Hämeenlinna Oyj

Lähes 70 tuhatta osakkeenomistajaa(asukasta) seuraa kurssia. Tiedossa on, miten muilla menee. Miten meillä? Jaetaanko osinkoa(palveluita) vai suunnataanko omistajille osakeanti(veronkorotus)? Mitä Johto tekee, miten nopeasti ja dynaamisesti se reagoi? Hyvä, kehuttu porukka!? Onko se palkkansa ansainnut? MIKÄ ON OSINKO???

Lama painaa. Hämeenlinna Oyj on saanut nauttia valtakunnan verenkierrosta(moottoritie ja päärata) lähes loisen lailla. Logistinen sijainti on vertaansa vailla. Hauhon lahjoittama Weberin pistekin on käytössä. Siihen ei kuitenkaan saa pysähtyä(sen merkitystä ei saa ymmärtää väärin).! Mitä on tehty? Onko hyvät vuodet laitettu sukan varteen? Onko raha laitettu poikimaan? Tuottaako se? Voiko osakkeenomistaja olla tyytyväinen sijoittautumiseensa?

Mitä pitäisi tehdä Oyj:n? Se tekee osakkeenomistajansa tyytyväiseksi. Se reagoi nopeasti. Jos sillä on juuri takana yrityskauppa(kuntaliitos), niin se tekee kaikkensa löytääkseen työntekijöillensä tuottavimmat työt, kun se ei voi työntekijöitänsä irtisanoakaan. Se neuvottelee työntekijöidensä kanssa tiimeittäin, miten ne voisivat kulujansa vähentää. Se ehdottaa lomarahojen vaihtamista vapaaehtoisesti vapaiksi. Se leikkaa henkilöstömenoja.Se viis välittää juuri piirretyistä henkilöstökaavioista, vaan leipoo HETI ja notkeasti uudet organisaatiot. Onhan sillä osaava Johto palkattuna. Se ei siedä kuukausi tolkulla kasvavia viivesiirtomaksuja. Jos Oyj:ssä tulee jostakin ”takkiin” hetken, on odotettavissa, että ”se” tuottaa kahta paremmin hetken kulutua. Mitä tuottavat ”turhat sairaalamaksut”?

Nyt olisi jo pitänyt tehdä tehokkaita toimenpiteitä! Ei riitä, että suunnitellaan. Ei. Se ei ole hyvä selitys. Se on aikailemista. Toimivan johdon on kyettävä myös huonoina aikoina toimimaan! Nyt, lamaan reagoimisessa, on näytön paikka. Se, onko Johto dynaaminen ja reagoiva, nähdään lähipäivinä. Ei viikkoina tai kuukausina.

48 kommenttia artikkeliin “Hämeenlinna Oyj”
 1. Raimo Lehto sanoo:

  Kyllä tähänkin organisatioon pätee samat lait kuin muihinkin. Jos suuri osa Suomen yrityksistä irtisanoo tai lomauttaa henkilöstöään kustannuksiaan alentaakseen, niin miksei Kaupunki Oy:kin? No tietenkin siksi, että on käsittääkseni sovittu, ettei henkilöstöä irtisanota vuosikausiin. En tiedä, olenko ymmärtänyt oikein ja onko esim. lomautuksista sovittu jotain. Esikuntaportaan henkilöstöä voisi hyvin lomauttaa muutamaksi kuukaudeksi. Operatiivista, suoraan kaupunkilaisia palvelevia ei tule lomauttaa, mutta pitkäntähtäimen strateginen suunnittelu, kaupungin johto tai liikuntahallien johtaminen esimerkiksi ei kärsi pennin vertaa muutaman kuukauden lomautuksesta.

 2. Erkki Strömberg sanoo:

  Tähän sopii hyvin Hannun aikaisempi visio työllistää ”turhat herrat” tuttavaan työhön. Siis se jotta esim opettajan koulutuksen omaava ”XYZ päällikkö” sijoitetaan toistaiseksi opettajaksi. Ei kai Hannu tarkoittanut sijoitusta kesä ja henäkuuksi vaan todella töihin. Se vain jäi kesken kun sellaisia ei edes malliksi nimetty, mutta kyllä heitä on ja paljon. Osa tuottaisi parenpaa tulosta jos eivät olisi ”työpaikallaan” sotkemassa muiden työrauhaa kuten tämä suunnittelupäällikkö Putkonen tuolta lasten puolelta!

 3. Nyt olisi jo pitänyt tehdä tehokkaita toimenpiteitä! Ei riitä, että suunnitellaan. Ei. Se ei ole hyvä selitys. Se on aikailemista. Toimivan johdon on kyettävä myös huonoina aikoina toimimaan! Nyt, lamaan reagoimisessa, on näytön paikka. Se, onko Johto dynaaminen ja reagoiva, nähdään lähipäivinä. Ei viikkoina tai kuukausina.
  Hannu! Kirjoitit noin. Tavallisena kaupunkiliasena kysynkin, mitä pitää tehdä. Sinähän se päättäjät olet. Virkamiehet toteuttavat päätökset.
  Vaihtoehtoja?

 4. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys kaikille! Muutamia asioita , mitä olisi pitänyt tehdä ja mitä pikaisesti pitäisi tehdä: En olisi koskaan siirtynyt tilaaja-tuottajamalliin. Kuten ei puhdas markkinatalous eikä puhdas sosialismikaan toimi inhimillisesti, sama ongelma on tiltussakin. Elinkaarimalli yhdessä tiltun ja kuntaliitoksen kanssa olivat suuret riskit. Laman kanssa ongelmat vielä korostuvat. Shp:n siirtoviivemaksujen kanssa on hidasteltu. Olen toivonut ostopalvelua yksityisiltä purkuun ja samanaikaista ongelmien ratkomista. On sanottu, että selvitellään.Nyt on jo joku tiimi työssään. Kasassa on kohta 500t euroa siirtoviivemaksuja. Osa niistä olisi voitu välttää.
  Kun lama puskee päälle, eikä henkilöstöä voi irtisanoa kuntaliitoksen takia viiteen vuoteen, niin henkilöstön luulisi ymmärtävän heitäkin koskevia säästötoimenpiteitä.
  Blogissani toivoin jo aiemmin toimia henkilöstökulujen leikkaamiseksi, ja olen tehnyt valtuustoaloitteen asiasta. Vapaaehtoinen lomarahojen vaihtaminen vapaiksi, osittain tai kokonaan. Järjellä, siten, että peruspalvelut turvataan. Riihimäki teki tämäntapaista, ja toivoi saavansa kasaan miljoonan,- todennäköisesti tavoite ylittyy. Tästä asiasta vain ”toisenkäden tietoa”, ei numeerista faktaa. Hämeenlinnassakin tämä ehdittäisiin tehdä, ja jos mittakaava olisi samassa suhteessa, saalis olisi aika mukava. Lisäksi samaisessa valtuustoaloitteessani toivoin khallituksen käynnistävän keskustelut henkilöstön kanssa, missä he näkisivät säästömahdollisuuksia. Blogin lisäksi olen esittänyt hall pj:lle toiveen työntekijöiden ”kakkosammatin”, koulutuksen ja työkokemuksen kartoittamisesta (just tehty ennen kuntaliitosta), ja toiveeni olisi, että ns ”palvelupäälliköitä” tms, tai ketä hyvänsä, voisi siirtää resurssia tarvitseville aloille. Ja muutenkin toivoisin elastista notkeutta päätöksiltä ja innovaatiolta. Näkemykseni on, että nyt vaan ajetaan samalla organisaatiolla ja ajatuksilla, vaikka toimintaympäristö on täysin muuttunut. Tässä voisi käyttää hyväksi, jos ei muuta, niin Vekan Tapsan sotilaskoulutusta. Kuinka kauan sodassa kannattaa edetä samalla ryhmityksellä, jos tappioita tulee että rytisee? Siinä minun ei kannata ammattimiestä neuvoa. Käsikirjat ja doktriinit esiin vaan!
  T Hannu

