Politiikan Tenava kaunoinen

 En tarkoita teitä ,Lulu, Sari ,Iisakki tahi muut politiikan blokkaajat . En. Tarkoitan tätä meidän Uutta Hämeenlinnaa.Mutta onko Hämeenlinna tyttö vai poika?? Tämä seikka lienee jäänyt kaikilta selvittämättä. Kaupunki on siis vasta syntynyt, mutta ottaa jo ensi askelia. Se on siis politiikan luomus.Reaalipolitiikan, aluepolitiikan,kuntapolitiikan,puoluepolitiikan, valtapolitiikan .. ehdokkaita on paljon.

 Kaupungin isät ja äidit mielivät kasvattaa siitä mieleisensä. Ensimmäisissä kastajaisissa toivottiin lapsen syövän hyvin. Jopa naapurinsa. Nyttemmin toivotaan lapselta muutakin. Sen täytyy olla fiksu, päristellä ei saa. Luontokouluunkin se olisi laitettu, vaan lähikoulu lopetettiin juuri.Pohdinnan alle tulee nyt Helsingin Yliopiston Lammin biologinen yksikkö tahi ,jos seudulle oikein opettajaksi rupeaisi ,niin OKL sitten.

 Tulevaisuudessa kaupungin pitää täyttää kaupuginisien ja äitien pienimmätkin toiveet. Pitää olla seutuesimerkki, keulakuva, vihreä ,dynaaminen, urbaani ,maalaisidylli,avoin ,rehellinen, ulospäin suuntautunut ja omistaan huolta pitävä.

Tiedän. Ei ole helppoa. Asiaa helpottaisi suuresti ,jos tietäisimme onko Uusi Hämeenlinna tyttö vai poika. Viimeistään valtuustoseminaarissa tämä pitää ratkaista. Syytä olisi kysyä kuitenkin asukkaidenkin mielipidettä. Pohdinnan pohjaksi voi mutustella sen olemusta: Vanajavesi halkoo sen keskeltä,  pienet nyppylät kohoavat molemmin puolin, mutta ovatko ne geometrialtaan vain sitä kansakoulunopettaja tyyppiä. Vai sittenkin se mahtava testosteronipärinä aina kesäisin ja … Viimeistään valtuustoseminaarissa!

11 kommenttia artikkeliin “Politiikan Tenava kaunoinen”
 1. Lulu Riikonen sanoo:

  Ratkaisun täytyy perustua faktoihin ja siinä täytyy kiinnittää erityistä huomiota tasa-arvon eri näkökulmiin. Valtuustoseminaarissa ollaan perimmäisten kysymysten äärellä.

 2. Hannu Kärpänen sanoo:

  Todella vaikea aihe tulossa.Saa nähdä ratkeaako yhdellä seminaarilla. Arvostan politiikan osaajia jotka asiakysymysten ja vastausten pohdinnan lisäksi omaavat poliittista pilkettä silmäkulmassa.Taidat kuulua niihin.

 3. iisakki sanoo:

  Ei ratkea yhdellä seminaarilla, mutta ei ole tarkoituskaan.

  Tampereella potkaistaan homma käyntiin ja katsotaan, minkälaiseen yhteiseen tahtotilaan meillä on mahdollisuuksia. Oleellista on varmasti tiputtaa valtuutettuja ns. maan pinnalle tai ainakin saada samalle sivulle nykytalouden realiteettien suhteen. Strategiaa tehdään kuitenkin tähtäimessä vuosi 2015, joten eiköhän sinne mahdu sitä kehittämistäkin.

  Käsittääkseni muuten kaikki kaupungit, urheiluseurat yms. ovat aina feminiinejä. Enklantinkielisessä runoudessa ainakin kaupunkeihin viitatataan aina pronominilla ”her”.

 4. Hanna Toivainen sanoo:

  Sillä toisella pakkokotimaisella kaupungit ovat ett-sanoja. Adjektiivi on siis t-muodossa: Hämeenlinna är vackert. Mutta onko jako en- ja ett-heimoon sukupuolinen? Ei ainakaan tasapuolinen, sillä vain noin 20% sanoista on ett-sukuisia. Naisia taitaa olla enemmän, joten kaupungit olisivat sillä logiikalla miehiä. Mutta miten se olikaan saksassa, die Stadt der Stadt das Stadt? En muista lukioajoilta, mutta veikkaan feminiiniä. Hmm.

 5. Marjukka Lamminpää sanoo:

  Mielenkiintoinen aihe tämä feminiini-maskuliini-neutri. Kyllä se salaisena liitteenä, tagina tai konnotaationa pelittää myös suomenkielessä, vaikka artikkeleita ei näykään. Nykyään ei eroteta oikein ihmisiä tai eläimiäkään, kaikkia kutsutaan SE, paitsi tietysti oma lemmikki, silloin kernaasti HÄN.

  En stad /ett berg Die Stadt A cat is SHE but a dog is HE
  Suomenkielessä Ukko-Pekka on veturimme mutta Mariella viittaa laivaan, on isänmaa ja äidinkieli. Että mikä on Hämeenlinna? Linna on saksaksi Das Schloss, joka myös tarkoittaa lukkoa, eli neutri, kuten taloa tarkoittava Haus-sanakin, näin ainakin germaanisissa kielissä.

