Vanhainkodin vangit

 Jos haluat tehdä oikein hyvän työn, mene tervehtimään ystävääsi vanhainkotiin. Tai palvelutaloon, tai muuhun hoivalaitokseen. Jos sinulla ei ole tuttuja tämän kaupungin vanhainkodeissa, hanki sellainen. Voi tulla päivä, jolloin itse olet siellä ja odotat tervehtijää. Odotat ja odotat.

Kymmenet pitkäaikaisasukkaat ovat ainoastaan hoitohenkilökunnan käyntien varassa. Vanhusten ulkoiluttamisessa ovat apua lähteneet tarjoamaan yksityset ihmiset. Lähde sinäkin. Onhan sinulla yhdistyksesi ja kaveriporukoita ,joissa on tuttuja kavereita. Haasta heidätkin mukaan. Ota edes puheeksi kokouksessa, ja kolkuta heidän omatuntoa. Soita kaupungin virkamiehille tai luottamusmiehille ja kysy heiltä, miten menetellä ,kun porukka löytyy. Jutteluseuraksi, ulkoiluttamaan tai mahdollisiin muihin piristystehtäviin.

Kaikki vanhat kulttuurit ovat ikiajat pitäneet huolen vanhuksistaan ja kunnioittaneet heitä. Tästä kaupungista meillä on mahdollisuus tehdä jotain esimerkillistä Suomessa. Meillä on oltava sydäntä. Voimme hankkia listat vanhuksista ,joilla ei käy omaisia ja jotka haluavat ”adoptio-omaiset”, ulkoiluttajat, piristäjät. Eipä tekisi pahitteeksi meille luottamushenkilöillekään osallistua tähän. Virallisen haasteen voin antaa vaikkapa seuraavassa valtuustossa. Jokainen valtuustoryhmä kokoaa ryhmänsä koon mukaisen joukkueen. Edes yhden kerran.Voisimme olla esimerkkinä muille.Näin etukäteen voitte varautua selityksiin, mikäli ette aio haastetta vastaan ottaa.

Toinen vakava haaste on päättäjillä selviytyä säästötoimenpiteistä siten,että vanhusten hoiva-asiat hoidetaan kunnialla vastakin.  Otetaan haaste vastaan.

4 kommenttia artikkeliin “Vanhainkodin vangit”
 1. Kiitos Hannu! Tämä on tosi tärkeä asia, jota kannattaa pitää esillä. Meillä oli tänään KD:n johtokunnankokouksessa puhettä juuri samasta asiasta.

  On ongelmallista, että aika monen laitoksen asukkaita pääsee viemään ulos ainoastaan arkisin ennen viittä. Silloin on paikalla riittävästi henkilökuntaa, joka pystyy auttamaan pukemisessa ja huoneista ulos ohjaamisessa. Näin ollen työssäkäyvien on tosi hankalaa päästä auttamaan, vaikka olisi halujakin. Tällekin asialle pitäisi voida tehdä jotain.

  Me olemme ilman muuta valmiit lähtemään joukkueena mukaan näihin talkoisiin!

 2. Juhani Nikkanen sanoo:

  Tosi hyvä kirjoitus,HANNU KIITOS! Käyn katsomassa hyvin usein anoppiani joka on yli yhdäksänkymmenen ja pirteässä kunnossa toistaiseksi. Vaikka olen usiein vain hetken hänen luonaan ,mennessä hän ilahtuu ja suu menee iloiseen hymyyn ja lähtiessä joka kerta hän muistaa kiittää käynnistä . Ajattelen , voi kun minäkin osaisin tuon jalon taidon vielä tuossaiässä. Lähtekäämme joukolla katsomaan vanhuksiamme, anna pieni pala elämisen kiireestäsi vanhukselle jota ei kukaan kaipaa ja elon ilta on saapunt. Niitä hetkiä ja sitä hyvää oloa jota käyntisi saa aikaan ,hylätylle ja yksinäsyydentunteeseen vaipuneelle ei voi mikään korvata.

 3. Hannu Kärpänen sanoo:

  Hienoa Teija! Uskon, että rytmitystä pukemisiin yms saadaan. Olemme myös kartoittaneet asiaa . Kynnys löytää aikaa on kuitenkin se , mikä on ensin ylitettävä. Ja jos emme keksi tekosyitä, niin sitäkin löytyy. Minulla on näistä oman kylän mummoista monia mukavia muistoja. Täällä pikkukunnassa kun oli ”lupa” luottamushenkilön tutustua vanhainkotiinkin. Toki sain niitä vaihtuvalle virkamieskunnalle esitelläkin. Niistä hetkistä sai paljon.
  Terveisin Hannu

 4. Hannu Kärpänen sanoo:

  Juhanille: Se on palkitsevaa! Jokainen on kai jossain vaiheessa makoillut kipeänä kotona petissä. Ja entä jos ”komennus” olisi vuodeosastoa 10 vuotta! Varmaan toivoisi jonkun käyvän!
  T.Hannu

Jätä kommentti

css.php