 5. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  Karppinen on oikeassa,
  pitäisi toimia.
  Aivan kuin kuntasektorin päättäjät eivät olisi huomanneet maailman muuttuneen nopeasti reagoivaksi.
  Ootellaan ja pidellään sadetta..
  Pörssit sahaavat pienimmästäkin huhusta.
  Kaikki mitä mualimall tapahtuu vaikuttaa myös Pihtiputaan kuntatalouteen todella nopeasti.
  Väitetään, että tällä sektorilla lama iskee vasta vuoden viiveellä..
  täsä tuntuu taviksesta, että ”kello” seisoo ja katotahan mitä naapurit tekevät tai virkamiehet esittävät leikattavaksi.
  Sinä Hannu tunnut olevan aktiivisimmasta päästä valtuustossa, tovottavasti et väsähdä odottamaan nukkuvien valtuutettujen heräämistä painajaiseen.
  Luovia tekoja ootellessa..
  siis muutakin kuin leikkauksia vain kaikkein heikommassa asemassa olevien momentilta.
  T. Riitta

 6. Hannu Kärpänen sanoo:

  Hei Riitta! Niin, siis leikkauksien vähentämiseksihän pitäisi juuri tehdä säästöjä ”turhista” kohdista. Tukkia vuodot ja järkätä ketjut uuteen asentoon. Se haaskattu eurokin on pakko jostain säästää myöhemmin. Ja oisko tommonen, että aikailu on rahaa, mitään? Niin se menee kuitenkin. Näin sananvapuspäivanä, Hannu

 7. vainio marjaliisa sanoo:

  Hei Hannu. Paras hanketta olen opiskellut ja miettinyt sen vaikutuksia- ja siinä yhteydessä tutkaillut muitakin kunasektorin muutoksia palvelujen suhteen. Muitakin vaihtoehtoja tälle seudulle olisi varmaan ollut kuin suurkunta, ei tarvitse kuin hiukan vilkuilla Päijät-Hämeen suuntaan . En ole muutoksia vastustanut koskaan mutta nyt on mieleen hiipinyt pieni epäilys siitä tuliko kuntapäättäjille turhan kiire päätöksentekoon???.
  Riihimäen seudulla käytiin hyvin perusteellisesti ja ”hämäläisen hartaasti” paras hanketta ja ainakin toistaiseksi päädyttiin seutuyhteistyöhön. Riihimäki on nyt tosin vaikeuksissa kun risteysasemakaupungin huumasi kasvuprosessi.( väestömuutto
  pääkaupunkiseudulta). Nyt siellä painitaan talousasioitten kanssa kuten muuallakin , mutta henkilöstön voimassaolevaa virka- ja työehtosopimusta ei poljeta, vaan on päädytty suosittamaan palkattomia virkavapauksia, toivottavasti ylin johto
  lähtee esimerkkinä liikkelle. Jos sitten katsotaan pohjoiseen niin
  Tamperekin on päätynyt palkattomiin virkavapauksiin ja siellä
  ylin johto on jo lähtenyt liikkeelle.
  Mitä sitten tulee tilaaja-tuottajamallin toteuttamiseen niin se malli tulee yrittäjämaailmasta, ja koska kankea ja byrokraattinen
  julkishallinto on taipunut joustavaan ja markkinoita seuraavaan
  yritysmalliin?? Menee kyllä vuosia ennenkuin sen tuloksellisuus
  julkisella sektorilla näkyy. Tampere on toteuttanut tiltua jo vuosia ja yhä se on tietynlaista rämpimistä, josta eniten kärsivät
  palvelujen saajat eli kuntalaiset joissakin kaupungin – ja palvelujen osissa, joiltakin osin se toki toimii hyvin siellä ( pääasiassa tekninen puoli). Tulee mieleeni sellainen pirullinen
  ajatuskin piilottivatko päättäjät tähän malliin sen paras hankkeen ikävän puolen joka viiden vuoden päästä ainakin hallinnossa merkitsisi joillekin työn loppumista mikäli se toteuttaisiin kirjaimellisesti ymmärtääkseni ( voin olla väärässäkin) .Ainoa pomo joka nyt tippui pois oli Kalvolan kunnanjohtaja. Nyt taitaa olla myöhäistä rypistää ? En ole yhtään yllättynyt siitä että veroprosentti nousee ensi vuonna.

 8. Riitta Nyqvist sanoo:

  Marjaliisa,
  tuon tiltun toimiva malli riippuu täysin tilaajan ammattitaidosta.
  Käsittäisin niin, että ko. mallissa toimivimmillaan voivat valtuutetut seurata läpinäkyvästi missä verorahat liikkuvat.
  Budjetti saa ”kasvot” eli tilaaja on vastuussa päätöksistään ihan oikeasti.
  Eiköhän se pistä miettimään parasta mahdollista lopputulosta kuntalaisten ”sijoitukselle.”
  Kaikkihan tietävät, että kuntasektorilla on liikkunut luvattoman paljon laiskaa rahaa. Se ei ole kenenkään etu loppupeleissä.
  Hannu!
  Katselin tukka pystyssä maanantain MOTin sisältöä.
  Sitä miten työministeri Filatoffin johtama jengi kylvi työllisyysrahoja. Aivan kuin hela potti tulisi taivaan mannana.
  Tarkkana poikana tiedät Hannu, että kolmen euron potista tulee vain yksi EU:sta, loput maksaa veronmaksaja.
  Seurassani ollut erityisope huokasi ohjelman jälkeen
  ” – Ja me pohditaan päät punaisina, montako lyijykynää voi lukukauden aikana lapsille jakaa.”
  Väsymys ja kyllästynyt ääni tällä syrjäytyneiden kersoja paimentavalla kansankynttilällä, enkä ihmettele.
  Siis tarkoitin sitä, että onko mm. vammaisten kuljetussäästöissä niin iso potti tulossa oikeasti säästöön!?
  Tiedän että pienistä puroista, mutta minusta on moraalitonta lähteä heikompiosaisista ”säästämään.”
  Näistä lyhytnäköisistä säästötalkoista on hyviä esimerkkejä kersojen puolelta 90-luvun laman jäljiltä.
  1/2 miljoonaa € maksaa yhden syrjäytyneen lapsen jälkihoito.
  Isoihin vuotoihin ei uskalleta koskea, vaikka niitä kyllä löytyy kun ajatellaan ihan uudella tavalla, eikä niinkuin on aina..
  John Maynard Keynes on ni hyvin sanonut tuon
  ”Näytä minulle puhtaasti käytännöllinen talousmies, niin minä näytän talousmiehen, joka soveltaa 25 vuotta sitten omaksumiaan, nyt jo unohtamiaan teorioita.”
  T. Riitta

 9. Seppo Rehunen sanoo:

  Hienoa keskustelua. Hämmennan lisää:
  Tilaaja-tuottaja -malli on tulevaisuuden malli ja näyttää kyntensä Hämeenlinnassa kymmenen vuoden kuluttua. Syy hitauteen on kuntaliitoksen yhteydessä jostain syystä tehty päätös, että kehittäminen seisautetaan neljäksi ensimmäiseksi vuodeksi.
  Kaupungin talouskriisistä ennustan, että mitään ei tapahdu. Isot asiat on jäädytetty ja säästöissä näperrellään. On helppo arvata, että säästöjen kärki kohdennetaan kolmannen sektorin pikkuruisiin avustuksiin ja yleensäkin asukkaiden pieniin (suuriin) mukavuus- ja palveluasioihin. Oikeita säästöjä ei synny – mielipahaa sitäkin enemmän.

