisistä linjoista, tai jättää vielä viikoksi muhimaan visaisimmat kysymykset siihen kun taas tavataan ennen varsinaista valtuuston kokousta.

  Mutta tosihan on se, että valtuuston kokous on näyteikkuna, jossa pitää näkyä ja kuulua ollakseen median suosiossa ja pönkittääkseen omaa uraansa. Ei siellä enää kuunnella avoimin korvin ja myönnytä, että ehkä tuossa naapurin – vieläpä eri puolueen edustajan – puheissa onkin järkeä. Ja sehän on hirveä sääli. Valtuuston ”keskustelu” on oma taitolajinsa, jonka toiset taitavat hyvin, toisilla on vielä vähän reenattavaa.

 9. Hannalle lämpimät synttärionnittelut! Huomasin FB:sta, että tänään torstaina on syntymäpäiväsi.

  Tuo ehdotuksesi valtuustoinfossa käytävästä keskustelusta on hyvä. Olisi tosi tärkeää pohtia asioita isolla porukalla ennen kuin niistä on tehty jo valmiit päätösehdotukset. Valtuuston kokouksessa käydään joskus hyvääkin ”retorista” keskustelua, mutta päätökset menevät ainakin yhdeksässä tapauksessa kymmenestä KH:n esityksen mukaisesti.

  Sen sijaan valtuuston kyselytuntien tarpeellisuutta voisi pohtia. Nykyinen muoto ja ajankohta juuri ennen valtuuston kokousta ei ole hyvä.

 10. Hannu Kärpänen sanoo:

  Hei, Hanna ja Teija! Oikein hyviä ajatuksia! Tuo etukäteen kantojen lukitseminen on tietyllä lailla harmillista. Matkan varrella todennäköisemmin teemme 80% yksimielisesti hyväksyttäviä päätöksiä, jotka ”saattelemme” maailmalle omin argumentein. Huolestuttaa se, jos lopuista keskusteleminen tai eri mieltä oleminen tehdään ei-toivotuksi. Tai, että annetaan korville siitä, jos on oltu eri mieltä. Suvaitaan…
  T: Hannu

 11. Heikki Koskela sanoo:

  Tervehdys Hannu!
  Tarkoitukseni oli sanoa, että joku voi kiiluvasilmäisesti ajaa yhtä asiaa ja saada vielä sille valtuuston siunauksen. Kun hanke sitten karahtaa kiville, niin eikö valtuustossa olekin vähintään 29 muuta syyllistä. Vaikkei lausu asiasta mitään, mutta painaa kyllä-nappia, on tässä tapauksessa tehnyt virheellisen valinnan.
  Toisaalta, surkeinta on, jos päätöksentekokyky loppuu tykkänään. Valtuutettujen on paneuduttava taustoihin ja otettava vastuuta – ja epäiltävä esittelijöiden numeroita.
  Onnittelut synttäristä, ja kyllä se sade tulee t. Hessu K.

 12. Hannu Kärpänen sanoo:

  Moron Hessu! Juuri niin kuin sanoit! Tismalleen! Sen jälkeen, kun on nappinsa painanut, ei kannata venkoilla, että kun ne muut…
  Minä se saan tänäänkin työni puolesta niitä aitoja ja aidan seipäitä…
  Murkinalta, terveisin , Hannu

 13. Oligarkia ei ole demokratiaa sanoo:

  Hei kaikki te
  Mehän tiedämme, että Esa Saarinen on puhdas kansannaurattaja ja sukkela sanaseppo. Sen sijaan, että viittaamme hänen filosofiaansa kannattaisi mennä demokratian alkulähteille. Mitä se on? Milloin se toteutuu? Jos näissä ympyröissä vedotaan demokraattisiin päätösmalleihin, on se kyllä mielestäni aikamoista demokratian herjausta. Heti kun demokratiaa yritetään toteuttaa aletaan levitellä aatetta lähimmäisen ja tämän mielipiteiden kunnioittamisesta tai kunnioittamisen puuttumisesta. Tulee mieleen ainoastaan klikkien toteuttama harvainvalta, jos ei ihan mielivalta.
  Vaikuttaa siltä, että jos yksilö esittää mielipiteensä ja kantansa joidenkin mielestä väärällä tavalla, väärässä paikassa ja väärään aikaan, on lynkkaus, henkinen, lähellä. Missä on vapaa keskustelu, vapaa vaalitapa ja mielipiteen vapaus. Olen samaa mieltä aikaisemmin kommenttinsa esittäneelle siitä, että käyttäytyminen ja mielipide, jota ei koeta ”tavan mukaiseksi” nähdään henkilökohtaisena loukkauksena. Senhän me tiedämme, että erilaisuus on pelottavaa.

