Lex Hämeenlinna

 Kolmas käsittely: Lex Hämeenlinna hyväksytty!  Päätin juuri hyväsyä kaikkia kaupunkilaisia koskevan uuden lain.Tälle laille oli sosiaalinen, etten sanoisi sosialidemokraatis-kokoomuslainen tilaus. Se tuli juuri voimaan: Saa lukea. Saa valittaa. Saa kertoa. Saa kuunnella. Saa ottaa kantaa. Saa kertoa ja jopa kiittää.Haluan jakaa kaikki teidän murheenne.

  Kuuntelen kaikkien kaupunkilaisten ,-mukaanlukien lammilaiset ,renkolaisetkin, kalvolalaiset, tuuloslaiset, ja hauholaiset -, pienimmätkin murheet , mitkä koskevat Uuden Hämeenlinnan palveluita tai niiden puutteita. Ja saa muistakin asioista kertoa – rakkauksiakin.Hyväksyin tämän lain asetuksineen nopeutetussa järjestyksessä. Poikkeusoloissa. Kokoomus-Lulu  ja Demarisakki ovat päättäneet keskittyä vain ISOIHIN ja RATKAISEVIIN asioihin, eivätkä lupaa kuunnella kaupunkilaisia. (lue blogi, Iisakki Kiemunki/ Kuntaliitoskoliikki.. /kommentti/ Lulu Riikonen)

 

Lex Hämeenlinna antaa minulle luvan lukea sen vanhaikodissa iltansa ehtoota viettävän vanhuksen tai hänen omaisensa murheet sähköpostistani tai kuunnella häntä esim. siitä,jos kaupunkimme liikelaitoksen byrokratia estää häneltä  synttäreillään vanhainkodin keittiössä kahvinkeiton. Homma hoidetaan! Pian saat kahvisi keittää. Tai jos nuoret  ja kyläläiset eivät voi käyttää, kaupungin liikelaitosten omistamia kokoontumis- ja juhlatiloja  turhan byrokratian vuoksi. Tai jos kalasoppa ja mansikkakeitto kuljetetaan samassa kiulussa ,valmiiksi sekoitettuna,kotiin vanhukselle.Tai jostain muusta asiasta. Ei muuta kuin viesti, kommentti, puhelu tai savumerkki, niin keskityn niihin pieniin asioihin. (Ps. Tiedän toki, että ne ovat Sinulle ja minulle tärkeitä, mutta ei puhuta siitä Lululle.) Tämä laki, Lex Hämeenlinna, antaa meille myös muita oikeuksia: Jos olemme saaneet kutsun kokoontua valtuustosaliin kuuntelemaan ja keskustelemaan asioista, niin silloin saamme kuunnella ja keskustella niistä. Jopa kysyä. 

 Hyvät kaupunkilaiset. Olen määrännyt Lex Hämeenlinnan tulevan voimaan 03.03 2009 ja se koskee myös Teitä, hyvä Lulu, hyvä Iisakki. Saatte kuunnella, saatte välittää.   Ja Te Arvoisat kaupunkilaiset , kuuntelen Teitä. Saa valittaa, jos siltä tuntuu!             

11 kommenttia artikkeliin “Lex Hämeenlinna”
 1. iisakki sanoo:

  Voi Hannu-kulta,

  et sinä ole tähänkään asti ole ollut ainutlaatuinen. Meille muillekin tulee postia ja puheluja. Jokaiseen olen vastannut ja kuunnellut. Joitain asioita jopa hoitanut, ihan saman tien. Ottamalla yksinkertaisesti yhteyttä oikeaan paikkaan.

  Ei se tarkoita sitä, että minun tarvitsisi jokainen posti valtuustosalissa lukea tai tuoda jokainen yhteydenotto koko köörin tietoon.

  Yritin vain yksinkertaisesti sanoa, että asioille on omat paikkansa. Usein auttaa se, kun ottaa yhteyttä oikeaan virkamieheen, huomauttaa tai kysyy.

  Valtuustosalissa saa toki puhua melkein mistä lystää. Kenenkään sananvapautta ei kovin helpolla rajoiteta. Mutta puheenjohtajalla lienee oikeus ja jopa velvollisuus ohjata keskustelua olennaisiin seikkoihin. Siihen ei tarvita lexejä tai byrokratiaa. Ja kun valtuusto ei kuitenkaan päätä tässä kaupungissa kahvinkeittoasioista, tarkistappa vaikka itse hyväksymästäsi hallintosäännöstä. Sellainen asia kuuluu Linnan Aterioiden johtokunnalle, yhtä lailla kuin tietyt asiat kuuluvat lautakunnille jne., jne.