 10. Juhani Nikkanen sanoo:

  Haloo Rehuset ja kumppanit! Oikeessa olette ainakin osittain .Kirja kertoo ,että oli noin parituhatta vuotta sitten henkilö joka tiesi mitä huomenna tapahtuu tai oli tapahtumassa, kaikki muut” satraapit ” ovat menneet metsään suuruuden hulluttelussaan.Hämeenlinnassa se asia on jalostunut niin pitkälle ,että johtoryhmä tietää koska loma alkaa ja paljonko on pitämättömiä sairaslomia,henkisen työn ressilomia ym, pitämättömiä vapaita.Taisin jo kertoa ,että ainoa keino velkojen maksuun on pakottaa pikkukuntia liitettäväksi Hämeenlinnaan ,kertomalla sitä kuinka hyvässä kunnossa heidän talous on. Kaikki muuten potaskaa, ellette usko niin tutustukaa vaikka tilin päätökseen ensin aluksi.Mitähän laki sanoo perättömien puhumisesta veronmaksajille ja muille kuntalaisille ? Tulojen ja menojen tasapainottamisesta ei hajuakaan, tässä kuntaliitoksessa.Hyvää maanantaipäivää !-JUSSI

 11. Riitta Nyqvist sanoo:

  Kamoon JUSSI!
  Pitäisihän sun tietää tolla kokemuksella, että vastuu valtuutettujen vaali- sun muista puheista ja lupauksista on äänestäjällä..
  T. Riitta

 12. vainio marjaliisa sanoo:

  Riitalle. Yrittäjäperhetaustaisena totta tosiaan ammattitaitoa
  tarvitaan tässä mallissa . Nytr en valitettavasti tiedä monellako
  tilaajapäälliköllä on sellaista ammattitaitoa että kuntalaiset
  saavat parhaan vastineen. Tällä hetkellä kunnilta puuttuu mm. kilpailuttamisen taito. Sepon aikajänne tilaaja-tuottajamallin osalta on varmaan oikeaan osuva, kyllä tässä niin valtuutetuilla
  kuin virkamiehilläkin on edessään Ollin oppivuodet.
  Lopuksi tällä mallilla onnistutaan muuttamaan kunnallista hallinto ja työkulttuuria – 1990 luvulla uskottiin tulosjohtamisen
  tulemiseen julkiselle sektorille mutta se hautautui johonkin.
  Kun mainitsit Motin ohjelman, niin se oli malliesimerkki siitä
  kuinka työhallinnon kilpailuttaminen meni metsään. Työhallinnon työllisyyskoulutusrahat olivat vapaata riistaa mitä
  erilaisimmille yrittäjille ( kouluttajille) ja tulos on kaikkien nähtävissä, on ihan hyvä että Ylen nuoret toimittajat tuovat julkisuuteen näitä asioita. Olisi oma juttunsa kertoa miten homma olisi pitänyt tehdä jotta mm se mainitsemasi läpinäkyvyys ja kasvot olisivat olleet mukana , se siitä.

 13. Hannu Kärpänen sanoo:

  Terve Riitta ja Kumppanit! Pikaisesti tässä avasin blogiani ja totesin, että nyt ei tarvi pieniä näperrellä, kun säästetään. Ja minua suuresti lohduttaa se, että Iisakki voi todeta, kuten tämän päivän HäSa kertoi hänen lausumiaan, että kaikki johtuikin pikkukuntien tilinpäätöksistä. Toivottavasti ei tule sateinen kesä, sillä sitä ei Iisakki ja pikkukuntien sadealijäämät kestä. Viime vuodeltakin jäi sadealijäämää, joka pitäisi kattaa nyt Hämeenlinnan sadeylijäämillä.
  Pukkaan sateen sattuessa blogilla, vähän tuosta säästämisestä ja mitä olis pitänyt tehdä … Toukoterkuin , Hannu

 14. iisakki sanoo:

  Hyvä Hannu,

  nerokasta tulkintaa taas kerran. Niinkö minä tosiaan sanoinkin? Olitko kuulemassa?

  Yhdistyneet kunnat tarkoittavat kaikkia viittä – Tuuloksen jätän pois. Toimittaja kysyi, miksi valtuuston talousarvioluku oli niin pieni. Vastasin, että se oli laskettu kuntien budjettien perusteella, ei tilinpäätösten. Totuus valkeni vasta keväällä. Niin kuin valkeni.

  Sinulla riittää tuota suunnatonta luovuutta kylmien talouslukujen tulkinnassa, mutta valtuustoaloitteiden tekemisessä ei niinkään. Moista pölhöpopulismia ei niiden parissa ole paljon nähtykään, kuin jättää valtuustoaloite asiasta heti sen jälkeen, kun se nostettiin pöydälle ryhmyreiden palaverissa. Muut ryhmyrit eivät toimintaasi muuten kovin tyytyväisenä katselleet.

  Kerro nyt, mikä idea on jättää aloite ja kuormittaa täysin turhaan valmistelukoneistoa asialla, joka on jo yhdessä sovittu, että se käydään joka tapauksessa läpi? Demariryhmässä asiaa on puitu tammikuusta lähtien, ja henkilöstöjohtaja on käynyt ammattijärjestöjen kanssa asiasta neuvotteluja. Huonolla tuloksella tosin.

  Niitä valtiomiesmäisiä tekoja, esityksiä ja luovuutta tarvittaisiin Sinulta nyt siellä valtuustossakin, mutta aika hiljaista on ollut tätä blogia ja levottomia Keski-Hämeen kolumneja lukuun ottamatta. Kevätkyntökiireet ymmärretään, mutta vähän sellaista takarivistä huutelua tällainen kuitenkin on, niin kauan kuin se ei jalostu aidoksi toiminnaksi. Isommat foorumit odottavat kiihkeästi.

  Sinä olet kolmanneksi suurimman valtuustoryhmän puheenjohtaja. Eli vaikutusvaltaa on. Onko kykyä kantaa sitä vastuuta, nyt olisi kai paikka?

 15. osmo sanoo:

  Olikohan kuntaliitosprosessi, kuitenkin liian ennenaikaista suhdannetilanteeseen nähden. olisikohan ollut viisaampaa antaa kuntien, myös kaupungin tehdä omat hallinnoliset ja taloudelliset päätökset, laittaa asiansa niin sanotusti avioliittokuntoon. Olisi aivan hyvin voitu elää siirtymävaihe avoliitossa. Nykyinen menohan tarkoittaa selvästi kunnalisverotuksen kiristymistä, palvelujen heikentymistä. noususuhdanne tulee varmasti, myös kunnallistalouteen, kuinkas sitten toimitaan ? Lasketaanko kunnallisverotusta, ostetaanko yksityiseltä sektorilta palveluja jos kuntien tuottamat palvelut on ajettu alas läpinäkyvällä tavalla. Kuka silloin ottaa vastuun jos kansanterveystyö ja koulutuspalvelut on markkinavetoisia. Näyttää joskus meno hurjalta amerikanmallilta. Tätäkö halutaan ? Jatka vaan Hannu Kannanottoja, myös valtuustossa sinä olet vastuussa vain äänestäjille, et millekkään kuppikunnalle.

 16. Hannu Kärpänen sanoo:

  Pikaisesti Iisakille: Meillä pikkukunnissa oli valtuuston pykälien lopussa pykälänä ”muut asiat”. Silloin sai kysellä ja ehdotella kaikkea vähän epävirallisemmin. Siksi ei niitä valtuustoaloitteita pikkukunnista ollut käsittelyssä viime kaupunginvaltuustossa juuri lainkaan , toisin kuin Hämeenlinnan aloitteita. Ok . Nyt on nämä säännöt, ja täällä ei ole ”muut asiat” -kohtaa. On uutena hyvä kyselytunti ja sitten valtuustoaloitteet. Näillä mennään. Tällä karvoituksella ja näillä kilometreillä on minun vaikea nähdä itseni kyselemässä lupaa muilta puolueilta, että onko niillä minulle/meille joku valtuustoaloite, mikä me voitaisiin kysyä, tai mitä me/minä saisimme kysyä!! Ehei Iisakki! Ei se aurinko ole vielä noussut! Eikä teidänkään tarvi meiltä kysyä etukäteen yhdestäkään aloitteesta, jos ette halua! Saatte luvan nyt, jos en ole aiemmin muistanut antaa. Ja se on hyvä että demarit ovat tulleet samoille linjoille meidän kanssa. Säästöehdotuksia onkin aina vaikeampi saada kasaan!
  Enkä voi sille mitään, ettei näillä geeneillä synny parempia kolumneja eikä blogeja. Joskus voisin sulta pyytää neuvoja, kun ehdin ja ehdit antamaan. Kyllä ne sitten. Mutta sen kuitenkin sanon, että jos äiti eläis, niin se olis poikansa kirjotuksiin tyytyväinen! Sellaisia ne äidit, aina sanoovat lastensa parhaaksi…
  Ruokaterkuin, Hannu
  Ja Osmolle: Kiitos kannustinloukusta!

 17. iisakki sanoo:

  Hannu:

  Juu kato, ei kato – retoriikassa tai kirjoittamisessa ei minulla ole sulle mitään opetettavaa tai annettavaa. Täysi kymppi ja äiteelle terveisiä tuonpuoleiseen.