 14. Sari R sanoo:

  Aurinkoista perjantaita! Valtuustoinfo olisi erinomainen paikka paitsi kysellä myös keskustella. Jostain syystä – ei kai sentään kuntalaista johtuvasta- periaatteessa ohjataan kysymysten suuntaan. Itse ainakin- ja toki moni muukin tekee näin- yritän kyllä joka kohdassa kuunnella mitä toisilla on sanottavaa ja aidosti käydä keskustelua eri foorumeilla, ei vain esittää valmiita mielipiteitä. Vapaata keskustelua sallitaan ja toivotaankin jopa, myös mielipiteen vapautta. Mutta se että on eri mieltä eri paikoissa, on kummallista ja epärehellistä.
  Ja Esa Saarisesta, mies on ihan oikea filosofi, toki ammentaa historiasta ja menneestä kuten kaikki me omaa toimintaamme, systeemiäly on kuitenkin juttu joka on ihan tätä päivää…ja tulevaisuutta.Ja erilaisuudesta: ne yleensä pelkäävät erilaisuutta jotka eivät ole sinut itsensä kanssa tai ovat eläneet kovin suljetuissa ympyröissä. Kannattaa kiertää muutakin kuin tahkoa.. Hyvää viikonloppua kaikille!

 15. Riitta Nyqvist sanoo:

  Kaikella kunnioituksella Sari filosofi Esa Saaristakin kohtaan..
  Olen onnekseni silloin tällöin osunut kohdalle kuuntelemaan korpifilosofeja, joiden tahkonvääntö sujuu ja sujuu itsenäinen, suvaitseva filosofiansa ilman, että on mualimaa kierretty tietoo etsimässä.
  Pakko myöntää myös Erno Paasilinnan viisas tulkinta,
  koulussa opittu on ns. ”valmista” tietoa ns. kaadettua, se itse opittu tieto on aitoa, ajateltua, koettua.
  Tämä lainaus on hyvin laajasti ja vapaasti kääntämäni.
  Erno suonee, sallinee..
  (tämä ei ole estänyt itseäni opiskelemasta jatkuvasti muidenkin ajatuksia, oivalluksia)
  Tänään kuulin radiosta pätkän Suhosen Alpon mietteitä meidän suomalaisten tavasta typistää,
  latistaa niitä, jotka puhuvat, käyttäytyvät eri tavoin kuin lauma..
  Tämäkin vapaasti käännetty, mutta kuulosti hyvältä, uudelta, tosi freesiltä jne. jopa Saariseen verrattuani.
  Näitä valmiita filosofeja hieman ihmettelen kun he keksivät pyörää uudelleen ja uudelleen
  vrt. tunneäly, systeemiäly jne…
  Toisaalta, onhan se kyrsä ansaittava ja voita päälle.
  Tiedän älyn eri lajeja, joita olen myös testaillut ihan ite..
  joista ollaan myös taas sopivan ajan kuluttua eri mieltä nimittäen niitä uudelleen.
  Summasummaarum
  Sanovat viisaat,
  että hiljaisuudessa ja suljetuissa ympyröissä saattaa syntyä jotain aivan uutta, ainutlaatuista,
  jota aikalaiset pitävät hulluna, mutta tulevat sukupolvet ihailevat, kloonaavat..
  Mukavaa viikonloppua Sinullekin!
  Riitta N.

 16. Hannu Kärpänen sanoo:

  Hei, Sari! Niistä kuuntelemisista ja omista mielipiteistä: Mun on kyllä sanottava, että kuunteleminen ja muu tiedonhankinta edeltää ainakin minulla sitä mielipidettä. Joskus voi olla hankittu niin rankkoja kokemuksia, että voi jo heti kuuntelematta sanoa mielipiteensä. Esim lapsille, heikoista kevätjäistä. Kuunnella voi, muttei muuksi muutu. Sama koskee tulevia vahuspaikkojen vähennyksiä. Ei niitäkään kannata juuri nyt vähentää, kustannusten säästämiseksi. Ei säästy, ei vähene. Ja ne oikein vanhat filosofit ja gurut ovat kaikki kehottaneet huolehtimaan vanhuksista.
  Näillä eväillä kohti kesäkuuta , Hannu

Jätä kommentti

css.php