 2. Hannu Kärpänen sanoo:

  Kiitos kommentistasi! Hyvin olet puheenjohtajuutta hoitanut, ei moittimista. Jottei vinoa kuvaa synny, niin pyysin, käytin ja sain valtuusto-infossa yhden lyhyen puheenvuoron ja esitin siihen loppuun kysymyksen. Olin tyytyväinen ,että valtuutetut rohkenivat suuressa määrin kysellä,keskustella ja kiinnostua kaupunkilaisten asioista. Jopa juuri oikeassa kohtaa asioista keskusteltaessa, ja vaikka Lex Hämeenlinna ei ollut vielä tullut voimaan! Hienoa!
  Asioilla on tapana hoitua. Niin kahvinkeitollakin. Se nyt vaan on niin , että kaikissa asioissa ns. poliittinen paine ajaa muutoksiin ja parempien käytäntöjen käyttöönottoon. Oli kyseessä kaupungin yhtiö, liikelaitos tai oma organisaatio. Ja tämä on tärkeää. Virkamies, toimitusjohtaja tai muu vastuuhenkilö ei voi kauan olla perusteluitta tekemättä epäkohdille mitään, jos valtuutetut ovat asioista tietoisia. Näin sen pitää ollakin. Ja tämä Lex Hämeenlinna , on kaikkien lakien ja sääntöjen yläpuolella,- me saamme kuunnella ihmisten murheita.

 3. Juhani Nikkanen sanoo:

  Hyvä Iisakki, kesti tasan kaksikuukautta kun taitosi ja tietosi mitattin politiikan puheenjohtajana.Ei tulllut” messiasta” eikä putinin oppipoikaa kun kokoomuksen ja IKL – leiri sinut nitisti. Tiesitkö muuten ,että jokainen kunnan ja kapunkin keittiö on hankittu julkisilla verorahoilla,sekä talkootyöllä.Näinollen niitä tullaan käyttäämään myös kuntalaisten palvelujen ja tilaisuuksia varten. Iisakki, kysymys – kumpi meni päähän, vallan hurma vai se toinen jonka sanotaan LAINEHTIVAN?

 4. iisakki sanoo:

  Hyvä Juhani,

  minulla on sanottu vaihtelevasti olleen kusta päässä niin kauan kuin politiikkaan lähdin. Teitä mittailijoita on moneksi, ja saa olla.

  Mutta sekaisin olet sinäkin, kun kyselet minulta keittiöiden alkuperää ja horiset IKL:stä. Tuosta alkuperäisestä pointista en ole mieltäni muuttanut. Asioille on kuitenkin omat paikkansa.

  Valtuutettujen tehtävä on tietenkin kuunnella kaupunkilaisia ja äänestäjiä ja luoda sitä poliittista painetta, kuten Hannu sanoi. Kyllä. Asioita ja epäkohtia pitää tuoda esiin. Näin on.

  Mutta: kahvinkeittokeskustelu pääsi vähän ryöpsähtämään käsistä. Siitä asiasta päätetään kuitenkin eri paikassa kuin valtuustosalissa. Koko asetelma liittyy muutenkin siihen, että valtuutettujen olisi syytä sisäistää uusi roolinsa. Myös siinä on eroja liitoskuntien käytäntöön, kuten myös vanhaan kaupungin systeemiin.

  Tiesin kyllä tästä henkisestä ongelmasta liittyen tilaaja-tuottaja-malliin ja huomautin asiasta moneen kertaan, kun sitä sorvattiin. Nyt tilanne on kuitenkin se, että valtuutetuille ei kuulu enää esimerkiksi työn sisältöihin puuttuminen. Valtuutettu ei siis enää astele montun reunalle neuvomaan ammattilaisille, kuinka hommat olisi järkevintä hoitaa – ei, vaikka kuinka tietäisi paremmin. Se on vähän sama periaate kuin että lätkäjunnujen vanhemmat jättävät valmentamisen valmentajille ja keskittyvät omaan rooliinsa.

  Valtuutetut vastaavat ja päättävät nimenomaan niistä isoista asioista ja linjoista. Palvelutasoista ja ennen kaikkea rahoista. Hienosäätö tilaamisen osalta jää sitten lautakuntiin ja tuottamisen sekä työn sisältöjen osalta niihin palvelupuolen johtokuntiin. Niiden edustajille valtuutettujen on aiheellista välittää ja purkaa myös asiakkaiden tuntoja.

  Eli jos keskustelu strategiasta ja taloudellisista kysymyksistä käy yhtä vilkkaana ja näkemyksellisenä kuin kahvinkeiton hienouksista, olen erittäin tyytyväinen valtuutettujen panokseen. Pelkään vaan, että monet haluaisivat jatkossakin mieluummin keskittyä niihin arkisiin huoliin, jotka räjähtävät kuitenkin kovin pian vielä aivan toisiin ulottuvuuksiin, jos ei todellisia vastuunkantajia löydy.

 5. Lulu Riikonen sanoo:

  Hyvät herrat,

  Kuunnellaan kansalaisia, viedään viestiä eteenpäin ja tehdään parhaamme. Oikeissa foorumeissa.

  Tieto yksityskohtaisista toiveista ja ongelmista on hyvä viedä tilaajalautakuntiin ja palvelun tuottajille. Tieto kulkee myös valtuutettujen kautta.
  Tilaajalautakuntien tekemissä palvelusopimuksissa määritellään se mitä halutaan tilata, keneltä, mihin hintaan ja laatuun jne. Ko sopimuksiin voidaan myös lisätä yksityiskohtia. Myös kahvinkeitosta.