  Mutta kirjoitukset ja politiikanteko ovat monilta osin vähän erillisiä asioita. Meillä päin täällä on ollut sellainen asia kuin keskinäinen luottamus – jopa eri poliittisten puolueiden välillä. Se tarkoittaa esmes sitä, että jos yhdessä jotain sovitaan, yksi ei riennä ottamaan siitä kunniaa itselleen, vaikkapa täysin tarpeettoman aloitteen muodossa.

  Sitten meillä on tosiaan ollut sellainenkin käytäntö, ettei valtuustosali ole mikään ”vähän epävirallisempi” paikka. Itse asiassa siitä lähtee myös kuntalaki, jonka mukaan hallitus valmistelee valtuuston käsittelyyn tulevat asiat. Epävirallisemmin voidaan toimia sitten lukuisissa muissa yhteyksissä – siellä niitä linjauksia ja kantoja haetaan, tehdään avauksia, keskustellaan niistä, haetaan järkevimpiä ratkaisuja ja kompromisseja. Hoidetaan asioita, eikä leuhoteta pelkästään omille äänestäjille.

  Että tervetuloa mukaan. Esimerkiksi eilen ei talousinfossa keskustapuoluetta edustanut yksikään valtuutettu.

 18. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tere! Ei ole kukaan kunniaa ottamassa, hoidetaan vaan asioita. En oikein voi kommentoida ryhmien kokouksia, mutta kokemuksesta tiedän, etten puhu, kirjoita tai kommentoi asioita, joita ei voi tai saa. Olen ollut joskus valt pj, hall pj, useiden ltk pj jne plus yksit yhtiöt, joten se puoli on kunnossa. Valtuustoaloite oli ja on ainoa mahdollisuus tehdä esitys henkilöstömenojen leikkaamiseksi tälle vuodelle, kun k-hall ei ole tuonut sellaista pykälää valtuustoon, jonka käsittelyn yhteydessä asiasta olisi voinut keskustella tai ehdottaa. Tiedät kuviot. Esitysten(kaup. hall valtuustolle) tekeminen tai tekemättä jättäminenkin on politiikkaa. Lomat on kohta pidetty. Mutta nyt ja myöh (6kk aikana) saamme täyden selvyyden asiaan, missä ja miten homma makasi tammi- huhtik aikana. Sitä ja kaikkia leikkauksia odotellessa: Hannu

 19. Satu sanoo:

  Tervehdys kaikille!
  Iisakille tiedoksi, että taas oli päällekäisyyksiä eilen, kun ysiluokkaprojektin vanhempainilta oli illalla Lyseolla. Minä kiirehdin sinne, koska asia koskettaa omaa poikaani. Muutoin kyllä olisin ollut paikalla. Minulta on tainnut mennä ohi tieto, että eilen oli talousinfo, vai jäikö asia meille kepulaisille kertomatta??

  Taidat kyllä Iisakki olla vetänyt herneitä nenään oikein palkojen kera. Miten voit valtuuston pj:nä sanoa, että jokin aloite on tarpeeton ja kuormittaa koneistoa? Eiköhän siellä ole henkilöitä palkattuna porukalla tekemään valmistelua aloitteista. Täytyisikö kurkistaa sdp:n aloitteisiin, kuinka tärkeitä ja kuormittavia ne on? Mielestäni, jos lähdet sille linjalle, että jokin niistä on turha, niin silloin pitää olla tasapuolinen kaikia aloitteita kohtaan.
  Ideat ja ajatukset ovat kaikkien vapaassa käytössä, myös teidän.

  Säästöjen kohdalla pitää muistaa, että henkilöstömenot ovat n. 70%. Kyllä saadaan kirvestä heiluttaa, jos lautakuntien tavoitteet saadaan täytettyä. Esim. lanulan osalta kiritäävää on vielä se pari miljoonaa. Tuntuu hurjalta, kun kaupunki on julistautunut lasten- ja nuorten kaupungiksi ja jopa perusopetukseen ollaan kajoamassa. Muistakaa, että HML ei ole 90-luvun laman leikkauksien jälkeen satsannut rahaa yhtään ylimääräistä opetukseen. Ja taas pitäisi ottaa jostakin pois. Aika kieroa. Se tulee aivan varmasti kostautumaan kasvua tukevissa palveluissa sen jälkeen. Eli pyöritään oravanpyörässä…

 20. Jari Mettinen sanoo:

  Iisakille
  Sanot lehdessä, että liittyvien kuntien talousluvut eivät vielä syksyllä olleet selvillä. Olikos sitten kaupungin talousluvut selvillä? Epäilen etteivät tai sitten niitä ei saatu julki, eli siis ei kehdattu antaa julki. Älä peittele ollenkaan sillä kaupungin virkamiehet ovat tasan tarkkaan tienneet liittyvien kuntien taloustilanteen jo syksyllä. Sillä joka viikko niitä seurattiin.

  Lammilla kiinteistökaupoista, niihin johon Hämeenlinna antoi luvan tehdä, tulot tulivat tämän vuoden puolella Hämeenlinnan kaupungin kassaan eli noin 1m€, saman verran kuin Lammilla oli tulos miinuksella.

  Teidän on pakko puuttua henkilöstökuluihin (n. 70 % ), niin yrityksetkin puuttuvat, muuta kuin suorittavaa työtä tekeviä työtekijöitä vaan kassalinjalle ja pian, työttömyyskassoilla on rahaa. 10 % leikkaus henkilöstökuluihin toisi jo sievoisen säästön.

 21. Hannu Kärpänen sanoo:

  Hei Satu! Älä murehdi muutaman miljoonan kustannusvaikutteisesta aloitteesta. Kuormittaahan se. Se on jo vaikeaa tajutakin sellaisia summia. Ja säästöjä vielä!!
  Laitetaan pari menoesitystä ja jotain viime valtuustonlistankaltaisia ehdotuksia niin ne on hyviä. Hyviä aloitehetkiä ! T Hannu

 22. iisakki sanoo:

  Terve Satu,

  ei ole palkoja eikä herneitä nenässä. Yritän esittää rakentavaa kritiikkiä samoista asioista, joihin olen aiemminkin puuttunut. Se on vain kumma piirre ihmisissä, etenkin niissä, jotka itse tykkäävät olla kovin kriittisiä, etteivät he oikein kestä mitään itseensä kohdistuvaa sanomista…

  Turhiin aloitteisiin olen siis ottanut kantaa täysin vastaavalla tavalla aeimminkin. Viimeksi keväällä, kun kokoomuksesta esitettiin aloite, jotta mahdollista Hämeenkaaren korvaajaa suunniteltaessa tehdään myös koko Pullerin aluetta koskeva kokonaissuunnitelma. Aloite oli siinä mielessä yhtä totaalisen poljä kuin Hannunkin aloite, että asia oli itsestäänselvä muutenkin. Ja aloitteen tekijän täytyi tietää tämä itsekin – ja jos ei tiennyt, kysymällä olisi selvinnyt.

  Yhtä lailla, aloite lomarahoista on turha, sillä asian hoitamiseksi niin Hannulla kuin keskustalla olisi ollut lukuisia muita keinoja. Asiasta on itse asiassa keskusteltu hallituksessa pitkään, ja sen pöydän ääressä keskustalla on kaksi edustajaa. Lisäksi asiasta sovittiin ennen aloitteen jättämistä ryhmyreiden kokouksessa. Nyt sitten virkamiehet tusaavat paperia ja käyttävät työaikaa (Helsingissa on muutama vuosi takaperin laskettu yhden valtuustoaloitteen keskimääräiseski hinnaksi jotain 5 000 euroa) ja tuloksena on jo Hannunkin tietämä seikka, että neuvotteluissa työntekijäjärjestöt lähes kategorisesti kieltäytyivät lomarahojen vaihdoista.

  Ja jos joku demareista tekee vaikkapa sen sisältöisen valtuustoaloitteen, että syksyllä pitää nostaa veroprosenttia, voit olla varma, että puutun asiaan tuplasti kovemmalla äänensävyllä kuin muiden puolueiden edustajia kohtaan… Puheenjohtajan hommaan mun mielestäni kuuluu ohjata valtuutettuja myös tarkoituksenmukaisiin työskentelytapoihin ja aion jatkaa sitä vastaisuudessakin – ihan riippumatta näiden kokemuksesta tai kokemattomuudesta.

