Kirpparitaivas

 Pitsiluettelo raavaan miehen hyppysissä! Tai Arabian piippuleimainen pesuvati? Vanha puinen lapio? Hypistelyhimo ja tavarataivas kohtaavat kirpputoreilla. Eniten minua puhuttelevat vanhat tavarat ja antiikki.Voin myöntää, että kulutan osan vähäisestä vapaa-ajastani kirpputoreilla. Siis todella vähäisen. Se on kuitenkin osa arjesta irroittautumista.

Kirpputorilla jokainen voi tehdä omansa näköisiä löytöjä. Siellä saa hurahtaa halvalla. Minua ei puhuttele vaateripustimet eikä jäännöserät käyttötavaroita. Se taivas on varattu muille. Lomamatkojenkin puhuttelevimpia kylttejä ovat itsekyhätyt kirpputorien ilmoitustaulut. Jarrutus on varma.

Kirpputoriostoksissa ei ole mitään järkeä. Jollekin toiselle. Voin ihmetellä rouvaa joka kulkee haltioissaan kanneton astia kädessään kohti kassaa. Hänen taivaansa on kirkastunut.Astian kansi odottaa kotona. Minulle sillä astialla ei olisi ollut mitään iloa. Kenties. Lisäksi tulee ne ihanat tarinat ,joita kuulee upeista löydöistä.

Alkuun vain kiertelin. Sitten minusta tuli harkitsevampi. Rupesin seuraamaan hintoja eri kirppareilla ja nettimyynnissä. Päätin keskittyä. No onhan siitä hyötyäkin toki, mutta maku osaltaan siinä menee. Ei ehkä haksahda ylihintaan, mutta parhaat fibrat jää saamatta.

 Olen keskittynyt tonkimaan myös vanhaa perinnekirjallisuutta. Huonekalujen kunnostamisesta rohdoskasveihin. Joskus voi löytää ystävän synttäreille kyseisen vuoden almanakan tai sen vuoden ja kuukauden lehden.  Rakkain löytöni on pitsitehtailija Anders Lassfolkin pitsimalliluettelo 1900- luvun alusta. Satoja erilaisia oikeita kudottuja pitsejä paksussa myyntiluettelossa. Ei tunnu kovin terveeltä. Ei tarvitsekaan.  Ei ole ensimmäinen kerta,kun ostoksen jälkeen avautuu se toinen maailma. Haen tietoa esineestä, sen historiasta, tyylistä tai arvosta. Se on vanhojen esineiden kauneuden lisäksi mieltä hivelevää.

Kurkistakaapa mielihalujenne maailmaan. Löytyisikö teistäkin kirppareilla se toinen tai kolmas minä?! 

Jätä kommentti

css.php