Oletko tehnyt päivääkään oikeita töitä?

Oletko? Halkojen hakkaaminen kuuluu oikeisiin töihin. Nyrkkipyykki lasisella pyykkilaudalla on tosi hyvä esimerkki oikeista töistä. No lannan luonti talikolla, eli paskan mättäminen on mitä parhainta sellaista. Vai oletko vain viettänyt aikasi jossakin toimistossa, opettajana tai muuten vaan kynä kädessä? Kuluttanut aikaasi rahan edestä ilman, että tulisi hiki?

Vanhimman siskoni mies oli meillä 60-luvun lopulla syystöissä. Siihen aikaan juurikkaat mätettiin talikolla kuorma-auton lavalle. Se oli työtä se. Naapurin isäntä ajoi mopolla pihaan. Muut olivat pellolla, eikä töitä keskeytetty. Minä olin liian pieni talikkohommaan, joten joudin seurustelemaan vieraan kanssa. Karjalaismies oli tarkka ja kyseli kaikki pellolla olijat. Kun kerroin siskoni miehestä, hän tokaisi: Sekö maisterismies, sekö joka ei oo ikkään oikeita töitä tehnyt? Tämä kaikki tietysti murteella , jota en enää osaa matkia.

Ei ole kaukana ajat, jos vielä ollenkaan ohi, jolloin vain ruumiillista työtä pidettiin oikeana työnä. Näinä liliuksien aikoina tulee tämä kaikki mieleen uudelleen. Rehellisesti sanoen kuulun niihin, jotka ajettelevat, ettei superjohtajien bonusjärjestelmä ole tästä maailmasta. Tekisi mieli antaa se talikko tai se pyykkilauta käteen, ja vahtia , että kerrankin tekisi jotain bonuksiensa eteen. Että tulisi hiki! Olisi ne vaan kalliita vaatteita tai kalliita kurpitsoita, kun ne työn hedelmät realisoisi. Ajatelkaa mainosta: ”Liliuksen pesemiä lakanoita!”  ”Optio-levitteellä kasvatettuja kurpitsoita!”

Oma työhistoriani on ollut sen verran monimuotoista, että miellän työksi normaalit rahanansaitsemiset. Eikä tämä työntekojuttu ole ihan uusi. Vanhoja sananlaskuja on tältäkin saralta sen verta paljon, että on niitä ollut ennenkin. Liliuksia.

Vaan mikä on se sinun ”oikea kunnon työsi”, jota olet tehnyt, edes hetken?

9 kommenttia artikkeliin “Oletko tehnyt päivääkään oikeita töitä?”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Hannu!
  .. terveyskeskuksessa vaihdettiin työpäivän päätyttyä vaatteet siviiliin kätilön kanssa.
  Odotellessani hänen pukeutumistaan
  – Miten sä Riitta noin nopeasti sait vaatteet päällesi?
  – Taitaa olla perua mannekiinikeikkailun ajoilta.
  – Mitäs sä et olis hommannut, kyseli työkaveri sitoessaan lenkkareitaan?
  -Noi ilotytön ja tehtaan hommat on kokeilematta, nauroin hälle.
  En mä osaa duunejani eritellä.
  Olen yrittänyt kaikki tehdä kunnolla.
  Potkuja ei ole koskaan tullut edes tuotannollisista syistä.
  Olen halunnut kokeilla erilaisia ammatteja.
  Se hikisin työpäivä oli taannoin Nuutilan tilan pellolla.
  Tein juttua perunannostosta Kotokulmaan.
  Siinä näki työnsä tulokset ja aikas juhlava oli tunne,
  kun noukkimani perunat piilotettiin viileään, mullantuoksuiseen kellariin.
  Lean perunasoppa hakkasi kaikk gurmeet, joita on tullut mussutettua.
  Pakko myöntää, että sinä yönä tuli uni syvempänä kuin koskaan.
  Ja juttuakin oli kehuttu, sanoi Tuomisen Jarmo perästäpäin..
  Voidaan!
  Riitta

 2. Erkki Strömberg sanoo:

  Lilius nostaa opionsa ja muut palkionsa koska maan politiikot ( tässä tapauksessa Mönkäre sdp ja Pekkarinen kepu) ovat niin päättäneet ja ennen kaikea tämän sallineet. Koska Hannu sanot Pekkariselle jotta haista paska ja puhu totta. Ei nämä siivoudu kuin keittiön kautta joten aloittakaa kepulaiset omasta pesästä älkää aina marisko.

 3. Juhani Nikkanen sanoo:

  Hyvä Erkki ,sä taidat ollakin niitä tulipalo kommunisteja jotka odottavat aikaa jolloinka ,kansa nousee ja koneet sekä tavarat jaetaan.Pääset sitte rikastumaan toisten omaisuudella, eikö ole hyvä ajatus? Punaisenkirjan oppia,,,,,,

 4. Erkki Strömberg sanoo:

  Koirat haukkuu mutta karavaani kulkee…
  Hauku miksi haukut Nikkanen omat asenteesihan vain paljastat..