  Odotan rakentavia puheenvuoroja laman selättämisestä ja järkevistä säästökohteista ja toimenpiteistä ensi maanantaina. Saa keskustella ja esittää, on jopa varsin suotavaa tuoda esiin ne omat ja puolueen linjaukset, jos kokee, ettei siihen mahdollisuutta vielä ole suotu.

 23. Mielenkiintoista lukea näitä keskusteluja. Viisaita ratkaisuja ja vastuunkantajia nyt totta totisesti tarvitaan. On helppo moittia jo tehtyjä päätöksiä, mutta paljon vaikeampi antaa hyviä neuvoja eteenpäin.

  Eilen esitellyt leikkauslistat olivat hurjaa luettavaa. Ymmärrän, että etsitään nopeita säästöjä, jotta tänä ja ensi vuonna otettava lainamäärä ei paisuisi aivan tolkuttomaksi. Silti pelottaa se, että nyt tehdyt leikkaukset joudutaan maksamaan korkojen kera tulevina vuosina.

  Valtuustoryhmät ovat olleet yksimielisiä siitä, että tällä valtuustokaudella on vihdoin aika panostaa lapsiin ja nuoriin. Miksi tämä painostus ei näy millään tavalla höylän paksuudessa? Lasten ja nuorten lautakunnan kokoon kasaamat säästöehdotukset ylittävät jo nyt kipurajan. Lanulalta ei tulisi edellyttää enää yhtään lisää säästöjä.

  Mistä sitten voitaisiin säästää…? Lomarahat tulisi voida vaihtaa vapaaksi, jos työntekijä niin itse haluaa. Palkattomia virka- ja opintovapaita kannattaisi nyt lämpimästi suositella kaikille. Luottamushenkilöt voisivat luopua ainakin yhden kuukauden palkkioistaan. Seminaarit ja koulutukset tulisi järjestää kaupungin omissa tiloissa. Muutamia viime vuonna tehtyjä isoja investointipäätöksiä pitäisi voida purkaa muuttuneen taloustilanteen takia (korjausrakentaminen työllistää ihan riittävästi). Joitain kunnossapitotöitä voitaisiin hoitaa talkoilla jne.

  Tässä vain muutamia säästämistapoja, jotka eivät ainakaan koettelisi kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. Nyt on pakko niiden osallistua lamatalkoisiin, joilla on edelleen asiat hyvin!

 24. Satu sanoo:

  Hyvä Teija!
  Minulle käy myös talkoohommat, niitä on totuttu myös maalla tekemään.
  Olen samaa mieltä kanssasi ettei lanula pysty puristamaan enempää. Nytkin jo ihan riipii! Jos vielä revimme jostakin, se oikeasti kostautuu myöhemmässä vaiheessa korkojen kera niinkuin sanoit. Puuttuu vielä saman verran kuin nyt on saatu kasaan. Myös ne henkilöstömenot….
  Hyvää keskiviikkopäivää kaikille. T.Satu

 25. iisakki sanoo:

  Teija ja Satu,

  jos valtuutetuilla on halua osallistua esimerkillään talkoihin, niin ainakaan minulla ei ole mitään sitä vastaan. Jokainen varmaan ymmärtää, että itse asiaan se ei vaikuta juuri höyhenen pöläystäkään, mutta totta on sekin, että suomalaisia johdetaan etulinjasta. Keskustellaan asiasta seminaarissa – sitä on nimittäin hiukan liian myöhäistä peruuttaa.

  Toisaalta olen sitä mieltä, että ennemmin luottamushenkilöiden tulisi luopua palkkioistaan helppoina aikoina. Nyt he joutuvat sentään tekemään töitä niiden eteen ja kantamaan vastuuta. Tiedän kokemuksesta myös senkin, että kun valtuustoseminaari järjestetään Raatihuoneella tai koulutuskeskus Tavastiassa, paikalle tulee noin 50 prosenttia valtuutetuista, jotka samaan aikaan hoitavat omia töitään ja sinkoilevat edes takaisin sinne sun tänne.

  Tamperekin oli selvästi vielä liian lähellä, kun katsoi sitä trafiikkia, mitä eräät valtuutetut pitivät kaupunkien välillä. Keskittyminen tuppaa kärsimään aika pahasti. Lisäksi jää pois ne kahdenväliset keskustelut illan mittaan, jotka ainakin minun mielestäni ovat usein niitä hedelmällisimpiä.

 26. Merja Uotila sanoo:

  Mä täältä ohi politiikan kommentoin eilisen havaintoni. Nykyään sektori kuin sektori meneen lausekkee ’Ne Hämeenlinnassa päättävät’ taakse. Mielenkiintoista retoriikkaa.. kenellehän soittaisi, jollekin ’Hämeenlinnaan’ 🙂

 27. Teija Arvidsson sanoo:

  Terve Iisakki!

  Toki ymmärrän, että luottamushenkilömaksut ovat vain rikka rokassa. Niillä on kuitenkin suurempi psykologinen merkitys kaupunkilaisille. Kun kerran kaikesta muustakin säästetään, niin luottamushenkilöidenkin odotetaan osallistuvan talkoisiin. Siksi edes yhden kuukauden korvauksista luopuminen osoittaa yhteisvastuullisuutta, joka varmasti noteerataan.

  Valtuustoseminaarien parasta antia ovat juuri nuo mainitsemasi ihmisten kohtaamiset. Niitä minäkin odotan. Sen sijaan valtuutettujen sinkoilemisesta tai poisjäämisestä olen eri mieltä. Ellei strategiatyöhön osallistuminen kiinnosta niin paljon, että malttaisi olla paikalla, niin on sitten parempi ollakin pois. Ehkä pienemmällä kiinnostuneiden porukalla tulee parampaa tulosta…

  Varsinaiset säästöt on kuitenkin löydettävissä niistä muista mainitsemistani asioista. Nekin ovat vain alkua ideoinnissa. Jatketaan sitä ensi viikolla!

 28. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Teija!
  Istun kanssasi ”pelkääjän paikalla”
  tässä lasten ja nuorten tulevaisuuden höyläystalkoissa.
  Viiden tonnin valtuustoaloite onnistuessaan saattaisi säästää kymppitonneittain..
  Toivottavasti vielä löytyisi muita ratkaisuja, kuin aina vaan niiltä pois, jotka eivät jaksa tai uskalla protestoida.
  On alkanut tuntua siltä, ettei saa olla eri mieltä, ei kyseenalaistaa..
  Maan äiteekin yritti hiljentää median kyssärit naapurikoreudesta Itään. Olemmeko menossa kohti kolhoosia vai diktatuuria, vai päin ..?!
  Manselaisen leikkimieliset mietteet taitavat todentua,
  ”-omat hampaat on tarpeen kun Koukkuniemeen joutuu,
  vievät vielä ne tekaritkin talteen jottei tartte ruokkia..”
  Uusien ideoiden toivossa myötäeläen
  Riitta

 29. vainio marjaliisa sanoo:

  tästä keskustelusta ja Jari Miettiselle
  Tulipa yhdestä blogista melkoinen keskustelu ja melko rönsyilevä sitäpaitsi. Mutta Jari Miettiselle; henkilöstömenoihin puuttuminen on helppo tapa säästökohteista ja sillä saa kuntalaisten ennen kaikkea kuntalaisten siunauksen. Jukolaisena en kuitankaan voi hyväksyä sitä että kuntatyönantaja lähtee rikkomaan voimassaolevaa työeehtosopimusta kun muitakin vaihtoehtoja on olemassa
  ( palkattomat vapaat esimerkiksi) .Nyt ei pidä verrata kuntatyönantajaa yritysmaailman työnantajaan lomautusten suhteen. Jos teollisuudessa tilauksia ei tule tai vientiä ei nyt
  laman seurauksena ole, niin eihän ne työntekijät voi siellä kädet
  taskussa seisoskella. Työnantajalla ei yksinkertaisesti ole varaa
  siihen paitsi jos työnantaja on ollut kaukonäköinen ja on olemassa puskurirahasto, jolloin työtahtia voi hidastaa. Suurimmalla osalla yksityisistä työnantajailla ei kuitenkaan ole
  tätä välinettä, joten lomautukset ovat ainoa vaihtoehto.
  Mutta kuntatyönantaja: kysyn vaan miten se suorittavalla alueella toteutetaan? laitetaanko päiväkoteja kiinni, kouluissa
  kaksi luokkaa samalle opettajalle , vanhustenhuollossa toimintoja kiinni jne- näinkö? Kuka hyötyy: kuntalaiset? työantaja?-vähäisessä määrin. Julkisista palveluista on jatkuva
  tilaus. Lomautukset tuottavat pitkällä juoksulla henkilöstön keskuudessa uupumista , ja sairaslomia- .
  Vuosikausia on kunnallisella sektorilla puhuttu rakenneuudistuksista ja on hienoa jos Hämeenlinna lähtee rakennemuutosten tielle.
  Post scriptum; edellisen laman aikana kuntatyönantajani lomautti koko henkilöstön kolmeksi viikoksi laihanlaisin tuloksin,
  säästöt tulivat muualta.