  Päätökset ja vastuu isoista asioista ja linjoista ovat mielestäni valtuustolla.

  Nyt kahville!

 6. Juhani Nikkanen sanoo:

  Horisen ,Iisakki sulle vähän lisää. Vaalit olivat viimesyksynä kalastelit ääniä vaalipaikoilla puhumalla,että kyllä asioista pitää saada puhua ja ennenkaikkea palveluita pystyä parantamaan uudessa kunnassa kaikille ihmisille.Nyt laulut ovat muuttuneet,neljäksivuodeksi tai tarkemmim kahdeksivuodeksi. Iisakki – suurinkaan valta on vaan lainassa. On tullut sitäkin aika pitkään kokeiltua. Semppiä kuitenkin.

 7. iisakki sanoo:

  No Juhani,

  eikös asioista ole sitten saanut puhua? Tässähän sitä puhutaan. Yhtään puheenvuoroa ei ole jäänyt valtuustossakaan jäänyt minun takiani pitämättä.

  Laulut ovat tosiaan muuttuneet. Sinäkö tiesit syksyllä, että maailma syöksyy pikatietä taloudelliseen helvettiin?

  Taisin olla minä niitä, jotka ehdokkaista vähiten lupailivat yhtään mitään… Valta on tosiaan lainassa ja sitä yritetään mahdollisimman vastuullisesti käyttää. Jos se otetaan pois, se on sitten voivoi. En jää senkään perään itkemään.

 8. Juhani Nikkanen sanoo:

  Hyvä Iisakki, sepä tässä onkin juuri hyvää,että nyt saa vähän suorempaankin partaa päristää , aikaisemmin se vaan ei ole käynyt.Faktaa vaan on se että marraskuussa 2008 olimme tavastian auditoriossa ja kaikki hämeenlinnan nokkamiehet, vakuuttivat monella eri suulla kuinka palvelut paranevat suurkunnassa,eikä missääntapauksessa ainakaan huonone. Liitokseen kannattaa tulla. Taisitte siis julkisesti puhua potaskaa äänestäjilleja veronmaksajille. Laman piikkiin ei tätä kuprua saa millään ,vaikka sitä varmaan tulette yrittämään. Eräs uskonlahko uskoo samaan mailmanloppuun ja kriisiin – en usko ,huru-ukkojen horinoihin.

 9. Hannu Kärpänen sanoo:

  Ja minä kun hyväntahtoisesti, kaikkien kaupunkilaisten parhaaksi, julistin uuden lain,Lex Hämeenlinnan. No, nyt kansalaiset siis saavat valittaa ja me valtuutetut kuuntelemme. Olemme varmasti Iisakin kanssa samaa mieltä siitä, että kuunneltava on. Ja paljon on edessä pieniä ja vähän isompiakin asioita ratkottavana. Eikä valitus ainakaan vähene. Mutta kuunnellaan. Vaan mitä meinaat Iisakki, onko tuo Lulu jo valmis kuuntelemaan? Oli heillä ainakin ennen vaaleja korvia tötterölle asti…?

 10. iisakki sanoo:

  Hannu,

  eiköhän me pidetä huoli omista korvistamme ja anneta Lulun ja kokoomuksen taaplata tyylillään. Varmaan höröllä menevät nekin, ja vaalithan on sitten taas neljän vuoden päästä ja nähdään, kenen korvat on olleet isoimmat.

  Juhani,

  enpä minä ainakaan muista olleeni missään Tavastian auditoriossa lupailemassa. Vai olinko muka? Vastaan vain omista puheistani…

 11. osmo sanoo:

  Onkohan keskustelu lipsahtanut, en tiedä osastolle tai luulen niin pykälille ? Onhan Iisakki uskomaton kaveri, kun hän jaksaa osallistua kansalaiskeskusteluun kaikkien kiireiden keskellä. Hienoa. Voisiko keskustelua hieman rajoittaa? Aloitetaan helpommalla kysymyksellä, mikä tietysti liittyy meidän kaikkien henkiseen kehittyniseen ja yleiseen hyvin vointiin, eli kulttuuriin laajasti ymmärtäen. Kuinka me voisimme parhaiten tukea nuorten kasvua ja hyvinvointia ja kuinka mahdolliset palvelut olisivat saatavilla pitkistä matkoista ja varallisuudesta riippumatta? Kuinka pidetään huoli kuntien rikkaasta kultturiperinnöstä ? Luulen savolaisten, lappalaisten, venäläisten, turkulaisten, ruotsalaisten jne. olevan enemmän kiinnostuneita paikallisuudesta kuin että esim. savolaiset tulisivat syömään tänne kalakukkoa, tai keskieuroopplaiset tulisivat katsomaan linnaa, joita heillä on itselläänkin myynnissä ?

Jätä kommentti

css.php