 5. Hannu Kärpänen sanoo:

  Kevättä kaikille! Riittalle ekaks: Kun tuli taannoin ohjelma mökkeilystä niin jotkut , jotka tekivät työkseen ”ei ruumiillista” työtä, kaipasivat mökillään rankempia duuneja. Ne taas jotka tekivät rankempia duuneja, lepäilivät mökillä mieluummin. Ja sehän on hyvä balannssi se! Miten parhaaksi kokee!
  Ja Erkille: Kiitos vinkistä! Otan asiakseni. Jos vaikka kävisi kuten siinä lasten kummitustarinassa: Saisin ekaks Pekkarisen sinne keittiöön, .. sitten tarina jatkuu: .. ovi narahtaa, veitsi välähtää, kurkku katkeaa – kurkkuvoileipä on valmis! Ja sitten syöttäisin sen omin käsin Pekkariselle, niin että saisi kansan kädestä syödä kerran ministerikin!! Siinä Pekkarisen vielä syödessä , kurkistaisin sitten sinne pesään (toivottavasti on puuliesi) ja siivoisin sen. Ja ellei muuten usko, sanon ,että tulee tupeen rapinat! Meneehän noi ministeritkin tossa samalla, kun on ruvettu asioita kuntoon kaupungissa laittamaan! Noitimisterveisin Hannu

 6. Erkki Strömberg sanoo:

  Tupaillan päätös riittää…vaikka saunan takana olisi tilaa..

 7. Sari R sanoo:

  oikeita töitä…hmm, olen työskennellyt ainakin tiskarina, lapsenlikkana, golfkentän hoitajana, laihdutusklinikan hoitajana, kenkäkauppiaana, siivoojana, junaemäntänä (oli muuten rankkaa hommaa) erityisopettajana, opettajana, projektipäällikkönä, mannekiininä, mallina ja nyt kehityspäällikkönä. Jokaisesta hommasta on oppinut paljon ja jokaisessa on paljon hyvää. Erilaisia töitä ja erilaisia tehtäviä tarvitaan, ja niitä ”oikeita töitä” ei kannata lähteä arvottamaan, erilaiset ihmiset tekevät hyvi erilaisia hommia. Ja jokaisella tulee olla oikeus tehdä töitä, omien resurssiensa ja mahdollisuuksiensa mukaan, oikeus tuntea itsensä tarpeelliseksi ja oikeus olla hyödyksi sekä oikeus ansaita elantonsa. – jokaiselle tekisi hyvää kokeilla välillä ihan eri hommia kuin on tottunut tekemään, työnkierto auttaisi varmasti arvostamaan toisten hommia ja avartaisi maailmaa;))

 8. vainio marjaliisa sanoo:

  Hei Hannu viritpä hyvän keskustelun. Näinhän se on että itse kullakin on oma käsityksensä oikeista töistä. Itse olen opiskellut
  ammattin ilman yhteiskunnan tukia kovalla pankkilainalla ja
  opiskelun ohessa töissä käyden niin että kun valmistuin ja pääsin
  siihen työhön josta murkkuna olin haaveillut niin koin sen oikeaksi työksi. Sossuna olen nähnyt tämän elämän raadollisen puolen; väkivallan, köyhyyden , ihmisten syrjäytymisen , lasten turvattomuuden jne joten ei se mikään unelma- ammatti ole.
  Oikeaa työtä vai ei , en tiedä. Mutta tässä optiokohussa kun Lilius kertoi henkivartijoista, niin tuli mieleen mistä sossu ja millä varoin olisi palkannut henkivartijan. Kovan paikan tullen
  poliisi sanoi piilota itsesi, niin minulla ei sitten ollut puhelinnumeroa ei osoitetta- näkymätön elina- .
  Olen sitä mieltä että Liliuksen kohdalla ylitettiin kohtuus ja rutkasti ja oli säälittävää tulla kertomaan yleisölle henkivartijoista, hah haa. Olisi ollut jo silloin kovan mietinnän paikka herra pääjohtajalla missä mennään.
  Mutta asiaan ; minusta tässä valtionyhtiöjärjestelmässä on muitakin ”oikeita töitä” tekeviä eli hallintoneuvostot- mikä merkitys niillä on? kysyn vaan . Olisikohan syytä ottaa tämä järjestelmä uuteen tarkasteluun eikä syytellä yksittäisiä henkilöitä menneistä ratkaisuista?

 9. Hannu Kärpänen sanoo:

  Terehdys Sari ja Marjaliisa! Sarille ekaksi voisin sanoa, että sen huomaa kyllä sinusta, että olet ”moniottelija” ja sinulla on näkemystä moniin asioihin. Pysy sellaisena! Ennakkoluulottomuus on tärkeää. Joskus joku pienikin arpeeti tai hetken heittäytyminen ihan outoon avartaa ja piristää!
  Marjaliisan kanssa on helppo olla samaa mieltä hallintoneuvostoista. Niiden tarpeellisuutta on syytä pohtia. Kuitenkin minulla on näkemystä siihenkin, etteivät ne joka yhtiössä ole turhia. Sossun työtä olen seurannut luottamushenkilönä pitkään (sen mitä siitä siltä pallilta näkee), ja pidän sitä kyllä aika rankkana duunina varsinkin nykyään. Joka toimistoon on jo laitettava varauloskäynnit ja muut hälytysjärjestelmät!!! Ja siksi, kun yrittää auttaa ihmisiä. Voi meitä.
  T Hannu

Jätä kommentti

css.php