 30. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys tauolta kaikille! Talkoilla en aio politiikkaa tehdä, muuta kylläkin. Kallis harrastus muutenkin yrittäjälle,- no onhan se golfkin, mutten siihen rupea. Hätäisesti luin Raution Sarin veroprosenteista HäSa:sta. Kummastus on kova kun henkilöstöä ei voi vähentää, – henkilöstömenot kaiketi lähes 70% kaikista käyttötalousmenoista- niin n 300 milj budjetista ekaks pois 70% ja sitten jäljelle jäävästä pitäis ottaa säästöä mieluusti 20 milj, eikä sais näkyä palveluissa eikä veroprosenttia sais nostaa,… eikä oikein velkaakaan… on sitten niin korkeaa matematiikkaa jo… Joten siksi pikainen aloite, kun hallitus hidasteli, jotta edes jotain vois raapia kasaan VAPAAEHTOISESTI , kun kohta on se pahempi vaihtoehto…….
  Menen etenemään urallani, kyntövaolla. Tähän myös se ps: Jännittää kun en ole ennen viljellyt maata kaupungissa.. ja nämä kaupunkilaisten työajatkin..pekkaset.. ylityövapaat… t. Hannu

 31. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  Saat syyttää pääministeriä ja sikaministeriäs ettei sull mauripekkarisia oo järjestänny.
  Tätä EU-myötäsuka-menoa ku jatkuu Bysselis, kohta sull ei oo vakoo, jota kynteli taattosi Sun.
  Saadaan kansainvälistymisen myötä melamiinimaitoo Kiinasta, kortsuhampurilaisia, lasilla maustettuja kanoja, geenimanipuloitua kauraa veljesmaista
  Sitäpaitsi Hannu, nyt on epämuodikasta nostaa % edes pilsuun, saati veroon..
  Vaikk kansa olis valmis galluppien mukaan verokorotuksihin, vai miten se nyt oli..
  Koeta jaksaa ja olla liiemmalti jännittämäti cityniska, sillä maalta me kaikk olemme tulleet ja sinnetänne jälleen maahanpaluumuutamme..
  T. Riitta

 32. Ismo Soukola sanoo:

  Iisakille ja muillekin,
  jos seminaareja pitää mennä kauas pitämään – sanon nyt kauniisti – että luottamushenkilöt malttavat olla paikalla, niin eihän siitä voi muuta kuin tehdä sellaisen johtopäätöksen, että meillä on helkutisti väärää porukkaa tässä hommassa.

  KD jo taannoin esitti, ja sitä myös kannatettiin, että luottamustoimien palkkioissa olisi noudatettu maltillista korotuslinjaa. Mutta mehän muistamme kuinka tylysti esitys äänestettiin nurin. Niillä rahoilla olisi ollut vain symboliarvo, mutta jo ammoin Yrjö Routa opetti lyseossa, että säästetty markka on ansaittu markka. Edelleen tämä talousopin tukipilari pitää paikkansa, vaikka valuuttana onkin euro.

  Maanantaina jakoon tullut lista lautakuntakohtaisista leikkaustavoitteista toi mieleen vertauksen pakkasella housuihinsa kusemisesta: ensin lämmittää, mutta sitten sitäkin kylmempi. Lanulan leikkuulinja iskee pahiten juuri ennalta ehkäisevään työhön, ja siinä säästöt kostautuvat myöhemmin moninkertaisina (tosin iskevät jonkin toisen lautakunnan alaan).

  Vaadittiin maanantaina nopeita ratkaisuja ja sitten lehdessä jahkaillaan rakenneuudistuksen suuntaan. Mikä nopea ratkaisu se sellainen on? Nopea ratkaisu on verojen nosto. Nostetaan vaikka vuodeksi 20 prosenttiin, että saadaan välittömin kriisipalo sammutettua. Samaan aikaan voidaan niitä rakenneuudistuksia pohtia taustalla.

 33. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Ismo & kumppanit! Vielä laskentaa kokouspalkkioista. Jos minä lähden duunistani valtuuston kokoukseen, plus mahd kyselytunnille, niin siitä hetkestä, kun koneen sammutan ja lähden pesulle, vaatteiden vaihtoon yms ja sitten matkat päälle, plus kokous ja paluu ja vaatteiden vaihto, ja palaan takaisin( aina on jotain duunia valtuuston jälkeenkin tehtävä) duuniin, niin on kulunut niin monta tuntia, että verojen jälkeen tuntipalkka on alle 5 e/t valtuuston kokouksesta. Eli on tosi talkoota jo nyt! Seuraava vaihtoehto olisi ja luopua kokonaan palkkiosta. Tuo verojen korotus ei koskaan kiehdo, mutta realisti olla pitää, ja kuka ne sitten maksaa, ellemme me ja nyt. Siksi kannatan, kuten olen aiemminkin lausunut, Ismon ajattelutapaa. Katsotaan sopiva prosentti.
  T, Hannu

 34. Erkki Strömberg sanoo:

  Jotain talotakauksia Innoboolia vai mitä lie 20 milj.£ tuli, kas vain sama summa nyt pitäis säästää vaikka lasten ja vanhusten vaipparahoista. Voiskos joku selvittää mihin se raha katoaa? Tuolla on seisonut uusi talo ja iso Lammin Bioloogisen vieres tyhjänä jo vuoden siinäkin lukee jottai Boolia kyljes. Päiväkoti tänne olis tarttenu tehrä!

 35. Erkki Strömberg sanoo:

  Maaseudun tulevasuus lehtykäisen mukaan maatalousyrittäjien ”tuntipalkka” on alle 5£ tunti joten sinähän hankit paremmin luottamushommilla. Alä huoli Lululle se on ammatti ja kai kohta sullekin ja saatte pekkaset ja kk palkan!

 36. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys! Merjalle ja vähän muillekin: Se ”herra Hämeenlinna” , jolle voi soittaa on kulloin kukakin, – aina se, joka ei ole tavoitettavissa. Näin se menee.
  Ja seminaareista ja paikoista: Jos jotkut”hullut” näitä luottamushommia omalla vapaa-ajalla tai jopa työajalla viitsii hoitaa, niin ei se sitten hirmu väliä ole, onko ne Hämeenlinnassa vai muualla . Tarkoituksenmukaisuus ja kohtuullinen sopivuus on järkeen käypää. Ajatelkaa nyt; pelkkiä ongelmia ja murheita saa ratkoa. Ei kannata kenenkään olla kateellinen! Oikeasti olisi tärkeää, kuten Iisakki sanoi, että joukot pysyisivät kasassa. Ne pikku ideatkin ja kuulumiset eripuolelta kaupunkia tulevat silloin kaikkien tietoon ja mahd parannuksiakin saadaan aikaan. T Hannu

 37. Ismo Soukola sanoo:

  Hannu hyvä,

  eipä se minullakaan ilmaista herkkua tämä valtuustotyö ole. Vuorotyötä tekevänä iso osa palkasta muodostuu vuorotyön haittakorvauksista, ja kun työvuoroja joutuu sovittelemaan, niin tuppaa siinä aina häviämään.

  En siis missään nimessä halua väheksyä sitä 5 tuntieuroa, joka tästä työstä vaivanpalkkaa tarjotaan. Nyt tietysti joku sanoo, että saahan kulukorvauksina hakea menetetyn työajan palkan, mutta kun se ei olekaan ihan niin yksinkertaista eikä suoraan yksi-yhteen. Selvitetty on.

  Kyse olikin enemmän symboliikasta, mutta eipä siitä sen enempää.