  Tietty, vanha linna ja myös turvaa tarkoittava sana on feminiini, Die Burg, Der Bürger on taas porvari, kansalainen, tuon linnan asukas. Oli Habsburgien hallitsijasuku ja Hamburgin kaupunki vaikuttaa edelleen. Kallistun vahvasti feminiinin puolella. Hameburg.

  Hämeenlinna on sittenkin feminiini, asukkaidensa äiti-hahmo, melko iäkäs, mutta juuri uudistettu vuoden alusta. Taas uudella tsempillä eteenpäin. Ei minusta mikään sylilapsi, enää.

  Hämeenlinnaa on kutsuttu koulukaupungiksi. Lyseolla on perinteitä, Sibbestä ja Leinosta alkaen. Oppilaitokset ovat varmaan feminiinejä, yliopistohan on tämä Alma Mater eli hellä äiti kaikille, mutta että Hämeenlinna…

  Linna itsessään on kyllä melko kanttikas ja sotaväen tarpeisiin laitettu, armeijahan täällä pitäjässä toimii ikivanhalla maaperällää. Mutta toisaalta poikien lempipaikka on kuuluisa Sotku, joten naisihmisetkin ovat täällä vahvasti mukana. Die Armee, feminiini sekin.

  Feminiini ja poikien, niin armeijalaisten kuin HPK:n ja Trackersien koti. M.O.T

  Aina ennen liikkeelle lähtöä on tehtävä inventaari ja katsottava, missä ollaan, realistisesti. Sitten on päätettävä mitä halutaan ja alettava sitkeästi pyrkiä siihen suuntaan, vaikka läpi harmaan kiven ja takkuisten talousuutisten. Muistakaa perusasiat ja muuta sitten kun on varaa, hissun kissun. Paikalleen ei saa jäädä ihmettelemään.

  Älkää lannistuko. Kyllä taas ajat paranevat. Tampere on monessa suhteessa hyvä paikka, mutta kuitenkin isoveli meille. Mikä on Hämeenlinnan malli ja sen vahvuudet? Yhteistyötäkin pitää tehdä. Tässä sitä ollaan ja hiljalleen kasvetaan Tampereen ja Helsingin välissä. Erinomaisella paikalla ja kehityskelpoisella.

  Iisakki hyvä, valtuutettuja ei pidä pelotella lopunajan kuvilla. Realismia kehiin ja eteenpäin.

  T. Viimekesän kukkakisan kolmas sitojatar

 6. Hanna Toivainen sanoo:

  Oli kaupunkimme neito tai nuorukainen, en halua sen ylenkatsovan heikompia. Pienimmistä, lapsista ja nuorista, pidetään erityisen hyvä huoli, heillä kun vielä kestää tovin hioa omia kyynärpäitään. Jos ajattelisimme, että kaikki uuden kaupunkimme lapset olisivat meidän aikuisten yhteisiä lapsenlapsia, millä kaikella hyvällä me mummot ja papat heitä hemmottelisimmekaan? Kyllä hekin sitten pitävät meistä huolta aikanaan.

 7. Hannu Kärpänen sanoo:

  Erittäin hyvää pohjatietoa seminaaria varten. Kuitenkin, kun nykyään kirkkoherratkin Imatralla, niin miksei täälläkin toistapäin…. Eikö löytyisi selviä faktoja, kun on nykyään Äijä-energiaa, Äijä-kulttuuria, kaikki vielä isolla ÄÄLLÄ. On isyyslomat,ja synnytysvalmennukset isille ja mitä vielä! No, mitä vielä?

 8. Elina Nieminen sanoo:

  ”Tyttö tuli, tyttö tuli ja mun sydämeni suli. Syntyi prinsessa Goodmanin sukuun…”

 9. iisakki sanoo:

  Hyvä Marjukka,

  Valtuutettujen pilvistä pudottaminen ei ole pelottelua lopun ajan kuvilla, vaan nimenomaan tarkoitin sitä realismia. Nyt monet tuntuvat elävän vielä vaalipuheitaan, vaikka maailma on ympärillä pikkaisen muuttunut…

 10. Marjukka Lamminpää sanoo:

  Täytyy sanoa, että en ole pitänyt vaalipuheita. En ollut ehdokkaanakaan. Asetan toivoni teihin itseäni nuorempiin Miehiin isolla ämmällä???

  Ehdottomasti pitää pitää huolta heikommistaan. Se on kunnan alkuperäinen tehtävä. Pienet ja ne päivätyönsä jo tehneet, heidän olosuhteensa on meidän sivistyksemme mitta.

 11. Juhani Nikkanen sanoo:

  Seminaarit ovat seminaareja,ja hyväähän niistä aina on tullut, esim päälliköiden sihteereille parinpäivän työmaa, paperisilppuri verstaalle – työtä sekin on. Kun kaikki viisaus kokoontuu yhteen ja juomat virtaa niin henki on päällä kuin helluuntaiepistolassa. Realismia on kuitenkin se että pieni” ”flikki”kuitenkin hämeenlinnassa asiat päättävät ja sopivat keskenään.

Jätä kommentti

css.php