  Täytyy antaa kaikille kirjoittajille tunnustusta: tätä ketjua on ollut ilo lukea. Meillä on vaikeat ajat ja kaikilla on oma käsitys miten tästä selvitään ja niitä käsityksiä on tuotu esille erinomaisin argumentein ja vältetty asioiden kärjistämistä äärimmilleen. Hannun kynä sivaltaa välillä vähän väkevämmin, mutta sehän vaan kuuluu asiaan.

  Jaksamisia kaikille näissäkin talkoissa!

 38. Satu sanoo:

  Heippa!
  Ismo iski naulan kantaan. Lanulan osalta säästöt ovat vaikeita (varmasti muidenkn lautakuntien) ja kohta on yöunetkin menetetty. Perusopetus on aivan suossa jo nyt tällä hetkellä ja lisää leikkuria pitäisi osata ja pystyä käyttämään. Ei taideta pystyä. Palvelut ovat nyt jo sillä tasolla ettei alemmas voida vaipua. Ne on pakko pystyä turvaamaan edes tällätavalla kuin ne nyt tuotetaan.

  Kaksiopettajaisten koulujen lakkautukset vuodesta 2010 eteenpäin on myös julmaa. Liitossopimus kun ei sano muuta kuin että lähipalvelut tuotetaan pääsääntöisesti samalla palveluverkolla kuin nyt. Olisipa siinäkin laki takana niin kuin on 5v. henkilöstölläkin. Minä kannatan myös veroprossan nostoa, että saisimme edes jotenkin peruspalvelut tuotettua ja turvattua.

  Eipä taida tarttea enää puhua lasten-ja nuorten kaupungista…

  T. Satu

 39. Riitta Nyqvist sanoo:

  Satu jos et satu tietämään..
  5v. henkilöstösuojelupäätös on betoniin valettuun kiveen kirjoitettu
  Vertaa sitä Ahveniston betonilootan suojeluun, valkoselkätikkoihin ja liito-oravapykäliin..
  Pieni museaalinen kömmähdys tosin Museovirastolle tais käydä meinatessaan heittää vanhat kattoplootut kaatikselle..
  Onneksi muut olivat tarkkana, siitä olisin ollut todella vihainen
  Ahveniston betonilootan olisivat saaneet heittää helevettiin tai kärränneet katakombeihinsa
  Lastensuojelu alkaa vasta kun ongelmat alkavat, tiedäthän sen
  Jaksamista siitäkin huolimatta
  Terkuin
  Riitta

 40. iisakki sanoo:

  Satu:

  Pakko olla eri mieltä siitä, että perusopetus on jo aivan suossa ja palvelut sillä tasolla, ettei alemmas voi vaipua. Fakta kuitenkin lienee, että perusopetus Suomessa ja jopa Hämeenlinnassa on parempaa kuin oikeastaan missään muualla maailmassa… Jos niitä Pisa-tutkimuksia yms. uskoo…

  Myös yleisessä palvelutasossa ollaan kai vielä edellä aika monia maita. Suhteellisuudentaju kannattaa kuitenkin säilyttää, vaikka pahalta tuntuu yhdestä jos toisesta. Kuten Sari R:kin omassa blogissaan totesi, näiden säästöjen jälkeenkin Hämeenlinnassa käytetään hurjasti enemmän rahaa hyvinvointipalveluihin kuin koskaan ennen. Tarpeet vain kasvavat hillitöntä vauhtia ja samaan aikaan tulot ovat romahtaneet ja niin edespäin. Saman tilanteen ja säästöpohdinnan edessä ovat hyvin pian kaikki Suomen kunnat ja valtuutetut.

  Kaksiopettajaisten koulujen kohtalosta ja julmuudesta puhuvia kehottaisin tutustumaan etenkin yhdistymissopimuksen liitteeseen ”Suunnitelma kuntien palvelurakenteiden yhdistämisestä”, jossa todetaan esimerkiksi Lammin kohdalla sivulla 19 mm. seuraavaa: ”Kaksiopettajaisten koulujen asemaa tarkastellaan tulevaisuudessa tavoitteena, että koko uuden kaupungin kouluverkko perustuu vähintään kolmeopettajaisiin kouluihin.” Tätä taustaa vasten nyt esiin nostetut suunnitelmat ovat jopa johdonmukaisia. Ei ehkä kannata myöskään unohtaa, että Lammia ja Kalvolaa lukuun ottamatta muut liitoskunnat ovat jo itsenäisinä kouluverkkoaan pohtineet ja järkevöittäneet näiltä osin.

  Me kun vihdoin etenemme täällä niihin rakenteisiin, niin äkkiä päästään jargonista sisältöihinkin. Hyvin äkkiä tulee pohdittavaksi, mitä järkeä on esimerkiksi pitää yllä ns. täyden palvelun sairaaloita parinkymmenen kilometrin välein?

  Ja vaikka vanhustenhuollon painopisteen siirtäminen raskaasta laitoshoidosta hoivakoteihin ja koteihin kuulostaa joistakuista aivan hirveältä, minusta siinä on kyse enemmänkin inhimillisyydestä. Kuka ihme kaipaa laitoksiin ja sänkyyn sidottuina viettämään vanhuuttaan, kun tiedossa on kuinka nopeasti ihmisten kunto näissä oloissa heikkenee. Niin kauan kotona kuin suinkin mahdollista lienee myös vanhusten oma toive, ainakin niiden, jotka minä tunnen.

 41. Satu sanoo:

  Iisakki:
  Juu, pisatutkimuksiin verraten meidän maan oppilaat ovat eteviä ja läksynsä lukeneita. Omalta osaltaan siihen varmasti vaikuttavat myös pätevät ja luovat opettajat joilla on auktoriteettia. Kuitenkin pitää ottaa huomioon, että mitä aikaisemmin säästämme lapsilta, se on heidän tulevaisuudesta pois ja näkyy myöhemmin rahan ja palvelun tarpeena heidän kasvaessaan. Se se vasta onkin kallista palvelun tuottamista.
  Ja mitä pieniin kouluihin tulee, valtakunnallisesti on myös tehty tutkimus, että pienistä kouluissa pystytään huomioimaan yksilöitä enemmän ja puuttumaan asioihin varhaisemmin jne. Kyl sä Iisakki tiedät mitä tarkoitan. Mä olen maalainen ja niiden pienien koulujen kannalla… Toki osaan ottaa myös tämän taloustilanteen huomioon.
  Liitossopimuksen kaksiopettajaisten koulujen asemaa tarkastellaaan tulevaisuuden tavoitteena. En olisi uskonut, että se ”pläsähtää” silmille jo nyt, sillä olen ymmärtänyt että tuota kolmea vuotta myös kunnioitettaisiin niiden pienten kolulujen osalta. Mutta kaikki ei mene niinkuin sopimuksissa kirjoitetaan.
  Kiitos kaikille inspiroivasta keskustelusta.

  Satu

 42. Sari R sanoo:

  Terveisiä kaikille keskustelijoille kuntapäiviltä Jyväskylästä! Ei olla yksin ei täällä Hämeenlinnassa talouden tsunamin kanssa. Jokaisessa kunnassa katsotaan maailmaa ihan eri laseilla kuin vielä syksyisissä kuntavaaleissa. Mutta. Lama on oikeasti myös mahdollisuus niihin paljon puhuttuihin rakennemuutoksiin. Asiakaslähtöisempiin, vaikuttavampiin ja ennaltaehkäisevämpiin palveluihin. Valtuustokautta on nyt menty neljä kuukautta ja paljon on tehty mutta 44 kuukautta jäljellä ja paljon on tehtävissä. Liittymissopimuksessa (liiteosineen) on tosiaan linjattu jo paljon parempaan suuntaan vieviä asioita, nyt ne täytyy panna toimeen. Paljon on huolta mutta paljon on asioita jotka toimii mainiosti. Uudet ekaluokat on kohtuullisen pieniä, alle kahtakymmentä oppilasta, päivähoitoon ollaan tyytyväisiä, katuja asfaltoidaan edelleen ja terkkarin hammashoidossakin hoidetaan ystävällisesti ja ammattitaitoisesti asiakkaita. Eli realismia peliin, yhteistyötä ja avointa keskustelua, henkilökunta mukaan säästöjen ja uusien toimintatapojen etsimiseen sekä ennenmuuta asiakkaat mukaan palveluiden suunnitteluun. Sen jälkeen voidaan miettiä sitä tulojen kasvattamista verokertymän kautta. Ihan kuten kotitaloudessakin, pikavipeillä ei pitkälle pötkitä…

 43. Erkki Strömberg sanoo:

  Onko Sari tyytyväinen päivähoitoon jossa Lammilta pitää lapsi kuskata Tuulokseen ja sitten palata töihin Ronniin ja Lammille, lue Keski-Hämettä tätä ei HämeenSanomasi kerro!
  Jos Sinä olet tyytyväinen ei se tarkoita että kaikki muutkin ovat, et taida paljoa kansan parissa liikkua!

 44. Satu sanoo:

  Huomenta Sari!
  Maalaistollolle voisit hieman avata rakennemuutoksia. Mitä muuta tarkoitat niillä kuin listalla olevat pienten koulujen lakkautukset. Nyt ollaan tosiaan uutta kaupunkia kaikki, mutta toivottavasti muutokset eivät aina tarkoita sitä, että mennään kantakaupungin mukaan. Meillä ympäristökunnissa olisi paljon hyvää tarjottavaa, jos ne haluttaisiin ottaa käyttöön. Ei ne isot yksiköt tuo sitä autuutta, jos rakenteilla sitä tarkoitat. Miljoonannen kerran sanon, että suuruuden ihanuuden ja sen täytäntöönpanon jälkeen maksamme myös laskumme. Jopa korkojen kera.
  Yhteistyötä ja avoimuutta, joita peräänkuulutat, on myös katsoa kuntaliitostapauksessa liittyneisiin osapuoliin ja elämää kantakaupungin laidoilla ja mallien hakemista myös ”meiltä”.
  Onnittelut sinulle uuteen luottamustoimeen!

  Satu

 45. Hannu Kärpänen sanoo:

  Morot Teille! Sarille sen verran, että liturgiapuolen osaisin minäkin, muttei enää viitsi, – aina. Pieni ajatelma: Viime vuonna emme tästä hetkestä tienneet mitään, – suunnittelimme jotakin sfäärejä. Nyt ajattelemme, että olisi pitänyt tehdä toisin. Ja nyt: Nyt taas lankeemme loveen suunnittelemaan ”tulevaisuutta” aivan kuin nyt tietäisimme taas kaikesta kaiken! Toki tarvitsemme pitempijaksoista tulevaisuuden suunnittelua, mutta.. Nyt vaan on nyt, ja nyt pitää tehdä tämän päivän teot. Eli: Lievästi karrikoituna: Jos henkilöstökulut ovat päällä nykyisen kaltaisina viisi vuotta, niinkuin tulevat olemaan (palvelutarve lisääntyy ja palkankorotukset jatkuvat), niin on lähes yhden tekevää vaikka ”tuottavuus” nousisi, koska sitä työtä ei voi rahastaa kaupunkilaisilta. Joitakin ostopalveluita voisi karsiutua. Kun saman aikaisesti on TIEDOSSA seuraavien kahden vuoden verotulojen lasku, niin jotain pitää tehdä. Henkilöstömenojen lisäksi jää hiukka vuokria, sähkö, lämmitys yms kuluja, avustuksia, ostopalveluita, tarvikkeita yms, joilla ei herrat huonetta rakenna. Toki nekin on otettava huomioon. Rakenteelliset uudistukset ovat palveluiden keskittämistä, niin koulujen, terveyskeskusten, yms palveluiden osalta. Ja lisäksi omaisuuden myynti. Vaan nyt ja heti, kuten aloitinkin alussa, olemme/olette jne. olleet HITAITA. Minäkin suotta aikailin sen aloitteen kanssa, kun turhaan kuulostelin halltuksen toimenpiteitä. Voinet heittää vaikka pikku ajatelman siitä, miten vastuullisesti veronkorotus voitaisiin välttää, jos emme pura rahastoja ja palvelemme kaupunkilaisia. Ja kuka tietää, että silloin velanmaksun aikoihin olisi paremmat ajat? Eikö heidän kuuluisi maksaa, jotka kulloinkin palveluja käyttävät?
  Onne nimittelylle ja aurinkoa kaikille! T Hannu

 46. Lulu Riikonen sanoo:

  Iltaa Hannu ja muut!

  Rakennemuutokset ovat tärkeitä ja tilaaja-tuottaja-mallilla voidaan ajan myötä saada aikaan säästöjä ja tehoja. Olen palkkatyössäni ns tilaaja (tilaajasopimukset jne ovat tuttuja), enkä usko, että apua saadaan tähän akuuttiin hätään välttämättä uusilla systeemeillä muutamaan vuoteen. Pikku hiljaa kylläkin hyvää varmasti tulee.

  Gallupit veroprosentin nostosta ovat puoltaneet nostoa. Mikäli nostolla voidaan turvata asukkaiden hyvinvointia (ja voidaan osoittaa, että näin oikeasti toimitaan), ei sitä voi sulkea pois. Tilanne on toinen kuin syksyn vaalien aikaan ja säästövaihtoehdot, jotka vaikuttavat nopeasti (eivätkä suoraan kohdistu säästöinä vain ikäihmisiin tai lasten- ja nuorten asioihin) täytyy ottaa vakavasti.

  Lasten ja nuorten lautakuntaan kohdistuvat lisäsäästöpaineet pitäisi siirtää muualle. Tähän kun listan ehdotuksista laittaisin, niin populistiksi leimattaisiin samantien.

 47. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys Lulu! Sorry(englantia), kun en ollut aiemmin ehtinyt ja huomannut lukea kommenttiasi. Melkis musiikkia korvilleni(laulu 7, musiikki 9)! Tästä kommentistasi tietämättä ehdin jo uudemmassa( blogi/kommentti) ehdotella vaikka mitä kivaa, jos oikeasti halutaan ajaa lasten ja nuorten asiaa. Minäkin, joka heittelen mieluusti ihmisille karrikoituja ( kuitenkin totuudenmukaisia) esimerkkejä, haluan oikeesti tehdä kaikkeni, jotta viime laman kaltaiset väärät reagoinnit vältetään. On oikeasti kokemusta kaksista saneeraamisista. Samaa esitti veli Hassinen. Tilanne on aivan eri kuin viime vuonna, eikä oikeesti paljon naurata, vaikka voisikin(kaupunkiliitännäinen). Hienoa, että kuitenkin on halua ratkaista asiat parhainpäin. Kiitos mukana olemisesta! Ja rupea vaan ns. populistiksi,- ei ne asiat hyssyttelemäällä miksikään tule!

 48. Heippa Hannu ja muut!

  Kiitos tästä hienosta keskusteluketjusta! Keskustelut ovat rönsyilleet sinne ja tänne, mutta lasten ja nuorten asiat taitavat siltikin puhuttaa eniten. Hyvä niin.

  Jaan Sadun ja monen muun kanssa huolen Lanulan leikkauslistoista. Nyt esitetyt säästötoimenpiteet aiheuttavat jo tarpeeksi pahaa jälkeä. Varhaisesta puuttumisesta säästäminen lisää väistämättä kustannuksia tulevina vuosina. Jos Lanulalta vaaditaan vielä lisää säästöjä, on pakko puuttua tuntikehykseen. Se tietää entistä suurempia luokkia ja ryhmäkokoja – ja entistä vähemmän aikaa yhdelle oppilaalle.

  Pienten kyläkoulujen lopettamispäätöstäkin kannattaisi miettiä monelta kannalta. Jos kyläkoulujen oppilaista 99 % kasvaa ”täyspäiseksi”, veronsa maksavaksi aikuisiksi, niin koulu kyllä kustantaa itsensä. Suuressa ryhmässä jälkeen jäänyt ja kärryiltä pudonnut, myöhemmin työelämästä syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle hyvinkin yhden kyläkoulun vuotuisen budjetin verran.

  Vaan nytpä etsitään NOPEITA säästöjä. Kukahan muuten keksi aikoinaan lomarahat tai lomaltapaluurahat, niin kuin niitä ennen kutsuttiin? Eikös se ole tässä maailmanajassa tarpeeksi suuri etu, että on vakituinen työ ja saa vielä palkkaa loma-ajalta? Niillä lomarahoillakin kustantaisi erinäisen määrän lasten ja nuorten palveluita. Mistähän löytyisi eduskuntapuolue, joka alkaisi ajaa koko lomarahajärjestelmän purkua? Taitaisi olla poliittinen itsemurha…

Jätä kommentti

css.php